Vizije bodoče organiziranosti in razvoja
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
- Jasmin Kaljun
- Kraj: Pragersko - Makole
- Kontakt:
-
Janez Kunc
- Kraj: Duplica
-
Janez Kunc
- Jure Čokl
- Piranja
- GE: Lukovica
- Kraj: Trnjava
- Kontakt:
Ah, spet o tekmovanjih.
To je priblizno tako, kot da bi bil vrhunec poklica voznika formule 1 predstavljala ekshibicijska dirka s starinskimi avtomobili. Ja, vse lepo in prav, imejmo tekmovanja, vendar naj to ne predstavlja smisla nasega dela. Tokrat pa o svetovnih prvakih trodelnega napada ne bom vec izgubljal besed. Smo gasilci. In kot take naj bi nas zanimala predvsem operativa in izobrazevanje, da bo prva potekala se bolj varno in se bolj ucinkovito. Vse ostalo - druzenje, veselice, izleti, tekmovanja - je sekundarnega pomena in se po pomembnosti z ostalim delom ne more primerjati. Sicer nehajmo biti gasilci in se preimenujmo v PPV - PROSTOVOLJNI PRIREDITELJI VESELIC.
"Čoklu kot ponavadi goflja prehiteva pamet. P.S.: Puno priča, malo radi!" Anonimni gost, 30. oktober 2005
- Jasmin Kaljun
- Kraj: Pragersko - Makole
- Kontakt:
Sam sem nekje prej v tej temi v groben zapisal svoj predlog bodoče organiziranosti:
LP,
Jasmin
Pa tudi tole spada zraven:Skratka na kratko iz današnje organiziranosti napraviti dve ločeni celoti: Gasilske enote - financira jih lokalna skupnost, regija, država in pa Društva gasilcev - financiranje urejeno kakor za vsa ostala društva. Povezava med Gasilskimi enotami in Društvi gasilcev pa naj bo v smilu podpore društev enotam - čeprav se bo slišalo malo čudno - društva naj imajo določeno vlogo sindikata gasilcev v gasilskih enotah.
Zdaj me pa res zanima vaše mnenje.Če pa že na vso silo moramo ohraniti društva pa jih najprej v zakonu o gasilstvu črtajmo in nadomestimo z enotami, takoj nato pa po zakonu o društvih ustanovimo Društva gasilcev, ki naj svojo dejavnost združujejo v zvezah in Zvezi gasilskih društev slovenije, kjer lahko po mili volji sestankujejo, izvajajo skuščine in podobno.
LP,
Jasmin
- Janez Koncilija
- Naj forumovec 2006
- Kraj: Topole
- Kontakt:
Ne bi bil Janez, če se ne bi oglasil. Do sedaj sem bil tiho, ker vidim, da forumovci pljujete po tekmovalcih in da so za vas drugorazredni gasilci. Torej, skesano priznam, tudi jaz sem tekmovalec in sram me je
. Tekmujem namreč odkra pomnim, na tekmovanjih višjega ranga pa 16 let, sem tudi dvakratni udeleženec gasilke olimpijade. Naštel sem torej vse svoje "grehe" in naj mi bo oproščeno.
Sedaj pa k tistemu, kar bi rad povedal. Če ustrezno razvijaš vse dejavnosti gasilstva in pri nas smo jo, potem tekmovalni del samo pozitivno vpliva na tisto, kar večina gasilcev nima, pa bi bilo še kako potrebno. Fizične kondicije. Naj navedem primer gozdnega požara v enem groznem hribu, kjer so gasilcem viseli jeziki do kolen, da bi ujeli čelo požara, sami smo na kraj prišli s skoraj celotno tekmovalno ekipo, ki se je pognala v breg in brez, da bi se kaj čez mero zadihali, uspešno opravili svoje delo. Osebno vem, da se mi na Igu ni bilo problema večkrat zaporedno vzpeti na vrh stolpa in nazaj tudi z opremo, pa se mi niso tresle noge in še vedno sem normalno dihal. Da ne govorim, kako smo opravljali nek test, ko sem 3000 m pretekel v 14 minutah (nekateri se ga boste spomnili), pa sem takrat že prekoračil mejo 40 let. Nažgal me je samo eden, ki je precej mlajši in za hobi teče na Šmarno goro, ker mu je ravno pri roki.
Torej, moje mnenje je, da ni naglavni greh, če si tekmovalec, saj ti tudi to lahko koristi. Seveda se pa ne strinjam s tistimi, katerim je tekmovanje prva in edina stvar, kjer si zato, da bodo prvi, kupujejo nove MB, čeprav so stare Rossenbauerice še čisto dobre, samo vodo ne spravijo hitro do ročnikov idt. Nimajo pa za zaščitne obleke ali celo za rokavice. To pa je potem problem.
Sicer pa osebno priporočam vsem, da si tudi z vajami za tekmovanje pridobijo nekaj telesnih sposobnosti in izgubijo kakšen kilogramček, bodo potem tudi na prektičnih vajah lažje shajali.
Kljub temu, da sem po obelodanitvi mojega hobija sedaj po mnenju večine manjvreden gasilec, pa upam, da bodo vsaj tisti, ki me poznajo, ohranili dobro mnenje.
Za pozornost se vam zahvaljuje gasilec tekmovalec
Janez

Sedaj pa k tistemu, kar bi rad povedal. Če ustrezno razvijaš vse dejavnosti gasilstva in pri nas smo jo, potem tekmovalni del samo pozitivno vpliva na tisto, kar večina gasilcev nima, pa bi bilo še kako potrebno. Fizične kondicije. Naj navedem primer gozdnega požara v enem groznem hribu, kjer so gasilcem viseli jeziki do kolen, da bi ujeli čelo požara, sami smo na kraj prišli s skoraj celotno tekmovalno ekipo, ki se je pognala v breg in brez, da bi se kaj čez mero zadihali, uspešno opravili svoje delo. Osebno vem, da se mi na Igu ni bilo problema večkrat zaporedno vzpeti na vrh stolpa in nazaj tudi z opremo, pa se mi niso tresle noge in še vedno sem normalno dihal. Da ne govorim, kako smo opravljali nek test, ko sem 3000 m pretekel v 14 minutah (nekateri se ga boste spomnili), pa sem takrat že prekoračil mejo 40 let. Nažgal me je samo eden, ki je precej mlajši in za hobi teče na Šmarno goro, ker mu je ravno pri roki.
Torej, moje mnenje je, da ni naglavni greh, če si tekmovalec, saj ti tudi to lahko koristi. Seveda se pa ne strinjam s tistimi, katerim je tekmovanje prva in edina stvar, kjer si zato, da bodo prvi, kupujejo nove MB, čeprav so stare Rossenbauerice še čisto dobre, samo vodo ne spravijo hitro do ročnikov idt. Nimajo pa za zaščitne obleke ali celo za rokavice. To pa je potem problem.
Sicer pa osebno priporočam vsem, da si tudi z vajami za tekmovanje pridobijo nekaj telesnih sposobnosti in izgubijo kakšen kilogramček, bodo potem tudi na prektičnih vajah lažje shajali.
Kljub temu, da sem po obelodanitvi mojega hobija sedaj po mnenju večine manjvreden gasilec, pa upam, da bodo vsaj tisti, ki me poznajo, ohranili dobro mnenje.
Za pozornost se vam zahvaljuje gasilec tekmovalec
Janez
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
- Jure Čokl
- Piranja
- Kontakt:
Janez, ce si repliciral moj zapis, potem me nisi razumel. Nic nimam proti zagrizenim tekmovalcem, da jim le vsaj tako dobro tece tudi operativa. Neumno pa se mi zdi pocetje nekaterih drustev, kjer imajo olimpijske prvake v trodelnem napadu, ne znajo pa uspesno pogasiti niti manjsega pozara. Ampak imajo pa polno poklaov. Sprehajajo se v kavbojkah in puloverjih, nosijo pa rumene kahle na glavah. Ampak so pa bili tretji na regijskem. Za podkape niso slisali v zivljenju. Uporabljajo plasticne skornje in rokavice za pomivanje posode. Ampak na drzavnem so bili pa ze petkrat. Najvisji cin ima poveljnik drustva, ki je GC, dobil ga je pred 15 leti. Vsi ostali imajo najvec cin gasilca. Ampak so pa najvecji frajerji trodelnega napada.
Takih tekmovalcev ne maram. Taki tekmovalci kot si ti, janez, pa so smetana nase organizacije. In vsaka primerjava opisanih z vami bi bila za vas zalitev.
Takih tekmovalcev ne maram. Taki tekmovalci kot si ti, janez, pa so smetana nase organizacije. In vsaka primerjava opisanih z vami bi bila za vas zalitev.
"Čoklu kot ponavadi goflja prehiteva pamet. P.S.: Puno priča, malo radi!" Anonimni gost, 30. oktober 2005
LP!
Janez, ne razumi me napak, ampak kje lahko pri trodelcu pridobiš kondicijo mi pa ni jasno. V tistih nekaj 10 metrih teka (pa še tega opravita le napadalca) pa res ne moreš bistveno napredovati.
Pri nas za boljšo fizično pripravljenost raje skupaj zahajamo v hribe.
Nisi pa zaradi udeležbe na tekmovanjih drugorazredni gasilec. Vsaj dokler to ni tvoja primarna dejavnost - kot si že sam pravilno ugotovil.
Janez, ne razumi me napak, ampak kje lahko pri trodelcu pridobiš kondicijo mi pa ni jasno. V tistih nekaj 10 metrih teka (pa še tega opravita le napadalca) pa res ne moreš bistveno napredovati.
Nisi pa zaradi udeležbe na tekmovanjih drugorazredni gasilec. Vsaj dokler to ni tvoja primarna dejavnost - kot si že sam pravilno ugotovil.
- Janez Koncilija
- Naj forumovec 2006
- Kontakt:
Ne Jure, ni replika na tvoj zapis, sicer bi ga objavil v navedku. Saj to me že dolgo žuli, samo se nisem hotel oglašati, da ne zgubim "kredibilnosti". Spodbudil me je pa bolj Kunčev zapis, ki je krajši, vendar sprašuje, če je v gasileriji samo tekmovanje. Seveda ni, vendar nekateri tako mislijo, takše si pa ti krasno opisal Jure. In hvala bogu, tu se oba strinjava, da se verjetno bolj ne bi mogla. Sploh imaš pa tudi ti grehJure Čokl napisal/-a:Janez, ce si repliciral moj zapis, potem me nisi razumel. Nic nimam proti zagrizenim tekmovalcem, da jim le vsaj tako dobro tece tudi operativa. Neumno pa se mi zdi pocetje nekaterih drustev, kjer imajo olimpijske prvake v trodelnem napadu, ne znajo pa uspesno pogasiti niti manjsega pozara. Ampak imajo pa polno poklaov. Sprehajajo se v kavbojkah in puloverjih, nosijo pa rumene kahle na glavah. Ampak so pa bili tretji na regijskem. Za podkape niso slisali v zivljenju. Uporabljajo plasticne skornje in rokavice za pomivanje posode. Ampak na drzavnem so bili pa ze petkrat. Najvisji cin ima poveljnik drustva, ki je GC, dobil ga je pred 15 leti. Vsi ostali imajo najvec cin gasilca. Ampak so pa najvecji frajerji trodelnega napada.
Hvala za spodbudne besede in lep pozdrav!
Janez
- Jure Čokl
- Piranja
- Kontakt:
No na ta greh sem pa celo ponosen. Tisto je bilo tekmovanje operativnih gasilcev v dvojicah in je bilo zelo operativno naravnano, pa tudi kondicijsko izjemno zahtevno. Saj ves, eni so na koncu padali skupaj, bruhali...
Poleg tega pa se imam za dobrega operativca (ki se mora seveda se veliiiiiko tega nauciti, vendar je za svoja leta na dobri poti
-
Janez Kunc
Glede vizije gasilstva! Spet samo o tekmovanju. Jasmina žuli ta naša gasilerija in razmišlja kakšna organiziranost bi bila boljša. Jaz pravim, taka ki bi postavila temelje za učinkovito intervencijo gasilcev. Kakšna pa je to? Jasmin ima eno idejo in po mojem pravo, začeti je potreba na temeljih, zakonodaji, saj se vse skupaj tudi tam konča. Toda ali mora biti društvo?
Lep pozdrav, Janez
- Janez Koncilija
- Naj forumovec 2006
- Kontakt:
Bi rekel, da operativna enota, tako kot določa Zakon o gasilstvu. Vendar, v katerem štumfu bo pa ta enota potem denar obračala od koledarjev in drugih prostovoljnih prispevkov. Za takšne stvari še vedno rabimo društvo. Vnedar razmerje sil med društvom in operativno enoto ni pravo, to je problemJanez Kunc napisal/-a:Glede vizije gasilstva! Spet samo o tekmovanju. Jasmina žuli ta naša gasilerija in razmišlja kakšna organiziranost bi bila boljša. Jaz pravim, taka ki bi postavila temelje za učinkovito intervencijo gasilcev. Kakšna pa je to? Jasmin ima eno idejo in po mojem pravo, začeti je potreba na temeljih, zakonodaji, saj se vse skupaj tudi tam konča. Toda ali mora biti društvo?
LP
Janez
- Janez Koncilija
- Naj forumovec 2006
- Kontakt:
Ja Lipe, če gledam s tvojega stališča, ti tistih 10 m res nič ne da. Če pa jih za tistih 10 prej pretečeš 10.000 in več, je pa že kar nekaj, a ne? Veš v tem je razlika, čwe si dosleden, vsako stvar jemlješ temeljito in jaz sem eden takih, čeprav me imajo podrejeni in nadrejeni za svetovnega sitneža (pa ne zaradi tekmovanj, da se razumemo). No, ne bom več o tekmovanjih, je Kunc že opozoril, da spet samo o tem pišemo. Evo Janez, ubogam. Pikalipe napisal/-a:LP!
Janez
Vizije...
Človeka, ki nujno potrebuje pomoč ne zanimata modra in rdeča linija,
ne zanima ga ali je veselica bila ali ne,
ne zanima ga, katero mesto je na regijskem tekmovanju dosegla teritorialna enota...
Sprašuje se le, kje za vraga se potikajo ti gasilci, ki jih je klical že 15 minut nazaj, medtem ko se ogenj že pogleduje z ostrešjem...
Po mojem bi se revolucija v gasileriji morala začeti na najnižjem nivoju. Mislim da je prvi korak pri reorganizaciji gasilstva v naši preljubi državi ureditev statusa prostovoljnega gasilca, saj vemo koliko operativcev na papirju premoremo. Kako za vraga bi lahko opremili vse te "operativce" po vzoru CZ
O tem je bilo na forumu že nekaj napisanega.
DMG- zakaj za vraga ločevati mladino od ostalih članov v društvu, saj smo konec koncev vsi v istem zosu. Odkar smo rdečo knjižico z brentačami in štafetami "vrgli v koruzo" in prikrojili vzgojo mladine po svoje, imamo veliko manjši osip
Ali je že kdo razen Jureta spregovoril o vzgoji GASILCA, ne pa tekmovalca?
Zakaj država umetno vzdržuje nekatere nepotrebne strukture CZ in na veliko nabavlja opremo ki gnije v skladiščih ter ustanavlja enote z vprašljivim odzivnim časom in usposobljenostjo (npr. enota za tehnično reševanje)
Upam, da po tej objavi ne bom linčan.
ne zanima ga ali je veselica bila ali ne,
ne zanima ga, katero mesto je na regijskem tekmovanju dosegla teritorialna enota...
Sprašuje se le, kje za vraga se potikajo ti gasilci, ki jih je klical že 15 minut nazaj, medtem ko se ogenj že pogleduje z ostrešjem...
Po mojem bi se revolucija v gasileriji morala začeti na najnižjem nivoju. Mislim da je prvi korak pri reorganizaciji gasilstva v naši preljubi državi ureditev statusa prostovoljnega gasilca, saj vemo koliko operativcev na papirju premoremo. Kako za vraga bi lahko opremili vse te "operativce" po vzoru CZ
DMG- zakaj za vraga ločevati mladino od ostalih članov v društvu, saj smo konec koncev vsi v istem zosu. Odkar smo rdečo knjižico z brentačami in štafetami "vrgli v koruzo" in prikrojili vzgojo mladine po svoje, imamo veliko manjši osip
Zakaj država umetno vzdržuje nekatere nepotrebne strukture CZ in na veliko nabavlja opremo ki gnije v skladiščih ter ustanavlja enote z vprašljivim odzivnim časom in usposobljenostjo (npr. enota za tehnično reševanje)
Upam, da po tej objavi ne bom linčan.
The only thing that I regret- I didn't take what I could get. (Motörhead)
LP Borut Volk
LP Borut Volk
- Gregor K.
- moderator

- Kraj: Nekje na poti...
- Kontakt:
E Borut pod tvoj tale zadnji odstavek pa bi se kar še jaz podpisal.
Ampak odgovor pa je izgleda to, da ima država preveč denarja...
Imeti dvoje organizacij namenjenih za zaščito in reševanje, od katerih je ena neprimerno bolje opremljena (CZ),pa še brez kakršnih koli problemov dobi opremo,hkrati pa praktično (vsaj po moje) popolnoma neučinkovita, postavlja marsikaj pod vprašaj...
Ampak odgovor pa je izgleda to, da ima država preveč denarja...
Imeti dvoje organizacij namenjenih za zaščito in reševanje, od katerih je ena neprimerno bolje opremljena (CZ),pa še brez kakršnih koli problemov dobi opremo,hkrati pa praktično (vsaj po moje) popolnoma neučinkovita, postavlja marsikaj pod vprašaj...
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)
In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...
http://www.facebook.com/pgdokonina
In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...
http://www.facebook.com/pgdokonina