ALELUJA!!! Točno tak je...tam5500 napisal/-a:Po pogovoru z inšpektorico za gasilsko opremo, glede nakupa oblek v tujini in dokumentacije.
- kupec, ki kupi obleko v tujini (brez posrednikov) mora ob nakupu dobiti izjavo o skladnosti, navodila za uporabo, ....
- ker verjetno prodajalec v tujini nima tega v slovenskem jeziku ampak v svojem, je kupec dolžan na svoje stroške ali sam prevesti navodila in izjavo
- v kolikor prevod ni zadovoljiv, lahko nastane problem
- zaščitna oprema, katera nima EN standarda se ne sme uporabljati
- če nekdo uporablja opremo brez EN standarda in se nekaj nepričakovanega zgodi, potem pa nastanejo problemi, poškodbe se zacelijo, finančna plat pa je potem katastrofalna, šele takrat izveš koliko inštitucij imamo v Sloveniji, ki se ti bodo obesili na vrat
samo v vednost, ko se odločate za nakupe preko meje naše idealne Slovenije, no vsak 20 let nazaj je bila, danes pa ?????
moje mišljenje glede nakupa opreme: čeprav se mogoče včasih v Sloveniji določen kos opreme kupi dražje, vedno od prodajalca zahtevajte obvezno dokumentacijo in če vam prodajalec izda dokumentacijo, ki ni v skladu z zakonom, je prodajalec odgovoren za vse, vaša naloga je da zahtevate dokumentacijo, torej se bodo institucije prodajalcu obesili za vrat,
Zaščitna obleka Cosalt Ballyclare
Moderator: Janez Tratnik
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
- mundat
- GE: Gornja Radgona
- Kraj: PGD Gor. Radgona
Odg: Zaščitna obleka Cosalt Ballyclare
PGD Gornja Radgona IV. kategorija
Gasilska enota širšega pomena
predsednik društva
predsednik društva
Ali lahko kdo potrdi da inšpektorji že hodijo tudi po društvih nižjih kategorij I. ali II.?
mislim, da še ne , bodo pa v kratki prihodnosti in bo verjetno posebna pozornost namenjena osebni zaščitni opremi, ida in zdravniškimi pregledi
to, da v nekaterih zvezah, te pošljejo na zdravniški pregled, ŠELE ko greš na kakšno specialnost kjer je zahtevan zdravniško spričevalo ne bo šlo več, hodili bomo vsake 3 leta vsi po 4. členu, v nasprotnem primeru bo pa država malo zaslužila z kaznimi in takrat se bo šele videlo kakšno odgovornost nosi predsednik (uradni zastopnik), ko bo dobil prvo položnico in takrat se bo šele uradno videlo, koliko je gasilcev operativcev v Sloveniji, se bo številka močno spremenila navzdol
aja pa še to: vso dokumentacijo za vso opremo morate hraniti 10 let od datuma nakupa
to, da v nekaterih zvezah, te pošljejo na zdravniški pregled, ŠELE ko greš na kakšno specialnost kjer je zahtevan zdravniško spričevalo ne bo šlo več, hodili bomo vsake 3 leta vsi po 4. členu, v nasprotnem primeru bo pa država malo zaslužila z kaznimi in takrat se bo šele videlo kakšno odgovornost nosi predsednik (uradni zastopnik), ko bo dobil prvo položnico in takrat se bo šele uradno videlo, koliko je gasilcev operativcev v Sloveniji, se bo številka močno spremenila navzdol
aja pa še to: vso dokumentacijo za vso opremo morate hraniti 10 let od datuma nakupa
kolikor vem so trenutno na vrsti GEŠP-i in pa tudi društva III. kategorije. Ali se motim?sebaB napisal/-a:Ali lahko kdo potrdi da inšpektorji že hodijo tudi po društvih nižjih kategorij I. ali II.?
V gesp enotah trenutno poteka ze drugi inspekcijski nadzor, prvi je bil jeseni 2013
Re: Zaščitna obleka Cosalt Ballyclare
Gledam to dokumentacijo oblek, ki jo je priložil josip, pa me zanima, če je treba vse to prevesti v Slovenščino, ali samo nek del ? Kakor sem slišal, so izjave v skladnosti lahko napisane tudi samo na enem ali dveh listih A4 ?
Glede na moje laično znanje, ker sem se lansko leto prav namučil, da sem vse, skoraj skoraj vse izvedel:
Sem pregledal vse tri dokumente
- 1 je tehnični opis hlač
- 2 je tehnični opis jakne
- 3 je poročilo o testiranju jakne in hlač
Nobenega od teh treh dokumentov ni potrebno prevajati in nobenega vam ni potrebno obvezno imeti in kaj bi morali imeti
- izjavo o skladnosti (v EN Declaration of confirmity), v SLO jeziku
- kopijo EN certifikata
- navodila za uporabo in vzdrževanje, v SLO jeziku
- obleka ima EN 469:1995, ta standard je prenehal veljati 19.4.2006 in po tem datumu ta standard ne velja več in se po tem datumu ta izdelek ne sme več prodajati, če ste to obleko kupili po tem datumu pokličite prodajalca, ker vas je po domače malo nat...., lahko da tega ni vedel, ampak njegova dolžnost je da to ve
- vse zaščitne obleke morajo imeti, pa da vzamemo današnji datum naslednji standard EN 469:2006/A1:2007, ki velja od 23.11.2007 do preklica
- kdor koli je obleko kupil po tem datumu (23.11.2007) po starem standardu, se ta obleka ne sme uporabljati, če je bila kupljena pred tem datumu, pa se lahko, seveda morate to dokazovati z original računom
Če ste obleko kupili po tem datumu, vam svetujem, da pokličete prodajalca in mu vrnete obleko, ker je šlo za očitni nat....
Ker imamo krovno organizacijo GZS, bi bilo lepo, če bi GZS take zadeve spremljala in nas o tem obveščala, ne pa da se gre nekakšno tipizacijo, ki je omejevanje konkurence, samo v informacijo, kar nekaj razpisov je že propadlo, ker je naročnik podal zahtevo, da mora biti izdelek izdelan v skladu z Tipizacijo GZS, edini veljavni standard za vso gasilsko opremo je EN in nič drugega, vsa ostala pogojevanja so OMEJEVANJE KONKURENCE
Sem pregledal vse tri dokumente
- 1 je tehnični opis hlač
- 2 je tehnični opis jakne
- 3 je poročilo o testiranju jakne in hlač
Nobenega od teh treh dokumentov ni potrebno prevajati in nobenega vam ni potrebno obvezno imeti in kaj bi morali imeti
- izjavo o skladnosti (v EN Declaration of confirmity), v SLO jeziku
- kopijo EN certifikata
- navodila za uporabo in vzdrževanje, v SLO jeziku
- obleka ima EN 469:1995, ta standard je prenehal veljati 19.4.2006 in po tem datumu ta standard ne velja več in se po tem datumu ta izdelek ne sme več prodajati, če ste to obleko kupili po tem datumu pokličite prodajalca, ker vas je po domače malo nat...., lahko da tega ni vedel, ampak njegova dolžnost je da to ve
- vse zaščitne obleke morajo imeti, pa da vzamemo današnji datum naslednji standard EN 469:2006/A1:2007, ki velja od 23.11.2007 do preklica
- kdor koli je obleko kupil po tem datumu (23.11.2007) po starem standardu, se ta obleka ne sme uporabljati, če je bila kupljena pred tem datumu, pa se lahko, seveda morate to dokazovati z original računom
Če ste obleko kupili po tem datumu, vam svetujem, da pokličete prodajalca in mu vrnete obleko, ker je šlo za očitni nat....
Ker imamo krovno organizacijo GZS, bi bilo lepo, če bi GZS take zadeve spremljala in nas o tem obveščala, ne pa da se gre nekakšno tipizacijo, ki je omejevanje konkurence, samo v informacijo, kar nekaj razpisov je že propadlo, ker je naročnik podal zahtevo, da mora biti izdelek izdelan v skladu z Tipizacijo GZS, edini veljavni standard za vso gasilsko opremo je EN in nič drugega, vsa ostala pogojevanja so OMEJEVANJE KONKURENCE
ker očitno ni veliko informacij vam posredujem veljavne standarde za osebno zaščitno gasilsko opremo in od kdaj veljajo:
- obleka EN 469:2006/A1:2007 od 23.11.2007 do preklica
- čelada EN 443:2008 od 20.6.2008 do preklica
- rokavice za gašenje EN 659:2003 +A1:2008/AC:2009 od 20.6.2008 do preklica
- rokavice za tehnično reševanje EN 388:2003 od 6.10.2005 do preklica
- podkapa EN 13911:2004 od 6.10.2005 do preklica
- škornji EN 15090:2012 od 20.12.2012 do preklica
vaša naloga je, da ko kupujete, da to zahtevate od prodajalca
- obleka EN 469:2006/A1:2007 od 23.11.2007 do preklica
- čelada EN 443:2008 od 20.6.2008 do preklica
- rokavice za gašenje EN 659:2003 +A1:2008/AC:2009 od 20.6.2008 do preklica
- rokavice za tehnično reševanje EN 388:2003 od 6.10.2005 do preklica
- podkapa EN 13911:2004 od 6.10.2005 do preklica
- škornji EN 15090:2012 od 20.12.2012 do preklica
vaša naloga je, da ko kupujete, da to zahtevate od prodajalca
- obleka ima EN 469:1995, ta standard je prenehal veljati 19.4.2006
Po kakšni logiki, je potem leto izdelave moje obleke 2008 ? Prijateljeva celo 2009 ? ..kakšne standarde imajo potem stare devine obleke, ki jih imajo društva; leto izdelave pa je 2003 ?
Zanima me, kje bi lahko dobil izjavo o skladnosti in pa slovenska navodila za to obleko ?
Po kakšni logiki, je potem leto izdelave moje obleke 2008 ? Prijateljeva celo 2009 ? ..kakšne standarde imajo potem stare devine obleke, ki jih imajo društva; leto izdelave pa je 2003 ?
Zanima me, kje bi lahko dobil izjavo o skladnosti in pa slovenska navodila za to obleko ?
- verjetno je pred zamenjavo standarda neko prehodno obdobje, da lahko proizvajalec pač uredi dokumentacijo z novimi zahtevami in da se odproda zaloga
- leto izdelave 2008 in 2009: mogoče pa je to razlog zakaj so obleke skoraj zastonj, verjetno jih je proizvajalec naredil veliko količino na zalogo in je po spremembi standarda hitro hotel odprodati
- izjavo o skladnosti in navodila dobiš pri vašem dobavitelju ali proizvajalcu: če jih noče posredovati na vašo zahtevo, vam ostane samo da ga prijavite in sebe tako rešite kakšne "nagrade" iz državne institucije
- sem obiskal njihovo spletno stran in nudijo obleke z veljavnim standardom EN 469:2006
drugače pa tudi meni ni vse jasno, nekatere zadeve so mi totalno nelogične, ampak ....
- leto izdelave 2008 in 2009: mogoče pa je to razlog zakaj so obleke skoraj zastonj, verjetno jih je proizvajalec naredil veliko količino na zalogo in je po spremembi standarda hitro hotel odprodati
- izjavo o skladnosti in navodila dobiš pri vašem dobavitelju ali proizvajalcu: če jih noče posredovati na vašo zahtevo, vam ostane samo da ga prijavite in sebe tako rešite kakšne "nagrade" iz državne institucije
- sem obiskal njihovo spletno stran in nudijo obleke z veljavnim standardom EN 469:2006
drugače pa tudi meni ni vse jasno, nekatere zadeve so mi totalno nelogične, ampak ....
CE izjava:
- Priponke
-
- Declaration of Conformity MoD24A & 25A (1).pdf
- (239.01 KiB) Prenešeno 213 krat
To kar je napisal Dino90, je čista laž in zavajanje; sam sem nekaj dni nazaj dobil tudi izjavo o skladnosti ( declaration of conforimty ) direktno iz Anglije ( vidim, da jo je objavil že Josip).
Ali kdo mogoče ve kaj novega glede teh oblek? V našem društvu je bila na obisku inšpektorica in je prepovedala uporabo le teh. Pa smo imeli izjavo o skladnosti in tako naprej...
- mundat
- GE: Gornja Radgona
- Kraj: PGD Gor. Radgona
to sem cel čas govoril, da se bo zgodilo...nažalost.pmitja napisal/-a:Ali kdo mogoče ve kaj novega glede teh oblek? V našem društvu je bila na obisku inšpektorica in je prepovedala uporabo le teh. Pa smo imeli izjavo o skladnosti in tako naprej...
Kaj pa je vzrok za prepoved? Saj to piše v zapisniku, ki ste ga dobili takoj na koncu pregleda.
PGD Gornja Radgona IV. kategorija
predsednik društva
predsednik društva
Me res zanima razlog 
Don't raise your voice, Improve your argument!