Danes zjutraj sem obstal v koloni na V LJ obvoznici, cca 100m od mesta nesreče.
Z eno besedo KATASTROFA!
Še pred prihodom reševalcev in gasilcev, so šoferji zapuščali svoja vozila, "parkirana" na sredini cesti, jih zaklenili in šli na mesto nesreče. Ko so prišli prvi reševalci so seveda obstali.
Nimam besed
"Isti način mišljenja s katerim smo reševali stvari v preteklosti, ne učinkuje za reševanje problemov v prihodnosti!"
_strojnik_ napisal/-a:Reklama na televiziji ne pomaga dosti!
Moje mnenje pa je, da je reklama čisto vredu. Lahko bi posneli več različnih ( na isto temo ). Problem je v številu predvajanj. Če bi se reklama vrtela na televiziji polovico toliko krat kot reklama za zobno pasto, tunino in ženske vložke, bi jo videli vsi Slovenci. Samo kaj ko je ( tako izgleda ) predvajanje za državo predrago, ali pa za televizijo ni "ekonomske računice"!!! Drugo vprašanje pa je koliko ljudi se potem prime namen sporočila, ki ga prikazuje reklama...
Kdor še ni bil v nevarnosti, ne pozna svojega poguma !!!
Popoldan me je poklical predsednik (tudi aktiven na forumu) enega naših Pgd, ki je v koloni neposredno za krajem nesreče čakal okoli 4 ure. Ni mu uspelo priti v Mb kamor je bil namenjen.
Zgrožen mi je opisoval kaj se je vse dogajalo v koloni. Čeprav živi v neposredni bližini ac je rekel da kaj takega (katastrofalnega) si ni predstavljal. Reševalno vozilo je enostavno izklopilo sireno in se dobesedno po polževo prebijalo na kraj dogodka. Vozniška kultura na psu, v glavnem so bili vsi zabiti drug drugemu v zadek.
Tista reklama oz prikaz pa je potrebno popravit in opremiti s kvalitetnim komentarjem.
Darko
Drage slovenke in slovenci se sprašujem če nebi na vlado poslal jutri pobudo da se uvede 4.letna poklicna šola za postavlanje kolone na avtocesti da imajo reševalci in gasilci nemoten dostop do nesreče?? če se te šole ne opravi nimajo dostopa na avtocesto. Ko bo meni enkrat prekipelo grem tud z tankom odpret cesto reševalcem ob taki katastrofi kot je bla donc na avtocesti, pa me ne zanima kok avtu jim razbijem.
omenja se neka reklama na televiziji katera naj bi prikazovala razvrščanje vozil v primeru prometne nesreče... ampak jst je še niti enkrat nisem vidu...
V nekaterih državah imajo emergency line. Kazen za vožnjo civilom po njem je zelo vzgojna. Podobno je bilo tudi v Atenah, ko so uvedli olimpijski pas. Policiati si za neutemeljeno vožnjo po tistem pasu zaračunavali kazni okoli 100 oz 200 €.
Tudi pri nas bi se moralo to uvesti. Enostavno na odstavnem pasu nimaš kaj početi - ne stati v primeru kolone ne voziti. Če se pripeti kaj takega, kot se je danes, bi policisti šli kar po vrsti in pisali kazni. To bi se počelo nekaj časa, recimo leto ali dve, potem bi pa se ljudje še kako navadili, da se na odstavni pas ne postavljamo - razen v nujnih primerih. To bi vsekakor bilo potrebno podpreti z medijsko kampanijo in seveda učenjem v avtošoli in na CPP tečajih.
Na kratek rok to seveda ni nevem kako uspešno, vendar kot sem napisal, bi se stvari v nekaj mesecih popravile.
Blondi to se pa popolnoma strinjam z tabo..
To bi se moralo nardit, pol pa pokazati na medijih, poleg nesreče se prikazati, kako dobivajo nekulturni vozniki kazni..
blondi napisal/-a:V nekaterih državah imajo emergency line. Kazen za vožnjo civilom po njem je zelo vzgojna. Podobno je bilo tudi v Atenah, ko so uvedli olimpijski pas. Policiati si za neutemeljeno vožnjo po tistem pasu zaračunavali kazni okoli 100 oz 200 €.
Tudi pri nas bi se moralo to uvesti. Enostavno na odstavnem pasu nimaš kaj početi - ne stati v primeru kolone ne voziti. Če se pripeti kaj takega, kot se je danes, bi policisti šli kar po vrsti in pisali kazni. To bi se počelo nekaj časa, recimo leto ali dve, potem bi pa se ljudje še kako navadili, da se na odstavni pas ne postavljamo - razen v nujnih primerih. To bi vsekakor bilo potrebno podpreti z medijsko kampanijo in seveda učenjem v avtošoli in na CPP tečajih.
Na kratek rok to seveda ni nevem kako uspešno, vendar kot sem napisal, bi se stvari v nekaj mesecih popravile.
sej mamo odstavni pas, pa ljudje ne vejo zakva ga uporabljat, nevem zakaj bi še en pas delal na avtocesti, se mi zdi nesmisel...
odstavni pas mamo zato da se voznik ustavi le v sili in ne zato da tam parkira in gre firbcat kaj se je zgodil...
saj to je to ker fol ne ve zakaj je odstavni pas, pa za moje pojme je ta reklama bedna, ker zakaj pa je odstavni pas, vozniki naj lepo ostanejo na svojih voznih pasovih, po odstavnem pasu naj se vozijo pa gasilci / policisti / reševalci v teh primerih.
če je pa v tistem trenutku slučajno kdo na odstavnem pasu brez razloga naj se mu nalepi astronomsko kazen drugače so pa avtoceste / obvoznice dovolj široke (vozni pasovi) da se intervencijska vozila stlačijo mimo teh bimbotov na odstavnem pasu...
se pa strinjam blondijem to sem tudi sam napisal v enem prejšnih postov (romanček)
sej mamo odstavni pas, pa ljudje ne vejo zakva ga uporabljat, nevem zakaj bi še en pas delal na avtocesti, se mi zdi nesmisel...
odstavni pas mamo zato da se voznik ustavi le v sili in ne zato da tam parkira in gre firbcat kaj se je zgodil...
Sej blondi verjetno ni mislil, da bi uvedli še dodaten pas, ampak, da je pri nas odstavni pas in emergency line eno in isto in da je potrebno to spoštovati in za kršitve ki se dogajajo vsakodnevno pisati visoke kazni. In res je da na dolgi rok bo to delovalo, zakaj pa imamo video nadzor prometa (ne vsepovsod), tudi s tem bi si lahko policija pomagala in kaznovala tiste, ki se tako veselo vozijo oziroma brez razloga ustavljajo na odstavnem pasu.
Timo napisal/-a:omenja se neka reklama na televiziji katera naj bi prikazovala razvrščanje vozil v primeru prometne nesreče... ampak jst je še niti enkrat nisem vidu...
Učeraj med poročili na POP TV je bila tud ta reklama pokazana ko so govoril o tisti nesreče....
Pogovarjal sem se v Murski Soboti o omenjenem reševanju na odseku edine avtoceste v Pomurju. Sorazmerno kratek odsek je očitno prava past za posredovalce in ponesrečence.
Delavci v ZIR poskušajo najti odgovorne, pa jim veliko ne uspeva. Informacije iz prve roke od Dušana so šokantne. Nič ni šlo kot bi moralo. prvi posredovalci- policaji se niso izkazali.
najbolj pa skrbi dejastvo, da bo kmalu odprt velik del avtoceste Maribor- Lenart, kjer bo podobna situacija. Viadukt Črni Baron bo dolg 900 metrov in koliko je videt brez odstavnega pasu.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Strokovnjak za varno vožnjo je komentiral zadnjo hudo prometno v Pomurju v smislu, da bi bilo vse drugače, če bi imeli odstavni pas... Vraga bi bilo drugače Zagovarjanje takih načel si je strokovnjak lahko ogledal v primeru nesreče na ljubljanski obvoznici, kjer je odstvani pas. Zanima me še ali je kje kak zakon, predpis ali drug akt, ki veleva, da se je potrebno na avtocesti v primeru zastoja razvrščati levo in desno?
lp marko
Audiatur et altera pars! (Naj sišimo še drugo mnenje!) latinski