Tenična pomoč-pa naj še kdo reče da je naš sistem optimalen
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Zadeva sploh ni tako enaostavna. Poznam kar nekaj društev v naši okolici, ki imajo škarje in razpiralo ali pa celo samo škarje in mislijo, da bi pa zdaj lahko oni reševali prometne nesreče. Predlagam, da se pozanimaš pri enem izmed koncesionarjev pa boš videl kakšno opremo potrebuješ in koliko to stane.
Drugič je tukaj strokovna usposobljenost. Ne si mislit,. da samo prideš na prometno nesrečo in režeš. Z svojim neznanjem lahko povzročiš še več škode in poškodovane še bolj poškoduješ.
Tretjič pa me zanima če si res upaš na svojo roko reševat ponesrečence, veš Ameriški sistem ni daleč, če te kdo toži si na....!
To, da so se gasilci izgubili in iskali mesto nesreče pa bi jaz pripisal 112 in ne njim. Jaz od Centra za obveščanje pričakujem, da me zna vodit na pravo lokacijo.
Najslapše kar lahko narediš pa je, da ponesrečence sam izvlečeš iz avtomobila razen, če je vozilo v plamenih. Res pa je, da se to zelo pogosto dogaja in žal ravno gasilci, ki bi morali upoštevati, da bo prišla enota z ustrezno opremo zares žalostno.
Sicer pa se meni tudi tako kot je napisal Oskar trenutni sistem zdi kar vredu. Saj veš več koncesionarjev manj denarja!
Drugič je tukaj strokovna usposobljenost. Ne si mislit,. da samo prideš na prometno nesrečo in režeš. Z svojim neznanjem lahko povzročiš še več škode in poškodovane še bolj poškoduješ.
Tretjič pa me zanima če si res upaš na svojo roko reševat ponesrečence, veš Ameriški sistem ni daleč, če te kdo toži si na....!
To, da so se gasilci izgubili in iskali mesto nesreče pa bi jaz pripisal 112 in ne njim. Jaz od Centra za obveščanje pričakujem, da me zna vodit na pravo lokacijo.
Najslapše kar lahko narediš pa je, da ponesrečence sam izvlečeš iz avtomobila razen, če je vozilo v plamenih. Res pa je, da se to zelo pogosto dogaja in žal ravno gasilci, ki bi morali upoštevati, da bo prišla enota z ustrezno opremo zares žalostno.
Sicer pa se meni tudi tako kot je napisal Oskar trenutni sistem zdi kar vredu. Saj veš več koncesionarjev manj denarja!
Načrt alarmiranje je treba spremeniti, kajti v GzoR imamo tak načrt , če gre za prometno nesrečo in če gori se kliče društvo, na katerem se je zgodila nesreča, to se je pri nas že zgodil in smo bili klicani.
Vse, česar popolnoma ne obvladamo, je nevarno. In to, kar obvladamo, je še nevarnejše; potem postanemo lahkomiselni.
Pavel Razboršek
Pavel Razboršek
- man 14.284
- Kraj: Zgornja Bistrica
Tudi v naši GZ operativec iz ReCo telefonsko obvesti poveljnika tistega PGD na katerem območjo se je nesreča zgodila(tehnično reševanje,nevarne snovi) v tem času že alarmira enoto z koncesijo! Poveljnik domačega društva pa se na podlagi informacij iz ReCo odloči ali se alarmira tudi domače društvo ali ne! Mislim da je takšen sistem kr pravilen saj za nekatere primere res nimamo opreme(govorim za našo društvo) in nebi bilo nobene koristi da smo prisotni če pa seveda ob prometni ali drugi nesreči nastane še požar pa vsekakor izvozimo!
Odgovor napihnjenemu Braslovčanu
Najprej bi rad pohvalil PGE Celje za hitro in učinkovito posredovanje, kajti bili so na kraju dogodka pred NMP in policijo, zato ko boš nasledjič na meraval pisato takšne bedarije se najprej pozanimaj o dejanskih podatkih.
Vidim tudi da imaš dobro znanje o gasilskih avtomobilih, vendar pa ti lahko povem, da PGE nima nobenega intervencijskega vozila znamke VW
Zelo pohvalno da imate v PGD Braslovče veliko kandidatov za šest mesečno usposabljanje na Igu in ne dvo dnevni tečaj kot se to izvaja sedaj. Poleg tega pa zraven še opraviti polprofesionalni tečaj za NMP.
Ko vse to opraviš si lulek napiflan z teorijo, ki pa o praksi ne veš kaj dosti. Za kvalitetno posredovanje ob intervenciji je potrebno imeti še več let izkušenj.( pa ne eno do tri na leto ampak 350-400 na leto)
Pa še nekaj, podiranje dreves se zelo razlikuje od reševanja ponesrečencev izpod njh!!!!!
Vidim tudi da imaš dobro znanje o gasilskih avtomobilih, vendar pa ti lahko povem, da PGE nima nobenega intervencijskega vozila znamke VW
Zelo pohvalno da imate v PGD Braslovče veliko kandidatov za šest mesečno usposabljanje na Igu in ne dvo dnevni tečaj kot se to izvaja sedaj. Poleg tega pa zraven še opraviti polprofesionalni tečaj za NMP.
Ko vse to opraviš si lulek napiflan z teorijo, ki pa o praksi ne veš kaj dosti. Za kvalitetno posredovanje ob intervenciji je potrebno imeti še več let izkušenj.( pa ne eno do tri na leto ampak 350-400 na leto)
Pa še nekaj, podiranje dreves se zelo razlikuje od reševanja ponesrečencev izpod njh!!!!!
debata
Debata se je razvila kar v pravo smer, če odmislim zadnji post. Priznam, da sem se zmotil o vozilu PGE - nimajo VW ampak MB Spinterja ampak saj sta čisto enaka in nenazdanje sploh ni pomembno.
Kar se pa tiče pred kom vse so prišli na kraj dogodka je pa tako ...
Kaj je to pomagalo ponesrečenemu, če jih je čakal veliko predolgo?! Še toliko bolj žalostno je, da ni bilo ne NMP ne policije prej kljub temu, da so poklicni lutali po Braslovčah.
Ja kako so pa potem začeli s tehničnim reševanjem npr. v PGD Kamnik? Predvidevam, da nimajo koncesije od samega začetka društva. Ne strinjam se s tabo. Res je, da moraš opraviti tečaj TER, dobro je imeti opravljen tečaj za bolničarja ampak vse ostalo ti pa da praksa. če si naredil tečaj za TER na Igu (ki je res bolj kot ne ekskurzija čez opremo in postopke) potem veš, da se tehnični poseg ne začne pred prihodom NMP. Prvo pomoč, ki jo do takrat nudimo, pa znamo že tako od vozniškga izpita. ZAUSTAVI KRI, NE PREMIKAJ GLAVE IN PAZI NA HRBTENICO. Vse ostalo v prvi fazi ni pomembno. Nekateri malo preveč strašite, kot da bi morali gasilci v praksi na tereni opravljati operativne posege.
Verjemi, da če se je to prijelo v Nemčiji in drugih razvitejših državah, bi se tudi pri nas. Ampak očitno bo potrebno počakati, da se zamenjajo nekateri ljudje v politiki. Mogoče bo pa dovolj že prihajajoči kongres? Pustimo se presenetiti.
O tem, koliko stane oprema za TER pa ne bi izgubljali besed. Za kakšne bedarije imajo na očbinah in v nekaterih PGD denar - da glava peče bi rekli kolegi z GBL (in predavatelji na Igu). Verjemite - ni problem ne v denarju za opremo, ne o kadru ampak v politiki in lobiju, ampak nekateri tega očitno ne opazite oz. nočete. Očitno še manjka, da bomo res kaj storili na bolje.
OSKAR: koliko koncesionarjev pa misliš da je takšnih, da vodja spusti na "bojišče" teritorialno enoto, ker preceni, da oni ne bodo tam pravočasno?
Dobro se zavedam, da bi morali v našem društvu marsikaj dodelati in izboljšati, če bi se vključili v "igro", ampak na dolgi rok brez tega ne bo šlo.
Kar se pa tiče pred kom vse so prišli na kraj dogodka je pa tako ...
Kaj je to pomagalo ponesrečenemu, če jih je čakal veliko predolgo?! Še toliko bolj žalostno je, da ni bilo ne NMP ne policije prej kljub temu, da so poklicni lutali po Braslovčah.
Ja kako so pa potem začeli s tehničnim reševanjem npr. v PGD Kamnik? Predvidevam, da nimajo koncesije od samega začetka društva. Ne strinjam se s tabo. Res je, da moraš opraviti tečaj TER, dobro je imeti opravljen tečaj za bolničarja ampak vse ostalo ti pa da praksa. če si naredil tečaj za TER na Igu (ki je res bolj kot ne ekskurzija čez opremo in postopke) potem veš, da se tehnični poseg ne začne pred prihodom NMP. Prvo pomoč, ki jo do takrat nudimo, pa znamo že tako od vozniškga izpita. ZAUSTAVI KRI, NE PREMIKAJ GLAVE IN PAZI NA HRBTENICO. Vse ostalo v prvi fazi ni pomembno. Nekateri malo preveč strašite, kot da bi morali gasilci v praksi na tereni opravljati operativne posege.
Verjemi, da če se je to prijelo v Nemčiji in drugih razvitejših državah, bi se tudi pri nas. Ampak očitno bo potrebno počakati, da se zamenjajo nekateri ljudje v politiki. Mogoče bo pa dovolj že prihajajoči kongres? Pustimo se presenetiti.
O tem, koliko stane oprema za TER pa ne bi izgubljali besed. Za kakšne bedarije imajo na očbinah in v nekaterih PGD denar - da glava peče bi rekli kolegi z GBL (in predavatelji na Igu). Verjemite - ni problem ne v denarju za opremo, ne o kadru ampak v politiki in lobiju, ampak nekateri tega očitno ne opazite oz. nočete. Očitno še manjka, da bomo res kaj storili na bolje.
OSKAR: koliko koncesionarjev pa misliš da je takšnih, da vodja spusti na "bojišče" teritorialno enoto, ker preceni, da oni ne bodo tam pravočasno?
Dobro se zavedam, da bi morali v našem društvu marsikaj dodelati in izboljšati, če bi se vključili v "igro", ampak na dolgi rok brez tega ne bo šlo.
Rok Ušen, GČ I. st.
- Uroš Lenarčič
- Kraj: PGD Slape-Polje
Res je, naše torbe so precej podobne nahrbtnikom, vendar so za razliko mnogo bolj opremljene, v kompletu so še zajemalna nosila in opora za glavo. Oprema je res funkcionalna in uporabna, pa ne samo ob nesrečah, tem več tudi tako, ko se ti kaj zgodi med delom v GD ali kaj podobnega. Tako, da MOL vse pohvale in zahvale za to opremo in usposabljanja!Bobby napisal/-a:MOL pa je vsakemu drušvu zagotovila nahrbtnik prve pomoči (podoben tistemu kot ga sedaj reklamira MiStar
http://gasilci.org/mistar/index.php ) Do prihoda NMP mislim, da se ga zelo dobro uporabiti.
Cogito, ergo sum.

- VladoP
- GE: Radlje ob Dravi
- Kraj: Radlje ob Dravi
- Kontakt:
Se čisto strinjam. Tudi najmanjši koncesionarji izvažamo v dveh najkasneje v treh minutah, tako je tehnična ekipa na kraju v najkrajšem možnem času. Če seveda ni štafete (občan kliče 113 -> policija na kraju aktivira NMP -> ti aktivirajo gasilce...)!Oskar napisal/-a:Trenutni sistem, mislim da 43 koncesionarjev sploh ni slab.
Je pa treba čimbolje poznati svoj teren...
Blondi ! Mislim, da si ga konkretno mimo pihno. Navajaš, izkušnje Prve pomoči, ki ste se je naučili, ko ste opravljali izpit za avto. S tem kartončkom si lahko 90% voznikov samo rit zbriše. 10 % je takih, ki bi si sploh upali k ponesrečencu že omenjenih 90 % pa bi ob pogledu bruhalo ali pa iz takšnih ali drugačnih razlogov sploh ne bi šli zraven. Gasilci smo klicani na prometne nesreče, ko je zadeve ponavadi res huda in je znanje prve pomoči kaj več kot omenjeni kartonček. Zavedati se moramo, da smo na kraju velikokrat pred reševalci in takrat vsi od nas pričakujejo, da bomo pomagali isto kot bi oni.
Sicer nevem kako je pri vas ampak na našem koncu se policaji zelo grdo obnašajo, če nas pride cela garda kaj šele, če bi zraven aktivirali še domače društvo.
Na koncu pa še tole vprašanje!
Če si videl, da gasilci iščejo kraj nesreče zakaj jim nisi pomagal? Ali zato ker nimate koncesije in si si mislil naj le iščejo zakaj pa niso aktivirali nas.
Gasilec pa tak!
Sicer nevem kako je pri vas ampak na našem koncu se policaji zelo grdo obnašajo, če nas pride cela garda kaj šele, če bi zraven aktivirali še domače društvo.
Na koncu pa še tole vprašanje!
Če si videl, da gasilci iščejo kraj nesreče zakaj jim nisi pomagal? Ali zato ker nimate koncesije in si si mislil naj le iščejo zakaj pa niso aktivirali nas.
Gasilec pa tak!
- Sedlar - PGD Britof
- Kraj: Kranj - Britof
- Kontakt:
Pomisli preden kaj poveš. Če bi dodelili enoti orodje in koncesijo za T.R. bi seveda absolutno operativci morali opraviti tečaj za teh. reš., pomoje noben nebi šel delat tega brez tečaja in izkušenj, vsaj jaz ne, ker je to seveda velika odgovornost.PIPIKA13 napisal/-a:Drugič je tukaj strokovna usposobljenost. Ne si mislit,. da samo prideš na prometno nesrečo in režeš. Z svojim neznanjem lahko povzročiš še več škode in poškodovane še bolj poškoduješ.
Lp
Najprej je bila ideja GVC-ja v vsako vas, sedaj se pa že rojeva nova ideja, orodje za TR in usposobljeno osebje v vsako vas. Pa kaj mislite, da smo mi totalitarna gasilska država?
Moje mnenje je, da je trenutno stanje v državi dokaj optimalno in je vsako leto le nekaj primerov, kjer bi bilo zelo upravičeno, da bi določena manjša enota posedovala tudi orodje za TR in ga dejansko tudi uporabila.
Jaz gledam to nekoliko bolj z ekonomskega stališča, koliko stroškov bi navrglo uresničevanje takšnih idej... Tole kar bom zapisal, se sliši sicer neokusno, vendar smo to računali na fakulteti!!! Vrednost človeškega življenja za državo je približno 1/12 cene spodobnega TRV - 2d-ja (to vozilo sem vzel izključno za lažjo predstavo). Kolikokrat se pa v naši ljubi domovini naredi, da ponesrečenec umre zaradi prepočasne pomoči gasilcev? Če v državni upravi sedi kakšen ekonomist, potem še dolgo ne bo opreme za TR v manjših enotah, kaj še kaj več...
Moje mnenje je, da je trenutno stanje v državi dokaj optimalno in je vsako leto le nekaj primerov, kjer bi bilo zelo upravičeno, da bi določena manjša enota posedovala tudi orodje za TR in ga dejansko tudi uporabila.
Jaz gledam to nekoliko bolj z ekonomskega stališča, koliko stroškov bi navrglo uresničevanje takšnih idej... Tole kar bom zapisal, se sliši sicer neokusno, vendar smo to računali na fakulteti!!! Vrednost človeškega življenja za državo je približno 1/12 cene spodobnega TRV - 2d-ja (to vozilo sem vzel izključno za lažjo predstavo). Kolikokrat se pa v naši ljubi domovini naredi, da ponesrečenec umre zaradi prepočasne pomoči gasilcev? Če v državni upravi sedi kakšen ekonomist, potem še dolgo ne bo opreme za TR v manjših enotah, kaj še kaj več...
Ne zdržim več, da bi molčal....
Joj, ste zapeli zdaj za orodje za TR, pa vsi pri tem vidite samo škarje in razpirala in zverižen avto, ki ga obdelujete. (Tak vtis sem dobil.)
Orodje za TR je lahko že kladivo, "kajla", "zajla", "vinta", "pajser", motorna žaga in še kaj, kar se valja po vsakem spodobnejšem GVC-ju, pa ne stane na tisoče €.
Tako, da ne vem od kdaj je "hidravlika" pogoj za tehnično pomoč. Z malo pameti in iznajdljivosti torej z znanjem se lahko tudi z švicarskim pipcem reši življenje.
Vse ostalo (kdo kje kaj reže in podobno) je pa stvar dogovora na relaciji lokalna skupnost-župan-gasilci (koncesionar ali teritorialna enota)-ReCO
plan alarmiranja! Pika(.)
Joj, ste zapeli zdaj za orodje za TR, pa vsi pri tem vidite samo škarje in razpirala in zverižen avto, ki ga obdelujete. (Tak vtis sem dobil.)
Orodje za TR je lahko že kladivo, "kajla", "zajla", "vinta", "pajser", motorna žaga in še kaj, kar se valja po vsakem spodobnejšem GVC-ju, pa ne stane na tisoče €.
Tako, da ne vem od kdaj je "hidravlika" pogoj za tehnično pomoč. Z malo pameti in iznajdljivosti torej z znanjem se lahko tudi z švicarskim pipcem reši življenje.
Vse ostalo (kdo kje kaj reže in podobno) je pa stvar dogovora na relaciji lokalna skupnost-župan-gasilci (koncesionar ali teritorialna enota)-ReCO
LP iz Celja
Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)

Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)

Podpis pod tole....Tomkat napisal/-a:Ne zdržim več, da bi molčal....
Vse ostalo (kdo kje kaj reže in podobno) je pa stvar dogovora na relaciji lokalna skupnost-župan-gasilci (koncesionar ali teritorialna enota)-ReCOplan alarmiranja! Pika(.)
Ja vse ostalo je res stvar dogovora in mislim da bi ob večjih nesrečah koncesionarjem vsekakor prišla prav pomoč lokalne enote, z nekaj skupnimi vajami se da pridobiti vsaj nekaj osnovnega znanja, ki bi ga nato z nadaljnim izobraževanjem in izkušnjami krepili in obnavljali.
Mislim, da bi enotam katere posredujejo s 5-imi gasilci na recimo prometnih nesrečah pomoč prišla še kako zelo prav
lp
......dream until your dream come true......
Bobby
Bobby
Moje mnenje je, da je sodelovanje koncesionarja in domačega društva nujno potrebna in to bi moralo biti urejeno tudi z načrtom aktiviranja enot.
Koncesionar je lahko od mesta nesreče oddaljen tudi 20 km, domače društvo pa veliko manj.
Za dobro delo so seveda potrebni vnaprej dogovorjeni in tudi v praksi preizkušeni postopki.
In kaj lahko stori domače društvo v prometni nesreči do prihoda koncesionarja:
- zavaruje kraj nesreče
- zavaruje vozilo pred premikanjem
- odklopi akomulator
- in kar se mi zdi zelo pomembno pogovarja se s ponesrečenimi, v kolikor so ukleščeni jih pomirja in pove da so reševalci že na poti, poskuša ugotoviti poškodbe in stanje ponesrečencev in tako naprej.
pri poškodovancih poskuša ohraniti osnovne življenske funkcije
Ne smemo pozabiti, da nesreče niso vedno samo posamične, lahko pride tudi do množične nesreče (primeri iz državnih vaj: nesreča vlaka, letalska nesreča ...), takrat pride prav vsako pridobljeno znanje.
Pa ne da smo na pregovor "V slogi je moč" že čisto pozabili.
Koncesionar je lahko od mesta nesreče oddaljen tudi 20 km, domače društvo pa veliko manj.
Za dobro delo so seveda potrebni vnaprej dogovorjeni in tudi v praksi preizkušeni postopki.
In kaj lahko stori domače društvo v prometni nesreči do prihoda koncesionarja:
- zavaruje kraj nesreče
- zavaruje vozilo pred premikanjem
- odklopi akomulator
- in kar se mi zdi zelo pomembno pogovarja se s ponesrečenimi, v kolikor so ukleščeni jih pomirja in pove da so reševalci že na poti, poskuša ugotoviti poškodbe in stanje ponesrečencev in tako naprej.
pri poškodovancih poskuša ohraniti osnovne življenske funkcije
Ne smemo pozabiti, da nesreče niso vedno samo posamične, lahko pride tudi do množične nesreče (primeri iz državnih vaj: nesreča vlaka, letalska nesreča ...), takrat pride prav vsako pridobljeno znanje.
Pa ne da smo na pregovor "V slogi je moč" že čisto pozabili.
Svoboden si ko nisi odvisen od časa.