Pogoji za vnos predavateljev in inštruktorjev
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Pogoji za vnos predavateljev in inštruktorjev
Dogajanje je obrodilo tudi prve sadove.
GZS je pričela raziskovati koliko inštruktorjev in predavateljev ima in kdo bo v prihodnje lahko izvajal tečaje.
Obvestilo o nujnosti vpisa predavateljev je na spletni strani GZS in dobile so ga tudi vse GZ.
Darko
GZS je pričela raziskovati koliko inštruktorjev in predavateljev ima in kdo bo v prihodnje lahko izvajal tečaje.
Obvestilo o nujnosti vpisa predavateljev je na spletni strani GZS in dobile so ga tudi vse GZ.
Darko
Odg: So odžagali zdravo vejo ?
Roko na srce...na veliko tečajih predavajo predavatelji ki so po činih in splošni izobrazbi ustrezni. Zanima me ali bodo za pridobitev specialnosti inštruktor ali predavatelj imeli prehodno obdobje ali bodo to storili čez noč. Močno me skrbi da bo v tem primeru polovico tečajev po zvezah v naslednjih letih prekinjena, saj sta v celem letu predvidena dva tečaja za predavatelja, obsegata pa skupaj 40 tečajnikov od katerega je en že polno zaseden...halo!
lp
Bine
lp
Bine
-
Profi
Točno tako je - odslej bodo predavali le še generali - pa je med njimi veliko tudi slabih.
Kje ste pa do sedaj bili? Zakaj na gasilski zvezi niste že sedaj zahtevali od predavateljev, da imamo ustrezno izobrazbo in specialnost predavatelja? GZ bi morala imeti vsaj 5 predavateljev in 10 inštruktorjev, da lahko normalno izobražuje kadre na nivoju GZ!binep napisal/-a:Roko na srce...na veliko tečajih predavajo predavatelji ki so po činih in splošni izobrazbi ustrezni. Zanima me ali bodo za pridobitev specialnosti inštruktor ali predavatelj imeli prehodno obdobje ali bodo to storili čez noč. Močno me skrbi da bo v tem primeru polovico tečajev po zvezah v naslednjih letih prekinjena, saj sta v celem letu predvidena dva tečaja za predavatelja, obsegata pa skupaj 40 tečajnikov od katerega je en že polno zaseden...halo!
Me pa skrbi druga stvar: Zakaj od inštruktorjev, ki predavaju na praktičnem delu zahtevajo, da imajo 5. st. splošne izobrazbe? Na tečaj specialnost inštruktorjev pa se lahko prijavi kandidat, ki ima čin GČ in splošno izobrazbo 4 st?
Spet anomalija na GZS?
Za pamet pravijo, da je edina stvar, ki je pravično razdeljena na svetu! Vsak zase pravi, da jo imama največ na svetu!
Lep pozdrav Uros
Lep pozdrav Uros
-
s secnik
Uroš imaš prav,tudi mi smo zaradi V. stopnje izobrazbe izgleda ostali brez inštruktorjev.Če bi to vedeli prej,bi na izobraževanje poslali tiste s V.stopnjo izobrazbe.
@binep - ker sem ustrezal razpisnim pogojem, sem se pač udeležil tečaja za predavatelja že dolgo časa nazaj, s ciljem pridobiti nova znanja in ne titule. Tudi takrt sta bila razpisana dva termina, pa se nas je v letu dni čakanja nabralo komaj 14 kandidatov za enega/leto. Sedaj ko bosta zasedena dva po 40 udeležencev, so bo prej ali slej pojavijo vprašanje "hibridnosti" tečaja in zlorabe hitrega produciranja kadra, kar pa vsaj za mojo takratno udeležbo ne morem reči. Si lahko hitro videl kje si bolj slab in kako se to lahko(moraš) popraviš.
Jokati po toči pa itak vemo, da je prepozno. Prav verjetno se bo podobno pomankanja kadra pojavilo tudi v naši sredini in bomo tisti, ki že sedaj izponjujemo pogoje označeni, da smo izobraževalni grebatorji, ker smo se zadnjih 10 in več let permenetno izobraževali. Prav gotova niso vsa civilna in gasilska izobraževanja dovolj, da potem kar izkoči dober predavatelj. Žal opažam, da imajo nekje mnenje, da dober predavatel ne more priti iz PGD-ja I kategorije, ampak le iz najvišje kategorizirane enote, pa mogoče še iz ene nižje. Da bi pa se izmenjali predavatelji med zvezami !!!!
Vem tudi da je ogromno operativcev z veliko izkušnjamii, ki bi lahko zmanje in izkušnje uspešno prenesli na ostale, pa jim manjka malo pedagoškega oz. andragoškega znanja. Seveda, pa verjetno kot pri vsaki zadevi brez nabiranja titul tudi tu ne bo šlo.
Pa ni bila to kritika nikomur, ampakk le eno razmišljanje. Nogoče kritika tistim, ki so desetletje načrtno preprečevali izobraževanje perspektivnemu podmladku. Baje smo tudi taki gasilci v SLO. Če pa komu pade glava, ker bi rad red, žalostno.
Jokati po toči pa itak vemo, da je prepozno. Prav verjetno se bo podobno pomankanja kadra pojavilo tudi v naši sredini in bomo tisti, ki že sedaj izponjujemo pogoje označeni, da smo izobraževalni grebatorji, ker smo se zadnjih 10 in več let permenetno izobraževali. Prav gotova niso vsa civilna in gasilska izobraževanja dovolj, da potem kar izkoči dober predavatelj. Žal opažam, da imajo nekje mnenje, da dober predavatel ne more priti iz PGD-ja I kategorije, ampak le iz najvišje kategorizirane enote, pa mogoče še iz ene nižje. Da bi pa se izmenjali predavatelji med zvezami !!!!
Pa ni bila to kritika nikomur, ampakk le eno razmišljanje. Nogoče kritika tistim, ki so desetletje načrtno preprečevali izobraževanje perspektivnemu podmladku. Baje smo tudi taki gasilci v SLO. Če pa komu pade glava, ker bi rad red, žalostno.
Popolnoma ste usekali mimo oziroma očitno niste razumeli kaj sem hotel povedati. Do sedaj so bile te zahteve, ki so kar čez noč ratale obvezne le priporočilo. Konkretno moj primer. Po poklicu sem poklicni gasilec in gasilski tehnik, imam čin VGČ I, splošno izobrazbo VI. stopnje in tečaj za inštruktorja. Do sedaj sem brez kakršnih koli težav predaval in inštruiral na nivoju zveze. Bistvo v vsem tem pa je, da očitno kar čez noč nisem več primeren. Se strinjam da so minimalne zahteve urejene z nekimi pravili, vsekakor pa so to ne dela čez noč. Po mojem mnenju bi bilo to narejeno takole...Priporočilo - prehodno obdobje enega leta - uvedba OBVEZNO. Tako da na vaše odgovore "da smo do sedaj spali" ne pristajam. Saj v mojem primeru ne.
lp
Bine
lp
Bine
Mogoče prenesemo nadaljevanje teme v izobraževanje, pa tam še kaj rečemo na to temo. Verjetno še koga kaj muči!!! Pa naj ta poforum teče za tisto, za kar je odprt.
jaz sem probal ali gre v Vulkanu tole:
inštruktor, IV. stopnja izobrazbe in čin "pravi", sprejeto
brez tečaja inštruktor, brez pravega čina, sprejeto
in potem je to nek "filter", pa še klikanja in ponavljanja enakih potez, za določitve predmetov, je kar nekaj, saj ne veš kaj bi jim včasih napisal
pa še to:
zakaj pri vragu smo pošljali na IG gasilce z IV. stopnjo izobrazbe če niso OK, ali so ti z V. stopnji so nekakšni bogovi,(tako islijo GZS ali svetovalci GZS) koliko je tašnih naši gasilcev, ki imajo IV. st., sedaj pa jih bomo "uničili" mi pa bomo tečaje izvajali KAKO?
lp
inštruktor, IV. stopnja izobrazbe in čin "pravi", sprejeto
brez tečaja inštruktor, brez pravega čina, sprejeto
in potem je to nek "filter", pa še klikanja in ponavljanja enakih potez, za določitve predmetov, je kar nekaj, saj ne veš kaj bi jim včasih napisal
pa še to:
zakaj pri vragu smo pošljali na IG gasilce z IV. stopnjo izobrazbe če niso OK, ali so ti z V. stopnji so nekakšni bogovi,(tako islijo GZS ali svetovalci GZS) koliko je tašnih naši gasilcev, ki imajo IV. st., sedaj pa jih bomo "uničili" mi pa bomo tečaje izvajali KAKO?
lp
- Janez Koncilija
- Naj forumovec 2006
- Kraj: Topole
- Kontakt:
Nekam ste "skrenuli". Tema je o zdravi veji in to bodo žagali na plenumu. Če jo bodo res zaradi tega, ker ni hotel potrditi tečajnikov, ki niso imeli ustrezne predizobrazbe, potem smo pa res dosegli poden od podna. Kajti po tem plenumu ne bo nič več tako, kot je do zdaj vsaj približno bilo. Tistega, ki ne bo radodarno žegnal tečajev in podpisoval diplom se bo enostavno odžagalo.
Se pravi, da bo produkcija gasilcev s takšnim ali drugačnim činom še bolj enormna, znanja pa seveda tudi temu primerno manj.
Se spomnim na izrek iz stare JNA, ko je oficir peglal rekruta, ki ga je gledal v oči, oziroma v glavo: "Ne gledaj me ovde (in pokaže na svojo glavo), ovde nema ništa, gledaj me ovdje (in se udari po naramkah z zvezdicami).
Bo tudi pri gasilcih tako, zgoraj malo, na ramah veliko.
Mogoče se bom pa celo udeležil plenuma, da malo povprašam Pomurce in Prekmurce, kdo ni dobil spričevala. Ampak, najbrž bo čas za razpravo omejen.
Oh, ja
Tako, da predavatelji in inštruktorji v boddoče sploh niso pomembni, važen je podpisnik.
LP
Janez
Se pravi, da bo produkcija gasilcev s takšnim ali drugačnim činom še bolj enormna, znanja pa seveda tudi temu primerno manj.
Se spomnim na izrek iz stare JNA, ko je oficir peglal rekruta, ki ga je gledal v oči, oziroma v glavo: "Ne gledaj me ovde (in pokaže na svojo glavo), ovde nema ništa, gledaj me ovdje (in se udari po naramkah z zvezdicami).
Bo tudi pri gasilcih tako, zgoraj malo, na ramah veliko.
Mogoče se bom pa celo udeležil plenuma, da malo povprašam Pomurce in Prekmurce, kdo ni dobil spričevala. Ampak, najbrž bo čas za razpravo omejen.
Oh, ja
Tako, da predavatelji in inštruktorji v boddoče sploh niso pomembni, važen je podpisnik.
LP
Janez
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Janez tale tvoja izjava je pa vredna
. Skoraj prepričan sem, da se tudi v naše izobraževanje in znanje seli šolski sistem ki je v naši državi totalno v ku...
Kaj lahko pričakujemo od bodočih kandidatov za gasilce? Na ta vprašanje nimamo odgovora. Pred tednom smo v naši zvezi zaključili tečaj za vodjo skupine. Od 25-ih kandidatov jih je 14 imelo pogoj za pristop k izpitu. Trije kandidati so tečaj opravili v prvem roku. 5 kandidatov je tečaj opravilo v drugem roku ko so imeli popravne izpite. Na koncu je tečaj od 25-ih kandidatov uspešno zaključilo 8 kandidatov. In še danes se sprašujemo kaj je narobe in predavatelji med seboj iščemo krivce za takšen uspeh. To se nam je zgodilo že na drugem zaporednem tečaju.
Očitno bomo tudi pri nas začeli podpisovati "uspešno" zaključene tečaje. Toda mene in še kakšnega drugega podpisa pod tak tečaj ne bo. Če bom zato moral zapustiti gasilsko organizacijo sem zelo razočaran. Nimam več kaj dodati.
lp
Bine
Kaj lahko pričakujemo od bodočih kandidatov za gasilce? Na ta vprašanje nimamo odgovora. Pred tednom smo v naši zvezi zaključili tečaj za vodjo skupine. Od 25-ih kandidatov jih je 14 imelo pogoj za pristop k izpitu. Trije kandidati so tečaj opravili v prvem roku. 5 kandidatov je tečaj opravilo v drugem roku ko so imeli popravne izpite. Na koncu je tečaj od 25-ih kandidatov uspešno zaključilo 8 kandidatov. In še danes se sprašujemo kaj je narobe in predavatelji med seboj iščemo krivce za takšen uspeh. To se nam je zgodilo že na drugem zaporednem tečaju.
Očitno bomo tudi pri nas začeli podpisovati "uspešno" zaključene tečaje. Toda mene in še kakšnega drugega podpisa pod tak tečaj ne bo. Če bom zato moral zapustiti gasilsko organizacijo sem zelo razočaran. Nimam več kaj dodati.
lp
Bine
- Peter
- Upravnik

- GE: Zabreznica
- Kraj: Breznica
- Kontakt:
Odg: Pogoji za vnos predavateljev in inštruktorjev
Temo sem razdelil, da bo bolj pregledno.
Po mojem mnenju, je splošna izobrazba zahtevana samo za splošne vsebine, vsaj tako je po TUP.
Po mojem mnenju, je splošna izobrazba zahtevana samo za splošne vsebine, vsaj tako je po TUP.
Krivca ni..... če med gasilci iščemo res najboljše za vodstveni kader (velja od skupine do enot) potem bi moral bit rezultat še veliko slabši! Treba se je prvo vprašat kaj inštruktorji iščejo od potencialnih bodočih častnikov,podčastnikov itd....! Če se mene vpraša potem je lahko razmerje med prijavljenimi in tistim kar iščem 1:4, ker pa temu seveda ni tako, je tudi ugled te organizacije pač tak kot je........binep napisal/-a:Janez tale tvoja izjava je pa vredna. Skoraj prepričan sem, da se tudi v naše izobraževanje in znanje seli šolski sistem ki je v naši državi totalno v ku...
lp
Bine
Glede splošne izobrazbe inštruktorjev pa sploh nebi kaj veliko razmišljal......v vseh izobraževalnih sistemih, je napisano pravilo, da morajo imet predavatelji saj eno stopnjo višjo izobrazbo kot njihovi slušatelji, to velja tako za formalno izobrzbo, kot za neformalno. Inštruktor z IV. stopnjo danes pač ne predstavlja ničesar več....to se bo vrjetno tudi z novimi PGS uredilo da bodo filtri v Vulkanu delali pravilno!
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
hec , daj prosim razloži mi razliko med predavateljem in inštruktorjem, ker opažam da mnogi tega ne vedo.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
-
Aleksander Golež
- Kraj: Maribor
Po SSKJ:
inštrúktor -ja m (ú) kdor poučuje izven šole: dobiti, najeti inštruktorja; imeti inštruktorja za matematiko / (avtomobilski) inštruktor kdor uči voziti avtomobil
predavátelj -a m (ȃ) 1. kdor predava: zahvaliti se predavatelju; prijeten nastop današnjega predavatelja; pogovor med poslušalci in predavatelji 2. kdor se poklicno ukvarja s podajanjem učne snovi na srednji, višji, visoki šoli: pomanjkanje predavateljev na strokovnih šolah; predavatelj fizike / visokošolski predavatelji ♦ šol. predavatelj kdor predava na visokošolski ustanovi pomožne predmete; višji predavatelj do 1975 visokošolski predavatelj brez doktorskega naslova
Predstavljam pomen besed po SSKJ, da bo imel hec olajšan "zagovor".
inštrúktor -ja m (ú) kdor poučuje izven šole: dobiti, najeti inštruktorja; imeti inštruktorja za matematiko / (avtomobilski) inštruktor kdor uči voziti avtomobil
predavátelj -a m (ȃ) 1. kdor predava: zahvaliti se predavatelju; prijeten nastop današnjega predavatelja; pogovor med poslušalci in predavatelji 2. kdor se poklicno ukvarja s podajanjem učne snovi na srednji, višji, visoki šoli: pomanjkanje predavateljev na strokovnih šolah; predavatelj fizike / visokošolski predavatelji ♦ šol. predavatelj kdor predava na visokošolski ustanovi pomožne predmete; višji predavatelj do 1975 visokošolski predavatelj brez doktorskega naslova
Predstavljam pomen besed po SSKJ, da bo imel hec olajšan "zagovor".
Pot v pekel je tlakovana z dobrimi nameni. (Dante)