Zaščitna obleka gasilca ob poplavah

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
PGDG5

Zaščitna obleka gasilca ob poplavah

Odgovor Napisal/-a PGDG5 »

Zanimajo me vaše izkušnje in nasveti...

Zaščitne obleke, ki jih sicer uporabljamo na ostalih intervencijah se mi ne zdijo preveč primerne. Že v prvi hiši, kjer je potrebno črpati vodo iz kleti, si do pasu moker, v škornjih je polno vode ( ki je vse prej, kot samo voda :? )...

Kaj mislite o ribiških škornjih :idea: ?

Ja sj vem, da je vedno problem v denarju :( , sicer bi uporabljali kaj podobnega :D :

Slika
Slika
Uporabniški avatar
M-Coki
Kraj: Malečnik

Re: Zaščitna obleka gasilca ob poplavah

Odgovor Napisal/-a M-Coki »

PGDG5 napisal/-a:Zanimajo me vaše izkušnje in nasveti...

Zaščitne obleke, ki jih sicer uporabljamo na ostalih intervencijah se mi ne zdijo preveč primerne. Že v prvi hiši, kjer je potrebno črpati vodo iz kleti, si do pasu moker, v škornjih je polno vode ( ki je vse prej, kot samo voda :? )...

Kaj mislite o ribiških škornjih :idea: ?
Podobna tema že obstaja - saj je v spodnji povezavi predstavljenih kar nekaj mnenj, kaj obleči ob naraslih vodah.

viewtopic.php?t=4678&highlight=narasli+hudourniki
FIREFIGHTERS we are reversing new side!
Slika
Slika Slika
Uporabniški avatar
Pero0
Kraj: Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pero0 »

Pomoje če delaš kot je treba cel dan, je v tem kombinezonu prav toliko vode kot bi bil drgače moker :oops: :lol:
Lep pozdrav iz Postojne.
trevor
Kraj: Gradišče pri Lukovici

Odgovor Napisal/-a trevor »

PGDG5 napisal/-a: Kaj mislite o ribiških škornjih :idea: ?
Jaz ti jih odsvetujem, ker predstavli si, da ti ob nesrečnem naključju (na intervenciji lahko računaš na to) zalije voda te škornje. Noge ratajo ful težke...
Uporabniški avatar
M-Coki
Kraj: Malečnik

Odgovor Napisal/-a M-Coki »

PGDG5 napisal/-a:Kaj mislite o ribiških škornjih :idea: ?
Saj nismo ribiči, ampak gasilci! :twisted:
FIREFIGHTERS we are reversing new side!
Slika
Slika Slika
Uporabniški avatar
prostovoljni gasilec
Kraj: ob izviru Ljubljanice

Odgovor Napisal/-a prostovoljni gasilec »

M-Coky napisal/-a:
PGDG5 napisal/-a:Kaj mislite o ribiških škornjih :idea: ?
Saj nismo ribiči, ampak gasilci! :twisted:
V našem prostovoljnem gasilskem društvu imamo v uporabi 2 para ribiških škornjev do >>riti<< in 2 ribiška komleta do podpazduhe z žepom na prsih.

Velikokrat smo uspešno uporabili to opremo predvsem ob nesrečah z nevarnimi snovmi oz. ob istekanju kurilnega olja v vodotoke. Do sedaj se ni še nobeden operativec pritožil čez zeleno >>ribiško<<barvo in tudi čez suhe noge se niso pritožili.

Kljub temu da smo gasilci jih bomo še naprej uporabljali.

LP!
PGDG5

Saj nismo ribiči, ampak gasilci!
Seveda nismo ribiči, ampak smo gasilci. Takšni škornji tudi niso po gasilski tipizaciji, se pa pojavljajo med gasilci.
Zato pa sprašujem...

Jaz ti jih odsvetujem, ker predstavli si, da ti ob nesrečnem naključju (na intervenciji lahko računaš na to) zalije voda te škornje. Noge ratajo ful težke...

Tud js sm na to pomislu, ker sm slišal, da so ti škornji nevarni: dokler ni vode noter ( je noter zrak ), imaš "pozitivno plovnost" in si zaradi tega manj stabilen, ko pa so napolnjeni z vodo jih je problem sezuti, kar je lahko zelo nevarno :!: .
Uporabniški avatar
skrubej
Kraj: okolica NM

Odgovor Napisal/-a skrubej »

Tud js sm na to pomislu, ker sm slišal, da so ti škornji nevarni: dokler ni vode noter ( je noter zrak ), imaš "pozitivno plovnost" in si zaradi tega manj stabilen, ko pa so napolnjeni z vodo jih je problem sezuti, kar je lahko zelo nevarno :!: .[/quote]

Kje pa je noter zrak?Škornji so na vrhu odprti zato je zrak izpodrinjen iz škornjev zaradi pritska vode. Jaz sem jih že mnogokrat uporabljal na posredovanju v vodotokih in rekah pa so se še zmeraj dobro obnesli, pa tudi stabilnosti nisi zmanjšali.
V poklicni enoti jih imamo kar nekaj parov in glede barve, mi je vseeno kakšna je, le da so škornji uporabni, predvsem pa da tesnijo:D
GRC Novo mesto
PGDG5

V našem prostovoljnem gasilskem društvu imamo v uporabi 2 para ribiških škornjev do >>riti<< in 2 ribiška komleta do podpazduhe z žepom na prsih.

Velikokrat smo uspešno uporabili to opremo predvsem ob nesrečah z nevarnimi snovmi oz. ob istekanju kurilnega olja v vodotoke. Do sedaj se ni še nobeden operativec pritožil čez zeleno >>ribiško<<barvo in tudi čez suhe noge se niso pritožili.

Kljub temu da smo gasilci jih bomo še naprej uporabljali.

LP!
Kje pa je noter zrak?Škornji so na vrhu odprti zato je zrak izpodrinjen iz škornjev zaradi pritska vode. Jaz sem jih že mnogokrat uporabljal na posredovanju v vodotokih in rekah pa so se še zmeraj dobro obnesli, pa tudi stabilnosti nisi zmanjšali.
V poklicni enoti jih imamo kar nekaj parov in glede barve, mi je vseeno kakšna je, le da so škornji uporabni, predvsem pa da tesnijo:D
Hvala za odgovor prostovoljni gasilec in skrubej. Sj tud js mislim, da so ti škornji zelo uporabni, sem pa slišal neke pomisleke glede njih, zato so me zanimala mnenja gasilskih kolegov!
Uporabniški avatar
sabirman
Kraj: LJ-BRDO(antiforumaši)

Odgovor Napisal/-a sabirman »

Pri nas v društvu imamo neoprenske obleke do "jošk" :lol:
Te kej mot? Povej men in ne jambri poveljniku!
man260
Kraj: gorenjska

Odgovor Napisal/-a man260 »

No pa se bom zopet mal oglasu.
Poleg prostovoljnega gasilca sem tudi ribič. Lahko vam iz prve roke povem, da sem je kar nekaj krat pri poplavah imel ribiške škornje "do riti" in so mi še kako prav prišla. Seveda to pride v poštev samo, ko je vode do višine sredine stegnja. Kar je več vode se dobijo pa hlače do prsi iz različnih materialov (guma, gumiran tekstil, neopren...)
Je pa res, da je to tidi kar strošek za toliko kolikor se to rami.
Kar se tiče pa vode v škornjih ali hlačah je pa tako.
Hlače imajo v višini trebuha ponavadi vgrajen pas s katerim skoraj onemogočiš dostop vode pod trebuhom (malo je že pride a ni omembe vredno).
Škornje pa tudi če ti zalije lahko slečeš oz. jih lahko, če si pod vodo zavihaš navzdol, pa nimaš več "težkih nog". Vem iz lastnih izkušenj - ne samo ene.
Uporabniški avatar
sebastjan.kamensek
Kraj: Železniki

Odgovor Napisal/-a sebastjan.kamensek »

No iz izkušenj obzadnem neurju (torek) se nisem ravno oziral koliko vodeimam na sebi, vendar vam lahko povem, da sem domov prišel premočen ko "cucek". Ob takem dežju in visoki vodi nismo imeli časa gledati na vodno zaščito. Moja Bristolka tudi ni bila ravno primerna za take naravne nesreče, vendar je bolje kot nič... Preživeli smo...

l.p.
!Vogn ni igrača!
LESCE2
Kraj: Lesce-Gorenjska

Odgovor Napisal/-a LESCE2 »

No mi smo naročili ribiške škornje, ampak jih žal do Krope še nismo dobili, sicer bi jih z veseljem uporabili.
Uporabniški avatar
Jaka
Kraj: Podhom

Odgovor Napisal/-a Jaka »

Jaz sem bil celo popoldne na dežju v Bristolki, pa se je dobro držala. Ko sem se zvečer vsedel za volan, se je od nje voda odtekala in je bil sedež čisto moker. Moja majica je bila samo malo vlažna na nekaterih delih, nikakor pa ne mokra. Iz gumijastih škornjev pa sem kar večkrat zlil ven vodo.
Po intervencijah obleko običajno sperem z vodo, enkrat pa je bila oprana tudi v pralnem stroju. Pa zaradi tega ni premočila.
Problem pri kakšni gumirani obleki je v tem, da je primerna za stanje pri miru, za gibanje, kjer se potiš (delo) pa ne. Znoj kondenzira in imaš ravno tako vse premočeno.
Univerzalne obleke, ki bi bila idealna za vse razmere, verjetno ni. Da pa bi kupovali kakšne specialne obleke samo za dež, pa ne vem če je smiselno. Problem je denar.
Uporabniški avatar
Šmarčan
Kraj: Šmarje pri Jelšah

Odgovor Napisal/-a Šmarčan »

Tudi mi imamo nekaj parov ribiških škornjev. Smo že razmišljali, da bi kupili kaj bolj konkretnega,
pa je denar šel raje za drugo zaščito. In tako je tudi pravilno!
Odgovori