Nesreča na viaduktu Ljubno

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
tomaz
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a tomaz »

metodg napisal/-a: Bi pa imel še kritiko na nediscipliniranost slovenskih voznikov, ki ne glede na to, da slišijo in vidijo prihod reševalnih enot z obračanjem vozil zaprejo vse vozne pasove. Potem te pa prav začudeno gledajo, kaj tam počneš ravno v tistem trenutku, ko on obrača....
Ja na žalost, Metod, to se velikokrat dogaja, ozaveščanje, ozaveščanje, ozaveščanje. Tudi prometna, nekaj časa že nazaj, na skoraj istem odseku, kjer je bil udeležen policist na motorju (postavilo ga je pokonci), se je zgodila iz istega razloga.
Briga me za gasilce, reševalce, policiste ki hitijo na pomoč, važno je, da jaz lahko obrnem takrat ko se mi nekaj dvigne........
Uporabniški avatar
Sul
Kraj: Skofja Loka

Odgovor Napisal/-a Sul »

zakaj so plani alarmiranja nastavljeni tako, da v primeru požara na vozilu ni najprej aktivirana lokalna enota in nato koncesionar. Pri tem gredo v nič dragocene minute, saj so med pozivi tudi večminutni zamiki. Kaj menite o temu predlogu? (da ne bo izgledalo kot šinfanje imamo mi isto)

Janez, v tem konkretnem primeru se s teboj ne strinjam. Operater ReCOja prejme klic o dogodku (po vozilih na kraju sklepam da je bil v startu javljeno da gre za prometno z požarom). Ali pritisniti tipko na dosegu roke ter povedati sporočilo (JZ GRS Kranj) ali pa se prej lotiti pisanja sporočila za proženje lokalne enote (med tem pa poklicni še vedno opravljajo svoje delavne naloge). Prvi primer ti vzame 10 sec drugi pa cca 90 sec.
Drugače pa mislim da sta čez dan v ReCOju dva operativca in da je zadeva potekala istočasno.
Če pa so prožene samo prostovoljne enote se pa strinjam da je prva klicana lokalna v takem primeru.

LP Jaka
Uporabniški avatar
MICKA
Kraj: Slovenski Javornik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MICKA »

Za ta del ceste sta za primer nesreče v planu zapisana GRS Kranj in GARS Jesenice. To pomeni da se jih aktivira istočasno. Pa se zopet vidi da je že pri samem začetku razlike 3 minute. Ostala razlika pa se v korist enih ali drugih nabira samo preko kilometrov. (Odvisno katera enota je bližje). Drugače pa prav je da so prišli tudi prostovoljci - kot je napisano že zgoraj - na Gorenjskem so zaradi gradnje AC kaotične razmere.
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Uporabniški avatar
metodg
GE: PGD Brezje na Gor.
Kraj: Brezje na Gorenjskem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a metodg »

Prav imaš Micka.
Ampak je v načrtu alarmiranja zajeto tudi, da se v primeru požara na vozilu aktivira tudi lokalno PGD, ki ima vozilo s cisterno.
Zdaj se je zgodilo prvič, da so na požar na magistralki poklicali lokalna društva.
Meni se ta način zdi zelo vredu, saj smo lahko ob prometnih konicah hitreje na mestu - govorim samo za požare.

Metod G.
Bomo zmogli??? BOMO JA!!!! ... je rekel mojster MIHA.
Uporabniški avatar
MICKA
Kontakt:

Narobe si razumel, nimam nič proti temu da so prostovoljci aktivirani, prav
nasprotno.

Uporabniški avatar
metodg
Kontakt:

Micka, nč bat... :D sem te pravilno razumel... 8)

Metod G.
gasilec neg

Nesreča na viaduktu Ljubno

Odgovor Napisal/-a gasilec neg »

Vse lepo in prav.Ob prometnih razmerah, in ob nesreči z omenjenim potekom dogodkov, je delo gasilcev kot celota odlično zastavljeno in tudi izvedeno. Epilog je tak kot je, in kaj več od tega ni za pričakovat. Žal mi je vsake žrtve na cesti ali kje drugje, ampak takšna je realnost.
Zbode pa me prerekanje o alarmiranju in o časih. Sem "poklicnik" in seveda tudi poveljnik osrednje enote prostovoljnega gas. društva v naši lokalni skupnosti.
V službi, če se ob času poziva vsi zadržujemo v neposredni bližini omaric z intervencijskimi oblekami, in da vse teče gladko je pravi čudež, če izvozijo vozila z nami oblečenimi, obutimi in s čeladami na glavah-se pravi oblečeni in zapeti, ter opremljeni z postajami, mogoče še s govornimi napravami prej kot v minuti.Sliši se čudno vendar je operaterju kar nekajkrat uspelo štopati z štoparico. Rezultati za nas " porazni "saj smo pričakovali vse kaj drugega kot pa izmerjeno, saj je bil občutek, da smo neverjetno hitri. In tudi smo prostovoljni ali poklicni, vendar je do samega izvoza določeno število opravil, ki jih je potrebno izvest, prehiteti sami sebe pa ne moremo.
KOT PROSTOVOLJEC SEM OD ORODIŠČA ODDALJEN 2.3 km.Zaščitno obleko in čelado v avtu, pozivnik pa pri sebi.Po prejetem pozivu preko vsake normale v orodišče, tam pa največ dva ali mogoče trije kolegi, še nikoli do kraja opremljeni včasih odprta vrata za interv. vozila ali pa tudi ne.Kar nekaj fantov je, ki so sto ali največ dvesto metrov od gd-ja, pa so samo enkrat ali dvakrat izvozil pred mano. Zagotavljam,da so fantje (smo ) hitri ko hudič, in upam in verjam, da tudi sposobni a vse kar sem hotel nadolgovezit je to, da čas teče, merimo in v SPIN pa ga zapisujemo po svojih občutkih, ki pa so izredno varljivi.Žal običajno vsaj prostovoljci nimamo časa, da bi se dejansko štopali. Kdo pride prvi in ČIGAV JE, pa nima veze, da ima le pravo opremo, in tudi vozila in da ve kaj dela pa je vse v redu.
Sicer sem ven iz konteksta vendar sem moral odgovorit Metodug, glede časov alarmiranja , izvozov in prihodov. Pa še to Brezje na kraju15.42 , Kranj 15.46, kaj ste toliko časa delali do pene (štiri min.) ,za povrh pa so oni-šestica še tik pred vami pričeli špricati sicer res z VT, in to brez nastavka za težko peno, pa vendar le so moral zagnat pumpo pa potegniti ror.
Sicer lepo izpeljana interv. uspešna vendar dejansko verjam, da ta prebacivanje med nami samimi,kvarijo medsebojne odnose še bolj pa naš ugled.
Lep pozdrav in na pomoč.
šiljo
Kraj: GE Ptuj

Odgovor Napisal/-a šiljo »

žal je kruta realnost da tako poklicni kot prostovolni gasilci nemoremo bit v prvih 5minutah na kraju...vsaj v 90% primerih ne dejstvo pa je da je vsaka sekunda lahko ze kritična!...so pa res primeri ko se kaj zgodi v blizini gasilskega doma..in tisto se da izjemno hitro sanirat...vsa pohvala vsem sodelovajočim na tej nesreči!
Ker nesreča nikoli ne počiva, mi pa z njo ne!
Uporabniški avatar
metodg
Kontakt:

Re: Nesreča na viaduktu Ljubno

gasilec neg napisal/-a: Sicer sem ven iz konteksta vendar sem moral odgovorit Metodug, glede časov alarmiranja , izvozov in prihodov. Pa še to Brezje na kraju15.42 , Kranj 15.46, kaj ste toliko časa delali do pene (štiri min.) ,za povrh pa so oni-šestica še tik pred vami pričeli špricati sicer res z VT, in to brez nastavka za težko peno, pa vendar le so moral zagnat pumpo pa potegniti ror.
Sicer lepo izpeljana interv. uspešna vendar dejansko verjam, da ta prebacivanje med nami samimi,kvarijo medsebojne odnose še bolj pa naš ugled.
Lep pozdrav in na pomoč.
Gasilec neg, mislim, da si me narobe razumel. Tukaj ni nobenega prebacivanja ali karkoli. Še enkrat preberi. Sam sem mnenja, da glede sodelovanja poklicni-prostovoljci ni bilo nobenega problema. Vedelo se je kdo je vodja (JZ GRS KRANJ). Ostali smo delalo po njegovih navodilih. Vsa zadeva je bila speljana po moji oceni odlično.

Časi so vzeti iz spina.
Da je imelo PGD Brezje tako hiter izvoz je srečno naključje, da smo bili 4 člani v času poziva v bližini PGD. Oblekli smo se pa v vozilu med vožnjo.
Zakaj smo porabili toliko časa.
V našem vozilu nimamo FIX-MIX sistema, zato smo morali postaviti klasično, pa če zraven prišetejš še adrenalin in malo zbeganosti... imaš pa takoj kakšno minuto več....

Še enkrat... moja analiza ni bila napisana z namenom kritike. Logično je da so bili časi takšni, promet je bil v času nesreče nemogoč in kaotičen...
Po mojem mnenju je na sama intervencija, sodelovanje in delo potekalo tako kot mora.

Metod G.
gasilec neg

Požar na viaduktu

Odgovor Napisal/-a gasilec neg »

Prav se te razumel Metodg, ne kritiziram posredovanja, ali česarkoli, vedno me pa bodejo časi, ker se potem velikokrat zapenja nafertih.Vsakdo, ki je že posredoval in ima vsaj malo vpogleda v naše vode se nam lahko potem nasmiha, mi pa še eden v drugega, če je posreč. Moje mnenje je da bi bilo bolje, da bi pisali vsaj v naš del poročila bolj realne čase. V času mojih gasilskih začetkov (15 let nazaj), ni bila redkost , če se je nekdo od gasilcev vozil z sireno po kraju in tako nabiral gasilce.Verjamem, da tega ni več tudi drugje. Vsak izvoz, ki je nekje znotraj 5-7 min je odličen. Lep pozdrav.
rs
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a rs »

MICKA napisal/-a:Za ta del ceste sta za primer nesreče v planu zapisana GRS Kranj in GARS Jesenice. To pomeni da se jih aktivira istočasno. Pa se zopet vidi da je že pri samem začetku razlike 3 minute. Ostala razlika pa se v korist enih ali drugih nabira samo preko kilometrov. (Odvisno katera enota je bližje). Drugače pa prav je da so prišli tudi prostovoljci - kot je napisano že zgoraj - na Gorenjskem so zaradi gradnje AC kaotične razmere.
MICKA, kdaj pa so se aktivirali in obveščali reševalci, koliko služb NMP je bilo aktiviranih, kakšna je bila prijava na ReCO in koliko je bilo še vmesnih telefonskih klicev in vsebina prijave, to se nikoli ne vprašaš, vedno je na prvem mestu kritika in časi!
Kot vedno do sedaj in tudi v bodoče ob podobni prijavi kot je bila tokrat se pri meni najprej aktivira najbližjo gasilsko enoto za prometno, nato reševalce NMP ter ostale gasilske enote. Menda morajo tudi reševalci priti na prometno. Če bi bila lokacija prometne na radovljiškem koncu pa bi bil najprej aktiviran GARS.
Toliko o časih aktiviranja.

ReCO pa 2/3 leta deluje z enim operativcem, (problem zaposlovanja g. ministra za javno upravo in g. ministra za obrambo........).
Uporabniški avatar
MICKA
Kontakt:

[/quote]
Če bi bila lokacija prometne na radovljiškem koncu pa bi bil najprej aktiviran GARS.
Toliko o časih aktiviranja.

No, ne bo držalo, pa ne da bi sedaj kar koli želel, samo to kar sem napisal je resnica, pa se ti lahko vržeš kamor koli se hočeš.

Da pa se nebi delal preveč nevednega, do nedavnega si delal pri nas in zadeve poznaš iz prve roke tudi z naše strani, zato!!!

LESCE2
Kraj: Lesce-Gorenjska

Odgovor Napisal/-a LESCE2 »

Prav se te razumel Metodg, ne kritiziram posredovanja, ali česarkoli, vedno me pa bodejo časi, ker se potem velikokrat zapenja nafertih.
Gasilec neg, pa ti bi moral za vedeževalca. :lol: Sam, da se bodo pa zapenjali koncesionarji pa ReCO in ne vem še kdo,si pa nisem mislil. Pa dejte nehat že enkrat...zadeva je pogašena, fant je žal preminil, avto je odstranjen iz ceste...in kaj zdej ni jasno? Kristus stalno eno prepucavanje! S tem res ne bomo reševali na bolje.

SLEDI POHVALA:
To je bilo mislim, da prvič, da so bile aktivirane na tako prometno tudi prostovoljne enote. Kar je bilo pravilno, glede na načrt alarmiranja Občine Radovljica. Torej pravilna odločitev zaposlenega na ReCO.
Uporabniški avatar
Jack
Kraj: Radovljica

Odgovor Napisal/-a Jack »

MICKA napisal/-a:Za ta del ceste sta za primer nesreče v planu zapisana GRS Kranj in GARS Jesenice. To pomeni da se jih aktivira istočasno.
To pa ni dolgo, da se aktivira obe enoti? A ni bila vcasih meja teksas in kasneje črpalka Radovljica?
Uporabniški avatar
MICKA
Kontakt:

JA tako nekako, vendar je prevladal zdrav razum in so zadevo popravili. Vse pa po moje zato ker se v bližnji prihodnosti pričakuje odprtje AC in bo morala enota posredovati še nekoliko dlje v svoji smeri.

Odgovori