Pa jaz mislim, da bo morala GZS, to zadevo z plavimi in rdečimi na novo uredit! Te oznake, so bile mišljene za prejšnje organe, funkcije.....itd
Tudi meni se porajajo vprašanja, okoli oznak, ker po novem, določene stvari ne grejo skupaj! Nekje sem slišal, da naj bi operativna-polovica UO GZ nosila rdeče, ostala polovica pa modre V vsakem primeru pa bo treba nekaj naredit z rdečimi, ker po večini sedaj poveljstvo nadomešča UO.
Poveljnik in podpoveljnik GZ, pa ostaneta na istem, ker nosita oznake, ki jima pripadajo po funkciji in ne po članstvu v nekem organu! (to je razlika!) Kakšne bodo pa te oznake vizualno je drugotnega pomena!
Spet bomo kupovali in šivali nove oznake. Če se tega ne domisli GZS (ker je samokraševanje edino na kar se še spozna) pride pobuda iz baze. Dajmo denar, ki bi ga porabili za nove "bolj funkcionalne" oznake taje na en kup. Z lahkoto bomo kupili novo gasilsko vozilo za kakšno gasilsko društvo v stiski.
Morda predlog še dopolnim. Kaj če bi imeli morda zelene oznake, za tiste, ki sedujo v več organih, ali pa rumene za rumenokljune začetnike in vijoličaste za usahle veterane.
"HEC" mal sem to temo prebral od začetka, pa si tam nekje konec februarja zapisal, da ste vi vse lepo v svojem statutu uredili glede odgovornosti in vam je UE tudi statut požegnala. Sicer ne poznam podrobnosti vašega statuta ti pa samo za intermeco povem, da sploh ni važno, kaj vi v statut napišete, kdo je odgovoren za neko stvar-pa četudi ga UE "požegna". Čim ste v statu napisali kaj takega, kar je v nasprotju s krovnimi zakoni in sicer "Zakon o društvu, Zakon o gasilstvu in PGS" je ta statut na sodišču, če bi prišlo do obravnave ničen. V statutu lahko zamenjaš ali spremeniš vsebino samo pri tistih določilih, kjer v krovnem zakonu v nekem členu je neka določba, na koncu tega člena pa piše, da ta določba ne velja, če društvo s svojim temelnjim aktom določi drugače.
Pa ne mislim s tem, da ste v statut kaj narobe napisali ga ne poznam in sem s statum v svojem PGD-ju imel dosti dela. Hočem samo povedati, kako to gre potem, ko pravniki vzamejo zakone v roke in berejo pa nato na sodišču odločajo.
Glede oznak pa "dejmo raj kupit kako cev"
BITI "DOBER PROSTOVOLJNI GASILEC" JE POLNA ZAPOSLITEV!!!
A si mogoče že videl kak Statut, ki je bil na UE potrjen, vsebinsko pa v neskladu z ZoD in ZoG?? Jaz ga še nisem videl..... Sem pa slišal da se je tudi to že dogajalo!
Skratka, vse kar je v statutu zapisano, je pravno veljavno in ni nobene stvari, ki bi bila v nasprotju z krovnima zakonoma. Zakon o društvih je itak zelo ohlapen in se ga da raztegovat in obračat v detajle! Zakon o gasilstvu in PGS so pa popolnoma vredu (dalo bi se tudi izboljšat)
Če te pa kaj bolj v detajle zanima pa lahko prašaš po ZS.
Kaj pa pravno vzdrži in kaj ne, vem pa iz prve roke zelo dobro
Vsaka dobro organizirana organizacija ima urejene stvari glede uniform, funkcijskih oznak, činov. Zakaj bi bilo gasilstvo izjema. Hvalimo se s tem, da smo največja prostovoljna organizacija na slovenskem. Potem se tudi obnašajmo tako !
Če hočemo biti resna, dobro organizirana "vojska", moramo tudi izgledati tako. Dam prav tistim, ki pravijo, da je GZS s spremembami statuta povzročila nova ugibanja in vprašanja - med drugim tudi - ali plave oznake ali rdeče v UO, ki je sedaj skupni organ, vsaj tam, kjer so ukunili poveljstva kot samostojni organ. Stvari je treba postaviti na novo in najbolje bi bilo to z novimi PGS. Dotlej bi pa res bilo dobro, da GZS pojasni, kako si je to spremembo zamislila ( če so prišli tako daleč ).
Osebno mislim, da podpoveljnik ne more nositi plave oznake člana UO, saj je po funkciji namestnik poveljnika in kot tak mora biti razpoznaven tudi po položajni oznaki. Ali naj zdaj nosijo na delovni obleki rdečo položajno z dvema zvezdicama, na uniformi pa plavo z eno zvezdico ??? Pa se ne gre za zvezdice, kot bodo nekateri gotovo ugotavljali, ampak za to, da se ve, kdo je kdo v društvu in je prepoznaven tudi izven PGD, recimo v GZ, še posebno zdaj, ko se je kar nekaj ljudi zamenjalo na funkcijah.
Ico napisal/-a:Vsaka dobro organizirana organizacija ima urejene stvari glede uniform, funkcijskih oznak, činov. Zakaj bi bilo gasilstvo izjema. Hvalimo se s tem, da smo največja prostovoljna organizacija na slovenskem. Potem se tudi obnašajmo tako !
Če hočemo biti resna, dobro organizirana "vojska", moramo tudi izgledati tako. Dam prav tistim, ki pravijo, da je GZS s spremembami statuta povzročila nova ugibanja in vprašanja - med drugim tudi - ali plave oznake ali rdeče v UO, ki je sedaj skupni organ, vsaj tam, kjer so ukunili poveljstva kot samostojni organ. Stvari je treba postaviti na novo in najbolje bi bilo to z novimi PGS. Dotlej bi pa res bilo dobro, da GZS pojasni, kako si je to spremembo zamislila ( če so prišli tako daleč ).
Osebno mislim, da podpoveljnik ne more nositi plave oznake člana UO, saj je po funkciji namestnik poveljnika in kot tak mora biti razpoznaven tudi po položajni oznaki. Ali naj zdaj nosijo na delovni obleki rdečo položajno z dvema zvezdicama, na uniformi pa plavo z eno zvezdico ??? Pa se ne gre za zvezdice, kot bodo nekateri gotovo ugotavljali, ampak za to, da se ve, kdo je kdo v društvu in je prepoznaven tudi izven PGD, recimo v GZ, še posebno zdaj, ko se je kar nekaj ljudi zamenjalo na funkcijah.
Redko kdaj se strinjava... tokrat pač
Res tukaj ne gre za zvezdice..... ampak moramo se pa odločit, ali smo ali nismo!