in kaj so vam povedali?M-Coki napisal/-a:Kje to piše ? Nam so namreč govorili drugače...urosl napisal/-a:Gasilec: Trak, širok 1 cm, rdeče barve in plamenica rdeče barve ter obroba rdeče barve.
Višji gasilec: Trak, širok 1,5 cm, rdeče barve in plamenica rdeče barve ter obroba rdeče barve.
Razlika bo samo v širini traku.
Lp, Uroš
Čini na uniformah
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odg: Re: Čini na uniformah
di-du-di-du
Odg: Čini na uniformah
Govorilo se je o srebrni obrobi in rdeči plamenici.
FIREFIGHTERS we are reversing new side!

Re: Čini na uniformah
Podatek sem vzel iz osnutka pravil gasilske službe, ki so objavljena na gasilec.net.
Prav tako sem pogledal seznam prejetih pripomb, kjer je omenjen predlog za srebrno obrobo in rdečo plamenico in ta predlog ni bil sprejet, zato bo verjetno obveljal prvi predlog ( 1,5 cm trak, rdeča plamenica).
Lp, Uroš
Prav tako sem pogledal seznam prejetih pripomb, kjer je omenjen predlog za srebrno obrobo in rdečo plamenico in ta predlog ni bil sprejet, zato bo verjetno obveljal prvi predlog ( 1,5 cm trak, rdeča plamenica).
Lp, Uroš
- Marjetica
- moderator

- Kraj: Hotinja vas-mariborska regija
Glede oznake čina "Višji gasilec" še ni dorečeno, ali pa je
- po novih pravilih dobi ta čin gasilec, ki opravi tečaj za vodjo skupine. Tudi meni so rekli, da bo oznaka nekje vmes med rdečo barvo, ki predstavlja čin "Gasilec" in srebrno barvo, ki predstavlja čin "Nižji gasilski častnik".
bo potrebno še počakati, da bodo dorekli.
V hitrosti časa nikar ne pozabite nase in sebi ljube ljudi!!!
kaj naj bi še dorekli? saj so pravila še sprejeta. pa sj ne morejo 'po šalabajzersko' nekaj spreminjat brez da se predhodno pravila spremenijo. Aja, pa saj so tako v preteklosti že delali...Marjetica napisal/-a:Glede oznake čina "Višji gasilec" še ni dorečeno, ali pa je- po novih pravilih dobi ta čin gasilec, ki opravi tečaj za vodjo skupine. Tudi meni so rekli, da bo oznaka nekje vmes med rdečo barvo, ki predstavlja čin "Gasilec" in srebrno barvo, ki predstavlja čin "Nižji gasilski častnik".
![]()
Po tem takem, da bi bila obroba le za 0,5cm širša, mi je pa največja bedarija ki jo lahko naredijo. Te ta tak bolše, da si dam stari čin gor ko sta dve plamenici in je to to. Ker tu doben "bik" (oprostite izrazu) ne bo ločil, al si komaj navadni gasilec, ali pa si več.
Namreč z tem činom, ki ga pridobiš na vodji skupine, si več kot pa Gasilec 2. stopnje, se pravi več kot tri plamenice.
Saj, s tem bojo namreč ločli gasilce ki so dobili nazive in plamenice z leti, od tistih ki so si jih pridobili z izobraževanji.
Namreč, čin Višji gasilec, je točno nad Gasilcem 2.stopnje in pod NGČ-jem. Zato bi bilo smotrno dati sreberno obrobo in črto, ali vsaj samo sreberno obrobo in črto pustiti rdečo ,prav tako plamenico, da se ločijo, saj roko na srce, tistega pol centimetra pri debelini črte ne bo prav nihče opazil.
No, tu v prilogah je primer kako bi izgledalo vse skup...
Namreč z tem činom, ki ga pridobiš na vodji skupine, si več kot pa Gasilec 2. stopnje, se pravi več kot tri plamenice.
Saj, s tem bojo namreč ločli gasilce ki so dobili nazive in plamenice z leti, od tistih ki so si jih pridobili z izobraževanji.
Namreč, čin Višji gasilec, je točno nad Gasilcem 2.stopnje in pod NGČ-jem. Zato bi bilo smotrno dati sreberno obrobo in črto, ali vsaj samo sreberno obrobo in črto pustiti rdečo ,prav tako plamenico, da se ločijo, saj roko na srce, tistega pol centimetra pri debelini črte ne bo prav nihče opazil.
No, tu v prilogah je primer kako bi izgledalo vse skup...
- Priponke
-
- Za primerjavo, čin gasilec!
- GAS.jpg (17.39 KiB) Pogledano 2666 krat
Tudi če bi hodil bo globeli smrtnega ognja, se ne bojim hudega, saj si ti ob meni.
(prirejen Psalem 23, 4a)
Na Pomoč!
(prirejen Psalem 23, 4a)
Na Pomoč!
ma ste enizagrabli s temi čini; saj v bistvu sploh ni važno kako izgleda kak čin, a ne? a ni prvenstveno važno znanje? 
glede priloženih varjant izgleda čina; če piše, da bo razlika med činom Gasilec in činom Višji Gasilec za 0,5 cm debelejša spodnja črta bo tudi cel čin za toliko večji. Torej je prikazana predloga napačna. Nekako tako, kot je čin Visoki gasilski večji od Višjega častnika (tam je obroba na račun lip večja)
al bo čin višji gasilec rdeč, srebrn al pa roza pikčast; whatever. Važno je kaj bo gasilskega znanja v glavi
glede priloženih varjant izgleda čina; če piše, da bo razlika med činom Gasilec in činom Višji Gasilec za 0,5 cm debelejša spodnja črta bo tudi cel čin za toliko večji. Torej je prikazana predloga napačna. Nekako tako, kot je čin Visoki gasilski večji od Višjega častnika (tam je obroba na račun lip večja)
al bo čin višji gasilec rdeč, srebrn al pa roza pikčast; whatever. Važno je kaj bo gasilskega znanja v glavi
Jaz sem zato, da se oznaka za čin višji gasilec od oznake za čin gasilec ne loči samo po širini rdeče črte, temveč tudi po barvi, recimo s srebrno obrobo. Če bo razlika samo v 0,5 cm debelejši rdeči črti, ta čin v praksi ne bo dovolj prepoznaven in bo veljal le na papirju.
Gasilc je gasilc, pa ni važno ali je višji, nižji al pa srednji če hočete... vedno bo rdeč! Višji gasilec ni (pomanjšan) Nižji častnik 
-
tom-tom*
Mogoče malo pozno a bolje kot pa nikoli. Če izhajamo iz obstoječe celostne in poimenovanj se višjemu gasilcu doda bel lipov list osnovna barva pa ostane rdeča.
Že res vendar je pa tik pod njem!hec napisal/-a:Gasilc je gasilc, pa ni važno ali je višji, nižji al pa srednji če hočete... vedno bo rdeč! Višji gasilec ni (pomanjšan) Nižji častnik
Sej oky, pač ni važno kaj si, samo povej ti to kakim starejšim gasilecm ko pridejo na vaje al pa sploh na požaru ko so malo samo svoji, in ker so dali več požarov skoz so pač "pametnejši"... ni res, ma da te posluša na vajah in na požaru, pa če je trideset let gasilec jaz pa deset, ampak je sem naredil tečaj in vaje in prakso za višjega gasilca oni pa so samo z lti pridobili čin gasilec 2. stopnje... in tu nastane problem... Tako je pač moje mnenje!
Tudi če bi hodil bo globeli smrtnega ognja, se ne bojim hudega, saj si ti ob meni.
(prirejen Psalem 23, 4a)
Na Pomoč!
(prirejen Psalem 23, 4a)
Na Pomoč!
Se opravičujem za dvojni post.
Sem pregledal malo zakone in tako dalje in v novem pravilniku za gasilsko službo prostovoljnih gasilcev naletel na to le:
P R A V I L A
G A S I L S K E S L U Ž B E
P R O S T O V O L J N I H G A S I L C E V
Citiram:
"Čin vodja skupine oz. Višji gasilec"
"1 cm širok trak in 3
plamenice srebrne
barve ter obroba rdeče
barve"
Po tem takem bi naj vsa zadeva zgledala takole, vendar ne vem kakšne barve bo tale 1cm širok trak ker ne piše!
Sem pregledal malo zakone in tako dalje in v novem pravilniku za gasilsko službo prostovoljnih gasilcev naletel na to le:
P R A V I L A
Citiram:
"1 cm širok trak in 3
plamenice srebrne
barve ter obroba rdeče
barve"
Po tem takem bi naj vsa zadeva zgledala takole, vendar ne vem kakšne barve bo tale 1cm širok trak ker ne piše!
(prirejen Psalem 23, 4a)
Na Pomoč!
(prirejen Psalem 23, 4a)
Na Pomoč!
Potemtakem, naj bi bil Višji gasilec samostojen čin brez I. in II. stopnje???MatejK napisal/-a:Se opravičujem za dvojni post.
P R A V I L A
Citiram:
"1 cm širok trak in 3
plamenice srebrne
barve ter obroba rdeče
barve"
Da, kolikor sem se uspel menit z določenimi osebami je čin višji gasilec sam... Je med stopnjo gasilec 2.stopnje in NGČ, to so pa naredili za to da ne bi prišlo več do kregarije kdo ma zaj komando, in se vidi kdo je napredoval po letih in kdo po tečajih.
Saj prej ko si naredil tečaj za vodjo skupine si dobil čin gasilec 1.stopnje, prav tako je dobil čin gasilec 1.stopnje tisti po 5 letih čina gasilec.
In sta bla na videz enaka, vendar en je lahko vodil skupino in drugi ne. Ker so se dogajale razne foskule kot to, da je vodil notranji napad en ko ni mel tečaja naretega in je komandiral sebi po činu enake, češ enaka sma po činu samo moj staž je večji, in tako dalje.
Tu se pa zaj loči kdo je dobil napredovanje glede na leta in kdo glede na tečaje, saj koliko je meni znano, nekdo ki nima opravljenega tečaja vodja skupine ne more vodit notranjega napada ali GVC 24/50 in biti odgovoren zase in še dva druga gasilca. Tako da je čin višji gasilec samostojen in je eno stopnjo pod NGČ-jem.
Tako piše v novih pravilih na strani 24. Preveri.
Saj prej ko si naredil tečaj za vodjo skupine si dobil čin gasilec 1.stopnje, prav tako je dobil čin gasilec 1.stopnje tisti po 5 letih čina gasilec.
In sta bla na videz enaka, vendar en je lahko vodil skupino in drugi ne. Ker so se dogajale razne foskule kot to, da je vodil notranji napad en ko ni mel tečaja naretega in je komandiral sebi po činu enake, češ enaka sma po činu samo moj staž je večji, in tako dalje.
Tu se pa zaj loči kdo je dobil napredovanje glede na leta in kdo glede na tečaje, saj koliko je meni znano, nekdo ki nima opravljenega tečaja vodja skupine ne more vodit notranjega napada ali GVC 24/50 in biti odgovoren zase in še dva druga gasilca. Tako da je čin višji gasilec samostojen in je eno stopnjo pod NGČ-jem.
- Priponke
-
- PGS_osnutek.pdf
- (302.24 KiB) Prenešeno 84 krat
(prirejen Psalem 23, 4a)
Na Pomoč!
(prirejen Psalem 23, 4a)
Na Pomoč!
PGS, ki si jih prilepil so samo nek osnutek, ki je drugačen od sprejetih. Na strani GZS v meniju Splošni akti GZS so pa objavljena veljavna Posebna pravila gasilske službe za prostovoljne gasilce.MatejK napisal/-a:Da, kolikor sem se uspel menit z določenimi osebami je čin višji gasilec sam... Je med stopnjo gasilec 2.stopnje in NGČ, to so pa naredili za to da ne bi prišlo več do kregarije kdo ma zaj komando, in se vidi kdo je napredoval po letih in kdo po tečajih.
Kdor živi od meča bo z mečem pokončan.