Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Gasilci so zlata vredni !?

Moderator: Marko Novak

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.

Odg: Re: Gasilci so zlata vredni !?

Objava trevor » 28. november 2011, 13:16

Janez Koncilija je napisal:
trevor je napisal:Prostovoljci dajemo svoj čas in voljo, oblast naj nam da opremo!


Stopi na realna tla, sicer ti lahko oblast kupi vso opremo za eno samo društvo v občini. Me zanima, kaj boš potem napisal (razen, če nisi iz osrednje enote).

Zato, fantje, priporočam, da se ne "duvat", kaj bi vse morali dobit, pa ne dobimo in bodimo veseli, da nas občani še vedno dokaj velikodušno podpirajo. Res je, da ima država tu kar precej dobička, ampak tako je, če hočemo, da nas je toliko, kolikor nas je.

LP

Janez 8)


Janez, a ti se ne strinjaš z trditvijo da mora oblast poskrbeti za sredstva? Strinjam se, da tako razmišljanje zaenkrat še ni realno, ampak vseeno mislim da moramo gasilci stremeti in predvsem zagovarjati na glas to stališče, saj bo le tako pot k boljši situaciji krajša. Je pa tudi res, da marsikateri "superman" z vzdevkom "moj požar" pretirava v zahtevah in potrebah po opremi in bi se marsikje bolje dalo razporediti sredstva. Še vedno trdim, da je treba pozabiti "folkloro", ki je žal očitno zelo vkoreninjena v naših vrstah, da gasilci sami zbiramo sredstva za opremo, ki vemo zakaj jo potrebujemo.

Aja, pa sori če si dobil občutek da se duvam, bom v bodoče bolj pazljiv :D
trevor
 
Objave: 161
Registriran: 22. april 2007, 21:57
Lokacija: Gradišče pri Lukovici

Odg: Re: Gasilci so zlata vredni !?

Objava Janez Koncilija » 29. november 2011, 13:33

trevor je napisal:Janez, a ti se ne strinjaš z trditvijo da mora oblast poskrbeti za sredstva? Strinjam se, da tako razmišljanje zaenkrat še ni realno, ampak vseeno mislim da moramo gasilci stremeti in predvsem zagovarjati na glas to stališče, saj bo le tako pot k boljši situaciji krajša. Aja, pa sori če si dobil občutek da se duvam, bom v bodoče bolj pazljiv :D


Ne, ne, "duvanje" ni bilo namnjeno tebi, ampak na splošno vsem gasilcem, ki v nekaterih stvareh radi pretiravajo(mo) :? . Z objavo sem hotel opozoriti na nekaj drugega, pa jo izredno nerad razlagam po forumu, ker je nevarna za širšo gasilsko srenjo, sploh, če bi razlago bral kdo, ki je odgovoren za požarno vasrtvo v občini. Takrat se lahko zatakne pri "folkori" kot se imenujejo društva z nižjo kategorijo, odgovorni pa sklene pogodbo o izvajanju javne službe s tistim, za katerega oceni, da ga bo potem tudi financiral -lahko tudi v celoti.

Pri tem pa moraš vedeti, da "folklora" ostane gola in bosa, ker dobi iz proračuna lahko samo sredstva za društveno dejavnost, to paje toliko, kot dobijo šahisti, ribiči, balinarji in drugi ljubiteljski klubi.

In seveda je to voda na mlin društvom višje kategorije, ki tudi na tem forumu ugotavljajo, da je gasilskih društev preveč, da bi oni vse zmogli in, da je za "manj vredne" škoda denarja. Sam sodim med slednje, vendar lahko z zagotovostjo trdim, da nismo nič slabši in nič drugačni, kot tisti, ki letajo višje. S tem, da nas je v občini ravno prav in je tudi izvajanje intervencij sorazmerno dobro. Sporazmerno sem napisal, ker se nam seveda lahko kaj hitro zalomi, zato se s takšnimi stvarmi ni za hvalit.

Upam, da si razumel, kaj sem hotel povedat, pa že tako sem napisal preveč. V času recesije bi znali birokrati začeti razmišljati.

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabnikova podoba
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
 
Objave: 4626
Registriran: 21. avgust 2003, 10:38
Lokacija: Topole

Re: Gasilci so zlata vredni !?

Objava trevor » 30. november 2011, 9:24

Okej, mal smo zašli...:)

Kar se kategorij tiče je druga debata...sam prihajam iz društva 1.kategorije. Pod "folkloro" sem imel v mislih, da se po vaseh zbirajo prostovoljni prispevki za opremo (ali je opravičena je druga debata), kar se mi ne zdi prav. Oblast bo morala dojeti, da je to nadstandard kar se gremo v Slo., tega ni nikjer. Je prostovoljstvo, vendar organizirano na drugačen način. Lahko se ozremo k našim sosedom Avstrijcem.

Da skrajšam, pa da ne bomo odkril tople vode: ne zdi se mi prav razmišljanje, da je pobiranje prostovoljnih prispevkov za opremo samoumevno. Prostovoljni prispevki ja, vendar ne za osnovno opremo - lahko za nadstandard, osnovno opremo pa mora zagotoviti drugi podpisnik pogodbe.
trevor
 
Objave: 161
Registriran: 22. april 2007, 21:57
Lokacija: Gradišče pri Lukovici

Odg: Gasilci so zlata vredni !?

Objava fp113 » 30. november 2011, 11:56

I kategorija

rabiš 15 operativcev minimalno in vse kar minimalno predvideva zakonodaja
lokalna skupnost ti mora nuditi vsako leto 1-3 komplete oblek, potem 2-4 zdrvaniške preglede
na vsakih 15 let vozilo
vmes nekaj malega za gorivo pa zavarovanje
tečaje maš zastonj-časti država

zdaj pa ovrednoti tole
a ti lokalna skupnost ne da letno vsaj 3000-5000 eu???
fp113
 

Odg: Re: Gasilci so zlata vredni !?

Objava kmhslo » 30. november 2011, 13:09

trevor je napisal:Da skrajšam, pa da ne bomo odkril tople vode: ne zdi se mi prav razmišljanje, da je pobiranje prostovoljnih prispevkov za opremo samoumevno. Prostovoljni prispevki ja, vendar ne za osnovno opremo - lahko za nadstandard, osnovno opremo pa mora zagotoviti drugi podpisnik pogodbe.

offtopic še naprej..
Oni si lahko to zagotovijo na papirju enostavno tako da ukinejo enote in financirajo samo eno glavno, ki bo imela dosti opreme ali pa plačujejo za kakega poklicnega več ...

Mi imamo enak problem ... majhna podeželska občina ... veliko društev na kupu ... 6-1.kat 1-3.kat ... poklicni iz prvega večjega mesta pa rabijo 15 - 25 min da pokrijejo kateri kos občine.

ontopic

Osrednja enota na podeželju ... ne rešujemo mačk z drevja, ne šlepamo avtov ki so zgrešili cesto, ne pucamo žlebov, ne krasimo za novo leto, ne črpamo gnojnih jam... edino kar izvajamo nenujnih zadev je prevoz vode pa čiščenje kakega dvorišča/ceste ... Za vse ostalo se ljudje znajdejo sami. ali pa pokličejo ljudi ki so usposobljeno za to pa jim plačajo ... Pa vseeno dajo prispevek ko naokoli nosimo koledarje in ko zbiramo za kaj novega ... vse je v miselnosti in razvajenosti ljudi.
kmhslo
 
Objave: 278
Registriran: 3. junij 2008, 22:22

Nazaj

Nazaj na Tehnično reševanje

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 3 gostov