POMOČ pri izbiri podvozja za GVGP-2
Moderator: Janez Tratnik
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
POMOČ pri izbiri podvozja za GVGP-2
Pozdravljeni vsi!
Rad bi izvedel kar se največ da o GVGP-2 zaradi nabave le tega. Vem da imamo tipizacijo ampak me zanima kje moramo biti bolj pozorni. Zanima me podvozje (proizvajalec)? Nadgradnja, kdo je najboljši (kontakt, stik) ? Katera društva v Sloveniji že razpolagajo z GVGP-2 ? Prosim za osnovne podatke, katera podvozja ste vi izbrali…, pa še kaj, dodajte čim več podatkov rabim pa tudi če se le da kakšno slikco .....
Hvala in lep pozdrav
Rad bi izvedel kar se največ da o GVGP-2 zaradi nabave le tega. Vem da imamo tipizacijo ampak me zanima kje moramo biti bolj pozorni. Zanima me podvozje (proizvajalec)? Nadgradnja, kdo je najboljši (kontakt, stik) ? Katera društva v Sloveniji že razpolagajo z GVGP-2 ? Prosim za osnovne podatke, katera podvozja ste vi izbrali…, pa še kaj, dodajte čim več podatkov rabim pa tudi če se le da kakšno slikco .....
Hvala in lep pozdrav
Odg: POMOČ pri izbiri podvozja za GVGP-2
Pozdravljen
GVGP-2 je kar nekaj pri nas. Tudi če tu na forumu pogledaš boš kaj našel. PGD Hruševje če se ne motim ima GVGP-2 na podvogju MB Vario, PGD Komen na podvozju Bremach (katero se mi osebno zdi najprimernejše za to vrsto vozila. PGD Dormberk ima tudi novega GVGP-2 na podvozju MB Unimog, vendar ima ta posadko le 1+1 pa še bi se našlo takšnih vozil.
lp
GVGP-2 je kar nekaj pri nas. Tudi če tu na forumu pogledaš boš kaj našel. PGD Hruševje če se ne motim ima GVGP-2 na podvogju MB Vario, PGD Komen na podvozju Bremach (katero se mi osebno zdi najprimernejše za to vrsto vozila. PGD Dormberk ima tudi novega GVGP-2 na podvozju MB Unimog, vendar ima ta posadko le 1+1 pa še bi se našlo takšnih vozil.
lp
Hvala scottusa
Naj popravim PGD VELIKO UBELJSKO ima GVGP_2 na podvozju MB Vario, pa blizu nas ima PGD Šmihel-Landol na podvozju bremach ravno tako PGD Komen, v IL.Bistrici 4 x podvozje MB Vario GVV-2.GVGP-2 je kar nekaj pri nas. Tudi če tu na forumu pogledaš boš kaj našel. PGD Hruševje če se ne motim ima GVGP-2 na podvogju MB Vario, PGD Komen na podvozju Bremach (katero se mi osebno zdi najprimernejše za to vrsto vozila. PGD Dormberk ima tudi novega GVGP-2 na podvozju MB Unimog, vendar ima ta posadko le 1+1 pa še bi se našlo takšnih vozil.
Za pomoč ali ogled se lahko obrneš na dejan.negro@gmail.com ali 041 684677
slike najdeš so v galeriji
-
JURE PERNUŠ
Drugače se pa pri predelovalcu vozil Varkar predeluje. GVGP-2 za Gasilsko brigado Koper na podvozju Bremach samo da je za razliko od PGD Komen samo enojna kabina za število posadke pa nevem. Slike so pa na facebook strani od Varkarja.
http://www.facebook.com/#!/photo.php?fb ... 89&theater
http://www.facebook.com/#!/photo.php?fb ... 89&theater
Re: POMOČ pri izbiri podvozja za GVGP-2
PGD Postojna mislim da ima vozilo gvgp-2 z 4000l vode na podvozju Mercedez Benz Atego 1329 - enojna kolesa.Podobnega imajo tud na Ljubljanski brigadi.
Pardon, drugače pa je tudi to zelo zanimivo vozilo
Odvisno kaj iščeš. Pri željeni širini vozila pod 2 m potem je tu v obsolutni prednosti Bremach. Potem pri širini do 2.2 m pride v poštev še kakšen SCAM-sedaj menda Iveco EXTREM ali nekaj podobnega in verjetno kakšen MB Sprinter s šasijo, pri največji skupini pa se žačne lahko od MB Vario, Unimog, pa klasična "balonarska" podvozja različnih proizvajalce. Za najcenejše variate v fazi nabave in ne uporabe lahko pride v izbor TAM 110 T7, samo kaj ko ga je čaš temeljito povozil. Tako nekako s širino narašča tudi nosilnost podvozij in posledično s tem odločitev koliko vode, opreme in nenazadnje posadke se lahko pelje z vozilom. Pa ne pretiravat z vodo, ki predstavlja eno glavnih obremenitev pri vozilu. Veliko ponudnikov vozil ima različne izpeljanke podvozij, kar se tiče odgonov, menjalnikov in s tem povezanim pogonom in nosilnosti posameznih variant. Včasih se je za pozanimati pri ogledanem nadgraditelju ali zna 100 % izkoristiti ponujeno opcijo podvozja. Garantirajo ti seveda vsi, kako pa je z izvedbo pa je običajno druga zgodba. Pa še na primernost podvozja pri krovni GZS se je dobro pozanimati.
Pa še na nekaj bi opozoril-pripomnil. Pri požarih pri nas, še je večkrat pokazalo, da so bila vozila ki so se premikala in istočasna omogočala gašenje, veliko bolj učinkovita, kot tista, katera morajo pri premikanju prekiniti gašena. Vem da se povsod tega ne da rešiti, gre pa lahko z določenimi omejitvani.
Pa še na nekaj bi opozoril-pripomnil. Pri požarih pri nas, še je večkrat pokazalo, da so bila vozila ki so se premikala in istočasna omogočala gašenje, veliko bolj učinkovita, kot tista, katera morajo pri premikanju prekiniti gašena. Vem da se povsod tega ne da rešiti, gre pa lahko z določenimi omejitvani.
Moje mnenje je da je za tovrstna vozila najbolj primerno podvozje Unimoga ali pa za večja vozila MB Zetros.
Je pa res, da tovrstna podvozja niso poceni..
MB Zetros bo kar GVGP-3gapi napisal/-a:Moje mnenje je da je za tovrstna vozila najbolj primerno podvozje Unimoga ali pa za večja vozila MB Zetros.
je pa Zetros posebej 'poceni'...
in po možnosto poln opreme s posadko 1+1 ali pa mogoče 1+2. To ti je specialka.gapi napisal/-a: za tovrstna vozila najbolj primerno podvozje Unimoga ali pa za večja vozila MB Zetros.
Roko na srce. Če je tako vozilo polno in prav opremljeno rabi za delo oz. zaposli 15 ÷ 17 gasilcev. Tako da je že posadka 1+6 komaj kaj zadostna da ga uporabi v ponujenem. No to pa je že bolj področje taktike kot tehnike.
Saj je večina novih (zelo) draga. Vprašanje je koliko zmogljivosti na terenu hočete ...v tem smislu je (že zgoraj omenjeni) TAM 110 T7 (ali pa kak malo starejši unimog) kos vsakemu terenu-ni nobene elektronike, uporabnost itd. ....leta so leta ne rečem pa, da novi niso sposobni-še več bolj sigurni so.
tudi stari unimogi imajo še zelo zelo visoke cene glede na druga nova vozila.
Morda kot zanimivost ...lani po 39 letih odličnega služenja kombinirano vozilo TAM 5500 (ki je sicer že 13 let za podporo) ni bilo več možno registrirati ko takšno, zato se je "pač" preimenoval v GCGP-1. Moram reči, da kljub temu, da ima ta mesec jubilej, se odlično obnese na vsakem požaru v naravi, saj se z njegovo posadko, opremo, vodo ki ga lahko daš v tak tovornjak na terenu! obnaša kot kak unimog z podaljšano kabino
Od NOVIH podvozij bi abosolutno predlagal UNIMOGA
Zzakaj? Mislim, da je avto z toliko letnimi izkušnjami na trgu in terenu in povsod logično še sedaj najvišje po mnenju mnogih in mene, kot bi za manjše take vrste vzel Lado Nivo ...-jaz za takšne vrste (gozdni, travniki) vozil gledam s področja uporabnosti na terenu-moje mnenje;
za malo starejše pa tudi poglejte-so BOLJ uporabni na terenu, da se ga obnoviti, če je potreben, pa najbrž je vseeno pač z vzdrževanjem in deli ceneje od novih-pa ne recite prosim, da samo na stare vlečem ...
E:\Slike\Images\190493_147467138649000_100001571445660_292557_1752309_n[1].jpg
To je naše za požare v naravi in še kotorna na prikolici, pa še kaj
Lp
Zzakaj? Mislim, da je avto z toliko letnimi izkušnjami na trgu in terenu in povsod logično še sedaj najvišje po mnenju mnogih in mene, kot bi za manjše take vrste vzel Lado Nivo ...-jaz za takšne vrste (gozdni, travniki) vozil gledam s področja uporabnosti na terenu-moje mnenje;
za malo starejše pa tudi poglejte-so BOLJ uporabni na terenu, da se ga obnoviti, če je potreben, pa najbrž je vseeno pač z vzdrževanjem in deli ceneje od novih-pa ne recite prosim, da samo na stare vlečem ...
E:\Slike\Images\190493_147467138649000_100001571445660_292557_1752309_n[1].jpg
To je naše za požare v naravi in še kotorna na prikolici, pa še kaj
Lp