samodejno odpiranje vrat ob pozivu
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
-
polo98
Odg: samodejno odpiranje vrat ob pozivu
Super, a daš načrt (svoj lasten) pa da vidim. Nekaj mV napetosti? Trantistor se odpira z tokom! In ka j ti bo en sam "gol"tranzistor pomenil na izhodu za zvočnik? Če prevedem, to je tako, kot bi sestavljal človeško telo. Imaš na voljo samo npr. ledvico. A kje je ostalo??? Lažje ne znam razložit. Ker si omenil, da uporabljaš procesor, verjamem, da tudi nekaj o tem veš(če ne lažeš) In kaj je tranzistor? VEČ TISOČ sem jih prespajkal... Toliko o tem.
Mi pa povej, kot sem že vprašal kako prižgati luč, če že toliko obvladaš.
Mi pa povej, kot sem že vprašal kako prižgati luč, če že toliko obvladaš.
Jaz dam za pir tistemu ki bi to meni doma preprečilpolo98 napisal/-a: Pa še "malo" off. Kako sebi ali sosedu prižgeš zunanjo luč na senzor a pred senzorjem ni nikogarKdo pogrunta dobi za pir
![]()
Elektronika se da zmotit, zato vam na takšen način odpiranje vrat odsvetujem.
L.p
73 de S55X
http://www.pgd-mozirje.si
http://www.pgd-mozirje.si
@polo98
Če si prespajkal več tisoč tranzistorjev, to še ne pomeni, da kaj veš o njih. Očitno boj malo, drugače bi takoj razumel, da predlog rosso-ja enostavno izvedljiv! Zakaj bi potreboval načrt, ker veš ogromno o trazistorjih?
Če hočeš, da po vodniku ali skozi trazistor steče tok, potrebuješ najprej neko el. napetost, ki bo ta tok pognala. Torej, če imamo nekaj mV napetosti lahko že poženemo nek tok čez trazistor, a ne?
In (zate polo98) sem šel razdreti moj pozivnik DE506 ter na zvočnik (piskač) vezal en samcat tranzistor NPN BC109 ter en upor, da sem omejil tok v bazo trazistorja. Na trazistor sem potem zvezal še en 5V rele, ki sem mu dodal še diodo, da izniči povratne sunke iz tuljave releja. To je bilo celotno vezje, ki je delovalo takrat, ko se je piskač oglasil, torej takrat, ko sem dobil poziv, mi je pozivnik vklopil rele. Lahko bi namesto releja vezal tudi triak in bi z njim vklapljal porabnike. Na ta rele, ki ga vklaplja pozivnik lahko potem "obesiš" lahko karkoli. Lahko vezeš tipko vrat, lahko vklopiš razsvetljavo v garaži itd.........in ti bi sestavljal "človeško telo"
.
Kot sem že omenil prej je vse to bolj elegantno izvesti z mikrokontrolerjem (recimo Arduino Uno). ki mu v programu enostavno sprogramiraš določene pogoje.
Žel ti na to vprašanje ne znam odgovorit. Nisem še nikdar poizkušal tega, to brez sramu priznam in, ja, nisem vseved
.
!
lep dan vsem!
LP
Če si prespajkal več tisoč tranzistorjev, to še ne pomeni, da kaj veš o njih. Očitno boj malo, drugače bi takoj razumel, da predlog rosso-ja enostavno izvedljiv! Zakaj bi potreboval načrt, ker veš ogromno o trazistorjih?
Če hočeš, da po vodniku ali skozi trazistor steče tok, potrebuješ najprej neko el. napetost, ki bo ta tok pognala. Torej, če imamo nekaj mV napetosti lahko že poženemo nek tok čez trazistor, a ne?
In (zate polo98) sem šel razdreti moj pozivnik DE506 ter na zvočnik (piskač) vezal en samcat tranzistor NPN BC109 ter en upor, da sem omejil tok v bazo trazistorja. Na trazistor sem potem zvezal še en 5V rele, ki sem mu dodal še diodo, da izniči povratne sunke iz tuljave releja. To je bilo celotno vezje, ki je delovalo takrat, ko se je piskač oglasil, torej takrat, ko sem dobil poziv, mi je pozivnik vklopil rele. Lahko bi namesto releja vezal tudi triak in bi z njim vklapljal porabnike. Na ta rele, ki ga vklaplja pozivnik lahko potem "obesiš" lahko karkoli. Lahko vezeš tipko vrat, lahko vklopiš razsvetljavo v garaži itd.........in ti bi sestavljal "človeško telo"
Kot sem že omenil prej je vse to bolj elegantno izvesti z mikrokontrolerjem (recimo Arduino Uno). ki mu v programu enostavno sprogramiraš določene pogoje.
To je sicer izven teme, pa vendar.polo98 napisal/-a:.Mi pa povej, kot sem že vprašal kako prižgati luč, če že toliko obvladaš.
Žel ti na to vprašanje ne znam odgovorit. Nisem še nikdar poizkušal tega, to brez sramu priznam in, ja, nisem vseved
Mislim, da bi bilo na mestu, da se sedaj ti nam/njemu opravičiš za zavajanje. Vklapljanje s tranzistorjem preko pozivnika JE izvedljivo, in to celo brez kakšnega velikega problema! Pa malo več strpnosti na forumu bi tudi koristilo vsempolo98 napisal/-a:A ti sploh veš kaj je triak? In ne zavajaj javnosti. Mislim, da si od moderatora zaslužiš oster OPOMIN!rosso napisal/-a:Na zvočnik od pagerja vežeš primeren trijak, ki ti vklaplja, kar si želiš. Samo inštalacijo moraš imeti primerno pripravljeno.
Pa pazi da maš na pagerju sklopljeno budilko
Easy, cheap and fast...
lep dan vsem!
LP
-
polo98
Se iskreno opravičujem vsem prizadetim in se tu ne mislim več ubadat s tem, ker nima smisla dokazovat logične stvari.
Lep pozdrav vsem, ki ste me prenašali.
Jacksy napisal/-a:Jaz dam za pir tistemu ki bi to meni doma preprečilpolo98 napisal/-a: Pa še "malo" off. Kako sebi ali sosedu prižgeš zunanjo luč na senzor a pred senzorjem ni nikogarKdo pogrunta dobi za pir
![]()
Elektronika se da zmotit, zato vam na takšen način odpiranje vrat odsvetujem.
L.pImam hude probleme s prižiganjem luči v stopnišču in pred hišo ob raznih radioamaterskih zadevah. Pa sem poizkusil že nešteto stvari... Upam da tudi sosedu ne prižigam luči ....
Hehe, isto, ce oddajam UHF, se posebaj radioamaterski repetitor na Krvavcu mi cel hodnik sveti
A lahko malo bolj natančno opišeš, kako imajo izveden ta sistem odpiranja na daljavo.? Je to preko pozivnika, telefona ali brezžično?stjepko napisal/-a:Lep pozdrav, takšen sistem uporabljajo v PGD Črna na Koroškem, izdelal ga je njihov operativni član in deluje kot mora..
Lp.
-
polo98
Pa lahko poslikaš, če si že "razdr" zame ta pozivnik, kako vse skupaj zgleda predelava?Gasilec75 napisal/-a:A lahko malo bolj natančno opišeš, kako imajo izveden ta sistem odpiranja na daljavo.? Je to preko pozivnika, telefona ali brezžično?stjepko napisal/-a:Lep pozdrav, takšen sistem uporabljajo v PGD Črna na Koroškem, izdelal ga je njihov operativni član in deluje kot mora..
Lp.
In koliko voltne baterije imaš v pozivniku?
Prlatemo....ker ma kluč pač odklene....se napravmo...kir je prvi v oblek odpre vrata da lohka kamionček ven zapelemo....in viju-viju v akcijo....pa nam vedno rečejo:Matr ste bli hitri....!!!

di-du-di-du
Hm, mi je šele potem "kapnilo", ko sem že vse skupaj pospravil in sestavil pozivnik nazaj, da bi lahko naredil kakšno fotko. Sem pa na hitro zrisal eno shemco za lažje razumevanje. Mogoče se bo pa kdo še s tem malo poigral. Če te/koga drugega, še kaj zanima z veseljem odgovorim, seveda, če bom vedelpolo98 napisal/-a:Pa lahko poslikaš, če si že "razdr" zame ta pozivnik, kako vse skupaj zgleda predelava?
In koliko voltne baterije imaš v pozivniku?
-
polo98
Hehe
Kam gredo pa kontakti od releja
Videti je, da nikamer.
Re: samodejno odpiranje vrat ob pozivu
Jao, a naj ti se gasilski dom v shemo narise...
Hmm, saj ne vem ali me malo hecaš, ali ti to resno misliš?polo98 napisal/-a:HeheKam gredo pa kontakti od releja
Videti je, da nikamer.
Pač kontakte releja vežeš na poljuben porabnik npr. prižgeš luč, ali pa vežeš na tipko za odpiranje avtomatskih vrat na gasilskem domu ........
A bo sedaj v redu
SI SE SPOZABILpolo98 napisal/-a:Se iskreno opravičujem vsem prizadetim in se tu ne mislim več ubadat s tem, ker nima smisla dokazovat logične stvari.
Polo98 mislim, da iščeš dlako v jajcu!
lp