Izobraževanje za čin NIŽJI GASILSKI ČASTNIK

Tečaji, vaje, šola ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

dkrzic napisal/-a:V kolikor pa narediš kakšno specialnost pa se čakalna doba eno leto skrajša.
Motiš se. V pravilih gasilske službe je določeno, da mora imeti kandidat najmanj 2 leti aktivnega staža kot gasilec. Ne smeš mešati s činom gasilec I. stopnje, ki ga lahko gasilec dobi po enem letu staža v činu gasilec in opravljeno določeno specialnostjo.
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

Pa tudi za nadaljevalni tečaj ti ni treba čakat dve leti!
dorca

Odg: Izobraževanje za čin NIŽJI GASILSKI ČASTNIK

Odgovor Napisal/-a dorca »

Še sama imam vprašanje za izobraževanje za višji čin. Pri nas v društvu nobedenn ne ve točnega odgovora. Eden pravi tako, drugi drugače....

Sem cca 11 let gasilka. Imam opravljeno do sedaj za gasilca vodja skupine. Specialnosti nisem šla opravljat, ker se sama ne vidim v vlogi bolničarja (pač nisem za to), za druge specialnosti pa "ženske baje nismo" dobre. Rada bi si pridobila še nekaj izobrazbe na področju gasilstva.

Imam visoko stopnjo izobrazbe privat, kmalu bom tudi magister po bolonjskem sistemu. Naše društvo je manjše, večinoma starejši, brez izobrazbe, a z izkušnjami, nekaj mladih z elanom.

Zanima me ali imam izpolnjene pogoje za NGČ oz. ali lahko to stopnjo kar preskočim in grem na VGČ. Lani so sicer imeli usposabljanje na naši GZ za NGČ, pa mi noben tega ni povedal. od drugih sem izvedela, ko je bilo že konec. Ko sem pri nas vprašala poveljnika, zakaj mi tega ni povedal, sem prejela odgovor, da itak nimam časa še za take stvari, da imam doma kaj bolj pametnega za delat (baje smo ženske samo za štedilnik, pranje, okopavanje,...). Sem tudi član UO, aktivna je naša cela družina.

Hvala že vnaprej.
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Na podlagi napisanega (vodja skupine, visoka izobrazba)se lahko prijaviš na tečaj za vodjo enote - NGČ ali pa ta tečaj preskočiš in se prijaviš na tečaj za vodjo enot - GČ.
Sicer je pa vse točno navedeno v Posebnih pravilih prostovoljnih gasilcev:

• tečaj za vodjo enote lahko opravi kandidat, ki ima:
- najmanj 2 leti aktivnega staža od izpita za vodjo skupine;
• tečaj za vodjo enot lahko opravi kandidat, ki ima:
- najmanj 2 leti aktivnega staža od izpita za vodjo enote in splošno izobrazbo najmanj V. stopnje;
- najmanj VI. stopnjo splošne izobrazbe in 3 leta staža od izpita za gasilca;
• tečaj za člane višjih poveljstev lahko opravi kandidat, ki ima:
- opravljen izpit za vodjo enot in ima najmanj 3 leta aktivnega staža kot poveljnik gasilskega društva;
- najmanj 2 leti od izpita za vodjo enot in najmanj VII. stopnjo splošne šolske izobrazbe;
- najmanj 4 leta od izpita za vodjo enot in najmanj VI. stopnjo splošne šolske izobrazbe;
- najmanj 7 let od izpita za vodjo enot in najmanj V. stopnjo splošne šolske izobrazbe;

Sabina
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

dorca napisal/-a:Še sama imam vprašanje za izobraževanje za višji čin. Pri nas v društvu nobedenn ne ve točnega odgovora. Eden pravi tako, drugi drugače....

Sem cca 11 let gasilka. Imam opravljeno do sedaj za gasilca vodja skupine. Specialnosti nisem šla opravljat, ker se sama ne vidim v vlogi bolničarja (pač nisem za to), za druge specialnosti pa "ženske baje nismo" dobre. Rada bi si pridobila še nekaj izobrazbe na področju gasilstva.

Imam visoko stopnjo izobrazbe privat, kmalu bom tudi magister po bolonjskem sistemu. Naše društvo je manjše, večinoma starejši, brez izobrazbe, a z izkušnjami, nekaj mladih z elanom.

Zanima me ali imam izpolnjene pogoje za NGČ oz. ali lahko to stopnjo kar preskočim in grem na VGČ. Lani so sicer imeli usposabljanje na naši GZ za NGČ, pa mi noben tega ni povedal. od drugih sem izvedela, ko je bilo že konec. Ko sem pri nas vprašala poveljnika, zakaj mi tega ni povedal, sem prejela odgovor, da itak nimam časa še za take stvari, da imam doma kaj bolj pametnega za delat (baje smo ženske samo za štedilnik, pranje, okopavanje,...). Sem tudi član UO, aktivna je naša cela družina.

Hvala že vnaprej.
O ljubi Bog in sveta preproščina [-o< Kako lepo si opisala stanje v tvojem PGD. Pa koliko podobnih zgodb je v naši deželi. Poveljnik sploh ne ve za kaj je poveljnik in kakšne so njegove naloge. Svetujem ti, da vstrajaš in če imaš voljo in namen, da se tudi na področju gasilstva kaj naučiš, boš sigurno uspela. Odločiti pa se moraš kje se vidiš v gasilski enoti. Ali morda v organizacijski smeri. Tista skupina, ki jo omenjaš , mladi z elanom pa tudi naj pritisne na poveljnika in naj se izobražujejo.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
VladoP
GE: Radlje ob Dravi
Kraj: Radlje ob Dravi
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a VladoP »

Si članica UO in nisi vedela za tečaj, ki se je organiziral v vaši zvezi? #-o

Na naslednji seji udari po mizi in še po čem :!:
dorca

Re: Izobraževanje za čin NIŽJI GASILSKI ČASTNIK

Odgovor Napisal/-a dorca »

Hvala vsem za odgovor.
Za tečaj sem čisto slučajno izvedela, pri nas pa UO o tem nismo govorili. Pošta, ki pride na naslov gasilskega društva prevzema tajnica in razdeli komur gre. kar je zadev od poveljnika, dobi on. Kaj pa on dela oz. ne dela, nisem seznanjena. Včasih mu kaj rečem, vendar se nima smisla pogovarjat (baje ima narejenih le 6 razredov osnovne šole) in priučitev v službi, a je izredno pameten.
Sem videla, da letos na naši zvezi tega tečaja ni, a nič hudega. Bo verjetno naslednje leto in upam, da bom ena izmed tečajnikov.
Odgovori