zaščitna obleka

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
RomanB
GE: PGD Repnje-Dobruša
Kraj: Vodice
Kontakt:

Re: zaščitna obleka

Odgovor Napisal/-a RomanB »

V obleko lahko posega le proizvajalec, vsaj taka so priporočila. Pokliči dobavitelja obleke, on bo verjetno najbolje vedel rešitev za problem.
tomaz112

Odg: zaščitna obleka

Odgovor Napisal/-a tomaz112 »

Mi lahko kdo pove kakšna je okvirna cena obleke texport fire twin nomex. Hvala. LP
Uporabniški avatar
gapi
GE: Lukovica
Kraj: Lukovica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gapi »

tomaz112 napisal/-a:Mi lahko kdo pove kakšna je okvirna cena obleke texport fire twin nomex. Hvala. LP
Pošlji mi ZS, mam neke informacije.

Lep pozdrav!

Gašper Mav
http://www.gasilci-lukovica.si
Napadalec2

Odgovor Napisal/-a Napadalec2 »

Kdo je zastopnik za deva obleke?
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Prodaja jih Stami, zastopa pa Rock.
robit

Odgovor Napisal/-a robit »

tweety1986 napisal/-a:Pozdravljeni!
V društvu uporabljamo Deva obleke. Na eni se nam je raztrgala zadrga.Zanima me, kam bi lahko dali zamenjati zadrgo? Ali lahko sami zamenjamo zadrgo?
Hvala za odgovore!

Lp
http://www.mehurcek.si/ <- sem vprašaj ukvarjajo se tudi z popravilom gasilskih zaščitnih oblek
M.K.
GE: PGD Radvanje
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a M.K. »

Nekaj me zanima. Če jaz obleko kupim letnik 2009 v Angliji, in ima standard EN469, ali se lahko obleka uporablja za požare nasploh, tudi če ni tipizirana z strani GZS? Nabava pa je v lastni režiji! Ne preko PGD, kot rezerva za poplave itd. :)
Uporabniški avatar
Zbiljc
GE: Medvode
Kraj: Bojna linija

Odgovor Napisal/-a Zbiljc »

Ogenj je enak kot v Angliji, ali je pri nas bolj vroč? Fire twin pbi od texporta tudi nima znaka GZS, pa jih uporablja veliko poklicnih enot + nekatere prostovoljne... Je obleka z znakom kaj boljša kot brez njega?
Kar se govori za mojim hrbtom, je vzpodbudno, saj so tisti, ki govorijo, vedno vsaj korak za menoj
M.K.
GE: PGD Radvanje
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a M.K. »

No hvala, samo to me je zanimalo. Hvala lepa :)
Uporabniški avatar
Primoz
GE: Sečovlje

Odg: Re: zaščitna obleka

Odgovor Napisal/-a Primoz »

Zbiljc napisal/-a:Ogenj je enak kot v Angliji, ali je pri nas bolj vroč? Fire twin pbi od texporta tudi nima znaka GZS, pa jih uporablja veliko poklicnih enot + nekatere prostovoljne... Je obleka z znakom kaj boljša kot brez njega?
važno je kaj pravi zakonodaja...in ta pravi, da je 'znakec' za nas, prostovoljne gasilce - obvezen. Kaj pa imajo poklicni gasilci nas ne more zanimati. Tako kot to velja za gasilska vozila...
Uporabniški avatar
smoke jumper
Kraj: Bovec

Odgovor Napisal/-a smoke jumper »

Zakonodaja...seveda. :) Najbolj pomembno je, da ti nudi zadovoljivo zaščito ter da se v obleki kar se da udobno počutiš. Če bi upoštevali zakonodajo in razne pravila naše krovne organizacije bi bili naši občani v marsičem prikrajšani.

LP, Jernej
wyx
GE: pgd

Odgovor Napisal/-a wyx »

Primož, se ne strinjam s tabo.
Zakonodaja predpisuje standarde. Ti pa so prisotni tudi pri oblekah brez znakca GZS
Problem je tipizacija, ki zahteva da mi kupujemo točno določene artikle.

Mi v društvu smo nabavli 25 kompletov intervencijskih oblek, ki zadostujejo standardu niso pa tipizirane.
Prišparali smo par tisočakov, in v njih delamo isto dobro kot v oblekah ki jih potrdi GZS.
Uporabniški avatar
Primoz

smoke jumper napisal/-a:Zakonodaja...seveda. :) Najbolj pomembno je, da ti nudi zadovoljivo zaščito ter da se v obleki kar se da udobno počutiš. Če bi upoštevali zakonodajo in razne pravila naše krovne organizacije bi bili naši občani v marsičem prikrajšani.

LP, Jernej
ko bo kaj narobe bodo ustrezne služben najprej pogledale, če je vse v skladu s predpisi...tako to je.
Uporabniški avatar
Primoz

Odg: Re: zaščitna obleka

wyx napisal/-a:Primož, se ne strinjam s tabo.
Zakonodaja predpisuje standarde. Ti pa so prisotni tudi pri oblekah brez znakca GZS
Problem je tipizacija, ki zahteva da mi kupujemo točno določene artikle.

Mi v društvu smo nabavli 25 kompletov intervencijskih oblek, ki zadostujejo standardu niso pa tipizirane.
Prišparali smo par tisočakov, in v njih delamo isto dobro kot v oblekah ki jih potrdi GZS.
Preberi si kaj predpisuje zakonodaja in ne zavajaj!

Pravila gasilske službe 18. člen '' Gasilska zaščitna in reševalna oprema ''

Gasilska zaščitna oprema je oprema za osebno in skupinsko zaščito gasilcev pri opravljanju operativnih nalog gasilstva.

Gasilska reševalna oprema je vsako orodje, naprava ali sredstvo, ki je izdelano ali pridobljeno z namenom, da se uporablja za izvajanje operativnih nalog gasilstva.

Uporablja se lahko le gasilsko zaščitno in reševalno opremo, ki je standardizirana in za prostovoljne gasilce tudi tipizirana v skladu z akti Gasilske zveze Slovenije. Gasilska zaščitna in reševalna oprema mora biti v skladu z veljavnimi standardi za tako vrsto opreme. Gasilci jo lahko prilagodijo za opravljanje svoje dejavnosti, če s tem ne zmanjšajo varnosti in ogrožajo zdravja pri njeni uporabi.

Torej problem ni 'tipizacija' ,ampak PGS, ki so tipizaciji 'nadrejena' pravila. Zaenkrat imamo tako zakonodajo...pa mislim, da je dovolj jasna. Vam ni všeč? Lobirajte za spremembo!
blazzzzek
GE: PIGD Nafta Lendava

Odgovor Napisal/-a blazzzzek »

Čisto nič ne zanima zavarovalnico ko se ti kaj zgodi!!! Imam osebno izkušnjo glede tega, vse kar zanima zavarovalnico so samo standarti ki veljajo v evropi! Se pravi EN469,...
Njim je čisto vse eno če maš gor znakec od Gasilske zveze slovenije ali ne!

Jasno pa je da Gasilska zveza slovenije zahteva da mate tipizirano opremo ker pol one dobijo denar od tega. Mislem da bi se vsaki boro za tisto od česa ima korist!
Odgovori