HELIKOPTERSKA POMOČ AMZS

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odgovori
Blue twelve

Odgovor Napisal/-a Blue twelve »

Logična poteza. Nobeden od reševalcev ni nikoli delal z A109E zato bo za nekaj časa delo potekalo z AB412.
Uporabniški avatar
saxtenor3

Odgovor Napisal/-a saxtenor3 »

Opremo bo treba sicer še nekoliko dopolniti, saj manjka ventilator, monitor in aspirator.
Glede opreme so pa šli spet koraj nazaj - vsaj glede opreme reševalcev. Upam da bodo to čimprej dobili ker brez teh treh aparatur je delo resno oteženo....
In če povzamem Antonov post defi verjetno spet ni (nebo) fiksen, prostor nebo razporejen glede na potrebe pacienta in ekipe itd.....
Ni lepšega občutka kot da nekomu rešiš življenje......
darko

Odgovor Napisal/-a darko »

In pa tipično slovensko. V vsakem časopisu drug tip helikopterja, druga oprema, itd. Vendar novico sem povzel iz časopisa.
A109 je neprimerno manjši od belčka in ne vem kako bi se vsi stlačili vanj.
Darko
Blue twelve

darko napisal/-a:In pa tipično slovensko. V vsakem časopisu drug tip helikopterja, druga oprema, itd. Vendar novico sem povzel iz časopisa.
A109 je neprimerno manjši od belčka in ne vem kako bi se vsi stlačili vanj.
Darko
Tako kot v EC135...

Novinarji so v toku, objavijo vsako zadevo pa ali je preverjena ali ne. Pišejo da bodo uporabljali 109, medtem ko reševalci niso bili še niti blizu tega, zato bo za nekaj časa 412, potem pa 109 ko bodo usposobljeni.
Uporabniški avatar
saxtenor3

Odgovor Napisal/-a saxtenor3 »

Blue twelve napisal/-a:........medtem ko reševalci niso bili še niti blizu tega, zato bo za nekaj časa 412, potem pa 109 ko bodo usposobljeni.
Me zanima zakaj ta tvoja trditev? Kolikor je meni znano ni problem v reševalcih in njihovi usposobljenosti, ampak v helikopterju samem.
Ni lepšega občutka kot da nekomu rešiš življenje......
Blue twelve

Lahko rečemo da je problem v helikopterju in reševalcih. Vsak helikopter ima svoje specifične lastnosti na katere je treba tiste, ki delajo z njim usposobit. To ni kot zamenjava avta, zadeve so malo bol resne. Kolikor vem bodo nekaj časa na 412 potem pa na 109.

No ja, sicer je pa 412 je bol priročen, reševalci so z njim seznanjeni, saj je identičen vojaškemu, ampak dvomim da bo ostal do konca te prehodne faze HNMP, saj se potrebuje za druge naloge, preden se mu izteče resurs in mora na servis.
Posavec Anton
Kraj: Reševalna postaja, KC Ljubljana

Helikopter

Odgovor Napisal/-a Posavec Anton »

Pozdravljeni,

Blue twelve, zagotovo prihajaš iz "helikopterskih" vrst in glede na informacije, ki jih podajaš, predvidevam, da si iz Letalske enote policije. Prosil pa bi te, da ne podajaš samo delnih informacij. Vse kar navajaš je sicer res, vendar je tu še kar nekaj informacij, ki potem oblikujejo celotno sliko. Ni prav, da ljudem izkrivljamo sliko.
Hvala vsem iz Policije, ki so nam pomagali, da lahko sploh nadaljujemo službo reševanja s helikopterjem. Mi smo se itak in se tudi bomo dobro razumeli, saj smo samo operativci, ki skušamo svoje delo čimbolje opravljati.
AB 412 je samo prehodna rešitev in ni ravno helikopter (čeprav je res, da je zelo komot) za primarno reševanje, bolj za sekundarne prevoze. Kot si tudi sam podal, je boljši helikopter tipa EC 135 ali tudi Augusta 109 Power, ki jo ima naša Policija. Eni v svetu pač uporabljajo ene helikopterje, drugi druge. Roko na srce, več je tistih z EC 135 (in to vse več). Za privat vožnjo bi imel rajši A 109 (italijani pač znajo delati Ferarrije), za reševanje pa je tudi meni bolj všeč EC 135. Zagotovo pa imata vsak svoje slabosti in prednosti. Problem je, da slovenski A 109 P ni opremljen za primarno reševanje (napeljava kisika, pritrjevanje opreme, ni najboljši za prevelike "potnike", ...) kar naj bi v prihodnjih dneh skušali počasi odpraviti. Sploh ne dvomim, da bodo Policisti letalci to naredili dobro. Tega, da ta helikopter sploh ni opremljen, noben minister ne napiše v medije. Služba je za njih pač urejena.
Kljub temu pa opozarjam, da ne smemo zaiti na kriva pota. V Sloveniji moramo imeti samostojno službo za helikoptersko reševanje. To ne moreta delati ne vojska ne Policija. Nihče ni nikoli rekel, da tega niso sposobni ali ne zmorejo. Problem je, da te službe imajo veliko svojega dela in se ne morejo ukvarjati z reševanjem, čeprav so tako eni kot drugi bili vsa leta steber reševanja v Sloveniji. To so službe, ki so financirane iz proračuna in ne morejo delati komercialnih poletov. O financiranju sem pisal že v svojem prejšnjem prispevku in se ne bom ponavljal.
Torej kaj naj rečem za konec - hvala še enkrat vsem, ki pomagate, da služba HNMP lahko teče nemoteno naprej, čeprav improvizirano. To moramo vsi storiti zaradi bolnikov in poškodovancev. Hvala, ker se trudite, da bi tudi v prehodnem obdobju do razpisa dobili kar se da ustrezen helikopter za primarno reševanje. Vemo, da tudi vam ni enostavno in morate tako kot mi reševati neko krizno situacijo.
Še vedno pa se kot državljan R Slovenije sprašujem, ali je normalno, da čez noč ukineš profesionalno organizirano službo, ki bi lahko delovala do trenutka, ko se bo zadeva uredila tako kot se mora. Narejena je bila napaka, potem se pa z drugo napako popravlja prva. Posledice napake bi bilo pač potrebno požreti in čimprej začeti urejevati zadeve. Sedaj se je število klicev za helikoptersko pomoč zmanjšalo (jih praktično ni - srčno upam, da se bom čimprej moral demantirati), ker se po mojem, ekipe nujne medicinske pomoči na terenu sploh več ne upajo klicati. Saj ni čudno glede na ves ta cirkus. Služba, ki se je dobro gradila (in izgradila) več kot tri leta, bo morala kot kaže začeti znova. Vsi dobro vemo, da je vsak nov poskus veliko težji in vzame veliko več časa, da dosežeš uspeh. Operativcev nikoli nihče nič ne vpraša. Sem optimist po naravi in upam, da se bo ta juha čimprej shladila. Predvsem v korist bolnikov in poškodovancev, ki pomoč potrebujejo. Lep dan vsem!

Tone Posavec
Na koncu je vedno vse dobro!
Blue twelve

Re: Helikopter

Upam da razumeš zakaj ne podajam vseh informacij. Žal se v tej lepi državici dogaja to, da tisti ki se nas najbol dotika neka zadeva, za to zadnji izvemo in so informacije "vodilnih" včasih nekoliko zbegane. Po drugi strani pa nisem pooblaščen za javno obveščanje.

Kot sem napisal, 412 je prehodna rešitev, tako kot je to da policija opravlja sedaj to dejavnost. Tako policija kot vojska se zavzemamo za to, da HEMS opravlja temu posvečena služba. Vsi imamo svoje naloge in svoje namene za določene helikopterje. Podatek, ki sem ga zasledil v medijih: "policija si lahko privošči en helikopter manj" je zelo zavajujoč, nekako namigujejo kot da jih imamo že preveč, dejansko pa teče postopek za nabavo še enega.

A109 je res manj primeren za HEMS kot EC135, vsaj po mojem mnenju, se pa dejansko v svetu uporablja tudi v ta namen. Veliko je argumentov za EC, ki jih sedaj nebi našteval. Govora je o manjkajoči opremi, ki je res da nimamo, saj gre vendar za policijski helikopter ne medico. Za to bi morala poskrbeti Bručanova "partija".

V tujini HEMS helikopterji (z izjemo avto moto klubov - ADAC, OAMTC, ipd. ) v glavnem letijo zaradi sponzorjev. Večina je polimanih z raznimi oglasi, in prav je tako. HEMS helikopoterje bi morali financirati v tem smislu, da so neodvisni od vlade in njihovih nihanj ob vsaki "menstruaciji" in aferi. Žal lahko o tem pri nas le sanjamo. Velik dosežek bo že, če končno uspe razpis in se vzpostavi služba helikopterskega reševanja.

Ob miniranju FlyCOM-a gre veliki večini moje stroke na bruhanje. Končno je nekomu uspelo vzpostaviti zelo učinkovito službo, pa jo zatrejo politična trenja. Žalost Slovenije je ravno metanje polen pod noge, Slovenec Slovencu. Veliko je sposobnih ljudi a zaradi tistih, nižje uvrščenih po Darwinu, žal višje po oblasti, ne morejo narediti nič, kot da le gledajo kako jih zatirajo.

Sedaj lahko le upamo...
Uporabniški avatar
Jani
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jani »

Vsi pišete, da je AB412 začasna oz. prehodna rešitev. Mene pa zanima, koliko časa bo dejansko minilo, da bodo prevoze pričeli izvajati z AB109? Nimam niti približnega občutka, a je to en teden mesec, pol leta?!? Glede na to, da bo mednarodni razpis, drugega izvajalca še kar nekaj časa ni pričakovati.

lp Jani
Blue twelve

Zaenkrat govorijo, da naj bi bil razpis v roku meseca, meseca in pol zaključen. Ampak to se zdi kot pravljica. A109 (če) naj bi zamenjal AB412 takoj ko zrihtajo opremo.
Posavec Anton

Helikopter

Blue Twelve strinjam se s tabo in smo na isti frekvenci. Žal nekatere stvari niso za objavo in morda je tudi tako bolje. Ko me vidiš na Brniku, me pocukaj za rokav. Upam, da bo uspelo čim prej zrihtati A 109, vsaj začasno, v končni fazi pa speljati zadevo (razpis) tako kot je potrebno. Tudi meni je žal FlyComa, ker vem koliko so vložili v zadevo in jo do petka res profesionalno vodili. Upam, da bom imel priliko z njimi še delati in ne bodo obupali v tej "dolini Šentflorjanski"! Ni šlo samo za denar kot nekateri interpretirajo. Žal je izpadla zadeva tako kot je... Lep dan!

Anton Posavec
Uporabniški avatar
Mare
GE: GBL in PGD Verd
Kraj: Janezova vas-Gbl

HeNMP

Odgovor Napisal/-a Mare »

Živjo!
Tudi meni je žal,da se je to zgodilo HNMP!Spet bo treba od začetkakar se tudi dogaja že!Mednarodni razpis bo zelo težko izpeljati!Zakaj?Na razpis se bojo lahko prijavili marsikatere firme!Pa bodo imele pravi helikopter,pravo opremo?
Ali bo komisija upoštevala predloge tudi tistih ljudi ,ki bodo to tudi uporabljali? Če bo komisija dobra,teh.dovršena in predvsem ,da bo vedela kaj točno sploh hoče imeti,potem mislim da bo to to,kot smo že videli (FLYCOM)!
Malo me spominja na dogodke izpred let: nabava helikopterjev v slovenski vojski(Cougorji)nekaj časa so bili prizemljeni!Pa so to pravi helikopterji za gašenje požarov? :roll:
Potem je bila nabava slovenskih tunelskih vozil!(komedija) :lol: Zakaj?oprema za prvo pomoč sploh ni bila enakovredna tisti,ki jo uporabljajo reševalci!Jeseniški poklicni gasilci pa so ostali brez vozila(a bi bilo preveč,če bi kupili še eno vozilo?) :roll:
Potem še aja Posavec se bo spomnil nakup reševalnega motorja-pojekt motorist reševalec!(celo koncert ste morali narediti,da se je projekt izpeljal ( KAPO DOL PODJETNIKU AKRAPOVIČU)kje je bila vlada???
pa še bi se našlo...
Mogoče pa naredimo koncert,če bo HENMP zopet taka kot mora biti! 8)
No takle mamo v slo in upam ,da nisem koga preveč prizadel!
Lp od ježa! 8)
V službi me kličejo Ježek!
Uporabniški avatar
Marko Novak
moderator
moderator
Kraj: PGD Zagorje - mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Marko Novak »

Glede na sposobnost "Bručanovih" komisij, bi človek prej verjel da bodo poletele operacijske mize kot pa ..... Ja Ježek se spomnim koncerta ... ob takšnih priložnostih bi si človek zaželel da g. Akrapovič proizvaja helikopterje :lol:

Slab začetek dober konec, počakajmo.... hvala bogu da še obstaja zdrav razum in L.E.P.
Marko NOVAK...GSM 040 631 011
Uporabniški avatar
MIŠICA
Kraj: Slape-Polje

Odgovor Napisal/-a MIŠICA »

Še sami nevejo če bi uporabljal helikopter.
Lepo je biti gasilec.
Posavec Anton

Dragi prijatelji,

To je slika našega helikopterja EC 135, ko sta ga pilota Jože Kalan in Primož Škufca v soboto prepeljala nazaj v Nemčijo. Tako je bila narejena pika na i eni večjih neumnosti, ki smo ji bili priča v zadnjem času. Slovenci smo skregani z belim kruhom! Samo upamo lahko, da se bo ta krasna mašina vrnila čimprej nazaj in bo dobro služila svojemu namenu - nudenju pomoči najhuje obolelim in poškodovanim Slovenkam in Slovencem ter vsem gostom naše doline Šentflorjanske. Osebno upam, da bo nekdo odgovarjal za to neumno početje. Lep pozdrav in vsem lep dan!

Anton Posavec
Priponke
Poslovilni posnetek z EC 135 (20 01 2007) 2.JPG
Odgovori