TIER I, II, III in modeli postaj

Včasih življensko pomemben del gasilske opreme.
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
jankopirnat
Prispevkov: 26
Pridružen: 25. Julij 2009, 19:35

TIER I, II, III in modeli postaj

Odgovor Napisal/-a jankopirnat »

Razredi TIER in modeli HYTERA ročnih radijskih postaj

DMR je akronim za Digital Mobile Radio, ki ga je razvila ETSI (European Telecommunications Standards Institute). Ta standard za profesionalne digitalne radijske postaje ima tri nivoje: TIER I, TIER II in TIER III. S tem je organizacija postavila tehnične parametre proizvajalcem opreme za radijsko komunikacijo. Tako lahko uporabniki med seboj komunicirajo z radijskimi postajami različnih proizvajalcev. S tem niso več priklenjeni na eno blagovno znamko in lahko prosto izbirajo, kje in po kakšni ceni bodo kupovali svojo opremo. Digitalna tehnologija ima v primerjavi z analogno tudi druge prednosti, kot so: podvojeno število kanalov (zaradi uporabe dveh slotov), boljši zvok (digitalno ojačanje), daljša avtonomija akumulatorja (ker se med neuporabo začasno izklaplja) in možnost uporabe podatkovnih aplikacij (dispečerski programi).
Ta standard upoštevajo vse vodilne blagovne znamke, med njimi tudi Hytera, ki v svojem produktnem portfelju nudi več različnih razredov. Od letos naprej imajo vse digitalne radijske postaje tudi slovenske menije. Poimenovanje ročnih radijskih postaj se začne z PD, nato je prva cifra številka razreda, druga je številka modela, tretja pa pomeni geografsko območje. Evropa je na primer 5. Zato se vsi modeli za EU končujejo na 5, ZDA pa na primer 2. Tako je na primer najbolj prodajana ročna postaja v Evropi PD 785. Mobilne postaje pa se začnejo z MD, naprej pa enako.

TIER I - za podjetja in šport
http://www.splavar.com/eshop/index.php/ ... anguage/si
Za TIER I (Za razred 3XX) uporabnik ne rabi licence (radijskega dovoljenja APEK-a) in jih lahko uporablja kdor koli. Primerne so za storitvene dejavnosti, varovanje manjših objektov in za prostočasovne aktivnosti. Največja dovoljena moč je do 0,5 W in antene ni dovoljeno zamenjavati z močnejšo. V tem razredu ima Hytera a)analogne radijske postaje in b) digitalne oz. DMR. Bistvena značilnost DMR radijskih postaj je, da lahko delujejo tako v analognem kot na digitalnem načinu dela. Zato so idelane za prehod na digitalne komunikacije. Za razliko od analognih brezlicenčnih postaj, omogočajo digitalne naslednje DMR storitve: zasebni klic, skupinski klic in SMS sporočila. Zagotovljena je seveda tudi zasebnost komunikacije. V resnici še radijske postaje nikoli niso izgledale tako lepo, kot pri modelih PD 355, 356. Njihov dizajn je osvežujoča novost in uporabniki so nad njimi navdušeni zaradi enostavnosti upravljanja.


TIER II - aktualen za gasilce in reševalce
http://www.splavar.com/eshop/index.php/ ... anguage/si
V TIER II nudi HYTERA Mobilfunk GmbH naslednje razrede: 3xx, 4xx, 5xx, 6xx 7xx in nadstandardnega X1. Radijske postaje TIER II razreda 3xx so šest krat močnejše od TIER I, saj imajo oddajno moč 3 W. Sicer pa na zunaj izgledajo enako. To so modeli PD 355, PD 365 in PD375. Namenjene so profesionalnim uporabnikom v turizmu, storitvah, varovanju oz. vsem pravnim osebam, ki lahko pri agenciji APEK zaprosijo za radijsko dovljenje na UHF območju.

Razred 4XX ima le osnovne DMR funkcije in Hytera ima dva nova modela bez tipkovnice: PD 405 in 415. Slednji ima poleg robustne izdelave, odličnega dizajna celo RFID sprejemnik. To mu omogoča, da se vključi v Hyterin patentiran patruljni system, kar je zlasti primerno za varnostnike v večjih objektih. Slednji velikokrat uporabljajo kar mobilne telefone, kar je znak ‘novega primitivizma’, kajti v primeru nevarnosti mora to nemudoma sporočiti v komandni center. Tega pa mu mobilni operater ne zagotavlja, saj vzpostavljanje zveze traja najmanj 15 sekund in niti nima nobenih prednostnih storitev. Če je zveza zasedena pač ni vzpostavljena.
Zato Hytera Mobilfunk svojim uporanikom nudi edinstven partuljni sistem, ki povečuje varnost uporabnikov in hkrati omogoča daljniski nadzor in kontrolo obhodov.

V razredu 5XX ima hytera dva vstopna modela, 505 (brez tipkovnice) in PD 565 s polovično tipkovnico in ekranom. Ta model je že primeren za gasilce, ki morajo posredovati kjer koli v Sloveniji in na katerem koli kanalu ZARE. Če imajo gasilci postajo brez ekrana, lahko uporabljajo samo 16 kanalov. S čimer si na drugem območju seveda ne morejo zagotovo pomagati. To je pomembno, če gredo na primer gasiti kakšen večji gozdni požar na druga geografska območja, kjer uporabljajo različne ZARE kanale.

Razred 6xx odlikuje odličen dizajn (ALU okvir), postaje imajo vse DMR storitve in so odporne na potopitev v vodo (IP67). Tudi v tem razredu ima Hytera Mobilfunk postajo brez tipkovnice (PD 605), s polovično tipkovnico (PD 665) in s celotno tipkovnico model (PD 685). Šele tukaj pride do izraza prednost radijskih postaj, da imajo slovenske menije, saj imajo vse zelo velik barvni ekran. Od razreda 6 naprej, je mogoče naročiti tudi postajo z GPS sprejemnikom in raznimi senzorji za dodatno varnost, kot je na primer ‘oseba na tleh’.

Razred 7XX je na trgu že dobra tri leta in tu gre za najbolj kvalitetne postaje. Model brez tipkovnice (PD 705) je primeren za najbolj robustno uporabo v gasilstvu in za delo na terenu v najtežjih okoljih. Model s popolno tipkovnico (PD785) je bil prvi, ki je imel več patentiranih rešitev, kot so: sredinska lega antene (boljši sprejem) in zvočnik pod vodotesno tipkovnico. Mikrofon je na vrhu postaje, kar omogoča uporabo tudi, ko je postaja v žepu.

Nadstandardni razred X ima modela X1e (brez tipkovnice) in X1p (s tipkovnico in barvnim ekranom). Oba modela imata vgrajen GPS sprejemnik in bloutooth vmesnik. Sta vodotesna in robustna ter hkrati zelo tanka. Zato sta primerna za vodilne kadre in za agente pri skritih operacijah.


TIER III (snopovni system, mlajši brat TETRE)
Od letos naprej je mogoče vse radijske postaje razreda 6xx, 7xx in X1 s preprosto softwaersko nadgradnjo v TIER III terminale. Razlika je v tem, da v TIER II uporabljamo kanale in uporabnik preklaplja med kanali. V snopovnem sistemu pa preprosto tvorimo skupine in posamezne uporabnike in vse delo v preklapljanju med prostimi kanali (in sloti) opravi system sam.

Hytera Mobilfunk ima širok asortiman ročnih in mobilnih radijskih postaj, repetitorjev in snopovnih sistemov od TIER III do TETRE. Od letos naprej lahko v TIER II celo pošiljamo SMS sporočila na drugo blagovno znamko. Zato je Hytera več kot primerna izbira za gasilce, ki želijo biti v korak s časom.
Priponke
hytera-pregled-modelov.pdf
PDF pregled članka
(782.3 KiB) Prenešeno 86 krat
polo98
Prispevkov: 615
Pridružen: 16. Oktober 2005, 17:02

Odg: TIER I, II, III in modeli postaj

Odgovor Napisal/-a polo98 »

In koliko baznih postaje (repetitorjev) je za to tvojo reklamo že postavljenih v Sloveniji?
jankopirnat
Prispevkov: 26
Pridružen: 25. Julij 2009, 19:35

Re: TIER I, II, III in modeli postaj

Odgovor Napisal/-a jankopirnat »

Hvala za to vprašanje, da lahko vsaj enkrat povem javno. V Sloveniji imajo TETRA bazno postajo na vojaškem letališču v Cekljah (pri Motoroli bi plačali vsaj štrikrat več). Drugače pa je montiranih najamanj 5 DMR repetitorjev (v gospodarstvu, kjer mislijo s svojo glavo in rajši kupujejo boljše in ceneje). Je pa celo ena stranka v sistemu ZARE, ki ima Hyterin repetiror. Vendar rajši ne povem kje, da jim ne bo kdo preveč težil.

V Nemčiji, kjer so veliko bolj napredni pa je montiranih na desetine! Na primer Ham radio je za radioamaterje v Nemčiji izgradil nacionalno mrežo repetitorjev za radio amaterje. Tako lahko kjer koli v Nemčiji z modelom PD 785 pokličeš kogar koli, ki je v omrežju. Seveda bi lahko tudi z drugimi modeli, ki imajo ekran (PD 565, PD 665, PD 685 itd.) http://www.splavar.com/eshop/index.php/cPath/25_38.

Hytera Mobilfunk je sponzorirala lani: 'Le Mans 24 Hours Motor Race' s 400 terminali in potrebnimi repetirorji.
Na Nizozemskem je Hytera Mobilfunk dobila celo javni razpis za nacionalno mrežo. Zdaj pa jih Motorola toži, vendar bo izgubila, saj mora obstajati konkurenca.

V Sloveniji smo na primer letos sponzorirali gorski tek v Podbrdu z enim repetitorjem in z 12-timi ročnimi radijskimi postajami.

Omenil bi še, da v najvišjem razredu konkurenca nima v vodo potopljive postaje,kot je na primer PD 785, ki je IP 67. To pomeni, da jo lahko potopiš za pol ure pod vodo 1 m. To je pri gasilcih v poplavah zelo pomembno, saj so velikokrat mokri (http://www.splavar.com/eshop/pdf/cenik_ ... pd-785.pdf).

Žal je pri nas močno zasidran loby od Motorole, ki niti ne uporablja ETSI standardov in ima svoje standarde. Zato bo Motorola zdaj hotela usidrati capacity plus, da bi še bolj priklenila stranke na sebe. Potem ti itak ne bodo imeli izbire in bodo morali dolgoročno plačevati več.

Če je kje kakšna stranka, ki bi želela preizkusiti opremo Hytera, naj se kar javi. Pri Hyteri se bolj trudimo, zato imamo celo slovenske menije od letos naprej.
Priponke
slovenski-meniji.jpg
Zadnjič spremenil jankopirnat, dne 17. September 2015, 14:28, skupaj popravljeno 1 krat.
jankopirnat
Prispevkov: 26
Pridružen: 25. Julij 2009, 19:35

Odg: Re: TIER I, II, III in modeli postaj

Odgovor Napisal/-a jankopirnat »

Tule je pa še primerjava vseh modelov DMR radijskih postaj na dveh pdf listih.
Priponke
Hytera - Pregled_modelov.pdf
(241.81 KiB) Prenešeno 58 krat
polo98
Prispevkov: 615
Pridružen: 16. Oktober 2005, 17:02

Odg: TIER I, II, III in modeli postaj

Odgovor Napisal/-a polo98 »

Jaz pa mislim tu nekaj drugega. Saj živimo večinoma v digitalnem svetu, ali!
Prej v analognem sistemu npr. policija je uporabljala samo EN repetitor za območje Dolenjske in Bele krajine. Sedaj, ko so šli v digitalizacijo pa ni zadosti 5 baznih postaj samo za Belo krajino. Pa še to dela slabo. A to kaj pove? Razmerje med analognim/digitalnim. Slovenija je majhna, a gričevnata, tu je pa problem digitalnega signala.

Te kontaktiram na ZS za morebiten test postaje.

L.p
jankopirnat
Prispevkov: 26
Pridružen: 25. Julij 2009, 19:35

Re: TIER I, II, III in modeli postaj

Odgovor Napisal/-a jankopirnat »

To ni problem digitalno / analogno, amapak je problem UHF proti VHF signalu. Na UHF rabimo več repetitorjev, ker ne pokriva tolikšne površine kot VHF. Strokovnjaki bi to lahko izračunali bolj natančno. Vendar so to dejstvo zamolčali,ker so vnaprej vedeli, da bo naročnik tako rabil večje število baznih postaj. A ne?
polo98
Prispevkov: 615
Pridružen: 16. Oktober 2005, 17:02

Odg: TIER I, II, III in modeli postaj

Odgovor Napisal/-a polo98 »

Se delno strinjam. Ampak! Pri analognem signalu je zašumelo, a še vedno je bila zveza razumljiva. Tu pa ni. Čista primerjeva z GSM, ko je signal slab.
aznidaric
Prispevkov: 95
Pridružen: 20. Maj 2006, 15:45

Re: TIER I, II, III in modeli postaj

Odgovor Napisal/-a aznidaric »

@polo98

Kot radiamater imaš možnost preveriti delovanje digitalnih govornih komunikacij (D-star, DMR).
Moje izkušnje z D-star so take, da je nekje enako. Na določenih mestih precej boljše, na določenih pa ne deluje. Recimo, ko sem testiral, sem sicer uporabljal 5W analogno, pa ni šlo skozik, medtem pa na D-star s 1W skora brez problema.
Potem je problem v tehnologiji. Tetra uporablja drugo vrsto oddajnikov, ki so zgleda manj občutljivi. To so sicer nekaj popravljali, vendar se nekako ne obnese.
Sicer me pa zanima, če ima kdo kakšne informacije glede digitalnega gasilskega omrežja, koliko je postavljenih repetitorjev/baznih in katera območja imajo katere kanale/grupe? Namreč, čedalje več društev bo imelo take postaje, pa da vidimo, kako se bo obnašala zadeva.
polo98
Prispevkov: 615
Pridružen: 16. Oktober 2005, 17:02

Odg: TIER I, II, III in modeli postaj

Odgovor Napisal/-a polo98 »

D-star postaje v moji okolici nima nobeden, kolikor vem. V SLO. pa mislim, da so 3 ali 4 repetitori, vsi izven dosega.
Cena postaj je pa tudi #-o
mad_milkman
Prispevkov: 75
Pridružen: 21. April 2006, 10:18
GE: Civilna Zaščita
Kraj: Malo tu,malo tam :)

Odg: TIER I, II, III in modeli postaj

Odgovor Napisal/-a mad_milkman »

Se pravi hytere ne podpirajo capacity plus varjante?
Odgovori