Kako do kraja nesreče

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odgovori
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Zakon o varnosti cestnega prometa napisal/-a:110. člen
...
(12) V primeru zastoja prometa morajo vozniki pustiti med kolonama vozil, ustavljenima na prometnih pasovih, ki sta najbližje levemu robu smernega vozišča, dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil.
Uporabniški avatar
gobi
Kraj: Wajdušna-Ajdovščina-sin burje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gobi »

Oskar napisal/-a: Viadukt Črni Baron bo dolg 900 metrov in koliko je videt brez odstavnega pasu. :shock:
Oskar pri nas pa sta v celoti le dva pasa :evil: :?

Mene osebn niso v avto šoli niti omenili razvrščanja na AC v primeru prometne nesreče :-& v učbeniku o CPP-jih je pa za to namenjena ena sličica in 6 vrstice teksta :shock:

Bomo videli kako bo v novih Rebernicah 8)
LP, Robert Kopatin
Ko gredo drugi ven ,gremo mi noter!
Slika
Uporabniški avatar
man 14.284
Kraj: Zgornja Bistrica

Odgovor Napisal/-a man 14.284 »

Sej tudi tam ko je odstavni pas ni nič boljše!!

Danes na AC proti izovzu za Arjo vas obstal tovornjak na voznem pasu(okvara) v nekaj trenutkih se je za tovornajkom tako zabasalo da niti motor nebi mimo prišel kaj šele gasilski tovornjak!! Eni pametnjakoviči pa "probajo po odstvnem pasu " pa še tistega zabašejo!!

Kljub pospešeni gradnji cest in ostalih prometnih infrastroktur nam to nič ne pomaga saj smo pri kulturi še vedno na nivoju mentalno prizadete opice!!
Uporabniški avatar
Brbre ml.
Kraj: Laško
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Brbre ml. »

Jutri se bodo v Trenjih pogovrajali o prometnih nesrečah na slovenskih cestah. Vrjetno bo beseda tekla tudi o nepravilnem razvrščanju v primeru zastoja, pa da bodo predvajali tisto reklamo k kaže kok bi se mogl razvrstit. Upamo lahko, da se bodo ljudje malo zamislili, in v prihodnje ravnali tako, da lahko intervencijska vozila čim hitreje pridejo do do kraja nesreče.
We walk where the devil dances.
Slika
tjulenj.juvi
Kraj: Podpeč

Odgovor Napisal/-a tjulenj.juvi »

Pozdravček vsem.
Sem eden tistih, ki je vsak dan 8 ur na cesti za volanom sicer medkrajevnega avtobusa in večkrat pridem v mesto Lj. in bi kar se kulture tiče lahko razpredal na veliko, pa vendar vzrok tiči po moje v kulturi učenja in bi pametnim inštruktorjem svetoval naj učijo svoje kandidate prave vožnje s kulturo ne pa kršenje prometnih predpisov že z ''L'' tablico spredaj in zadaj.

Res je da smo si ljudje različni saj eni dojemamo neko stvar drugače kot drugi, pa vseeno mislim, da bi morali prednost vozilom na nujni vožnji odstopiti brezpogojno.

Kako doseči to??-- kazni, vodja intervencije, ki sedi na sovoznikovem sedežu bi mora kakšnega popisat, prijavit, pa bi bilo v času bolje.(res je da ima slednji dosti drugega dela z int.)-pa vseeno.

Nekaj izkušenj imam tudi z intervencijsko vožnjo, saj sem v društvu tudi voznik, in mislim da je odnos do intervencijskih vozil (sploh gasilskih) porazen in istočasno zaskrbljujoč.
jaro

Odgovor Napisal/-a jaro »

Tudi jaz sem se ob nesreči na LJ obvoznici peljel mimo gorečega tovornjaka - v nasprotno smer, proti Lj. Prava katastrofa - avtomobili nabiti v 4 vrste, na kraju nesrece le policija in resilec, gasilci pa 200 metrov zadaj z vklopljeno sireno in stali so dobesedno na mestu - in ko vidis cloveka v zmeckanem avtu pod tovornjakom, ki dobesedno gori, bi naredil vse, da tiste gasiske tovornjake po zraku premaknes do kraja nesrece...

Voznja intervencijskih vozil po odtavnem pasu pac ni mogoca, ker je na nasih AC (sploh v okolici mest) ogromno izvozov ter uvozov... Tam kjer je uvoz se vozila logično nabijejo in tako je odtavni pas popolnoma zabarikadiran. EDINI nacin je dopovedat nam voznikom, da se ob nesreci, zastoju ipd. pi.zdar.ijah na AC umikamo skrajno levo (na prehitevalnem) in skrajno desno (na voznem pasu). Samo kaj, ko cca 70% voznikov ne ve niti kaj je prehitevalni kaj pa vozni pas.
Krive pa niso samo avtosole... Clovek v avtosoli prezivi 30 ur, medtem ko se ure prezivete na cesti, ko se mladi vozniki ucimo od drugih "starejsih" soferjev zelo, zelo hitro mnozijo.

Definitivno bi obvescanje preko TV spotov, oglasov na jumbo panojih, posiljanjem filmckov preko interneta vsaj malo pripomoglo k izboljsanju vozniske kulture...

Toliko od mene,

jaro
Uporabniški avatar
prostovoljni gasilec
Kraj: ob izviru Ljubljanice

Odgovor Napisal/-a prostovoljni gasilec »

Je pač tako, da že 35 let živim blizu avtoceste. Velikokrat me zgrabi hud bes, ko vidim, kaj vse počnejo vozniki na njej.

Glede odstavnih pasov je pa moje mnenje sledeče:

Med zastoji pred cestninskimi postajami ali nesrečami se po odstavnih pasovih rinejo naprej večinoma avtomobili višjega cenovnega razreda. En lj. serator si vzame pravico prehitevati po odstavnem, takoj za tem pa nastopi čredni nagon ostalih >>pomembnežev<<. Kamionarji, ki največkrat tega početja ne prenašajo, zapeljejo z svojim vozilom iz voznega pasu na pol odstavnega pasu, zaprejo pot lj. seratorjem in ostali čredi ter tako zamašijo odstavni pas.

Čudno, toda policajev kot za stavo takrat ni nikoder. Samo pred cestninsko postajo Log bi lahko z ustrezno zelo visokimi kaznimi za tako početje policaji >>nakasirali<< pravo bogastvo.
Kamere so na našem koncu posejane več kot ena na km. ac. v eno smer. Pa očitno ni nič od njih.

Za že napisanih 55 km/h v naselju pa ostali ispademo zdaj že zločinci.

Boli, zelo boli občutek tesnobe, kadar vidim rešilca dobesedno lesti v koloni z sireno in prižganimi lučmi.

Sem za ekstremno visoke kazni različnih vsebin za neupravičeno uporabo odstavnega pasu. Kamnolom v Verdu bi bil takih frajerjev vesel. Lopat in krampov je pa po skladiščih CZ veliko...

LP!
miso81

Odgovor Napisal/-a miso81 »

Sem za ekstremno visoke kazni različnih vsebin za neupravičeno uporabo odstavnega pasu. Kamnolom v Verdu bi bil takih frajerjev vesel. Lopat in krampov je pa po skladiščih CZ veliko...

To si pravilno napisal sam, kaj če se bo pa oglasil človek za človekove pravice in rekel da to ni humano in da se to nesme delati.......

Drugače pa kamnolom zelo dobra in poučna izkušnja.
Uporabniški avatar
prostovoljni gasilec
Kraj: ob izviru Ljubljanice

Odgovor Napisal/-a prostovoljni gasilec »

miso81 napisal/-a:
To si pravilno napisal sam, kaj če se bo pa oglasil človek za človekove pravice in rekel da to ni humano in da se to nesme delati.......

Drugače pa kamnolom zelo dobra in poučna izkušnja.

Ali je mogoče humanejša objestna vožnja po odstavnem pasu in z tem vse neželjene posledice, do katerih prihaja zaradi tega?

Še vedno zagovarjam kamnolom, ker frajerčkov z avtomobili vrednimi 50k in več € običajne kazni ne prizadanejo.
Kramp ima pa za vsakega enak štil.

LP!
Uporabniški avatar
boštjančk
Kraj: povžarija

Odgovor Napisal/-a boštjančk »

O človekovih pravicah vse lepo in prav, vendar je človekova pravica, da mu je ob nesreči nudena čimprejšna nujna medicinska pomoč, NI pa človekova pravica, da se ob zastoju vsak drek vozi po odstavnem pasu in tako ovira dostop intervencijskim ekipam. Lep primer je nesreča avtobusa na AC Lj-Po na vrhniškem klancu pred leti, ko smo obstali pri izvozu Vrhnika, samo z razliko, da se je dalo z reševalnimi vozili nekako prediti do same nesreče, gasilci so pa nažalost obstali. Žal pa spet kritika na policijo, ki jo je bilo na samem kraju po številu največ od vseh služb, so pa vso stvar spremljali z ogledom reševanja. Šele po zelo ihtavi reakciji enega od gasilcev, so ukrepali in poskrbeli za izpraznitev odstavnega pasu. Edina sreča je, da ni bilo večjega števila ukleščenih ali pa celo požara.

Kar se pa kazni tiče, se z prostovolnim gasilcem povsem strinjam, s tem da bi ga dal za vsaj še dva meseca takega delati v SOČO, da bi okusil problem, ki je lahko posledica dolgotrajnega dostopnega časa do poškodovancev. Vmes pa naj razmišlja o človekovih pravicah
Gobc me je zmer tepu!
Bivši član povžarske konjenice
Uporabniški avatar
Medija

Odgovor Napisal/-a Medija »

Ob cestah se videva na tisoče raznovrstnih reklam a prav nobene pametne. Kaj ko bi usake toliko postavili velik pano (predvsem pred cestninskimi postajami), ki bi prikazoval zgolj to, kako se umakniti ko naletimo na kolono vozil na avtocesti.
V reklami ki se je vrtela po tv ni bilo nikjer nakazano kako naj se vozila razvrstijo če že pride do take situacije. Poleg tega pa ljudje ki so delali vozniški izpit še v stari Jugoslaviji ne morejo vedeti oz. ne vejo vsi kako se pravilno razvrstiti. Poznam kar nekaj ljudi ki ne vejo kako bi se umaknili ob taki situaciji.

Prav jutri grem proti Ljubljani in že vem kakšna bo situacija na CP Log. Zabasano na obeh pasovih in še prehitevanje po odstavnem pasu. Kaj lahko pomagajo ob takih situacijah provide in nove Škode ki jih je nedavno nabavila policija?:roll:

V nekem filmu sem videl kako so gasilci razbili stranski okni avtomobila, ki je bil parkiran pred hidrantom, in skozenj napeljali cev. Pri nas bi bilo dobro da bi na intervencijska vozila priključili plug, ker zgleda da se drugače ne da priti niti na kraj nezgode. :twisted:
... sleep with one eye open ...

Metallica - Enter Sandman
Uporabniški avatar
Brbre ml.
Kraj: Laško
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Brbre ml. »

To si vrjetno videl v filmu Backdraft - Povratni ogenj. Če se ne motim je tudi nekaj govora o tem filmu nekje na forumu. Vsekakor dober film za pogledat. :wink: (se opravičujem, ker sem se oddaljil od teme)

Glede kazni se tudi jaz strinjam s prostovoljnim gasilcem, kaj je 500 € nekemu "frajerju" z avtom za par tisoč €.
We walk where the devil dances.
Slika
darko

Odgovor Napisal/-a darko »

ena izmed slik iz mojega arhiva.
darko
Priponke
kolonaac.JPG
Uporabniški avatar
M-Coki
Kraj: Malečnik

Odgovor Napisal/-a M-Coki »

No in kako v tem primeru z interventnim vozilom priti do kraja nesreče? :roll:
FIREFIGHTERS we are reversing new side!
Slika
Slika Slika
darko

Odgovor Napisal/-a darko »

Našel sem še eno lepo. Zanimivo kako se tovornjakarji gužvajo.
darko
Priponke
ackolona1.JPG
Odgovori