Hvala in LP!
Druga antena za boljši sprejem
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Druga antena za boljši sprejem
Nikjer nisem zaznal pogovora o ukw postajah in in teha antenah pa nisem hotel odpirati zaradi enega vprašanja nove teme. Imam postajo JONGTONG JT-208 in imam po nekod malce slabši sprejem. Zanima me če bi nabavil bolšo anteno če bi takrat zadeva delovala majn moteno in da bi bil bol čisti sprejem??
Hvala in LP!
Hvala in LP!

To kar se Janezek nauči, to Janezek zna.
Aha ok najlepše hvala to me je zanimalo samo če je mogoče bol čisti zsprejem če imaš bolšo anteno.hec napisal/-a:Odvisno, prvo ugotovi, če je res tvoj sprejem slab, ali pa na določenih mestih pač ni uredu signala! Če boš pa menjal, boš moral cel sprejemnik zamenjat in ne samo antene?

To kar se Janezek nauči, to Janezek zna.
Strinjam se s Petrom. Najprej preveri, če res ni bila samo mikrolokacija kriva za slab sprejem, po drugi strani pa je za boljše delovanje potrebna dobru umerjena antena za tisto frekvenčno področje, na katerem želiš uporabljati postajo. Seveda je tudi odvisno od kvalitete izdelave sprejemnika, ampak na koncu se vedno zaključi zadeva pri kvalitetni in pravi anteni. Za ZA-RE sistem mora biti antena za frekvenčno področje 173MHz.
To se ne dela prek antene, ampak se postajo priklopi na computer, prek konektorjev! Antena sama pa more enako kvalitetno pokrit vsa območja od 10m-1m na VHF in 1m-10cm UHF. Ker nobena postaja ni narejena izključno za gasilce in za tsta 2metra v VHF območju!Peter napisal/-a:Hec, gasilci delamo na dveh metrih oz. 172-176 MHz. Anteno uglasiš tako, da najbolje pokriješ te frekvence.
- Peter
- Upravnik

- GE: Zabreznica
- Kraj: Breznica
- Kontakt:
Da predstavim primer iz prakse. Na sliki sta dve anteni. Leva je originalna, ki je prišla zraven radijske postaje, desna pa je umerjena tako, da kar najbolje pokriva gasilske frekvence. Desna ima na teh frekvencah boljši sprejem in oddajo.
Upam, da bo sedaj tudi hec predstavil postaje, ki po njegovih navedbah brez problema delujejo v območju od 3MHz do 3GHz in antene, ki enako kvalitetno pokrijejo področja 10m-1m na VHF in 1m-10cm UHF.
Upam, da bo sedaj tudi hec predstavil postaje, ki po njegovih navedbah brez problema delujejo v območju od 3MHz do 3GHz in antene, ki enako kvalitetno pokrijejo področja 10m-1m na VHF in 1m-10cm UHF.
Na forumu je dosti radioamaterjev, ki točno vedo, da se da antene umeriti na točno določeno področje.
Včasih se je uporabljal SWR-meter ( se mi zdi ), zdaj pa je tehnika toliko napredovala, da ne vem, kako gre to.
Vsekakor je antena zelo pomemben dejavnik pri sprejemu in seveda oddaji in ne moremo pričakovati, da bo originalna antena optimalno pokrivala ravno 173...MHz.
Po moje je rešitev v nakupu prave (druge) antene.
Včasih se je uporabljal SWR-meter ( se mi zdi ), zdaj pa je tehnika toliko napredovala, da ne vem, kako gre to.
Vsekakor je antena zelo pomemben dejavnik pri sprejemu in seveda oddaji in ne moremo pričakovati, da bo originalna antena optimalno pokrivala ravno 173...MHz.
Po moje je rešitev v nakupu prave (druge) antene.