Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

MOBILNI REPETITOR

Včasih življensko pomemben del gasilske opreme.

Moderator: Mitja Gregorič

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Odg: MOBILNI REPETITOR

Objava Jacksy » 15. december 2013, 1:33

sebaB je napisal:Zadev ne poznam toliko ampak me zanima s kakšno močjo pa oddajajo teli ZARE repetirji. Ker mobilni/prenosni repetiorji kot ga ima "darko" ne oddajo večjih moči kot 50W, kar pa po povprečnih terenih pokrije radij cca. 50 km. Zato teoretično ne vidim ovire uporabe mobilnega repetiroja v vsaki zvezi, še posebno z uporabo kanala iz oddaljene regije.

"pero"tovo izvedbo repetiroja sem že videl in preizkusil. To je zadevica, ki je povsem dovolj za eno občino. Če se gre za malo večjo intervencijo v kateri sodeluje malo več društev je zadeva lahko zelo uporabna. Pa še nima dometa da bi motila še kakšnega drugega repetitorja. Kar se tiče pa papirjevi in dovoljenj - lahko pa temo kar zaključimo ker itak če država misli da bomo komunicirali samo s tistimo postajami, ki nam jih je dala pred 20 leti potem lahko damo kar ključavnico na vrata. (Če misli da bomo v dobi motorjev uporabljali skiro [-X #-o )

Ampak važno je, da je šla "ladija" Triglav na pomoč v Italijo. - Stroški niso pomebni - zanemarljivi.


ZARE repetitorji delujejo nekje z oddajno močjo 10W, s tako močjo in ob dobri lokaciji ter ob odličnih pogojih teoretično lahko pokrivaš celotno Slovenijo z enim repetitorjem, tako da mobilni repetitor niti podrazno v vsako zvezo, temveč samo od potrebah na določenih koncih Slovenije. V primeru večje nesreče bi nastala še večja "štala" kot pa že kdaj nastane....

Repetitorji so ponavadi postavljeni na višjih lokacijah ravno zaradi tega da do njih lahko dostopa več ljudi.

Lahko povem iz lastnih izkušenj da sem z ročno postajo in "gumi" anteno (te ki so na ročnih postajah) ter 5W, imel zvezo iz Golt (cca 1300 m nmv) na obalo ker je cca 120km, ni bilo čisto za petko ampak dovlj da bi teoretnično povzročal zelo hude motnje na repetitorju če bi repetitor bil na isti frekvenci v dometu 120km okoli mene. Z malo boljšo anteno pa ni noben problem tudi s 5W "grmeti" po Hrvaški, Bosni, Madžarski....

Zelo zanimivo so ti radijski valovi :D
Uporabnikova podoba
Jacksy
 
Objave: 323
Registriran: 30. maj 2007, 18:58
Lokacija: Mozirje
GE: Mozirje

Odg: MOBILNI REPETITOR

Objava polo98 » 15. december 2013, 10:07

Teoretično lahko pokrivaš celo slovenijo. Praktično pa ne, edino, da ima npr. Krim nadmorsko višino ene 5000m :D
Ja, lahko si imel zvezo iz hriba na hrib prek RPT-ja na omenjeni dolžini. Tudi simpleks nese iz hriba ali obratno precej daleč z gumico. Dolina-dolina v simpleksu je pa druga stvar.
polo98
 
Objave: 612
Registriran: 16. oktober 2005, 17:02

Odg: MOBILNI REPETITOR

Objava krokar » 25. december 2013, 14:52

Se bom kar strinjal, če ne dobimo od države, potem se moramo znajti sami po zvezah, da lahko nemoteno opravljamo svoje poslanstvo, odgovorni prebudite se iz zimskega spanca.
krokar
 
Objave: 32
Registriran: 2. januar 2008, 14:06

Odg: MOBILNI REPETITOR

Objava guzma » 26. december 2013, 10:23

sebaB imaš prav =D>
guzma
 

Nazaj

Nazaj na Telekomunikacije

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Google [Bot] in 3 gostov

cron