Pozdravljeni;
moram priznati, da mi ob tem branju po hrbtu lezejo mravljinci in sprašujem se ali je vredno biti gasilec?
Poglejte ob tej razlagi obtožnice je vse jasno in čisto, poveljnik je kriv, zagrešil je hud zločin in po pisanju namerno zanemaril življenja borcev z ognjem.
Vendar kakšna je stvarnost, kako je vse to potekalo v realnosti, bi se stvari drugače razpletle, če bi v helikopterju bila namesto dveh 17 letnikov, dva 18 letnika???? Zakaj je bil na voljo sredi sezone samo en Canadair??? Kako je možno, da so informacije o požaru zbirali na treh ločenih lokacijah v centru Zadar, Šibenik in še na 93 JVP Šibenik. Kje je dejstvo, da je istočasno, vzporedno s Kornati potekalo gašenje velikega požara na področju Šibenika, ta požar je predstavljal večjo nevarnost za življenja in imovino!!! Zakaj gasilci niso imeli ustrezne zaščite????? Je za vse to sedaj odgovoren poveljnik???
Groza me je, groza kot poveljnika, da bo sedaj zaradi napak sistema odgovarjal poveljnik neke gasilske enote. Ne trdim, da ni kriv za določene ukaze, ki so se izkazali za napačne. Ampak ali je v tistem trenutku lahko vedel, da bodo napačni? Ali bi bil poveljnik tudi kriv, če nebi preusmeril letala na drugo požarišče in bi tam umrli gasilci? Kje je sedaj izjava, predsednika R. Hrvaške o nesmiselni avanturi gasilcev na Kornatih? Je poveljnik kriv, če gasilci niso imeli ustrezne zaščite, ne, če je niso imeli so krivi tisti, ki bi jim jo morali zagotoviti!!!Kaj bi se zgodilo, če bi poveljnik ukazal, da zaradi neizpolnjevanja varnostih zahtev ne gredo na intervencijo in bi tam umrli trije domačini? Bi bil ponovno poveljnik kriv? Sam vidim po podatkih, ki so seveda na razpolago, da g.Slavica lahko odgovarja samo za to, ker je na intervencijo poslal mladoletnike, to je bila res napaka, ki se nebi smela zgoditi. A razlika bi bila samo v tem, da bi za svojci točile solze druge oči in nič drugega!!!
Pa poglejmo pri sebi, kako imamo urejeno doma. Spoštovani poveljniki, ali imajo vsi vaši operativci opravljen zdravniški pregled??? Pri nas NIHČE!!!So predragi in pogajanja z ZD o ceni še potekajo, med tem smo od sprejetja pravilnika opravili že cca. 50-100 intervencij. Sem zato kriv, ker pošiljam "nezdrave" operativce na intervencijo??? V PGD 4. kategorije imamo enega usposobljenega člana, po papirjih, ki lahko opravlja z motorno žago!!! Za več ni denarja za izobraževanje dobim odgovore, po merilih ne potrebujem nikogar!!! Sem kriv???? Sem kriv, ker v Tolminu nimamo voznega parka skladnega z merili na kar opozarjamo že 5-8 let in odgovor na to odgovornih je, da Tolmin ne potrebuje igračk!!! Ne lahko sem obsojen, kriv pa zagotovo ne!!!! Ja kriv bom, če se mi bo pri gašenju smetnjaka poškodoval 17 letnik, da kriv bom če bom denar namesto za intervencijske zapravil za moj nov računalnik, DA za vse to bom KRIV!!!
Ko kot posameznik zahtevaš spoštovanje predpisov od predpostavljnih prelagajo odgovornost, drug na drugega, o vsem tem sem že govoril z najvišjimi predstavniki občine, GZT, GZS, URSZiR in najboljši odgovor sem dobil od enega svetnika, ki mi je naravnost in odkrito povedal " dokler se ne bo zgodilo nekaj hudega, ne bo nič bolje!" in prav to se je zgodilo na Kornatih, a je danes kaj bolje v Hrvaškem gasilstvu ne vem!
Za konec še to, bliža se obletnica požara na Mrzlem vrhu, hribu nekaj nad 1200 m nad morjem, kjer so pred 90 leti potekali srditi boji na soški fronti, območje je še danes polno NUS. Ko so kolegi 1. januarja gasili tam gori, so zaprosili za pomoč pri gašenju helikopter SV in to predvsem zato ker je pobočje strmo in zdrs predstavlja smrtno nevarnost, gašenje iz zraka bi zmanjšalo nevarnost poškodb za gasilce na minimum. Helikopterja ni bilo, bilo je le več razlag zakaj ga ni bilo, gasilci iz več društev GZT pa so požar vseeno uspešno pogasili. In če bi se pri tej nepotrebni avanturi, kdo ponesrečil, kdo bi bil kriv??? Moj predhodnik na tej funkciji???
Nekoliko nervozen pa vseeno vsem gasilcem malo v razmislek, kako hitro po toči postanejo vsi generali, in žrtve tisti, ki so bili prvi poklicani.....
Lep pozdrav iz danes res sončne Tolminske

!