Rezervar za vodo
Moderator: Janez Tratnik
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Rezervar za vodo
Pozdravljeni,
ker več glav več ve, bi lahko malo predebatirali eno stvar, ki me zanima. In sicer kateri material je po vašem mnenju bolje uporabiti za cisterno (rezervar) z večjim volumnom cca 10.000 lit na vozilu, poliester ojačan z steklenimi vlakni ali rostfrei??
lp
Sašo
ker več glav več ve, bi lahko malo predebatirali eno stvar, ki me zanima. In sicer kateri material je po vašem mnenju bolje uporabiti za cisterno (rezervar) z večjim volumnom cca 10.000 lit na vozilu, poliester ojačan z steklenimi vlakni ali rostfrei??
lp
Sašo
-
fp123
Odg: Rezervar za vodo
mi imamo rostfrei, verjeno
bog pomagaj kako slabo in kako spušča zadeva stara manj kot 8 let
zato je zelo pomebno kaj boste dali noter in kako
če bojo varili, dajte zelo nadzirat samo varjenje
pa še to ni ziher kot sem sam videl pri našem gvcju
tako da...jaz sem za plastiko
zato je zelo pomebno kaj boste dali noter in kako
če bojo varili, dajte zelo nadzirat samo varjenje
pa še to ni ziher kot sem sam videl pri našem gvcju
tako da...jaz sem za plastiko
Pri varjenju s samim nadziranjem ne narediš veliko, če se ravno ne spoznaš na to zadevo. Problem zvara je ta, da če ob varjenju ni okoli zvara dovolj zaščitnega plina zaradi katerega zvar lahko oksidera, nastanejo mikro razpoke in mehurčki, kateri potem povzročajo poroznost, in tam lahko pušča. Če dela taprau majstr in bo precizno zvaril, potem nebi smelo biti problema.
Kaj so pa slabosti pri plastičnem rezervoarju pri tako velikem volumnu? Plastični rezervoarji se mi zdijo enostavna rešitev kar se tiče puščanja, pa verjetno je tudi manj dela pri nadgradnji.
Kaj so pa slabosti pri plastičnem rezervoarju pri tako velikem volumnu? Plastični rezervoarji se mi zdijo enostavna rešitev kar se tiče puščanja, pa verjetno je tudi manj dela pri nadgradnji.
Sem imel enak problem z aluminjastim, in rostfrei rezervoarjem, sicer za gorivo... res je kar je povedal šestica...mi imamo rostfrei, verjeno
Rešitev situacije imaste sedaj da pokličete Roto v prekmurje ali Penargo na Vrhniki, če vam vpnejo rezervar v njihovo rotopeč, vanj stresejo polietilen, ga segrejejo in rotirajo, tako bo znotraj nastala prevleka polietilena in rezervoar ne bo več puščal, in še vedno bo na zunaj enak. V bistvu tako narediš rezervoar v rezervoarju.
Torej odgovor je rostfrei + polietilenska obloga.
Oziroma če se odločite za kompozit, vsaj vinilester namesto poliestra, poliester požre z leti osmoza (podobno kot rja pri kovinah)
MAD Hovercraft http://www.mad-hovercraft.si
Re: Rezervar za vodo
To pa še nisem slišel da ''požre'' osmoza poliester. To pomeni, da je nekaj v vodi kar razjeda poliester? Kaj pomeni z leti, v 5 letih? v 10 letih? ....
-
gost1234867
garancija na rezervoar iz poliestra se da dobiti tudi 10 let.
Je kje kakšen junak ki da garancijo na inox 10 let
Je kje kakšen junak ki da garancijo na inox 10 let
O osmozi in hidrolizi poliesterskih izdelkov http://www.revijakapital.com/navtika/cl ... clanka=327To pa še nisem slišel da ''požre'' osmoza poliester. To pomeni, da je nekaj v vodi kar razjeda poliester? Kaj pomeni z leti, v 5 letih? v 10 letih? ....
Vse pa je odvisno od kvalitete smole, izbire vlaken in kvalitete ter pogojev izdelave. 10 let je kar realna garancija za poliester, sploh če je kupljena smola boljše kvalitete.
Vsekakor pa je prava odločitev vinilester ali epoxi namesto poliestra za dolgoročno zadevo več deset let brez problemov, cena pa ne more biti bistveno višja, dela je enako, material pa cca 30 % dražji.
Hvala za odgovore. Če prav razumem, bi bila tudi dobra rešitev da poliestrski rezervar od znotraj obdelaš z epoxy barvo, da potem ne pride do osmoze. Ali se motim??
Epoxi barva ni to, da namažeš in je namazano in bo uredu... 
Če imaš 10 let garancije je to to... sploh če je cena ugodna... in sigurno bo držalo 15 let...
Če imaš 10 let garancije je to to... sploh če je cena ugodna... in sigurno bo držalo 15 let...
Aha, hvala za pojasnilo 
-
Gost
Če hočete imeti dober in trajni rezervar za vodo na cisterni se obrnite na podjetje Plama G.E.O. ki izdeluje tudi PVC in PP rezervarje za več slovenskih nadgraditeljev gasilskih vozil.
Vozilo z rezervoarjem 10.000l......http://www.ziegler.hr/en/novosti/novosti/kfor.html
Tehnika nam lajša življenje!
Zanimivo, kako so spravili 10.000 lit vode na 4x4 podvozje? Kolikor mi je znano mora bit 3 osni avto za takšno količino vode, zaradi osnih obremenitev.
najbrž z minimalno opremo ...
čeprav meni tole ne deluje da ima 10k l vode glede na velikost cisterne
čeprav meni tole ne deluje da ima 10k l vode glede na velikost cisterne