Kaj bomo praznovali letos ?

Vse kar je povezano z organiziranostjo gasilstva in predpisi
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Kaj bomo praznovali letos ?

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Moj namen ni pogrevanje teme o prvi gasilski enoti pri nas, ki je bila in še je neka tabu tema. Me je pa pokojni velik gasilec Ciril Murko iz Majšperka vspodbudil k iskanju pisnih virov o nastankih gasilskih enot pri nas. V njegovi zapuščini je namreč tudi knjiga , ki omenja ustanovitev gasilske enote v Ptuju že veliko pred Metliko.
Dejstvo, da je bila pred 140 leti Metlika ena mala vasica, oziroma trg pa me je še dodatno vspodbudili k raziskovanju. Kaj pri vragu so potem počeli v velikih mestih in zakaj so čakali z ustanovitvijo gasilskih enot ? #-o

Po vsem tem se samoumevno postavlja vprašanja , kaj bomo praznovali:
- 140 let prvega gasilskega društva
- 140 let prostovoljnega gasilstva pri nas
- ali kaj tretjega?
Mislim , da to nimamo povsem razdelano in razčiščeno. Z ognjem smo se spopadali organizirano že prej , le da so se te enote drugače oziroma različno imenovale in bile pod različnimi okrilji.

Leta 1936 je Prostovoljna gasilska četa v Mariboru izdala knjigo z naslovom: PROSTOVOLJNA GASILSKA ČETA V MARIBORU 1871-1936

Iz te knjige vam bom prepisal eno poglavje in ocenite sami:

Stran 18
...praksa pa je pri izvrševanju ognj gasitnega navoda pokazala zopet, da je bilo v slučaju požara najtežje dobiti zanesljive reševalce in vestne čuvarje, ki bi res reševali in čuvali imovino pogorelcem. To dejstvo je imel pred očmi mariborski okrajni glavar Nord, ki je izdal na osnovi požarnega reda iz leta 1825 okrožnico s katero je leta 1852 uredil požarno in gasilsko delo za Mesto Maribor ter okolico....

Stran 20
...vodno in reševalno četo sestavijo skupaj mesto maribor in predmestja. Vodnika imenuje mestni župan v sporazumu s predstojniki iz predmestij ter mu izstavi v znak oblasti uradno legitimacijo. Člani vodne in reševalne čete so vpisani na mestnem magisteriatu v posebne sezname z navedbo podatkov o poklicu, bivališču itd. ...

Stran 21
... Za zgodovino mariborske požarne brambe je gasilski red iz leta 1852 važen deloma, ker razvija naprej tradicijonalno požarništvo, katerega določi v podrobnosti, predvsem pa z ustanovitvijo prostovoljne reševalne čete. Sestava reševalne čete iz vestnih, poštenih in moralno neoporečnih mož nas loči od ostalega novoveškega gasilstva, v katerem je dolžan vsak posameznik pomagati pri požaru svojemu tovarišu posestniku ter nas uvaja v moderno prostovoljno požarno brambo, iz katere v nadaljnem razvoju vzraste mariborska prostovoljna gasilska četa. In iz tega vidika moramogledati v Nordovi, oziroma v okrožnici mariborskaega okrajnega glavarstva z dne 10. avgusta 1852 rojstni dan mariborske prostovoljne požarne brambe, ki stopa tako 10.avgusta 1936 v pet in osemdeseto leto delovanja....

stran 21 in 22

... mesto je imelo (1852) v požarnem skladišču shranjeno: 1 veliko, 2 srednji, 1 malo brizgalno, 3 ročne brizgalne, 1 veliko voz z vodo, 3 voze s sodi, 1 voz za gasilsko orodje, 198 slamnatih in platnenih korcev, 10 sekir, 6 latern, 6 cepinov, 12 lesenih in 1 železno lopato, kramp in dve cevi. Na cerkvenem stolpu je bila 1 ročna brizgalna, 10 lestev je stalo na glavnem trgu itd... (podobna orodišča so bila še v gradu, na glavarstvu, na koroškem in graškem predmestju itd..)...

Predlagam mariborskim prostovoljnim gasilcem, da tekmujemo namesto pokala Matevža Haceta kar pokal glavarja Norda, ustanovitelja gasilstva v mariborskem okraju :D :D
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
Lojtra
Kraj: okolica ptuja

Odg: Kaj bomo praznovali letos ?

Odgovor Napisal/-a Lojtra »

temu pa se reče: Zanimivo v pravem pomenu besede! :) Oskar še prosim napišeš iz knjige tisto v zvezi z ustanovitvije organiziranega gasilsta na Ptuju? :D
Slika
Uporabniški avatar
pes
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a pes »

Naslov knjige je Vatrogasci Međimurja ( če se prav spomnim).
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Pohvalno veliko o razvoju požarnega varstva in gasilstva je napisano v Kroniki PGD Studenci v Mariboru:
Priponke
Nekaj splošne zgodovine gasilstva.doc
(146 KiB) Prenešeno 103 krat
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
pes
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a pes »

slika
Priponke
Scan1.jpg
Uporabniški avatar
DušanB
Kraj: LJUBLJANA

Odgovor Napisal/-a DušanB »

Lep pozdrav!

Že pred desetimi leti sem se začel ubadati z vprašanjem, kdaj kako in zakaj je v Sloveniji najstarejše društvo prav v Metliki.
Prebral sem kar nekaj starejših zapisov iz zgodovine gasilstva, ki vse do leta 1960 omenjala kot najstarejša društva Ljubljana mesto, Laško in Ptuj. V gasilskem koledarju za leto 1959 še ni bilo podatkov, ki bi nakazovali praznovanje 90-letnice Metliškega društva. V Gasilksem koledarčku za leto 1940 je zaslediti letnico ustanovitve metliškega društva (1871). Zgodovina se je spremenila nekje med leti 1960 in 1970. Ko sem prevzel funkcijo predsednika v GD Ljubljana mesto, sem se o tej temi lahko celo pogovarjal s takratnim predsednikom in poveljnikom GZS. Navrgla sta mi nekaj hrušk in jabolk(kot vedno), vse to pa podkrepila z izjavo, da je bila le-to tedanja politična volja in odločitev (KOGA in ZAKAJ se ne ve ???).

Opomba: IMEL SEM PRILOŽNOST, DA ERIJA O TEJ TEMI POVPRAŠAM TUDI NA LETOŠNJIH STEVČIJEVIH DNEVIH NA ROGLI - A ZARADI PRILJUBLJENOSTI NIKAR NI NAŠEL POTREBNEGA ČASA ZA TEHTEN PREMISLEK IN KONKRETEN ODGOVOR, KAR PA JE POVEDAL, PA GA TAKO KOT PRED LETI BREZ PRISOTNOSTI USTREZNEGA PREVAJALCA NISEM MOGEL RAZUMETI!
Če dobro premislim je bilo odgovor razumeti, kot da je bilo premalo časa, saj so bili dokumenti pripravljeni in skopirani v parlamentu in dokazujejo, da je najstarejše gasilko društvo nekje v okolici Grosuplja!
(Brazje, Brozje, ... ???)
Pa lep dan!
Dušan Bosnar
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

Mogoče si mislil Brezje pri Grosupljem??
Uporabniški avatar
MICKA
Kraj: Slovenski Javornik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MICKA »

Nekdo bi se moral poglobiti v zgodovino da bi se dobilo same začetke. Definitivno pa letošnja obletnica ni sam začetek gasilerije pri nas.
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Uporabniški avatar
martin
Kraj: Grosuplje

Odgovor Napisal/-a martin »

V Brezju pri Grosuplju ni gasilskega društva. V naši GZ se kot najstarejše gasilsko društvo omenja PGD Šmarje-Sap cca.120 let. Verjetno bi kaj več o tem znal povedati ,mislim da še aktualni predsednik GZ Ivančna gorica, Lojze Ljubič. Iz tistega konca je na forumu mihamasle pa naj ga on kaj o tem povpraša.

lp,martin
Potrpežljivost je božja mast!
(samo revež je tisti, ki se z njo maže)
jdrozg
Kraj: duplek
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jdrozg »

Dokler nisem ugotovil, da je vse skupaj napisano mal po čez sem shranjeval razno gradivo o gasilcih, imam nekaj precej starih zadev tudi od prof.Božiča pa je zelo natesno okrog prve požarne zaščite.
Govor pa je predvsem o industrijskih mestih in mestih ob progi Dunaj - Trst.
V Maribori je bilo tako na železnici ustanovljeno tudi prvo IGD.
Mislim da so Metliko kar določili, nekako tako kot Slovensko Hrvaško mejo.
Upam da je v gasilskih vrstah kaj neobremenjenih mladih zgodovinarjev, ki bi se lahko poigrali z letnicami in kriteriji za določitev začetka gasilstva na Slovenskem, saj je bilo v Ljubljani, Mariboru, Ptuju praktično profesionalno organizirano gasilstvo, če pa to ne spada v gasilstvo pa sem jaz tabornik.
dragom

Odgovor Napisal/-a dragom »

še eno dokazilo, "Vatrogastvo Medžimurja 1875-1985" Antun Novak, Mirko Leich-Cici
lp
Uporabniški avatar
Miran 70
Kraj: Dravograd Koroška

Odgovor Napisal/-a Miran 70 »

No da še jaz primaknem na to temo nekaj. Kolikor mi je poznano je najstarejše gasilsko društvo v Sloveniji PGD Prevalje, :D =D> , ki ne vem zakaj ga ne priznajo na GZS :^o . Po vseh zapiskih ki jih razpolagajo in imajo močan argument se na GZS obračajo vstran. Le zakaj.
Res zanimivo. Mogoče pa se bo že letos dokazalo katero je najstarejše PGD.
Kjer je dim, je tudi ogenj.
˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘
Pozdravljena koroška,kjer koli si.
L.P.Miran 70
Uporabniški avatar
MICKA
Kraj: Slovenski Javornik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MICKA »

Miran 70, lahko bi primaknil še letnico.

Lp
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Uporabniški avatar
Miran 70
Kraj: Dravograd Koroška

Odgovor Napisal/-a Miran 70 »

Sem pozabil , 1833, kar noče priznati GZS, uradno pa 1873
Kjer je dim, je tudi ogenj.
˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘
Pozdravljena koroška,kjer koli si.
L.P.Miran 70
MartinV

Odgovor Napisal/-a MartinV »

Miran 70 napisal/-a:Sem pozabil , 1833, kar noče priznati GZS, uradno pa 1873
Pozdravljeni!

Prosim, obrazloži malo letnico ustanovitve društva. Kako je lahko bilo društvo ustanovljeno, ko pa je bil zakon o društvih sprejet komaj leta 1868. Ali se motim? Verjetno misliš, da je bilo leta 1833 organizirana gasilska služba v Prevaljah. Z velikim zanimanjem pričakujem tvoj odgovor.
Pa še v razmislek vsem , ki jih obravnavana tematika zanima: Kaj bi bilo, če bi preko foruma ustanovili komisijo, ki bi okoliščine zgodovine gasilerije na območju Slovenije raziskala do podrobnosti? Predvidevam, da se to preko GZS ne bo zgodilo.

Lep dan še naprej.

Martin
Odgovori