Uporaba signalizacije ob intervencijah
Moderator: Janez Tratnik
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
- Gregor K.
- moderator

- Kraj: Nekje na poti...
- Kontakt:
No, ko smo pri vznemirjanju ljudi - ali voziti na požarišče tudi s sireno ali le z rotacijskimi lučmi 
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)
In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...
http://www.facebook.com/pgdokonina
-
Vrsho
- moderator

- GE: PGD Šentvid
- Kraj: Šentvid pri Ljubljani
Pri nas izvozimo s sireno in modrimi lučmi. Sireno imamo prižgano, če je na cesti promet in pri prečkanju križišč. Če se vidi da dalj časa ni nikogar, ki bi nas "oviral" jo izklopimo in po potrebi spet vklopimo.Gregor K. napisal/-a:No, ko smo pri vznemirjanju ljudi - ali voziti na požarišče tudi s sireno ali le z rotacijskimi lučmi
Res pa je, da smo v mestu in se zelo redko zgodi, da je cesta prazna. Edino ponoči, ko se pa tako ali tako vozi samo z rotacijskimi lučmi.
O tem se lahko odpre tudi druga tema, kjer se bo razvila debata.
Med intervencijsko vožnjo morajo biti prižgane tako modre luči kot tudi sirena, izjema je lahko le ponoči, ko je dovoljeno voziti samo z lučmi. Pa tudi takrat (vsaj jaz osebno), ko dohitim vozilo vedno vklopim sireno, res pa je da takrat izberem najmanj moteče tuljenje (tisti drugače bedn lu li lu li
)
Mislim da tu ne bi smelo biti debate.
Mislim da tu ne bi smelo biti debate.
Aljaž G.
Se absolutno strinjam z uporabo tako luči in siren na intervencijskih vožnjah in jih sigurno nimam malo za seboj. Ne šparat z sireno in imeti vklopljenih samo luči, da nebi vznemirjali občanov (razen seveda ponoči), je vse le za lastno varnost, saj te tako bolje opazijo.
Kar se pa tiče siren, pa eno našo domačo. Živim v manjšem kraju, kjer imamo sireno postavljeno na vrhu tovarne pri nas. V letošnjem letu smo presenečeni ugotovili, ko smo pripravljali sektorsko vajo, da sirena že več let ne deluje in da jo v podjetju ni nihče vzdrževal, ker so imeli preveč dela s sami sabo, proženje pa je mogoče le neposredno v podjetju, kjer je nekdo stalno dežuren (kje se takrat nahaja je že druga stvar). In kaj nam torej preostane ob petih pozivnikih in nedelujoči sireni. Precej daljši odzivni čas, vendar smo se nekako tako zverzirali, da potem pa bolj GSM telefoni zvonijo, ko je treba. Tako se zgodi, da z očetom, ki je povelnik in ga ReCO alarmira tudi direktno na domači telefon, na poti v gasilski dom uporabljava po tri GSM aparate hkrati, da skličeva moštvo. Pač ni druge možnosti.
Imeli smo še drugo sireno v kraju, pa so rekli, da se je samo kvarila in je že pred leti izginila iz kraja, mislim da takrat ko so se menjali alarmni signali. V društvu pa delamo na tem, da bi dobili sireno na gasilski dom, kjer bi jo lahko tudi sami prožili po potrebi.
Kar se pa tiče siren, pa eno našo domačo. Živim v manjšem kraju, kjer imamo sireno postavljeno na vrhu tovarne pri nas. V letošnjem letu smo presenečeni ugotovili, ko smo pripravljali sektorsko vajo, da sirena že več let ne deluje in da jo v podjetju ni nihče vzdrževal, ker so imeli preveč dela s sami sabo, proženje pa je mogoče le neposredno v podjetju, kjer je nekdo stalno dežuren (kje se takrat nahaja je že druga stvar). In kaj nam torej preostane ob petih pozivnikih in nedelujoči sireni. Precej daljši odzivni čas, vendar smo se nekako tako zverzirali, da potem pa bolj GSM telefoni zvonijo, ko je treba. Tako se zgodi, da z očetom, ki je povelnik in ga ReCO alarmira tudi direktno na domači telefon, na poti v gasilski dom uporabljava po tri GSM aparate hkrati, da skličeva moštvo. Pač ni druge možnosti.
Imeli smo še drugo sireno v kraju, pa so rekli, da se je samo kvarila in je že pred leti izginila iz kraja, mislim da takrat ko so se menjali alarmni signali. V društvu pa delamo na tem, da bi dobili sireno na gasilski dom, kjer bi jo lahko tudi sami prožili po potrebi.
LP
Miha
Miha
- Marko Novak
- moderator

- Kraj: PGD Zagorje - mesto
- Kontakt:
Vozila s prednostjo in vozila za spremstvoVrsho napisal/-a:Pri nas izvozimo s sireno in modrimi lučmi. Sireno imamo prižgano, če je na cesti promet in pri prečkanju križišč. Če se vidi da dalj časa ni nikogar, ki bi nas "oviral" jo izklopimo in po potrebi spet vklopimo.Gregor K. napisal/-a:No, ko smo pri vznemirjanju ljudi - ali voziti na požarišče tudi s sireno ali le z rotacijskimi lučmi![]()
Res pa je, da smo v mestu in se zelo redko zgodi, da je cesta prazna. Edino ponoči, ko se pa tako ali tako vozi samo z rotacijskimi lučmi.![]()
O tem se lahko odpre tudi druga tema, kjer se bo razvila debata.
113. člen
(1) Vozila s prednostjo in vozila za spremstvo so motorna vozila, ki uporabljajo za izvršitev nujnih nalog posebne svetlobne in zvočne znake.
(2) Posebni svetlobni in zvočni znaki so:
1. Za vozila s prednostjo:
- najmanj dve modri utripajoči ali vrteči se luči, na policijskih vozilih brez policijskih oznak pa izjemoma tudi ena luč (v nadaljnjem besedilu: modra luč);
- zvočni znak spreminjajoče se frekvence (v nadaljnjem besedilu: sirena);
2. Za vozila za spremstvo:
- rdeča in modra utripajoča ali vrteča se luč (v nadaljnjem besedilu: rdeča in modra luč);
- zelena in modra utripajoča ali vrteča se luč (v nadaljnjem besedilu: zelena in modra luč);
- zvočni znak spreminjajoče se frekvence (sirena).
dModra oziroma modra in rdeča luč se uporabljata skupaj s sireno. Zaradi boljše vidnosti vozila s prednostjo ali vozila za spremstvo se lahko poleg utripajočih luči uporablja tudi svetlobni znak z belimi žarometi na sprednji strani takega vozila, ki enakomerno utripata.
Toliko o označitvah zakonodaja.
Marko NOVAK...GSM 040 631 011
Vsekakor je potrebno čez dan voziti na intervencijo z zvočnimi opozorilnimi znaki, po potrebi pa tudi ponoči. V prometu namreč nismo nikoli dovolj dobro vidni in glasni. Bolje trikrat zastonj prituliti na intervencijo, kakor pa enkrat prepozno. Vendar naj to ne bo brezglavo dirkanje, ampak le hitrejša vožnja, ki naj bo varna za nas in ostale udeležence v prometu. 
- Mitja Gregorič
- Naj forumovec 2003

- Kraj: Volčja Draga
- Kontakt:
- Mitja Gregorič
- Naj forumovec 2003

- Kraj: Volčja Draga
- Kontakt:
Ja ravno včeraj sem imel podobno izkušnjo!
Sicer volk sit koza cela je pa šlo zlo na osko!
Bom kar imenoval kraj Novo mesto natančneje gasilici so v večirnih urah okoli 22 drveli proti Uršnjim selom! Povelinško vozilo naprej za njim pa -GVC saj mislim da je bila cisterna no! Seveda kjer je bila tema in noč samo z prižganimi lučmi in brez sirene! Stvar pa je bila v tem da se je glih v tem času kar nekaj ljudi vračalo iz službe... Sam sem bil voznik osebnega vozila in sem vozila z prednostjo opazil pravočasno! Vendar je bilo za menoj kar nekaj cviljenja gum v križiščih..... Sam se strinjam da kljub temu da je bila že noč bi vselej morali uporabiti sireno! Saj gasovne signale zaslišiš prej kod pa utripajoče luči! Zato je za razmislilti ali zguditi mogoče kakšno osebo pri počitku ali pa "ubiti" voznik ki je nepreviden??
Delam samo karikaturo! Ampak v razmislek vsem! Pač spoštujem slehrno odločitev vodje intervencije in nemorem se primerjat z znanjem vodje GB novo mesto.....
LP Marolt
Sicer volk sit koza cela je pa šlo zlo na osko!
Bom kar imenoval kraj Novo mesto natančneje gasilici so v večirnih urah okoli 22 drveli proti Uršnjim selom! Povelinško vozilo naprej za njim pa -GVC saj mislim da je bila cisterna no! Seveda kjer je bila tema in noč samo z prižganimi lučmi in brez sirene! Stvar pa je bila v tem da se je glih v tem času kar nekaj ljudi vračalo iz službe... Sam sem bil voznik osebnega vozila in sem vozila z prednostjo opazil pravočasno! Vendar je bilo za menoj kar nekaj cviljenja gum v križiščih..... Sam se strinjam da kljub temu da je bila že noč bi vselej morali uporabiti sireno! Saj gasovne signale zaslišiš prej kod pa utripajoče luči! Zato je za razmislilti ali zguditi mogoče kakšno osebo pri počitku ali pa "ubiti" voznik ki je nepreviden??
Delam samo karikaturo! Ampak v razmislek vsem! Pač spoštujem slehrno odločitev vodje intervencije in nemorem se primerjat z znanjem vodje GB novo mesto.....
LP Marolt
- Gregor K.
- moderator

- Kraj: Nekje na poti...
- Kontakt:
No, sedaj pa naj nekdo to še spravi v javnost
Nekajkrat so me že skoraj križali, ker sem na poti na požarišče prižgal poleg luči tudi sireno
Utemeljitev je bila, da če bi bila kje blizu policija bi bili kaznovani.
Hvala bogu, da takšnih pametnjakovičev pri nas nihče ne upošteva!
Nekajkrat so me že skoraj križali, ker sem na poti na požarišče prižgal poleg luči tudi sireno
Utemeljitev je bila, da če bi bila kje blizu policija bi bili kaznovani.
Hvala bogu, da takšnih pametnjakovičev pri nas nihče ne upošteva!
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)
- matjaž
- GE: Kostanjevica na Krki
- Kraj: Kostanjevica na Krki
Pred kratkim smo imeli v gasilskem domu na obisku "rajonskega" policista. In med drugim je pogovor nanesel tudi na vožnjo z lučmi in s sireno. Njegov "predlog"
nasvet je bil naj ves čas vožnje na intervencijo uporabljamo modre luči in sireno pa ni važno kdaj je ta intervencija
Pa še to, pred nekaj meseci so policisti okoli tretje ure zjutraj
skozi naš kraj lovili neko vozilo, mislim da sta se za njim "podili" najmanj 2 policijski vozili, ki sta imeli ves čas prižgani tako modre luči kot sireno.
Fantje, za našo varnost gre! Ne šparat s sirenami, zato jih imamo!
LP!
Matjaž
Pa še to, pred nekaj meseci so policisti okoli tretje ure zjutraj
Fantje, za našo varnost gre! Ne šparat s sirenami, zato jih imamo!
LP!
Matjaž
"Isti način mišljenja s katerim smo reševali stvari v preteklosti, ne učinkuje za reševanje problemov v prihodnosti!"
Albert E.
Albert E.
-
MatKo
- Kraj: North-Western district of Kranj
- Kontakt:
Ah tud mene so policajčki sredi noči, ob enih, ustavili s sireno in to v strnjenem naselju, tako da so se potem zacele na bajtah luci prizigat, folk pa na okna, kaj so zdej za enega kriminalca dobil 
Sam sem mnenja, da ponoci oziroma tam nekje od 21.00 dalje sirene ni potrebno vklapljati. Seveda to velja za podeželje, kjer tudi v naseljih v takih urah srecas komaj kakšno vozilo in bi bilo brez veze zbuditi pol vasi, ki bi potem norela za nami gledat kako bo nekomu pogorela bajta in podobno. No pa nebi zdaj o firbcih.
V mestih je pa seveda stvar drugacna, ko vidiš pred sabo vozila ali kolono, ali pa križišče, v katerem se dva upokojenca ne moreta zmenit kdo bo šel prvi skoz, pač vključiš sireno, jasno.
Sam sem mnenja, da ponoci oziroma tam nekje od 21.00 dalje sirene ni potrebno vklapljati. Seveda to velja za podeželje, kjer tudi v naseljih v takih urah srecas komaj kakšno vozilo in bi bilo brez veze zbuditi pol vasi, ki bi potem norela za nami gledat kako bo nekomu pogorela bajta in podobno. No pa nebi zdaj o firbcih.
V mestih je pa seveda stvar drugacna, ko vidiš pred sabo vozila ali kolono, ali pa križišče, v katerem se dva upokojenca ne moreta zmenit kdo bo šel prvi skoz, pač vključiš sireno, jasno.
- Janez Koncilija
- Naj forumovec 2006
- Kraj: Topole
- Kontakt:
Zagorje 2 vam je že napisal zakonsko osnovo, glavni del kopiram še enkrat.Gregor K. napisal/-a:
Nekajkrat so me že skoraj križali, ker sem na poti na požarišče prižgal poleg luči tudi sireno![]()
Utemeljitev je bila, da če bi bila kje blizu policija bi bili kaznovani.![]()
Modra oziroma modra in rdeča luč se uporabljata skupaj s sireno. Zaradi boljše vidnosti vozila s prednostjo ali vozila za spremstvo se lahko poleg utripajočih luči uporablja tudi svetlobni znak z belimi žarometi na sprednji strani takega vozila, ki enakomerno utripata.
Torej si v prekršku, če obeh opozorilnih znakov ne uporabljaš. Pri tem se je potrebno zavedati, da smo v nočnem času sicer lahko uvidevni do občanov, vendar na mestih, kjer je to nujno (križišča, dohitevanje vozila) jaz vseeno raje prižgem sireno. Imama rajši sebe, kot pa občana, ki mirno spančka. Bo že zaspal nazaj, saj mu ne bom vozil mimo celo noč, pa tudi naslednji mesec verjetno ne.
Drugo pa je, kar se dogaja pri nas gasilcih. Nekateri izvažajo s sirenami za vsako po nepotrebnem za vsako figo. To nas potem tepe. Naj navedem nekaj primerov: odstranjevanje ledene sveče, ki je visela že cel dan s ostrešja, ledolom brez nevarnosti za porast vode, vožnja na rojstne dneve gasilcev, čiščenje kanalizacijskega jaška, vožnja kar tako ob nadzoru zaledenele struge, vožnja z raznih tekmovanj, itd. Za takšne bedarije pa bi tudi jaz poslal policaje za vozilom, pa naj kasirajo. Bi samo enkrat, največ dvakrat, potem bi pa šoferji prekleto premislili, kdaj so znaki dovoljeni.
LP
Janez
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!