Dvojno članstvo

Vse kar je povezano z organiziranostjo gasilstva in predpisi
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
Skavt
Kraj: Nadlesk- Loška dolina
Kontakt:

Dvojno članstvo

Odgovor Napisal/-a Skavt »

Obstaja možnost, da je nekdo hkrati član v teritorialnem in industrijskem gasilskem društvu. To je bilo verjetno mišljeno tako, da je v delovnem času ta gasilčk razporejen v industrijski enoti, v prostem pa v domačem gasilskem društvu.

IGD v naši zvezi je začela novačiti gasilce iz teritorialnih društev in jih vabiti k sebi. Vabijo predvsem ljudi, ki so zaposleni v njihovem podjetju. Obljubljajo jim, da jih bodo zaposlili za nedoločen čas, takoj po vstopu jih opremijo z kvalitetno osebno zaščito (obleka, čelada, škornji, rokavice, ..) in jim dajo pozivnik. Povedati je potrebno da ta gasilska enota izvaja intervencije tudi izven področja podjetja in ima koncesijo za nevarne snovi.

V društvih se nam to ne zdi fer, saj smo mi z nekaterimi od teh delali od 8 leta naprej, pri nas so naredili tečaj za gasilca in še kakšno specialnost, sedaj ko pa je glavna gasilska kariera pred njimi pa jih zgubimo.

Sprejeli smo sklep, da našim gasilcem ne dovoljujemo članstva v dveh operativnih enotah hkrati, nič pa nimamo proti če je nekdo operativec v eni enoti, orgaizacijsko (tajnik, blagajnik) pa dela v drugi.

Je tudi pri vas kaj podobnega?
Kako bi reagirali vi?
Z znanjem raste dvom!
Uporabniški avatar
Jure Čokl
Piranja
GE: Lukovica
Kraj: Trnjava
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jure Čokl »

Mene tudi zanima, ali je nekdo lahko član dveh društev hkrati - na primer: ko je doma, recimo v Savinjski dolini, je tam, to je tudi njegovo matično društvo. Ko pa je v Ljubljani, kjer študira, pa je član pri nas. Kako se to da (če sploh) urediti?

Vsak dober gasilec bi po mojem moral biti dobrodošel... :P
"Čoklu kot ponavadi goflja prehiteva pamet. P.S.: Puno priča, malo radi!" Anonimni gost, 30. oktober 2005
Uporabniški avatar
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
Kraj: Lukavci
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Drago »

Vsi, ki ste bili na usposabljanju za delo z Vulkanom, veste, da je dvojna evidenca istega člana nemogoča :( , kar pa se mi ne zdi prav :o. Ne vidim nobenega zadržka, za dvojno članstvo na liniji IPGD - PGD :shock:, ker če je že tukaj problem potem bo problem tudi pri naših kolegih, ki prihajajo iz poklicnih vrst, še posebej, če bo Vulkan privzet v celotnem sistemu Za-Re :roll:

lp DC
Uporabniški avatar
matjaž
GE: Kostanjevica na Krki
Kraj: Kostanjevica na Krki

Odgovor Napisal/-a matjaž »

Glede na to da gre v obeh primerih za društva (PGD in PIGD) bi morali pogledat kaj o tem piše zakon o društvih, jaz namreč nisem našel nič, nič o tem nisem našel tudi v zakonu o gasilcih. Zanimivo. :roll:

LP!

Matjaž
"Isti način mišljenja s katerim smo reševali stvari v preteklosti, ne učinkuje za reševanje problemov v prihodnosti!"

Albert E.
ŽUPANEK
Kraj: DUPLJE

Odgovor Napisal/-a ŽUPANEK »

Tudi pri nas je tak primer, ki je po mojem mnenju dobro rešen. Ko je naš član v službi je tam tudi v pripravljenosti in po potrebi tudi posreduje. Mislim, da ima za to tudi malenskost višjo plačo. Seveda je večkrat v pripravljenosti tudi doma. Sam ne vidim v tem nobenih težav in menim, da s takšnim dvojnim članstvom gasilec lahko samo pridobi. Enako menim je tudi v primeru študentov, saj če je čez teden v Ljubljani zagotovo ne mogel na akcije v matično društvo dve uri vožnje stran, v ljubljanskem društvu pa lahko pridobi kakšne nove izkušnje, ki jih nato lahko prenese v svoje društvo in obratno.

Kdor je s srcem pri stavri, zanj ni težav. Večje težave so s tistimi, ki smo člani le enega društva, pa še tam bolj z levo roko.

Do težav pride ko se nekdo preseli iz našega kraja v drug kraj in želi biti dejaven tudi tam, mu mora naše matično društvo izdati izpisnico, čeprav želi sodelovati tudi s starimi gasilskimi prijatelji. Mi smo to rešili tako, da takšnega dejavnega člana sprejememo za častnega člana in ga vabimo na vse večje prireditev, občne zbore,...

LP
Uporabniški avatar
Jani
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jani »

Vsak človek je lahko član toliko (raznih) društev, kot hoče sam. V Pravilih gasilske službe pa (če se ne motim) piše, da je gasilec lahko član samo ene operativne gasilske enote.

Če torej GZS (Vulkan) ne omogoča, da bi bil nekdo član dveh ali večih društev, s tem krši temeljne človekove pravice (..pa Ustava pa tole...). :roll:

Se pa popolnoma strinjam, da en človek ne more biti operativec v dveh operativnih gasilskih enotah. Kako bi pa rešil problem z IPGD, se mi pa niti slučajno ne sanja.
V naši občini smo imeli enega, pa še tega je novi lastnik razpustil. Pred dnevi smo od njega dobili tudi ponudbo, za ugoden nakup rabljene (stare) gasilske opreme. Na seznamu opreme za odprodajo, ne boste verjeli, se nahaja tudi 1 kom - Gasilski prapor. Da te kap - svinjarija svinjska. Ampak to je že izven teme, a ne!

Jani
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

Glede zakona o društvih - biti član dveh društev iste organizacije je preverjeno možno! Zakon o društvih tega ne omejuje.

Podajam primer Ribiške zveze Slovenije, kjer je nekdo npr. član ribiške družine (društva) Kranj, pa je še pridruženi član v ribiški družini Idrija in ribiški družini Radovljica.
Članarino Ribiški zvezi plača le enkrat, nato pa vsakemu društvu/družini še svoj del + ribolovno dovolilnico. No, tu se edini problem izkaže denar, poznam jih pa kar nekaj ki so tako storili :shock:
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabniški avatar
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
Kontakt:

Zakonodaja ne preprečuje članstva v več PGD-jih, sem pa že navedel, kaj je prepreka :?. Težko je primerjati gasilce in ribiče :oops:, čeprav smo po zakonu o društvih v "istem šmornu" :evil:, pomislite, koliko bi nas bilo ( nas je že zdaj preveč :cry: ), če bi se lahko poljubno "klonirali", da o vseh nadaljnih zmešnjavah niti ne izgubljam besed :oops:. Skratka: Članstvo v več različnih društvih je sprejemljivo samo pod pogojem, če ga je možno tudi stvarno izvrševat :roll: pa še to v različnih sferah ( PIGD, PGD, JZ ), ker drugače bi se ( teoretično ) lahko zgodilo alarmiranje cele desetine "DC-ja" npr. :evil: :roll:

lp DC :lol:
IPGD
Kraj: primorska

Odgovor Napisal/-a IPGD »

Prihajam iz PIGD.Tudi pri nas imamo gasilce iz večih društev. Pa se zaenkrat kar fejst razumemo med sabo, konec koncev naj bi več znali, vedeli in si razne izkušnje delili med sabo, a ne ? Glede intervenciji se javimo vsi pa ni važno ob kakšnem času je in to brez plačila. (Razen kakšne pijače na koncu.)

LP IPGD
I POSLE TITA TITO
Uporabniški avatar
metodg
GE: PGD Brezje na Gor.
Kraj: Brezje na Gorenjskem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a metodg »

Vulkan omogoča dvojno članstvo, vendar samo na ravni IPGD-PGD. Dvojno članstvo PGD-PGD pa ne more iti...

A ni logično, da ne moreš biti član dveh PGD-jev...!??
A imate mogoče tudi dve službi hkrati???

Če bi bilo mogoče, pol bi se pa vpisal v PGD Brezje, PGD Radovljica, PGD Lukavci, PGD Vižmarje... Povsod bi bil, samo nikjer zares delal...
Gasilci smo tako specifična organizacija, da delujemo na omejenem-najbližjem območju in logično je, da smo včlanjeni v najbližje PGD.

Metod G. :D
Bomo zmogli??? BOMO JA!!!! ... je rekel mojster MIHA.
Uporabniški avatar
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
Kontakt:

metodg napisal/-a:Vulkan omogoča dvojno članstvo, vendar samo na ravni IPGD-PGD.

Metod G. :D
Metod, si v to 100 % :? :shock: :?: ( ker drugače sem Darjo slabo poslušal :oops: )

lp DC :wink:
Uporabniški avatar
metodg
GE: PGD Brezje na Gor.
Kraj: Brezje na Gorenjskem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a metodg »

Zgleda, da bo morala poseči Darja.

Na našem izobraževanju je bilo rečeno, da je ta relacija, ki sem jo opisal zgoraj mogoča in možna. Ne more pa biti relacije PGD-PGD.
Sem preveril in dobil potrjeno tudi od Jaka.

Mislim, da je na vrsti Darja, da pojasni zadevo... :?:

Metod G. :)
Bomo zmogli??? BOMO JA!!!! ... je rekel mojster MIHA.
Uporabniški avatar
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
Kontakt:

Jp, ali pa se naj javi ( na ZS ) eden prostovoljec, ki je že vnešen v Vulkan preko PIGD, ga bomo poskušali vnest še na ravni PGD...( pa kud pukne - pukne :oops: ) :lol:

lp DC :?
Uporabniški avatar
Skavt
Kraj: Nadlesk- Loška dolina
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Skavt »

Vse lepo in prav če je IGD IN PGD 20 km narazen, v primeru ki ga opisujem pagre za 500 metrov in s tem, da gremo na 95% intervencij skupaj. Kako naj bo potem nekdo operativec na dveh mestih hkrati in kam naj gre na intervencijo. Verjetno k tistemu, ki mi je dal pozivnik!
Z znanjem raste dvom!
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

Primer - sem član sem v svoji matični enoti kjer imam stalno prebivališče. No, ker študiram sem pol tedna v Ljubljani. In zakaj hudiča ne bi mogel biti še tam koristen? :shock: Ne bi zahteval nobenih stroškov, razen mogoče zaščitne opreme v primeru požara. lahko si pa tudi kupim svojo.
Izobraževal bi se pa preko matične enote, saj bom tam tudi član (verjetno) do konca svojih gasilskih dni. Ni problema glede kakršnega koli dela v tem PGD v katerem bi bil "pridružen član"

Alarmiral pa mislim da me preko Vulkana ne bo nihče :shock: :? :evil:

Drago ne primerjam ribičev in gasilcev, da ne bi kdo slučajno pomislil na to. Primerjavo sem dal le v smislu statusov. In pri ribičih ima član večih društev oz. družin prav taklo v vseh opraviti obvezne delovne ure :twisted:
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Odgovori