Long spine board

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odgovori
Uporabniški avatar
Roman Šuštarič
GE: PGD Vinica
Kraj: Vinica - Bela krajina

Long spine board

Odgovor Napisal/-a Roman Šuštarič »

Na spletni strani:

http://www.neann.com/lsbtraining.htm

- se nahaja priročnik o uporabi 'reševalne deske'-long spine board
- prikaz in navodila v primerih poškodbe hrbtenice (različni položaji, prometna nesreča...)
Kaj menite o tem?
Pozdrav Ognjenim bojevnikom:
NA POMOČ
Uporabniški avatar
andrejf
Kraj: Ljubljana (Litija)

Mnenje

Odgovor Napisal/-a andrejf »

Kolikor sem si na hitro ogledal navodila za uporabo lahko rečem, da so dobra saj nazorno prikažejo vse možne načine tega pripomočka. Gredo celo tako daleč, da se na sistematičen način lotevajo kombiniranih pristopov gasilcev in reševalcev pri izvajanju tehničnega reševanja in nudenju PP in NMP.

Kar se tiče pripomočka je to ena zmed izvedenk deske za imobilizacijo hrbtenice. V SLO se deska v takšni ali drugačni obliki pri rednem delu v reševalni dejavnosti ne uporablja iz večih razlogov:

- premalo prostora za shranjevanje v reševalnih vozilih (se ne more preklopiti na pol),
- pri pritrjevanju ponesrečenca ima veliko slabosti (bočno in vzdolžno premikanje - tega je skoraj nemogoče odpraviti),
- izredno neudoben pripomoček za daljše transporte (max. ležanje na njem je 30 minut - > 30 minut nastanejo preležanine),
- različen (poseben) pristop k izvajanju tehničnega reševanja; zapleta sistem usposabljanja (imamo že vakuumsko blazino in zajemalna nosila).

Dobri lastnosti pa sta relativno nizka cena (manjša od vakuumske blazine ali zajemalnih nosil) in enostavno vzdrževanje.

Na RP KC imamo nekaj takšnih desk v prikolici za masovne nesreče.
Andrej
Uporabniški avatar
boštjančk
Kraj: povžarija

Odgovor Napisal/-a boštjančk »

Lep pozdrav!

Ogled in navodila kar zanimiva, mogoče kakšna stvar malce nelogična, verjetno za naš sistem reševanja, drugače pa vse OK. Kratek komentar bi podal na pritrjevanje.
Ker imamo v našem društvu dve takšne deske in jih tudi uporabljamo, sicer bolj na vajah, ker na intervencijah uporabljamo isto opremo kot RPLj; se z Andrejem ne bi popolnoma strinjal, saj se z pasovi ponesrečenca na pravilen način pritrdi isto, kot na zajemalnih nosilih, vendar to velja za odrasle, ne pa tudi za otrke.
Naslednje bi dregnil okrog cene, ker sem po vrnitvi iz ZDA leta 2000, od kjer smo tudi pripeljali dve deski, pri našem zastopniku povprašal za ceno, bil kar močno šokiran, glede na to, da sem večkrat slišal, da je stvar bistveno cenejša od vakumske blazine in zajemalnih nosil, saj je bila cenovna razlika med vakumsko blazino in "dilo" samo nekaj tisočakov. Zato bi bil vesel vsakršne informacije o trenutni ceni za LSB.
Kar pa se tiče prostorske stiske v reševalnih vozilih, pa je stvar lahko rešljiva, vendar pa je stvar uporabe le teh bolj odvisna od gospodov v belem, saj tudi transport v zajemalnih nosilih ni priporočljiv za daljši čas (30 min).
Je pa res, da je kombinacija zajemalnih nosil in vakumske blazine bolj izvedljiva.
Je pa še ena resnica, ki pri nas vsaj s strani države očitno ni rešljiva, da se znanje in delo, ter obe službe (gasilci in reševalci) vedno bolj združujejo. Pri nas - SLO; to sicer dobro deluje, ampak samo zaradi vseh nas, ker na reševanje takšno ali drugačno gledamo z druge strani, človeške in ne poloitične ali kakršne koli druge

Za malce zgrešene teme se opravičujem
Gobc me je zmer tepu!
Bivši član povžarske konjenice
Uporabniški avatar
andrejf
Kraj: Ljubljana (Litija)

Re: Mnenje

Odgovor Napisal/-a andrejf »

[quote="andrejf"]Kolikor sem si na hitro ogledal navodila za uporabo lahko rečem ......quote]

Boštjančk, navodila sem si res na hitro ogledal zato se opravičujem, če sem kaj spregledal. Glede cen bi dodal da jih pri nas diktirajo zastopniki oz. dobavitelji. Cena takšnih desk se v ZDA giblje med 35 do 50 USD!!! Če nas pa hoče kdo na suho n...... in se jim pustimo je pa druga pesem. Tista o prostorski stiski velja bolj za RP KC, kjer imamo NRV nabutan z opremo do skrajnosti. Če imaš razkošje v obliki modularca pa je pesem popolnoma drugačna saj imaš prostora še za nekaj desk, televizor in še za kaj bi se našlo 8) . Rabiš pa krepko čez 60 mljončkov (z opremo) da si lahko privoščiš ta luksuz.
Andrej
Uporabniški avatar
boštjančk
Kraj: povžarija

Odgovor Napisal/-a boštjančk »

Ja vem in upam, da boste - bomo kdaj prišli do takega avta, čeprav bi bil v Ljubljani na dosti krajih nefunkcionalen(količki, betonski teglci ipd) :evil:
Gobc me je zmer tepu!
Bivši član povžarske konjenice
Odgovori