Tehnični poseg - kdo posreduje ...

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Rok Ušen
GE: Savinjska

Tehnični poseg - kdo posreduje ...

Odgovor Napisal/-a Rok Ušen »

Velikokrat lahko preberemo, da so gasilci ob prisotnosti policije in reševalcev odprli vrata stanovanja, kjer so našli ...

Vse lepo in prav. Zanima me, kdo je pravzaprav za to pristojen? Načeloma spada to pod tehnično posredovanje - torej koncesionar. Po drugi strani velikokrat zasledimo, da tudi nekatere druge enote to opravljajo. Zanima me, ali imate za to orodja za vlamljanje, ali za to uporabljate navadne vrtalnike - ali celo razbijate šipe?

K pisanju me je vzpodbudil današnji dogodek, ki si ga lahko ogledate na priloženi Kokoški. Če smo za tovrstne intervencije pristojne vse gasilske enote, potem imamo en resen problem . Uganete kateri? #-o
Priponke
Posredovanje.JPG
Rok Ušen, GČ I. st.
Gost

Odg: Tehnični poseg - kdo posreduje ...

Odgovor Napisal/-a Gost »

Blondi :) PGD Žalec ima orodje za vlamljanje,zakaj so danes posredovali na vašem koncu mislim da so jih poklicali direktno iz PP Žalec. :oops: Kaj pa vi imate orodje za vlamljanje :?:
Uporabniški avatar
VladoP
GE: Radlje ob Dravi
Kraj: Radlje ob Dravi
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a VladoP »

Kdo je za to pristojen ne vem. Mi z koncesijo pokrivamo 5 občin, v takšnih primerih smo do sedaj posredovali samo v naši. Za druge ne vem. Imamo pa komplet za vlamljanje v kovčku s katerim se naredi minimalna škoda na vratih.

Slika Slika
Rok Ušen

V stanovanju imamo protivlomna vrata. Kakšne pa so kaj izkušnje s temi? Sklepam,da se kar tako ne da vdreti. Zadostuje oprema, ki je v teh kovčih?

Ali je za protivlomna vrata enako, kot za dvigala, kjer je za reševanja odgovoren proizvajalec?
Rok Ušen, GČ I. st.
Luka19

Odgovor Napisal/-a Luka19 »

Greš skozi okno, je definitivno manjša škoda. V stanovanju se ponavadi najdejo ključi, če je kdo notri...
Uporabniški avatar
janez
dolgoprogaš
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a janez »

Odpiranje vrat (nasilni vstop) je vsekakor dejanje tehničnega reševanja. Ločimo dve osnovni potrebi po nasilnem vstopu v prostor:

NUJNO - ko se v stanovanju dpogaja nekaj kar ogroža življenje ali zdravje ljudi in živali, ogroža materialne dobrine ali škoduje okolju. Takrat gasilci vstopimo brez spraševanja kogarkoli (mislim da o tem govori 41 člen Zakona o gasilstvu).

USLUŽNOSTNA STORITEV, vendar so tu spet dve opciji:
Vstop v prostor zaradi policijske preiskave. V prostoru se je zgodilo kriminalno dejanje, v prostoru je onemogla ali mrtva oseba, policija pa tehnično ni opremljena za izvedbo nasilnega vstopa.
Usluga občanu, ki je pozabil, izgubil, polomil ključe... Tu je kavelj! Ali je to kar nam občan pripoveduje res? Ali ni morda nekaj drugegega? Gasilci nismo pristojni niti usposobljeni za ugatavljanje upravičenosti občana za vstop v "njegovo" stanovanje. Take storitve opravimo samo ob prisotnosti in po nalogu policije. Lahko tvegamo nevšečnosti. Sicer je bolje da take storitve opravi pooblaščeni ključavničar.

Kako odpreti vrata. Tako, da napravimo čim manj škode. S kavlitetno opremo je to šala mala. Samo znati je treba uporabiti orodje. Tu se pa neha. Ne bom razlagal kako se tehnično lotiti vrat take ali drugačne konstrukcije. Veliko profesorjev tega predmeta je v zaporih na Dobu. Torej tu vam Janez ne bo povedal nič.

Razbijanje stekel. Velikokrat najhitrejši in najbolj cenen ukrep. Pogosto imamo opraviti z malimi stekli, torej poceni in hitro.

Protivlomna vrata. Najhitreje skozi ključavnico. Torej onesposobimo in zasukamo mehanizem v ključavnici. Kako. Znaje nekatrih, ki ga ne trosimo naokoli. Tako kot je vsaka izboljšava in povečanje varnosti v avtomobilu dodatna težava pri reševanju (rezanju) iz vozila, tako je vsaka "dodatna varnost" v vratih dodatna težava pri odpiranju.

Vendar za vsako bolezen raste rožica je rekel Kosobrin.

LP

Janez
dragom

Odgovor Napisal/-a dragom »

Janez iskrene čestitke ob prejemu kipca.

lp
VidB

Odgovor Napisal/-a VidB »

Rok Ušen-(Blondi) napisal/-a:Velikokrat lahko preberemo, da so gasilci ob prisotnosti policije in reševalcev odprli vrata stanovanja, kjer so našli ...
Vse lepo in prav. Zanima me, kdo je pravzaprav za to pristojen? Načeloma spada to pod tehnično posredovanje - torej koncesionar. Po drugi strani velikokrat zasledimo, da tudi nekatere druge enote to opravljajo. Zanima me, ali imate za to orodja za vlamljanje, ali za to uporabljate navadne vrtalnike - ali celo razbijate šipe?
K pisanju me je vzpodbudil današnji dogodek, ki si ga lahko ogledate na priloženi Kokoški. Če smo za tovrstne intervencije pristojne vse gasilske enote, potem imamo en resen problem . Uganete kateri? #-o

Pozdravljen Rok
očitno pa le ni vse lepo in prav, če lepiš kokoš na forum jasno; s posebnim namenom!
Dostikrat sem prebirav ta forum...., priznam spustil sem se na nižji nivo, pa da ti razložim;
če komu ni jasno; intervencija na območju občine Braslovče , posredovali gasilci PGD Žalec.
lej Rok ni treba okol "povpraševat" kdo je za kaj pristojen.

Dogodek se je naredil, če ti kaj ni bilo všeč, bi me lahko poklical, ker si vedel kaj je!
Sicer piše lepo vse v spinu!

PS sam sem klical vašega poveljnika, vendar je bil nedosegljiv.... ostalo ve "Miler"

Aktivirani pa smo bili s strani PP Žalec!
Zakaj ? Morda ker smo resnejši, hitrejši, strokovnejši?

Vodja intervencije
Vid Blagotinšek
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

VidB napisal/-a: Pozdravljen Rok
očitno pa le ni vse lepo in prav, če lepiš kokoš na forum jasno; s posebnim namenom!
Dostikrat sem prebirav ta forum...., priznam spustil sem se na nižji nivo, pa da ti razložim;
če komu ni jasno; intervencija na območju občine Braslovče , posredovali gasilci PGD Žalec.
lej Rok ni treba okol "povpraševat" kdo je za kaj pristojen.

Vid Blagotinšek
Vid, le zakaj pri vragu bereš naš forum, zakaj se spuščaš en nivo niže ?
Pa kaj misliš da smo mi tu vsi bebci ali kaj ?
Rad bi videl tvoj višji nivo, j... ti sunc ! :evil: :evil:
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
VidB

Re: Tehnični poseg - kdo posreduje ...

ne ne
Nimam Vas za bebce, celo nasprotno, marsikaj sem se naučil, in marsikdaj izvedel kaj novega.

Gre pa za preprosto dejstvo, da je forum za druge stvari kot pa za pod... prob*****.

Še enkrat OPROSTI
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Vid , saj razumem da je Rok težek tip, čeprav ga vseeno premalo poznam, ampak napisal si pa res tako da sem moral reagirat. Fant je zagnan in ni mu za zamerit. Prevzemanje odgovornosti pa mu ravno še ne gre preveč v uho in glavo.
Usoda forumov je pač v tem, da je to mesto kjer se lahko posameznik oglasi, brez da prej dvigne roko ! :D :wink:
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Rok Ušen

Oskar - tvoj prispevek o meni bom vzel kot kompliment :D .

Vid, tukaj gre za vprašanje pristojnosti in usposobljenosti.
Kaj če je v prostoru visoka koncentracija monoksida (to imajo baje samomorilci zelo radi)? V stanovanje/hišo že prideš (tako ali drugače), samo kaj pa boš potem, ko ti bo kdo od tvojih padel v nezavest?

O dotičnem posredovanju pa ne bi. Povem samo, da v bodoče pričakujemo, da ne boste več jurišali za tovrstna posredoavanja izven vašega teritorija,ampak boste policiji svetovali, naj zahtevo po posredovanju gasilcev poda na 112, kjer bodo odreagirali po sprejetih planih. Naj dodam tudi, da s svojimi požrtvovalnimi dejanji povzoročate ostalim nefavoriziranim društvom v GZ tudi probleme. Kako? Izjava domačina je bila: "Žalec? Ja kje so pa bili domači gasilci?"

Pa da ne bo pomote - dogodek, ki sem ga prilepil v kokoški ni nastal na našem teritoriju, da ne bo kdo mislil, da se jezim zaradi neaktiviranja naše enote :)
Rok Ušen, GČ I. st.
VidB

Re: Tehnični poseg - kdo posreduje ...

Pakdo bi si mislu de to časovno glih sovpada?

Tvoje zanimanje in intervencija?

Usoda, naklučje, ali splet okoliščin.

Pričakujemo........kdo to?, sprejetih planih :shock: Vi imate plane intervencij? (oz RECO)
o dotičnem posredovanju ne bi... TI? ja kako pa potem veš za izjave domačinov?

Napačn sva se lotla cele zadeve!
Rok Ušen

Ja Vid, res nisva na pravi poti. Oprosti, če se ti zdi, da te napadam. To ni moj namen. Je pa res, da sem prilepil to intervencijo, ker se je zgodila v naši občini. Jaz dobro vem, kakšen plan aktiviranja imamo pri nas. In tudi vem, kako je bilo v preteklosti, ko je vaša enota kot najbolj številčna, usposobljena in opremljena hodila na intervencije po celotni dolini. Ampak roko na srce - marsikje smo vas (vsaj) dohiteli na vseh teh treh segmentih, prav tako so sedaj plani aktiviranja drugačni.

In kdo smo tisti "mi, ki pričakujemo"? To smo vsi tisti gasilci v Savinjski dolini, ki žrtvujemo ogromno svojega prostega časa, da se izobražujemo, hodimo na intervencije in živimo z gasilerijo. In če je že tako, da je to delo vseh enot, ne vidim razloga, zakaj bi bila vaša nad ostalimi v zvezi?

Policija ne bi smela aktivirati enote. Za to imamo ReCo. Če pa greste kdaj pomagati zaradi osebnega poznanstva in podobnega, pa se raje ne vozite urgentno. :wink:
Rok Ušen, GČ I. st.
Rok Ušen

Če lahko zdaj nadaljujemo temo...

Odpiranje vrat in vstopi v prostore-baje da se dobi senzor za CO,ki ga nekdo nosi za pasom in ob povišani koncentraciji CO-ja začne piskati. Strošek te napravice bi naj bil nekaj 100€. Ali že kje kaj takšnega uporabljate in če,ali se zadeva obnese? Malo sem gledal po spletu,ampak nisem našel nič temu primernega. Le stabilne stenske sisteme s senzorji..

Poznan je primer s celjskega konca,ko so bile zastrupljene tri osebe. Kaj če posredovalci ne bi takoj posumili na CO? To bi lahko bilo usodno tudi za njih.

Mislim,da temu namenjamo premalo pozornosti. Ni zaman poimenovan CO - tihi ubijalec. In ta je sigurno lahko prisoten na tovrstnih posredovanjih.
Kako postopate drugi na takšnih intervencijah,kako poskrbite za varnost?
Rok Ušen, GČ I. st.
Zaklenjeno