do neke točke se še strinjam s teboj.
samo ker verjetno ne ti ne jaz ne poznava celotne zgodbe bom raje pametoval:
1. če je potrebno narediti nadgradnjo (rolete pa te zadeve) zato, da se spravi not zadostna in potrebna količina opreme, ki jo predpisuje tipizacija za GVC X/Y potem sem za, ker sigurno prideš ceneje skozi kot, če kupiš novo vozilo in izvajaš nadgradnjo.
2. če glede tipizacije ni velikih težav bi jaz oz pri nas naredili takole:
1. varianta:
na tem konkretnem vozilu bi odstranil en prekat in namestil ustrezno črpalko ter opremo, stranske shrambe bi povečal in predelal tako, da bi bile drsne (oprema bi se "zapeljala na vodilih" -> težko opišem, toda verjetno vsi vemo kaj mislim)
svetlobni stolp bi namestil tudi v ta del, prav tako bi naredil malo bolj pohodno "streho" ali pa samo nosilce za ustrezno lestev. Vozilo bi seveda ustrezno prebarval in označil, samo cisterno bi pa samo polepil z napisi Gasilci in
2. varianta: vozilu bi dodal črpalko, zadnji del oz prekat bi delno odstranil), namestil ustrezno opremo predelal bi stranske shrambe, (povišal shrambo za velikost višine navadnega B ročnika z pipo, ter predelal tako, da bi bi spravil čim več cevi in ročnikov. na levi strani (rolete) bi namestil agregat in čim več cevi, svetlobni stolp bi namestil čisto zadaj (zunanjega) rešitev karoserista (naknadna -> videl na starejšem TAM-u ( in kombinirka mislim da od Črnuč).
v vsakem primeru bi dobil uporabno gasilsko vozilo za zelo soliden denar. Toliko kilometrov kot smo naredili z zdajšnjo cisterno bo to vozilo sigurno preživelo pa če ima 500k kilometrov (z zdajšnjo cisterno smo naredili v 30 letih ~23k km, pokrivamo majhen teritorij in ne razvažamo vode, ko je pa potreba jo pa potrebujemo).
Če je kakšno društvo v radiju 50 km iz LJ se zelo priporočam, da se mi javi, bi si ga z veseljem prišel ogledat.
Se bom potrudil in spisal dopis na GZS, da mi odgovorijo glede te tehnične rešitve, pa še kakšnega nadgraditelja bom povprašal.
--
LP