Požar na deponiji gum v bližini Lovrenca na Dr. polju
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
deponija ni v lasti uporbnika,
voda je odtekala kam drugam kot v spodnji sloj gum,
velikost deponije oz. sanacijske jame po mojem okrog 300 m dolžine ter širine 200 m, višina
goreča površina 150Dmx100Šm-6mg-8mg+3-4m (g+v), predvidevam da je gorel samo zgornji sloj v globini 2m, sanacija pride samo v poštev nasutje materiala, da zapremo dovod kisika, nemogoče(čeprav je vse mogoče) je premetati vse to,
mislim, da je sreča v nesreči da je bil požar ponoči, da se ni videl oblak dima kakor pred nekaj leti v Stojncih, ter da jim je uspelo pred svitom zadevo spraviti v "normalno" stanje. Vonj po gumah pa se je tako, tako mislim čutil, da po celotni regiji.
voda je odtekala kam drugam kot v spodnji sloj gum,
velikost deponije oz. sanacijske jame po mojem okrog 300 m dolžine ter širine 200 m, višina
goreča površina 150Dmx100Šm-6mg-8mg+3-4m (g+v), predvidevam da je gorel samo zgornji sloj v globini 2m, sanacija pride samo v poštev nasutje materiala, da zapremo dovod kisika, nemogoče(čeprav je vse mogoče) je premetati vse to,
mislim, da je sreča v nesreči da je bil požar ponoči, da se ni videl oblak dima kakor pred nekaj leti v Stojncih, ter da jim je uspelo pred svitom zadevo spraviti v "normalno" stanje. Vonj po gumah pa se je tako, tako mislim čutil, da po celotni regiji.
Ne morem da se nebi oglasil.Najprej bi si dovolil pohvalit celotno intervencijo. Saj kot vemo pri zdravi pameti taksne intervencije niso macji kaselj.Pohvala predvsem prvemu vodji intervencije ki je po zdravi logiki zahteval pomoc se ob relativno pravem casu.Da ni zmogel sam z posadko obvladovat zadeve in zahteval regiskega povelnika kot vodjo ni sramotno kot se ze govori in se se bo kot vedno o tem pisalo.Da pa na samem pozaru ni vse teklo kot bi moglo je pa danes nekaj normalnega.Eno je teorija drugo je pa realnost.Kot sem razbral z dolocenih komentarjev spet neka sponasanja kar fanje ni vredu.Zakaj je ge ptuj poskusal z penilom in kar hitro nehal?Zato ker so edini ki so to poskusli namen je bil zelo dober na pram situacije in kolicine a polek 20 rocnikov se samo ptuj odlocil kaj in kako a zadeva nemore steci kot je bila misljena saj so druga drustva to peno spirala in se stroj je to zacel raznasati po vsem odlagaliscu.Tako nemores uspet.Po moji zgreseni logiki pa predvidevam da bi morala vsa drustva ki imajo rocnike in penilo poskusiti skupaj z vseh strani in NE dvomim v uspeh.Se ena stvar ki me moti (siljo) operativec kot si ti nemore dat ocene o uspesnosti vodenja.Res da si clan GE PTUJ a tvoj staz je malo premali da si to dovolis.Drugic te komentarje raje drzi zase.A se to tvoj mentor mi je dejal da s taksnim mislenjem in odnosom ti nebo stal ob strani za pridobitev cina GASILEC.Ne pozabi si pripravnik.
lp crni
lp crni
nadaljna časovnica je zgledala nekako takole:
-ob cca. 1.33 je Ptuj pripeljal prikolico s penilom
-okoli 1.38 pa je regijski poveljnik zahteval od ReCO-ta naj mu na DES preveri možnost izklopa daljnovoda o katerem je napisal Drago in da potrebuje delovni stroj za pomoč pri sanaciji.
Je pa bilo po UKW-jih slišati kar precej forumovcev, ki bi lahko še kaj povedali o intrvenciji. Nekaj se jih je že oglasilo, nekaj pa bi se jih še lahko.
-ob cca. 1.33 je Ptuj pripeljal prikolico s penilom
-okoli 1.38 pa je regijski poveljnik zahteval od ReCO-ta naj mu na DES preveri možnost izklopa daljnovoda o katerem je napisal Drago in da potrebuje delovni stroj za pomoč pri sanaciji.
Je pa bilo po UKW-jih slišati kar precej forumovcev, ki bi lahko še kaj povedali o intrvenciji. Nekaj se jih je že oglasilo, nekaj pa bi se jih še lahko.
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Prosim vas ko boga, naredite kako piko in odstavek, da se bo dalo brati !crni32 napisal/-a:Ne morem da se nebi oglasil.Najprej bi si dovolil pohvalit celotno intervencijo. Saj kot vemo pri zdravi pameti taksne intervencije niso macji kaselj.Pohvala predvsem prvemu vodji intervencije ki je po zdravi logiki zahteval pomoc se ob relativno pravem casu.Da ni zmogel sam z posadko obvladovat zadeve in zahteval regiskega povelnika kot vodjo ni sramotno kot se ze govori in se se bo kot vedno o tem pisalo.Da pa na samem pozaru ni vse teklo kot bi moglo je pa danes nekaj normalnega.Eno je teorija drugo je pa realnost.Kot sem razbral z dolocenih komentarjev spet neka sponasanja kar fanje ni vredu.Zakaj je ge ptuj poskusal z penilom in kar hitro nehal?Zato ker so edini ki so to poskusli namen je bil zelo dober na pram situacije in kolicine a polek 20 rocnikov se samo ptuj odlocil kaj in kako a zadeva nemore steci kot je bila misljena saj so druga drustva to peno spirala in se stroj je to zacel raznasati po vsem odlagaliscu.Tako nemores uspet.Po moji zgreseni logiki pa predvidevam da bi morala vsa drustva ki imajo rocnike in penilo poskusiti skupaj z vseh strani in NE dvomim v uspeh.Se ena stvar ki me moti (siljo) operativec kot si ti nemore dat ocene o uspesnosti vodenja.Res da si clan GE PTUJ a tvoj staz je malo premali da si to dovolis.Drugic te komentarje raje drzi zase.A se to tvoj mentor mi je dejal da s taksnim mislenjem in odnosom ti nebo stal ob strani za pridobitev cina GASILEC.Ne pozabi si pripravnik.
lp crni
moderator
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Pozdravljeni!
Najprej bi se v imenu PGD Lovrenc zahvalil vsem sodelujočim gasilcem, ki so sodelovali na današnji intervenciji gašenja odpadnih gum. Sem Anton Leskovar Predsednik PGD Lovrenc in sem zaradi odsotnosti poveljnika društva vodil intervencijo do prihoda poveljnika Zveze in Regijskega poveljnika. Odlagališče gum je veliko cca 200m x 300m. Gorele so gume, ki so bile na kupu pripravljene za mletje (cca. 150 ton) in so bile med dvema visokonapetosnima daljnovodoma. Zraven gorečih gum ( z severne strani) je bil nameščen stroj za mletje gum z 900 litri hidravličnega olja in z rezervarji napolnjenimi z nafto( 800 litrov nafte). V jami zraven gorečimi gumami (z vzhodne strani cca 8 m nižje) sta bila parkirana dva delovna stroja (bagerja) za pripravo terena pred zasutjem gum. Gume so se zasipavajo na severni polovici deponije cca. 6 m v jamo nakar se na te gume navozi cca. 1 m zemeljske plasti.
Poskušal bom na kratko opisat potek intervecije:
-PGD Lovrenc je bilo alarmirano ob 00:11 min
- zaradi obsežnosti požara (že od daleč se je videl velik ogenj) sem takoj zahteval pomoč sosednjih društev
- ob prihodu na kraj dogodka smo izvedli tri napade ( 1x pena, 2x voda)z severne strani za varovanje stroja za mletje. Stroj smo prekrili z težko peno (že pred prihodom PGD Ptuj), ter pričeli z gašenjem gum pri stroju.
- drugi so na kraj dogodka prispeli člani PGD Talum Kidričevo, ki so izvedli napade z vzhodne strani ter tako obvarovali delovne stroje, da jih ni zajel požar. prav tako je ravno na tem mestu obstajala velika nevarnost, da se ogenj razširi na že pokopane gume zato smo vlagali velike napore, da do tega ni prišlo. ravno na tem mestu so kasneje člani PGD Ptuj zalivali gume z peno.
- zaradi obsežnosti požara sem se zelo hitro odločil in zahteval pomoč še večih enot ter aralmiral regijskega poveljnika.
- odzivnost enot je bila zelo dobra, ter smo tako zagotovili zadostno količino vode na požarišču
- voda se je dovažala iz taluma in Lovrenca na Dravskem polju (cca 1 km)
- vodil sem že kar nekaj intervencij in vedno si pustim vsaj eno cisterno za zlato rezervo ( cisterna PGD Ptuj)
dogajalo se je še veliko več kar bo pokazala analiza, to pa sem napisal toliko, da se nebo preveč ugibalo o poteku intervencije
PS: ob prihodu je ogenj segal cca. 25 m v višino, vročino si pa lahko zamislite
Najprej bi se v imenu PGD Lovrenc zahvalil vsem sodelujočim gasilcem, ki so sodelovali na današnji intervenciji gašenja odpadnih gum. Sem Anton Leskovar Predsednik PGD Lovrenc in sem zaradi odsotnosti poveljnika društva vodil intervencijo do prihoda poveljnika Zveze in Regijskega poveljnika. Odlagališče gum je veliko cca 200m x 300m. Gorele so gume, ki so bile na kupu pripravljene za mletje (cca. 150 ton) in so bile med dvema visokonapetosnima daljnovodoma. Zraven gorečih gum ( z severne strani) je bil nameščen stroj za mletje gum z 900 litri hidravličnega olja in z rezervarji napolnjenimi z nafto( 800 litrov nafte). V jami zraven gorečimi gumami (z vzhodne strani cca 8 m nižje) sta bila parkirana dva delovna stroja (bagerja) za pripravo terena pred zasutjem gum. Gume so se zasipavajo na severni polovici deponije cca. 6 m v jamo nakar se na te gume navozi cca. 1 m zemeljske plasti.
Poskušal bom na kratko opisat potek intervecije:
-PGD Lovrenc je bilo alarmirano ob 00:11 min
- zaradi obsežnosti požara (že od daleč se je videl velik ogenj) sem takoj zahteval pomoč sosednjih društev
- ob prihodu na kraj dogodka smo izvedli tri napade ( 1x pena, 2x voda)z severne strani za varovanje stroja za mletje. Stroj smo prekrili z težko peno (že pred prihodom PGD Ptuj), ter pričeli z gašenjem gum pri stroju.
- drugi so na kraj dogodka prispeli člani PGD Talum Kidričevo, ki so izvedli napade z vzhodne strani ter tako obvarovali delovne stroje, da jih ni zajel požar. prav tako je ravno na tem mestu obstajala velika nevarnost, da se ogenj razširi na že pokopane gume zato smo vlagali velike napore, da do tega ni prišlo. ravno na tem mestu so kasneje člani PGD Ptuj zalivali gume z peno.
- zaradi obsežnosti požara sem se zelo hitro odločil in zahteval pomoč še večih enot ter aralmiral regijskega poveljnika.
- odzivnost enot je bila zelo dobra, ter smo tako zagotovili zadostno količino vode na požarišču
- voda se je dovažala iz taluma in Lovrenca na Dravskem polju (cca 1 km)
- vodil sem že kar nekaj intervencij in vedno si pustim vsaj eno cisterno za zlato rezervo ( cisterna PGD Ptuj)
dogajalo se je še veliko več kar bo pokazala analiza, to pa sem napisal toliko, da se nebo preveč ugibalo o poteku intervencije
PS: ob prihodu je ogenj segal cca. 25 m v višino, vročino si pa lahko zamislite
Na požarišče smo prišli kot tretje društvo (alarmirani smo bili ob 00.15). Vročina je na začetku res bila neznosna in nemogoče se je bilo kakor koli približat ognju. Vse pohvale vodnji intervencije, da je poklical društva izven GZ Kidričevo in regijskega poveljnika. Komentar, da vodenje ni bilo ustrezno, mislim, da ni na mestu. Do cca 4.00 zjutraj zahščite dihal nismo uporabljali, če pa so jo kasneje pa žal ne vem.
PS. Mislim da je ogenj bil krepko višji od 25m.
LP M
PS. Mislim da je ogenj bil krepko višji od 25m.
LP M
-
gasilec_25
- Kraj: gornska