Industrijski požar v Kranju

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odgovori
Uporabniški avatar
uros11

Odgovor Napisal/-a uros11 »

dive1 napisal/-a:Zanima me, kaj vi mislite o tem, da bi imeli na občinskih, oziroma na rangu gasilske zveze zadolženega nekakšnega Safety Oficer-ja. Nekoga, ki bi skrbel za popolno opremljenost gasilcev. Predvsem nadziral nošenje celotne osebne zaščitne opreme (čelada, rokavice, obleka,...). Nekoga, ki bi 'nadziral' same postopke varnega gašenja, se mogoče posredno umešal v ukaze vodje. Vem, da je za to odgovoren vodja intervencije, vodja skupine in konec-koncov tudi vsak gasilec sam.

Zdi se mi smiselna izraba mogoče "starješih, izkušenih častnikov" na zvezah, ali višjih položajih. Še enkrat ponavljam, namen ne bi bil ukazovati, voditi intervencijo, le skrbeti za varnost posameznikov. Na tiste ki uidejo očem poveljnikov, na tiste ki hodijo s starimi oranžnimi palerinami, tiste ki nosijo stare aluminijaste čelade. Mogoče spomnil policiste kaj je njihovo delo. Ne pozabite, tudi oni morajo biti vodeni iz strani nekoga..

Jasno, to bi bilo smotrno ob večjih dogodkih, ko so same vodje intervencij zasedene.

P.S.: Gasilec nima kaj dajati izjav, to je razumljivo. Lepo pa je, da je vsaj nekdo omenil, da so za trenutek vsi zbežali iz svojih služb in tako odprl oči širši javnosti, če jo že ostali niso. O samem poteku intervencije, o možnih eksplozijah in širjenju požara pa seveda naj obveščajo drugi.

...Moje mišlenje...
Nikjer nisem zasledil o vodenju intervencije!

Da bi lahko to poceli kot je predlagal dive1 bi morali imeti stabno vodenje intervencije!
Potem bi pa lahko nekdo pocel taksne stvari kot jih predlagas!
Za pamet pravijo, da je edina stvar, ki je pravično razdeljena na svetu! Vsak zase pravi, da jo imama največ na svetu!

Lep pozdrav Uros
Uporabniški avatar
sebastjan.kamensek
Kraj: Železniki

odgovor

Odgovor Napisal/-a sebastjan.kamensek »

Oprostite moji radovednosti, vendar se nekateri blogi izključujejo med sabo... Na začetku teme, ste napisali, da so priv PGD prišek 11.53, ob kuncu teme pa že "nažigate" , da so bili 1 pgd proženi že 11.24...? Zj ne vem al sm jaz narobej dojev zadevo, al so samo pgd-ji hodil na intervencijo pov ure? Sicer nimam nič za povedat čez pgd (tudi sam član), vem, da je problem v dopoldanskem času dobit ljudi iz delovnih mest... Vse jasno, zato da ne bo pomote! Zate me zanima samo eno! Ali sta se objavljalca zmotila, ali so pač toliko časa hodili ( nobenga ne OBTOŽUJEM!).

l.p.
!Vogn ni igrača!
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Sebastjan , RUMENI KARTON. Skrajni čas je da se bolj potrudiš in ne izpuščaš črk. Potrudi se in piši čim bolj slovnično prosim !
Podobno velja še za nekaj članov !
moderator !
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
Jožef L.
Kraj: Rateče - Planica

Nekaj sličic za boljše razumevanje razsežnosti požara

Odgovor Napisal/-a Jožef L. »

Prilagam nekaj sličic za boljše razumevanje razsežnosti požara
Priponke
DSC00276.JPG
DSC00277.JPG
DSC00278.JPG
DSC00279.JPG
DSC00280.JPG
Umetnost, biti drzen in hkrati zelo oprezen, je umetnost uspeha.
(Napoleon)
Uporabniški avatar
sebastjan.kamensek
Kraj: Železniki

odgovor

Odgovor Napisal/-a sebastjan.kamensek »

Uredu oskar bom upošteval tvojo pritožbo, saj je upravičena. V svojo obrambo lahko rečem leto, da sem pisal v naglici, saj se mi je že mudilo, zato mislim, da ste vsi dojeli bistvo mojega bloga! Glede rumenega krtona, si pa mislim svoje!

l.p.
!Vogn ni igrača!
Celje

Odgovor Napisal/-a Celje »

Kolikor sem šlišal, je pogorel le en prostor in streha nad njim. V tem prostoru naj bi tudi zagorelo. Ali je to res?
Ali je res tudi, da so bili zaposleni, v tem lesnem obratu, na malici, ko je zagorelo?
Ali so zadnje objavljene slike iz pravega požara?
Uporabniški avatar
Jožef L.
Kraj: Rateče - Planica

Kaj je res?

Odgovor Napisal/-a Jožef L. »

Dragi gost (Celje), kaj je res in kaj ni, kje je pričelo goreti in zakaj, kje je kdo bil in ali je malical,.... je pravzaprav za ta forum nepomembno - ker preprosto to ni kriminalistični forum!!
Seveda pa so posnetki iz tega požara, oz. po tem požaru. Iz samega požara pa so pri pošiljatelju.
In ko sem ravno pri besedi: Do sedaj se niti nisem želel vpletati v polemike! Pljuvanje po tem in onem, predvsem pa po poklicnih gasilcih, je milo rečeno, svinjarija. Predvsem tisti, ki ne poznate razvoja dogodkov, razvoja in vodenja intervencije - ne sodite o zadevi - ker je, preprosto, ne poznate!
Fantje, poklicni in prostovoljni, so dobro opravili delo glede na razmere, katere so vladale na požarišču in zadeva se je dobro zaključila. Analiza, ki jo bodo opravili tisti, ki so za to poklicani, pa bo nakazala morebitne potrebne spremembe.
Skratka, vsem, ki ste sodelovali na in pri intervenciji KAPO DOL!!!
Umetnost, biti drzen in hkrati zelo oprezen, je umetnost uspeha.
(Napoleon)
dive1

Odgovor Napisal/-a dive1 »

Uros11 zakaj štabno vodenje?

Saj pri varovanju območja ne potrebuješ štaba. Po prihodu na intervencijo je prvo potrebno zavarovati kraj dogodka. Tu nekga štaba ne potrebuješ. Pri prometnih nesrečah je dovolj gasilsko vozilo in gasialec, ki umirja promet. Na taki intervenciji pa malo izkušenješi gasilec nadzira sam potek varnosti. Vsaj tako je v tujini, nobenga štabnega vodstva....
Uporabniški avatar
uros11

Primer štabnega vodenja smo imeli pri požaru v NOVEM v lanskem letu!
Bilo je nekaj podobnega kot v kranju!
Imeli smo
vodjo intervencije
clana zadolzenega za IDA
clana zadolzenega za evakuacijo
in druge člane zadolžene za gasilska poveljstva
(Polzela, brasloče, tabor, vransko)

Tako je bistveno lazje nadzorovati celotno intervencijo!
V vasem primeru bi lahko tudi imeli stabno vodenje kjer bi si lahko razdelili naloge, nekdo zavarovanje, drugi IDA, tretji nadaljno aktiviranje gasilkih enot...
To sem samo predlagal...
Za pamet pravijo, da je edina stvar, ki je pravično razdeljena na svetu! Vsak zase pravi, da jo imama največ na svetu!

Lep pozdrav Uros
Uporabniški avatar
svajgerm
Kraj: maribor
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a svajgerm »

Beda je, ko nekateri modrujejo in to taki, ki verjetno na pravem požaru sploh še niso bili ali pa enkrat na leto.Sam mislim, da so gasilci eni ali drugi glede na slike odlično opravili delo in jim ničesar ni za zamerit ali očitat.
Kaj se čaka, življenje je kratko !
LESCE2
Kraj: Lesce-Gorenjska

Odgovor Napisal/-a LESCE2 »

Sebastjan:

Včeraj sem govoril s kolegom iz GRS Kranj, ki je povedal, da so bili PGD-ji zelo hitro alarmirani, je pa res trajalo da so prišli. Ura je bila za zaposlene res neugodna in ta težava je prisotna mislim, da po vseh PGD-jih.
Uporabniški avatar
uros11

svajgerm napisal/-a:Beda je, ko nekateri modrujejo in to taki, ki verjetno na pravem požaru sploh še niso bili ali pa enkrat na leto.Sam mislim, da so gasilci eni ali drugi glede na slike odlično opravili delo in jim ničesar ni za zamerit ali očitat.
Verjetno je to na mene letelo!

Jaz samo sprasujem!
porabili smo ze 6 strani, pa smo videli samo tri slike, vrsto gostov (ki samo kritizirajo) in pa kup obtozb!!!!
Mene kot operativca zanimajo predvsem potek dogodkov, alarmiranje, nacin vodenja in sistem gasenja!

V 6-tih straneh tega nisem zasledil?!?!
Ko pa napisem kaksen sistem smo imeli na podobnem pozaru pa pametujem!?

Lep pozdrav Uros
Anton

Odgovor Napisal/-a Anton »

Menim, da to je nesmiselno. Vodja intervencije naj določi enega ali več podvodij, ki vodita skupine gasilcev in mu poročata, sam vodja pa nadzira celotno intervencijo. Vodenje bi prevzeli gasilci GRS, ki bi vodili prostovoljce. To je smiselno pri velikih intervencijah, ker en sam vodja ne more nadzirati vsakega metra posebej, sploh pa ne, če je tudi sam vključen v gašenje.

Vodja intervencije naj ima rumen brezrokavnik in naj usmerja tudi sodelovanje s policijo in reševalci!
Uporabniški avatar
Sul
Kraj: Skofja Loka

Odgovor Napisal/-a Sul »

Bolj ko berem izjave posameznikov, bolj mi je slabo.
Mislim da nekateri še sedaj nimate razčiščenih dejstev kako je vse skupaj potekalo. Če pogledate v bilten boste ugotovili da so JZ GRS Kranj
9:23 posredovali na gozdnem požaru med Javornikom in Čepuljami
11:22 posredovali na omenjenem požaru ter
11:36 dobili poziv za prometno nesrečo.
Toliko o tem kaj vse so imeli na kupu, pa ne govoriti da je to nepomembno in da je treba takšne zadeve predvideti ( potem je potrebno predvideti tudi to da bi "lahko" bilo v tistem času v Kranju še pet takšnih požarov).
Med vožnjo na kraj je V.I. takoj poklical na intervencijo tudi prostovoljne enote in sicer PGD Primskovo ter mislim da PGD Stražišče. Istočasno se je v službo klicalo tudi dežurne gasilce ( kasneje pa vse zaposlene). Ravno prispejo na kraj ter razvrščajo vozila dobijo obvestilo o prometni nezgodi - dva gresta na prometno nezgodo (mislim da sta se zelo hitro vrnila nazaj na požarišče).
V glavnem upoštevati je potrebno vse dejavnike, od tega da so imeli v tistem času tri intervencije in da občina plačuje samo 9 gasilcev na izmeno (kar je v 95% int. dovolj ), da so prostovoljne enote bile klicane v prvem valu ( verjetno premalo vendar če bi bil odziv dober ter hiter morda dovolj - PGD xy poziv 11:25 prihod 11:55 :shock: ). Kar se tiče vodenja pa takole. Predstavljajte si da ste eden od štirih gasilcev ko pridete na kraj takšnega požara kot je bil ta hmmm kdo ima čas biti vodja? - tako da ne blatiti Mateja, ker je zelo sposoben gasilec v vseh pogledih! Zadeva je na začetku doživela zaplet in se je glede na situacijo dobro izvedla oz. izpeljala.
Omeniti pa je potrebno da je kasneje bilo pripravljeno sprejemno mesto, da je bila povezava med gasilskim domom ter požariščem z pitno vodo, IDA ter ostalo opremo, komuniciranje preko telefona je bilo izvedeno zaradi slabe ter zelo zasedene zveze.
To pisanje je moje mnenje, katerega sem si ustvaril tudi na podlagi poslušanja radio vez preko celotne intervencije - od izvoza naprej.

LP Jaka Sušnik
Uporabniški avatar
SUXic
GE: Dolič-Šentflorjan
Kraj: Dolič

Odgovor Napisal/-a SUXic »

berem objave od začetka, pa mi ni dalo miru....človek že ne ve več kaj si naj misli. Dobro odmislim tista gola blatenja gasilcev vse povprek. Ampak ljudje božji, kaj res ne znamo drugega kot golo kritizirat stvari. Le kaj si misli nek naključni obiskovalec, ko pride na to temo?! Po mojem nič kaj dobrega, saj je le tu in tam kaka vzpodbudna beseda.

Sam pa (da ne bo pomote živim daleč stran od Kranja) mislim, da vse le ni tako črno. Požar je bil dokaj uspešno pogašen in kapo dol vsem, ki so se trudili. Na vsaki intervenciji nastajajo napake in prav bi bilo, da bi napake te intervencije razgrnili na eni objektivni analizi, kjer bi lahko pogledali napake in predvideli načine, kako jih odpraviti oziroma načine, da bo naslednjič boljše, ne pa da kritizira vsak, ki ima 5 minut časa.

upam, da nisem preveč skrenil iz teme, vendar pač sem hotel povedati svoje mnenje......

lp AleŠ
Moje ime Aleš RAKOVNIK
Odgovori