Tipizacija GZS in cistrena za mleko?

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Nabavni
GE: Preska Medvode
Kraj: Medvode
Kontakt:

Odg: Tipizacija GZS in cistrena za mleko?

Odgovor Napisal/-a Nabavni »

Lep pozdrav Gasilec Pero,

do neke točke se še strinjam s teboj.

samo ker verjetno ne ti ne jaz ne poznava celotne zgodbe bom raje pametoval:

1. če je potrebno narediti nadgradnjo (rolete pa te zadeve) zato, da se spravi not zadostna in potrebna količina opreme, ki jo predpisuje tipizacija za GVC X/Y potem sem za, ker sigurno prideš ceneje skozi kot, če kupiš novo vozilo in izvajaš nadgradnjo.

2. če glede tipizacije ni velikih težav bi jaz oz pri nas naredili takole:
1. varianta:
na tem konkretnem vozilu bi odstranil en prekat in namestil ustrezno črpalko ter opremo, stranske shrambe bi povečal in predelal tako, da bi bile drsne (oprema bi se "zapeljala na vodilih" -> težko opišem, toda verjetno vsi vemo kaj mislim)
svetlobni stolp bi namestil tudi v ta del, prav tako bi naredil malo bolj pohodno "streho" ali pa samo nosilce za ustrezno lestev. Vozilo bi seveda ustrezno prebarval in označil, samo cisterno bi pa samo polepil z napisi Gasilci in :D 113 :D se hecam 112.
2. varianta: vozilu bi dodal črpalko, zadnji del oz prekat bi delno odstranil), namestil ustrezno opremo predelal bi stranske shrambe, (povišal shrambo za velikost višine navadnega B ročnika z pipo, ter predelal tako, da bi bi spravil čim več cevi in ročnikov. na levi strani (rolete) bi namestil agregat in čim več cevi, svetlobni stolp bi namestil čisto zadaj (zunanjega) rešitev karoserista (naknadna -> videl na starejšem TAM-u ( in kombinirka mislim da od Črnuč).

v vsakem primeru bi dobil uporabno gasilsko vozilo za zelo soliden denar. Toliko kilometrov kot smo naredili z zdajšnjo cisterno bo to vozilo sigurno preživelo pa če ima 500k kilometrov (z zdajšnjo cisterno smo naredili v 30 letih ~23k km, pokrivamo majhen teritorij in ne razvažamo vode, ko je pa potreba jo pa potrebujemo).

Če je kakšno društvo v radiju 50 km iz LJ se zelo priporočam, da se mi javi, bi si ga z veseljem prišel ogledat.

Se bom potrudil in spisal dopis na GZS, da mi odgovorijo glede te tehnične rešitve, pa še kakšnega nadgraditelja bom povprašal.

--
LP
GASILEC PERO
GE: LESKOVEC
Kraj: LESKOVEC

Odgovor Napisal/-a GASILEC PERO »

Nabavni napisal/-a:2. če glede tipizacije ni velikih težav bi jaz oz pri nas naredili takole:
1. varianta:
na tem konkretnem vozilu bi odstranil en prekat in namestil ustrezno črpalko ter opremo, stranske shrambe bi povečal in predelal tako, da bi bile drsne (oprema bi se "zapeljala na vodilih" -> težko opišem, toda verjetno vsi vemo kaj mislim)
svetlobni stolp bi namestil tudi v ta del, prav tako bi naredil malo bolj pohodno "streho" ali pa samo nosilce za ustrezno lestev. Vozilo bi seveda ustrezno prebarval in označil, samo cisterno bi pa samo polepil z napisi Gasilci in 113 se hecam 112.
2. varianta: vozilu bi dodal črpalko, zadnji del oz prekat bi delno odstranil), namestil ustrezno opremo predelal bi stranske shrambe, (povišal shrambo za velikost višine navadnega B ročnika z pipo, ter predelal tako, da bi bi spravil čim več cevi in ročnikov. na levi strani (rolete) bi namestil agregat in čim več cevi, svetlobni stolp bi namestil čisto zadaj (zunanjega) rešitev karoserista (naknadna -> videl na starejšem TAM-u ( in kombinirka mislim da od Črnuč).

Imaš mogoče ponudbo za omenjena dela, črpalko... in ali se zavedaš posegov na vozilu, da se to naredi kot je tvoj predlog?

Ker napisat se da, papir prenese vse, pri izdelavi in uresničitvi takšnih želja pa je veliko drugače.
GASILSKO DRUŠTVO OBSTAJA ZARADI GASILSKE OPERATIVNE ENOTE, NE PA GASILSKA OPERATIVNA ENOTA ZARADI DRUŠTVA!!!

NE DAMO SE!!! NIKOLI, PA ŠE TE NE!!!

LEP POZDRAV!

PERO J., 041/ 511 - 364
Uporabniški avatar
pes
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a pes »

testni napisal/-a:Ko se je cisterna prodajala, je bila cena 10.000.000,00 tolarjev
Ja, to je možno, kot je nekdo žezapisal in jaz tudi me pa zanima cena postavljenega avta v garažo.
GASILEC PERO

Tudi mene zanima cena, bi pa rad videl vozilo v živo, da vidim kaj je nastalo.

Ob takšnih mahinacijah se po navadi zgodi, tako kot znani primer na GVV1, da mora imet motor diesel vozila za pogon VT črpalke 30-40 barov, cev 13mm, trajno 3500 obratov! Pretok za zalivanje, motor pa na rdečem polju obratomera!

Tu je več škode kot koristi!
GASILSKO DRUŠTVO OBSTAJA ZARADI GASILSKE OPERATIVNE ENOTE, NE PA GASILSKA OPERATIVNA ENOTA ZARADI DRUŠTVA!!!

LEP POZDRAV!

PERO J., 041/ 511 - 364
Uporabniški avatar
SAKI
Kraj: PGD ZAGORJE-mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SAKI »

Nekaj besed na to temo sem pred kratkim napisal že v rubriki Rabljena gasilska vozila in to bi lahko spadalo tudi tukaj, vendar z razliko, da je v tem primeru kot ga navajamo tukaj potrebna še večja mera previdnosti! Pri takšnem nakupu se lahko kaj hitro pokaže, da se je sprva ugoden nakup sprevrgel v finančno drago investicijo pri čemer smo poleg tega prigospodarili staro vozilo katero zahteva večje vzdrževalne stroške, in ker smo se prilagajali že obstoječim zadevam na vozilu še nefunkcionalno vozilo.
1. Pri takšnem vozilu je vprašljiv odgon za črpalko! Tukaj ni vprašanje, če je odgon pravi, kajti vsi vemo, da NI! Vprašanje je, če ga lahko nadomestimo z ustreznim in kakšni stroški s tem nastanejo!
2. Vprašljiva je nosilnost vozila, kajti prevoznik kateri je vozilo prej namensko uporabljal za določene prevoze je gotovo nanj namestil rezervoar prostornine kateri mu je omogočil največji dobiček glede na prevoženo vsebino. Torej vprašanje je koliko proste nosilnosti podvozje še dopušča za predelave, oziroma dodelave?
3. Vsako rabljeno vozilo je potrebno vsaj malo obnoviti, nihče ne proda rabljenega vozila z oznako BP. In kolikšen bo tukaj strošek?
4. Dejstvo je tudi to, da vsaka predelava in razna prilagajanja stanejo več kot nova zadeva katera se izdela hitreje in seveda bolj kvalitetno o tem ni dvoma! Kolikšen strošek bo nastal tukaj?
5. Omenil sem že, da smo prigospodarili staro vozilo katero bo čez kratek čas (gledano na življensko dobo gasilskega vozila) že zelo staro! In kaj sedaj, nakup osnovnega vozila ni bil velik, če bomo hoteli z njega stisniti gasilsko vozilo in ne komunalno kot sem ga opazil na eni od slik na forumu bomo dali veliko, ker je staro ima vzdrževanje svoje ceno, v parih letih imamo odsluženega, v GZ kjer delujemo smo zaradi tega padli iz vrstnega reda za nakup novega in kaj sedaj?

Če že ni sredstev za novega je zame eden in edini izhod nakup rabljenega podvozja na katerega se izdela nova nadgradnja. Res je, da bo samo podvozje zopet staro in potrebno vzdrževanja, vendar za razliko od celotne starinarnice bo v tem primeru vsaj nadgradnja nova in ne bo zahtevala velikih vzdrževalnih stroškov, ter kar je najpomembneje gasilski del na vozilu bo funkcionalen!
Obnavljanje nadgradnje je isti "šmorn" kot obnavljanje stare vlažne hiše kateri se podira streha!
Če slučajno pridete v situacijo, da bi se odločili za nakup rabljenega podvozja pa to nikakor ne storite sami! Takšno podvozje vedno kupujte v sodelovanju z nadgraditeljem kateri vam bo nanj tudi dejansko izdelal nadgradnjo kajti, če naredite napako samo pri odgonu zna biti zadeva potem draga, vse pa je odvisno od znamke vozila. Ob nakupu je tudi vprašljiva nosilnost, ker oznaka na vratih vozila 14t ne pomeni vedno nujno, da to drži! Preveriti je potrebno za kaj se je vozilo pred tem uporabljalo in po kakšnem cestišču je vozilo? Če je bilo vozilo namenjeno težjemu delu je lahko tudi šasija rahlo iz linije pri čemer pa nastane problem pri pravilno izdelani novi nadgradnji katera pa ima linije kot se reče v nulo!

Skratka računica je vprašljiva, poseg pa tvegan zato, če že morate v takšen projekt se povežite z nekom kateri ve o tem nekaj več! To je moje mnenje in moj dobronamerni nasvet. Pa veliko sreče.
IZKORISTI, A NIKDAR NE IZKORIŠČAJ!

Lp

Borut Satler
Uporabniški avatar
GB Suke
Kraj: PGD NOTRANJE GORICE - PLEŠIVICA

Odgovor Napisal/-a GB Suke »

Pozdravljeni vsi skupaj.

Vidim da je bilo na to temo napisanega že kar nekaj pozitivnega in negativnega. V našem društvu (PGD NOTRANJE GORICE PLEŠIVICA) imamo v operativni uporabi vozilo AC 16/75 katerega cisterna je bila v preteklosti na vozilu za prevoz mleka. Pred leti ko je bil v garaži še TAM 5500 4x4 smo leta 1995 kupili rabljeno FAP 15/17 podvozje in nanj nataknili nadgradnjo za 24/50. S časom se je pokazalo da je motor nekoliko slaboten za naš požarni okoliš in smo leta 2002 kupilo rabljeno podvozje MB 18/44 na katerega smo prestavili nadgradnjo iz FAP-a. Tako nam je ostalo prazno FAP-ovo podvozje. Eden od članov je prišel na idejo da bi ga lahko predelali v AC 16/75 saj ima doma cisterno od karamboliranega vozila za prevoz mleka. Ker je bil TAM 5500 že zelo v letih smo sklenili da z njega odstranimo črpalko in jo uporabimo na AC 16/75 . Za vse predelave, pritrditve in izdelavo nadgradnje je poskrbel kar eden izmed članov (Bojan Japelj) ki je zadevo naredil kvalitetno, lično in ugodno. Zadeva deluje enkaratno. Namenjen je podpori GVC 24/50 tako da nimamo nikakršnih skrbi več glede pomanjkanja vode na intervencijah.

http://www.pgd-ngp.tk/ (pod vozni park se nahaja tudi slika vozila)
Radoveden občan

Odgovor Napisal/-a Radoveden občan »

Ja kar nekaj čudnih vozil je nastalo iz predelav....Konkretno vozilo PGD Ptujska gora, podlejte na spletni strani Geopedia.si in Operativi gasilski načrt javne gasilske službe občine Majšperk ( na spletni strani občine Majšperk) kakšno območje pokriva to društvo, pa bo vsem jasno če je bila tipizacija upoštevana in takšno vozilo primerno za to območje. Možno je malo taktizirat in vozilo v štartu ni namenjeno za domači trg, ko pa je končano in dokumentacija požigosana pa ostane ( seveda proti plačilu, tudi iz proračuna občine) kar v domačem društvu. Posledično se pojavlja vprašanje odgovornosti GZ, županje, odbora za zaščito in reševanje. Seveda tipizacija je potrebna, škoda pa, da so izjeme, ker potem je vse skupaj nesmisel. Verjetno je še kaj forumovcev iz območja GZ Majšperk, pa naj oni napišejo če Pes in Brigada 49 nočeta ali pa nimata j..c. Če si PGD kupi vozilo brez javnih sredstev ok, sicer pa ni prav, da se troši denar za NEPRIMERNA VOZILA. [-X

Lep mlečni pozdrav.
Uporabniški avatar
pes
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a pes »

Radoveden občan napisal/-a:Ja kar nekaj čudnih vozil je nastalo iz predelav....Konkretno vozilo PGD Ptujska gora, podlejte na spletni strani Geopedia.si in Operativi gasilski načrt javne gasilske službe občine Majšperk ( na spletni strani občine Majšperk) kakšno območje pokriva to društvo, pa bo vsem jasno če je bila tipizacija upoštevana in takšno vozilo primerno za to območje. Možno je malo taktizirat in vozilo v štartu ni namenjeno za domači trg, ko pa je končano in dokumentacija požigosana pa ostane ( seveda proti plačilu, tudi iz proračuna občine) kar v domačem društvu. Posledično se pojavlja vprašanje odgovornosti GZ, županje, odbora za zaščito in reševanje. Seveda tipizacija je potrebna, škoda pa, da so izjeme, ker potem je vse skupaj nesmisel. Verjetno je še kaj forumovcev iz območja GZ Majšperk, pa naj oni napišejo če Pes in Brigada 49 nočeta ali pa nimata j..c. Če si PGD kupi vozilo brez javnih sredstev ok, sicer pa ni prav, da se troši denar za NEPRIMERNA VOZILA. [-X

Lep mlečni pozdrav.
Jah, si pozabil še kar nekaj reg. članov naše GZ, kar nekaj tudi iz vašega društva. Ja, jaz vem ceno, žal pa je ne bom podal ker kot veš nisem od tam, naj jo poda Brigada49, ki je iz tega društva, če jo bo seveda hotela/smela.
GASILEC PERO

Izjavo, katero sem že napisal zgoraj: ;;GASILCEM JE POTREBNO DREK ZA MED PRODATI;; je izjavil en znan gospod, ki je tudi sodeloval pri tem vozilu.

In učitno se tega še vedno drži! Žalstno!!!

LEP POZDRAV!

PERO J., 041/ 511 - 364
Uporabniški avatar
gubina
Kraj: LJ-okolica

Odgovor Napisal/-a gubina »

v čem je problem če avto služi namenu :shock: :? če so se z......i pri predelavi pač naj sami požrejo cmok!
di-du-di-du
Uporabniški avatar
Brigada49

Odgovor Napisal/-a Brigada49 »

Gubina tako kot si reko.Glavno da avto sluzi svojemu namenu.Jaz mislim da vozilu nic ne manka.Nebi se strinjal s Perotom in z njegovo izjavo.S tem avtom ni nic narobe in smo v nasem drustvu zadovolni z njim.Avto je vredu za nas teren ker vozio ni preveliko.Res bi prev prisel prvi pogon ampak to se lahko malenkost nadomesti z dobrimi vozniki ki vedo kaj je terenska voznja.Nam je nadgradnja usec!

Lep pozdrav
zvezda

Odgovor Napisal/-a zvezda »

Še vedno nisi povedal cenepostavljenega vozila v garažo.
GASILEC PERO

Kakšno vozilo imate vi, je vaš problem.
Tako ali tako boste vi delali z njim in vi videli prednosti in slabosti...

ZGORAJ NAPISANA IZJAV NI MOJA, AMPAK OD ZNANEGA MOJSTRA...!!!

LEP POZDRAV!

PERO J., 041/ 511 - 364
Nabavni
GE: Preska Medvode
Kraj: Medvode
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nabavni »

Da malo pokomentiram :(

bolj ko spremljam tale forum hitreje prihajam do zaključka, da ni čudno, da nihče ne upa ničesar vprašat oz odpret temo ?

le zakaj ?

Verjetno zato, ker nanj planete kot jastrebi na crkovino.

Moja ideja se mi še vedno zdi smiselna.
Zakaj?
Verjetno zato ker cena novega vozila pride 10 enot, potem je potrebno izvesti še nadgradnjo ki prav tako stane 10 enot, oprema v vozilu stane recimo 3 do 5 enot. Suma sumarum: 24enot

Pa poglejmo zakaj se mi zdi nakup Cisterne za prevoz mleka smiselno:
V nakup takega vozila bo šla v večini GE, ki nebo napraskala dovolj sredstev za komplet novo vozilo.
Nakup vozila z cisterno stane max 4 enote (vozilo staro do 10 let kar je za povprečno gasilsko enoto več kot dovolj, glede nato, da se bo vozilo uporabljalo v letnem povprečju max 1x tedensko, razen tam kjer vozo "švercajo").
Nadgradnja nebi smela stati več kot pri izvedbi nadgradnje "praznega" vozila (vgradnja in predelava ustrezne črpalke, predelava prostorov za cevi in ročnike, svetlobni stolp (lahko zadaj na vozilu, ker drugje verjetno ni prostora))

Kot sem že v enem prejšnjem postu povedal, bi zadnji prekat odstranil in tam namestil črpalko ter ostalo opremo, ki je potrebna glede na tipizacijo GVC 24/50 oz v tem primeru GVC 24/70.

Enota bi dobila vozilo za cca 15enot.

Pa mi povejte, če se ne izplača? Glede na to, da je recesija bodo ta vozila kmalu še cenejša.
(mi že počasi iščemo primerno vozilo za v našo garažo, ker smo malo omejeni z velikostjo).
Simpatizer

Odgovor Napisal/-a Simpatizer »

Pozdravljeni

Kar nekaj teorij, razmišljanj in zaključkov se je razvilo na to temo. Vendar še vedno ostaja odprto vprašanje, razmišljanje, ki ga je postavil ( Radoveden občan ) odgovornost tistih, ki so tašno vozilo odobrili ali niso dovolj poučeni morda zavedeni ali pa »so zamižali« na eno oko.
Če drži podatek da je to vozilo GVC 16/50 IVECO Eurocargo ( PGD Ptujska gora) ali je to v skladu s tipizacijo glede na kategorijo in območje ?

In še izjava:

1) Brigada49 » 6. marec 2009, 19:14
Gubina tako kot si reko.Glavno da avto sluzi svojemu namenu.Jaz mislim da vozilu nic ne manka.Nebi se strinjal s Perotom in z njegovo izjavo.S tem avtom ni nic narobe in smo v nasem drustvu zadovolni z njim.Avto je vredu za nas teren ker vozio ni preveliko.Res bi prev prisel prvi pogon ampak to se lahko malenkost nadomesti z dobrimi vozniki ki vedo kaj je terenska voznja.Nam je nadgradnja usec!

Na koliko intervencijah pa je to vozilo sploh že bilo, da so ugotovili kako super je vozilo ?

Saj z vozilom kot takšnim verjetno ni nič narobe, pa zadovoljni so pa všeč jim je....
Ampak tipizacija in njihov teren !!! ???

In nato še izjava, ( Brigada 49 ) ki me je vzpodbudila da sem se oglasil v to zgodbo: »Res bi prev prisel prvi pogon ampak to se lahko malenkost nadomesti z dobrimi vozniki ki vedo kaj je terenska voznja.«

In za takšne tipizacija res ni POTREBNA ali pa je tipizacija povsem ZGREŠENA ? Ali tipizacija "ponuja" opcijo pogon 4X4 ali izkušenega voznika ??? Smola ko za volanom nebo izkušen voznik.

=D>
Lep pozdrav
Odgovori