boštjančk » 13. maj 2015, 10:35
Kakor koli, zame osebno precej zgrešeno zastavljena pot, kar se tiče pravilnika in govorenja akterjev tega pravilnika.
1. večina jih niti ne razloči med odzivnim časom in dostopnim časom,
2. dela, obveščanja in alarmiranja, opremljenosti, izobraževanja, kategorizacije društev itd itd ne poznajo niti pod točko razno,
3. mešajo hruške in jabolka, ter prodajajo za ananas!
Niti ne poznajo sistema izobraževanja za "prve posredovalce". Oziroma se tukaj lomijo kopja že v sami interpretaciji, ker bi radi naredili nekaj po vzoru tujine, kjer sta "dve vrsti" prvih posredovalcev.
Pa da se nebi razumeli narobe - nisem proti prvim posredovalcem, ampak ne na ta način. Izobraževanje, kot ga omenjajo predlagatelji in zagovorniki pravilnika, je cca 3 urni tečaj, ki zajema temeljne postopke oživljanja, razrešitev zapore dihalnih poti (tujki v dihalih) in uporaba AED-a. Iz lastnih izkušenj vam povem, da se za tak "tečaj" za 15 slušateljev porabi 2 uri. Tečaj za prve posredovalce, oziroma certificirane prve posredovalce pa zajema 71 ur teoretičnega in praktičnega dela, z zaključnim izpitom iz teoretičnega in praktičnega dela. Verjetno je razlika očitna in ni potrebna dodatna razlaga.
Najbolj me pa moti to, da je po njihovem mnenju logična posledica alarmirati določeno PGD, na klic kjer lahko pride do zastoja. Po eni strani tudi to še razumem (pa ne čisto), predvsem je to logična posledica tam, kjer je prva oziroma najbližja enota NMP od dogodka oddaljena vsaj 20km, lahko tudi manj, če je konfiguracija terena in dostopnost zelo težavna in se dostopni čas NMP s tem podaljša.
Zakaj sem napisal 20 minut?
Sem član društva I.kategorije, ki še z dvema društvoma tvori osrednjo enoto. Med ta tri društva je bilo razdeljeno nekaj nalog, za katera se bolj intenzivno izobražujejo in opremljajo. Naše društvo je zadolženo za prvo pomoč in tehnično reševanje. V operativnem načrtu obveščanja in alarmiranja je zapisano, da se nas aktivira za takšne in podobne intervencije. Po pregledu intervencij za leto 2014 med 5.00 uro zjutraj in 17.00 uro popoldan, ko imamo na razpolago najmanj operativnih gasilcev na voljo, je bil odzivni čas 3.444 minute, dostopni čas pa nekaj čez 5 minut. To je povprečje vseh 27 intervencij, ki so se zgodile v prej omenjenem času, še dvakrat toliko pa je bilo intervencij v preostalih, oziroma obratnih 12. urah. Pregledal sem tudi za ostala dva društva in imata odzivni čas eno društvo nekaj manj kot 5 minut, drugo pa nekaj več kot 5 minut. Dostopni časi se ne razlikujejo prav veliko. Se pa pojavljajo vmes tudi intervencije, ko je odzivni čas krepko čez 10 minut, ker enostavno ni ljudi,oziroma so bistveno bolj oddaljeni od gasilskega doma. NRV iz Ljubljane potrebuje cca 15 minut do Vrhnike, včasih tudi samo 12, včasih lahko tudi 20 minut. Torej se že praviloma v prej omenjenem povrečju splača aktivacija, v sami Ljubljani in bližnji okolici pa močno dvomim. Ravno tako v ostalih krajih, da ne bo kdo rekel, da se opiram samo na Ljubljano. Načeloma pa ima društvo I. kategorije odzivni čas zapisan 15 minut!!! Kar pomeni, da povsod v oddaljenih krajih deluje praviloma takšno društvo - PGD I.kategorije.
Prelaganje dela in posledično neke odgovornosti na PGD je po mojem mnenju absurd. Mogoče se vsi ne boste strinjali z menoj, ampak roko na srce, gasilci postajamo vse drugo, kot gasilci in država ter posledično vsi ostali nas izkoriščajo vedno bolj. Razlog pa je, da smo praktično ZASTONJ! In to je največji problem. Za vse se potrebuje oprema, ki je pa kot nekateri veste, izjemno draga, če niste tako bogati, da boste kupovali najcenejše na trgu in jo menjali na kratek rok. In čigav bo strošek? Naš, društven, ali lokalne GZ. Žal! Stvar tega pravilnika ni neko privarčevanje denarja - poraba denarja bo večja, ker bo večina Reševalnih postaj imela več ekip na voljo, ne bo pa več zdravnika v vsaki "vasi", ampak to je že stavar, ki se tiče debate v drugih krogih.
Pisati bi se sicer dalo še zellloooo na dolgo in široko, ampak brez pomena. Vem da bo sestanek tudi z predstavniki naše krovne organizacije - GZS, potem bomo pa videli, kaj in kako.
Gobc me je zmer tepu!
Bivši član povžarske konjenice