Vizije bodoče organiziranosti in razvoja

Vse kar je povezano z organiziranostjo gasilstva in predpisi
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

Jure moram se pohvaliti :lol:

Pri nas obstaja takšen seznam. Plastificiran. En izvod je v domu, en pa v avtomobilu.

Na listu je seznam vseh operativcev. Nato pa smo z rdečo označeni "udarna enota", z zeleno "2.val" in z črno "brezdelneži" :twisted:

Poleg tega je na seznamu točno napisano kdo ima pozivnike, kdo ima kako specialnost ter kakšen čin. Poleg pa je še številka GSM in navadnega telefona.

Super kaj? :twisted: 8)
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabniški avatar
Jure Čokl
Piranja
GE: Lukovica
Kraj: Trnjava
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jure Čokl »

Špica. Pa si kdo ta seznam upa pokazati takrat, ko je na vrsti letni pregled? Ali predložiti ob kategorizaciji?
"Čoklu kot ponavadi goflja prehiteva pamet. P.S.: Puno priča, malo radi!" Anonimni gost, 30. oktober 2005
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

Jure letnih pregledov pri nas nimamo, sploh se mi to zdi bedarija. Društvo lahko zabušava skozi vse leto, nato pa enkrat na leto poštima vse in evo ga. Lahko da se motim ker nisem seznanjen s točnim potekom pregledov ipd.

Lahko ga predložim komurkoli, magari Drnovšku ali pa Grizoldu. Kategorizacije nam ne more spremeniti, ker smo I.kategorija :twisted: , imamo pa dovolj operativcev. V udarni enoti nas je 10, v 2.valu jih je 15, ter nato še 25 papirnih operativcev...
(številke so približne, prva pa zagotovo drži)
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabniški avatar
Jure Čokl
Piranja
GE: Lukovica
Kraj: Trnjava
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jure Čokl »

Evo, kaj sem rekel - papirnih je z naskokom največ! Vendar že deset udarnih pomeni lepo število. To je številka, ki pomeni lep uspeh, če se na teh deset lahko zaneseš vedno in tudi imajo ustrezno znanje. Tudi drugi val obeta, skupaj 25 gasilcev pa je že kar vredno pohvale. Sploh za društvo I. kategorije. :D
"Čoklu kot ponavadi goflja prehiteva pamet. P.S.: Puno priča, malo radi!" Anonimni gost, 30. oktober 2005
Uporabniški avatar
boštjančk
Kraj: povžarija

Odgovor Napisal/-a boštjančk »

Moje mišljenje okrog tekmovanj, je, da se mladina oziroma otroci s tem začnejo učiti osnov gasilerije, kar pa se tiče gasilcev, ki so v najbolših leti in ima njihovo društvo veliko intervencij, pa mislim, da je to bolj kot ne nesmiselno in bi tisti denar, ki ga porabijo za tekmovanja, le te operativci porabili dosti bolj koristno in še bolj zadovoljni bi bili. Verjetno pa to ne velja za tiste, ki izvozijo dvakrat v letu.

Nepreverjena informacija!!! Baje v sosednji GZ obstaja nepisano pravilo, da društvo, ki ne sodeluje na tekmovanju, ni deležno dotacij v naslednjem letu, oz. ne dobijo nikakršne finančne podpore s strani zveze.

Sklep: tekmovanje torej za otroke in veterane.
Gobc me je zmer tepu!
Bivši član povžarske konjenice
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva - Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Tratnik »

boštjančk napisal/-a:Moje mišljenje okrog tekmovanj, je, da se mladina oziroma otroci s tem začnejo učiti osnov gasilerije, kar pa se tiče gasilcev, ki so v najbolših leti in ima njihovo društvo veliko intervencij, pa mislim, da je to bolj kot ne nesmiselno in bi tisti denar, ki ga porabijo za tekmovanja, le te operativci porabili dosti bolj koristno in še bolj zadovoljni bi bili. Verjetno pa to ne velja za tiste, ki izvozijo dvakrat v letu.

Nepreverjena informacija!!! Baje v sosednji GZ obstaja nepisano pravilo, da društvo, ki ne sodeluje na tekmovanju, ni deležno dotacij v naslednjem letu, oz. ne dobijo nikakršne finančne podpore s strani zveze.

Sklep: tekmovanje torej za otroke in veterane.

Se strinjam ter dodajam. Tekmovanja za člane in članice tudi za tiste, ki si to želijo brez dodatnih ugodnosti (dodatne točke v točkovnikih itd.)
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
Marko

Odgovor Napisal/-a Marko »

Imam eno vprašanje!

Ali naj bi bile intervencije prav tako zajete v točkovniku za dodelitev dotacij?

In še to, kolikor mi je znano GZ nimajo proračuna, ampak dobijo toliko denarja za delovanje kot jim ga namenijo društva v dotični GZ in s tega ne vem če lahko GZ odmerja, kdo bo koliko dobil denarja oz. delijo denar, ki ni njihov.

Hvala!
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva - Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Tratnik »

Marko napisal/-a:Imam eno vprašanje!

Ali naj bi bile intervencije prav tako zajete v točkovniku za dodelitev dotacij?

In še to, kolikor mi je znano GZ nimajo proračuna, ampak dobijo toliko denarja za delovanje kot jim ga namenijo društva v dotični GZ in s tega ne vem če lahko GZ odmerja, kdo bo koliko dobil denarja oz. delijo denar, ki ni njihov.

Hvala!
Število intervencij ne more biti pogoj za točke zajete v točkovniku, ker nastanejo zaradi višje sile. Eno leto jih je več eno leto manj (čeprav je številka več ali manj stalna). Tudi zahtevnost intervencij je zelo različna.

Med GZ in društvi so še občinski ali sektorski poveljniki. Ti imajo tudi besedo pri delitvi sredstev. Sama GZ, če združuje več občin ne sme vplivati na delitev sredstev med različnimi občinami. Bi bil lahko velik šundar.
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
Uporabniški avatar
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
Kraj: Lukavci
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Drago »

O financiranju na razno_raznih nivojih gasilerije pa imamo odprtih že kar nekaj tem :oops:, čisto "reda_radi" in večje preglednosti dorečenega bi bilo dobro, da se tovrstna debata nadaljuje pod ustreznim naslovom 8)

lp DC :wink:
Marko

Odgovor Napisal/-a Marko »

Že, že !

Ampak ali na intervenciji ne pokažemo znanje, ki se ga non stop učimo. Mislim, da bi bilo znanje treba nagraditi več kot vajo iz katere se učimo.

Iz življenja: v šolo smo hodili zato, da smo se nekaj naučili, sedaj pa to znanje izkoriščamo v službi in zato dobimo plačano (znanje je nagrajeno).

Tudi vaj imamo lahko eno leto več, drugo manj, pa na srečo se ne dobi poveljnik, ki bi jo izvajal ob drugi uri ponoči. Požar ali nesreča pa ne sprašuje za uro. Poleg tega, pa na intervenciji tvegaš zdravje in življenje, medtem ko naj bi bilo na vaji vse 200% varno.

Pišuka, kaj porečeš na to?
Uporabniški avatar
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
Kontakt:

Marko napisal/-a:Že, že !

Ampak ali na intervenciji ne pokažemo znanje, ki se ga non stop učimo. Mislim, da bi bilo znanje treba nagraditi več kot vajo iz katere se učimo.

Iz življenja: v šolo smo hodili zato, da smo se nekaj naučili, sedaj pa to znanje izkoriščamo v službi in zato dobimo plačano (znanje je nagrajeno).
Se bom pa še jaz malo oglasil :oops:, ko govorimo o znanju, ki rezultira v ( izredno ) uspešni intervenciji je največje plačilo ravno ugotovitev, da je to - to :shock:. Čisto nekaj drugega pa je znanje, ki si ga pridobil skozi eno šolanje ( beri: permanentno izobraževanje :oops: ), tu je pa že potrebno upoštevati vse predmete, ki ste jih jemali :wink: in zdaj ( verjetno ) že veš na kaj mislim :wink:. Posebej mi - prostovoljci se bolj kot z intervencijami ponašamo s preventivnim delovanjem na področju varstva pred požarom 8) ....če pa gledaš iz tega vidika, pa že sledi vprašanje: "Na kateri intervenciji je najmanj škode in je hkrati tudi najbolj uspešna ?!" Odgovor je jasen: "Velja za vse tiste intervencije, ki jih nikoli ni bilo - ali ( če hočeš ) smo jih preprečili" :P

lp DC :wink:
Janez Kunc
Kraj: Duplica

Odgovor Napisal/-a Janez Kunc »

Fantje, ne mi zamerit, ampak jaz sem od te Vizije veliko več pričakoval. Recimo, kaj si mislite o vlogi PGD v bodoče, ali sploh PGD ali kaj drugega (oglasili so se samo zagovorniki društvene organiziranosti), kako vpeti javno službo požarnega varstva v sedanjo administrativno organiziranost lokalne skupnosti, kako čim bolj učinkovito delovati tako na intervencijah, kot na izobraževanju in usposabljanjih. Glede organiziranosti GZS: nekaj se o tem govori v temi o Pokrajinskih zvezah, vendar ali moramo res ustanavljati nove administrativne oblike, da bomo bolj učinkoviti. Moje mnenje je, več je stopnic do vrha, večja je verjetnost da se spotakneš. Več je stopnic do vrha piramide, ki se imenuje GZS, večja je verjetnost, da bo kaj narobe šlo pa še dalj lahko traja.

Janez Koncilija pravi, saj je vse napisano, samo uresničuje se ne. Če je res tako (pa je!), je napisano neživljensko in je za sedaj neuporabno ali pa je potrebno dopolniti današnjim razmeram primerno. Sicer pa se vsi zakoni pišejo nekomu na kožo. Dobro bi bilo, da bi dosegli, da bi bili enkrat pisami nam na kožo. Tako, da bi ves organizacijski balast bil v službi operative in ne obratno. Najprej moramo to doseči v svojih vrstah, šele potem lahko zahtevamo od drugih!
Lep pozdrav, Janez
Uporabniški avatar
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
Kontakt:

Janez Kunc napisal/-a:Najprej moramo to doseči v svojih vrstah, šele potem lahko zahtevamo od drugih!
Janez, se oproščam :oops: ampak, ali si lahko tukaj bolj dorečen :? :?: Namreč, na katerem nivoju v gasilski organizaciji je ( že ) mogoče urejati organiziranost "po svoje" :? ali si imel v mislih celotno gasilerijo :? :?:

lp DC
Janez Kunc
Kraj: Duplica

Odgovor Napisal/-a Janez Kunc »

Ne po svoje v smislu kakor kdo. To se nanaša na stanje v naši organizaciji v celoti, kjer na koncu znotraj in navzven prevlada organizacija pred operativo. Vsaj jaz imam tak občutek, da imamo (večina gasilerije) operativo kot opravičilo za zahtevanje denarja; jamranje, da je denarja premalo; skrivanje za prostovoljnostjo... Tudi na forumu je kar nekaj dokazov v tej smeri: denar se najde za vezavo in ne za opremo, gasilske klopi imajo prednost, izlet je prioriteta saj drugačre trpi društvena dejavnost, za odlikovanja, čine, gasilske uniforme, razna slikanja, muzeji, mladina, veterani, članice .... Sedaj boste padli po meni, kaj se grem mladina je pomembna, zaničujem veterne in članice.... Ni res, samo sedaj govorim o prioritetah. Seveda je vse to pomembno, vendar vse ob svojem času, ne pa da je operativa vedno zadnja. No pa poglejmo nabavo gasilskih vozil po društvih 1. kategorije po objavi ali dodelitvi kategorije. Koliko vozil je sedaj praktično nadstandardnih, veliko milijonov se je zbralo za vozilo na veliko pa se jamra, da smo preslabo opremljeni z zaščitno opremo in podobno.
To sem mislil s tem, kaj moramo najprej pri sebi pošlihtat. Tudi jaz nisem idealen in ne rinem s svojo idejo skozi zid kadar se v društvu ali na zvezi pogovarjamo kam z denarjem (kolikor ga sploh imamo). Vendar pa mora biti vse v službi operative in tu po dogovorjenih normah in ne kdor je močnejši več dobi.

Toliko. Po moje bi v viziji morali doreči tudi take stvari, sicer vsakdanje vendar pereče.
Lep pozdrav, Janez
darko

Odgovor Napisal/-a darko »

nobeden še ni predstavil vizije za prihodnjost

a si želimo uspešno gasilstvo, ali 1000 hitroparilnih častnikov ali izvoz na intervencijo izpod 15 minut ali sodobno opremljene gasilce ali.........

mislim da je vizija gasilstva nudenje hitre in kvalitetne pomoči občanom pri požarih in drugih nesrečah
zato bomo morali usposabljati
-gasilce v industriji
-gasilce v urbanem okolju
-gasilce v naravnem okolju
-tehnične reševalce
-hazmat (NS) reševalce

temu primerno prilagoditi izobraževanje, treninge, ......
Odgovori