Pomurka 2012

Tečaji, vaje, šola ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Pomurka 2012

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Danes v soboto 15. oktobra, se je na počivališču Dolinsko v Prekmurju odvijala večja vaja reševanja ob množični prometni nesreči. URSZR Murska Soboto je pripravila dokaj kompleksno vajo v kateri je direktno sodelovalo 170 ljudi iz različnih enot in služb ZIR. Odziv medijev je bil res velik in o vaji bodo danes poročali skoraj v vseh medijih. Na trenutke je bilo poleg treh udeleženih vozil na kraju dogajanja več snemalcev in fotografov kot reševalcev !;)
Pri tehničnem delu reševanja so sodelovali vsi štirje koncesionarji iz Pomurja: PGD Murska, Radgona in Ljutomer ter PIGD Nafta Lendava. Njihova naloga je bila reševanje 15 poškodovanih ljudi iz treh vozil.
Ko bodo zunanji ocenjevalci podali svoja mneja in bo narejena analiza vaje pa kaj več. Dodajam še eno fotko ki sem si jo izposodil pri fotografu Dela. Če dobro pogledate me boste v desnem zgornjem kotu videli (z plavo mapo v roki) v vlogi dežurnega komentatorja in povezovalca. Mislim, da so vse štiri gasilske enote pokazale, da lahko in da moramo sodelovati v takšnih nesrečah. ! :D [-o<
Priponke
pomurka.jpeg
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Odg: Pomurka 2012

našel še tri slike !
Priponke
Delo_Foto-20120915132313-91461000.jpeg
Delo_Foto-20120915132318-04729700.jpeg
Delo_Foto-20120915132430-28458300.jpeg
Uporabniški avatar
mundat
GE: Gornja Radgona
Kraj: PGD Gor. Radgona

Odgovor Napisal/-a mundat »

PGD Gornja Radgona IV. kategorija
Gasilska enota širšega pomena
predsednik društva
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Dovolite, da podam še svoje mnenje kot neutralen opazovalec in malo tudi poznavalec razmer na tem območju. Dušan, Tomaž, Marko, Tonček, Vladimir.... in še kdo ki je bil tam, pa lahko moje razmišljanje ovrže ali potrdi , doda...

Kljub temu, da je bila vaja zares široko zastavljena bi jaz vseeno dodal na koncu še eno poglavje. Skupaj bi se za pol ure usedli vsi gasilci in naredila kratko analizo z izmenjavo izkušenj.
Bila je prilika, bila je na terenu tehnika , kader itd... le nekdo bi moral prevzeti pobudo. To sem na koncu pogrešal. Že res da je Martin povabil na malico in da bomo tam še kako rekli, ampak to je še premalo. Morda pa se motim in že načrtujete skupno analizo ? Morda bi moral regijski gasilski poveljnik (ki se mu še enkrat opravičujem , ker nisem vedel da vojaški helikopter lahko leti tudi ponoči) tukaj odigrati povezovalno vlogo ?
To so moja razmišljanja.
Uporabniški avatar
mundat

Se popolnoma strinjam s tabo Oskar. Tudi mi smo spraševali kdaj bo skupna analiza, ampak so nam povedali da te nebo. To je seveda na veliko žalost.
Smo pa se dogovorili vsaj to, da bomo enote svoje opažanje, pripombe predloge poslali po mailu. Te pripombe se bodo nato upoštevali v končni analizi.
Jaz že tudi komaj čakam na končno analizo. Kljub temu da je vaja uspela, si moremo še marsikaj povedati in dorečti.
predsednik društva
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Mene predvsem zanima, kako odpreti tiste urgentne prehoda na sredini ceste. Mislim , da je bil na vaji en odprt prepozno ali nekaj takega, je oni inšpektor nekaj govoril. ?
Vi, ki pa posredujete na tej hitri cesti, pa imate itak veliko vprašanj povezanih z aktiviranjem itd...
Uporabniški avatar
mundat

urgentni prehodi so sicer zelo dobra zamisel, ampak samo v primeru ko ima DARS dovolj časa da jih odpre...realno gledano pa glede na odzivni čas, ki je večji od našega pa je težko pričakovati da bo prehod odpreti, še preden "priletimo in pritulimo" mi...
Dejstvo je, da je Pomurka brez odstavnega pasa pač ena specifika...ampak največji problem ni sama ozka "avtocesta" ampak kultura voznikov. Marsikdaj se nam je že zgodilo da ljudje pustijo vozila na sredini prehitevalnega pasa, ga zaklenejo in grejo zijala past.
V kolikor bi se vozniki držali pravil umikanja bi bilo dosti lažje. Takšen problem verjamem da imajo drugi kolegi tudi na avtocestah z odstavnim pasom...pri nas pa je še to pač toliko težje. Iz tega razloga smo nakupili malo prenosni hidravlični agregat in škarje-razpiralo v enem - "maratonci tečejo poslednji krog" :-)
Odstavnega pasa nikoli ne bomo imeli...moremo se naučiti in prilagoditi pač razmeram ki so...

Vaja je bilo dobro da je bila...prvič smo skupaj delali v takem številu. Vidijo se sicer pa razlike med enotami ( gasilci, reševalci...). Pri nas že sedaj nekaj časa dobro sodelujemo z NMP Gornja Radgona in imamo razna skupna izobraževnja in vadimo in vadimo...
Po mojem mnenju je to zelo priporočljivo da "lokalna GEŠP" enota vadi z lokalno NMP ekipo. To je med drugim tudi spoznavanje opreme drug drugega. Mi smo se učili kaj in kje imajo naši NMP-jovci v avtih in obratno. Kot primer lahko navedem, da so nam spisek opreme ki jo rabimo oziroma ki bo v "tunelcu" sestavili prav
naši člani ekipe NMP Gornja Radgona.
Skratka - TOPLO vsem priporočam ( nasplošno za vso Slovenijo ) da vadite in vadite skupaj z svojimi NMP-jovci...nekateri to že počnejo, ampak roko na srce - malo jih je.

Dobro je bilo tudi na vaji, da smo "sprobali" prikolico za množične nesreče in da smo se seznanili z opremo ki je v njej. Ne more vse sloneti samo na PGD MS, da v primeru rabe te prikolice ( in upajmo da nikoli ) oni morejo vse postaviti in pripraviti. Prav je da vse enote katere pokriva, da vejo rokovati z njo in da vejo kaj in kje je kaj
v prikolici....

ma***....zdaj pa sem se razpisal na veliko :)

Če pa koga zanima in ima čas - VSI STE VABLJENI na veliko prikazno vajo ob 130 letnici društva PGD Gornja Radgona, ki bo 5.10.2012 ob 17:00 uri v Gornji Radgoni...
predsednik društva
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Nisi se razpisal, pokazal si, da ti ni vseeno za ljudi ki potrebujejo pomoč ! =D> =D> Upam , da bomo na naslednji takšni vaji naredili skupinsko- gasilsko sliko po skupni analizi vaje ! Organizatorju pa svetujem še nekaj: Krajnsko kolobaso , gorčico pa mrzlo pivo po vaji !
Uporabniški avatar
gapi
GE: Lukovica
Kraj: Lukovica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gapi »

mundat napisal/-a:Če pa koga zanima in ima čas - VSI STE VABLJENI na veliko prikazno vajo ob 130 letnici društva PGD Gornja Radgona, ki bo 5.10.2012 ob 17:00 uri v Gornji Radgoni...
Mogoče, če se bo našel čas. Malo je nerodno ker je to petek.

Lep pozdrav!

Gašper Mav
http://www.gasilci-lukovica.si
Uporabniški avatar
MHA
Kraj: Ljutomer

Odgovor Napisal/-a MHA »

Tu je kar nekaj slik z vaje klik
Odgovori