Eksplozija in požar v Portorožu
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Eksplozija in požar v Portorožu
Zgodilo se je včeraj , 19.1.2007 ,pri pretakanju UNP iz avto cisterne v nadzemni rezervuar je prišlo do eksplozije in požara.
Ker so tovrstni požari bolj redki je prav , da kaj napišemo in se kaj koristnega pri tem naučimo.
Najprej me zanima, če so lahko takšni rezervuari UNP v zaprtem prostoru ?
Okrog posredovanja gasilcev pa upam , da bo kdo napisal , ki ima dokaj točne podatke.
Ker so tovrstni požari bolj redki je prav , da kaj napišemo in se kaj koristnega pri tem naučimo.
Najprej me zanima, če so lahko takšni rezervuari UNP v zaprtem prostoru ?
Okrog posredovanja gasilcev pa upam , da bo kdo napisal , ki ima dokaj točne podatke.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
- Mitja Gregorič
- Naj forumovec 2003

- Kraj: Volčja Draga
- Kontakt:
Pravilnik o utekočinjenem naftnem plinu (Ur. l. RS št. 22/91) zelo natančno opredeljuje vsa varnostna, tehnična in druga določila ter varnostne ukrepe, ki jih je potrebno dosledno upoštevati pri shranjevanju, transportu, pretakanju in uporabi UNP. Ta pravila in varnostne ukrepe morajo upoštevati tako projektanti kot izvajalci in uporabniki objektov, v katerih se UNP uporablja ali skladišči.
http://www.unp.si/index.php?id=6
Za vzdrževanje in opravljanje predpisanih pregledov plinohrama je odgovoren njegov lastnik. Postavitev in inštalacije plinskega rezervoarja za UNP mora opraviti strokovnjak, usposobljen za to delo. Plinsko trošilo (kotel za ogrevanje, bojler za toplo vodo in štedilnik) pa morajo montirati in preizkusiti predstavniki pooblaščenega servisa.
Plinohrami zahtevajo obvezne preglede in preizkušnje:
- preden začnemo plinski rezervoar in napeljave uporabljati, mora biti opravljen prevzemni inšpekcijski pregled;
- vsaki dve leti se opravi redni zunanji pregled, pri čemer se ugotavlja stanje plinohrama v obratovanju in uporabi, pregleda se varnostna in druga oprema plinohrama ter stanje mesta njegove postavitve;
- vsakih pet let se opravi redni notranji pregled, ko se preverja stanje notranjosti plinohrama (zvarnih spojev, kovic, ojačitev);
- vsakih deset let pa se opravi redni tlačni preizkus, ko strokovnjaki ugotavljajo, ali so na plinohramu nastale kakšne spremembe ali deformacije, ki ogrožajo pravilno in varno delovanje plinohrama.
Uporabniki plinohrama, ne glede na to, ali so njegovi lastniki ali ne, morajo skrbeti, da plinski rezervoar in plinsko napeljavo uporabljamo namensko, ju redno vzdržujemo in imamo nad njima stalen nadzor. Pri zemeljskih delih na vrtu okoli plinohrama moramo biti pozorni, da plinohrama in napeljave ne poškodujemo ali premaknemo. Vsako napako ali sum nepravilnega delovanja takoj javimo distributerju.
http://www.unp.si/index.php?id=6
Že sama postavitev plinskega rezervoarja je za moje pojme zgrešena. Kot je razvidno je postavljen v nek prostor pod stopnicami. Ali je to sploh dovoljeno? Ker ko je pri nas sosed želel imeti rezervoar je dobil točna navodila za izdelavo betonskih nosilcev ob stavbi, na katere so mu nato namestili rezervoar za plin. Po zdravi pameti nebi šel postavljati rezervoarja v zaprt prostor. Pri možni eksploziji bi s tem omogočili le večji efekt. Spet druga stvar je uhajanje plina...Na prostem bi zadeva bila bistveno manj nevarna saj bi težje dosegli eksplozivno koncetracijo, spet drugo so hlapi, ki se držijo pri tleh...Ne vem no tale reč tukaj smrdi, pa ne le po plinu, ampak po tem, da vsak dela mal po svoje potem se pa sprašujemo zakaj pride do nesreč. Upam, da se bo oglasil še kdo od prisotnih. Toliko pa iz moje strani.
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kontakt:
Pred 8 leti sem tudi jaz v hiši prešel na UNP in takrat sem moral postavit rezervuar 5 metrov od hiše. Spomnim se da sem takoj po tem bil na nekem sestanku v Kranju in na malico smo šli v neko gostilno blizu Brnika. Ime gostilne je bilo neka Ančka ali nekaj podobnega. Tam sem videl rezervuar UNP kar na terasi stanovanjske hiše v nadstropju.
Pa dobro , bil je vsaj na svežem zraku, da pa lahko gre v garažo hiše to pa nisem vedel !
Čestitke gasilcem za hrabro posredovanje in seveda policistom oziroma bližnjim sosedom , ki so posredovali z gasilniki.
škoda , da nimamo nikogar na forumu iz tistih koncev , ali pa vsaj kakšnega gasilca, ki je bil tam.
Pa dobro , bil je vsaj na svežem zraku, da pa lahko gre v garažo hiše to pa nisem vedel !
Čestitke gasilcem za hrabro posredovanje in seveda policistom oziroma bližnjim sosedom , ki so posredovali z gasilniki.
škoda , da nimamo nikogar na forumu iz tistih koncev , ali pa vsaj kakšnega gasilca, ki je bil tam.
Večino rezervoarjev v SLO je dano na reverz. Lastnik je torej distributer plina. Tako je tudi pri meni. Uporabljam ga že tri leta, kljub temu, da lastnik še vedno ni pridobil uporabnega dovoljenja. Vzrok je v tem, ker so mi najprej določili lokacijo za plonohram in tja so ga tudi postavili. Potem pa je prišel eden njihov nadzornik in mi težil, da lokacija ni primerna. dejal sem, da to ni moj problem in pri tem je tudi ostalo.....Za vzdrževanje in opravljanje predpisanih pregledov plinohrama je odgovoren njegov lastnik.
Z znanjem raste dvom!
Ima nekaj zemlje okoli hiše toda večinoma je pozidana.Denis napisal/-a:Postavitev rezervarja ni pravilna. Ali ga je lastnik kje dobil, oz. od koga odkupil in ga postavil tam kjer je pač imel prostor, ker pa nevemo lokacijo zgradbe je možno da nima okoli hiše 5m svoje zemlje.
Lastnik zdaj intenzivno popravlja nastalo škodo, nam radovednežem pa ne pusti blizu.
Lp,martin
Potrpežljivost je božja mast!
(samo revež je tisti, ki se z njo maže)
(samo revež je tisti, ki se z njo maže)
Mi smo bili na obisku v koprski brigadi, v petek popoldan, po požaru. Sodelujoči gasilec, je brez sramu priznal: V 20 letih, kar je gasilec, ga na intervenciji še ni bilo tako strah kot v petek. Mislim, da to pove vse. Povedal je, da niso imeli pravih informacij o dogodku, kje sploh je rezervoar ali je plin še odprt ali ne, kaj kje pušča, voznika in njegovega pomočnika pa so že odpeljali. Pač šli so pogasit, pa če poči poči...
Nekaj se lahko tudi sliši in vidi na tej povezavi:
http://24ur.com/naslovnica/novice/crnak ... 160536.php
http://24ur.com/naslovnica/novice/crnak ... 160536.php
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kontakt:
Kaj se ti pa zdi v tem stavku napak , da se čudiš Denis ??Denis napisal/-a:Policisti so tudi brez glave leteli gasit z gasilnimi aparati ??? in preprečili večjo eksplozijo ojej.
Jaz bi jih pohvalil, saj zato so gasilniki, da se hitro ukrepa in prepreči širjenje požara ! Ne vem no ?