Pogoji za VGČ ?

Tečaji, vaje, šola ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
GasGori

Pogoji za VGČ ?

Odgovor Napisal/-a GasGori »

V danes objavljenem razpisu za izobraževanja v letu 2007 me zanima ali je razpis v skladu s pravili gasilske službe. Še posebej del za VGČ(minula leta je za prijavo zadostovala že izobrazba VI stopnje, čin gasilec in 5 let staža v gasilski enoti ali izobrazba VII stopnje, čin gasilec in 3 leta staža v gasilski enoti)!
Nimam namena preskočit nobenega usposabljanja, a me zanima ali se pravila gasilske službe več ne uporabljajo pri nas. Morda pa komisija za izobraževanja GZS ne potrebuje teh pravil. Res je, da je to potrdila le komisija za izobraževanje, ampak sedaj manjka le še korak, da to potrdi GZS dne 19.12. 2006 na svoji seji. Morda so kakšne izjeme, ko se jih ne upošteva. Ali pa nisem bil poučen :oops: , da so bila sprejeta nova pravila in če so bila bi vas prosil, da mi jih kdo posreduje :lol: . Prosim pokomentirajte vaše poglede glede naše GASILSKE ORGANIZACIJE na ravni države. :wink:

RAZPIS 2007:
Na tečaj se lahko prijavijo kandidati, ki imajo opravljen tečaj za vodjo enot in najmanj 3 leta aktivnega staža kot poveljniki gasilskega društva (vpisana funkcija v Vulkanu) in so opravili tečaj za poveljnika PGD, oziroma kandidatiz 2 letoma aktivnega staža kot vodje enot in splošno šolsko izobrazbo VII. stopnje, oziroma kandidati, s 4 leti aktivnega staža kot vodje enot in splošno šolsko izobrazbo VI.
stopnje, oziroma kandidati, ki imajo najmanj 7 let staža v činu gasilskega častnika (opravljen tečaj za vodjo enot pred 7 leti) in splošno izobrazbo V. stopnje oziroma gasilski častniki z 10. leti staža v činu gasilskega častnika (opravljen tečaj za vodjo enot pred 10 leti). Kandidati morajo uspešno opraviti sprejemno testiranje. Upoštevali bomo le prijave s popolno dokumentacijo (podrobno mnenje gasilke zveze o ustreznosti kandidata, vpisano operativno funkcijo poveljnik PGD v Vulkanu, fotokopija diplome)!

Lep dan vsem!
Uporabniški avatar
BAČO
moderator
moderator
Kraj: Dol pri Hrastniku
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BAČO »

Ne vem sicer kako je s sprejetjem takšnih sprememb in objavo v PGS, se mi pa vsekakor zdi prav, da so nekoliko "zaostrili" pogoje za prijavo na sprejemne izpite za ČVP =D> .

Moje mišlenje :!:

LP BAČO 8)
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

Mene pa bolj zanima, kdaj bodo pričeli izvajati tečaj tako kot piše v NAMENU tečaja.

Ali pa bodo še naprej štancali VGČ-je, ki potem lenarijo po društvih in spijo na tako "težko"prigaranih lovorikah :twisted: .

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
ivo
Kraj: hajdina

VGČ

Odgovor Napisal/-a ivo »

Pozdravljeni

Janez je napisal :
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Ali pa bodo še naprej štancali VGČ-je, ki potem lenarijo po društvih in spijo na tako "težko"prigaranih lovorikah.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Ko bi vsaj spali, potem ne bi bilo škode. Tako pa nekateri s svojim neznanjem počnejo neumnosti in žal tudi "svinjarije" (oprostite izrazu) in posledično seveda veliko škodo za gasilsko organizacijo.

Ivo
Uporabniški avatar
Brko
Kraj: Rojstna vas Matevža Haceta

VGČ

Odgovor Napisal/-a Brko »

Lep pozdrav,ker se nisem že dolgo nič oglasilBačo hoj.
Nekaj pa se mi zdi vsekakor dobro pri teh sprejemcih vsaj za organizacijo. V raspisu je napisan sprejemni test.Kul saj se bodo morali tudi oni učit Zakonodajo,Zakone ,P.S.,itd.
Ostali raspisi pa so že nekaj let isti.
Uporabniški avatar
JozeR
Kraj: Zagorje ob Savi

Odgovor Napisal/-a JozeR »

:lol: :lol: :lol:
Ja, hitro se opazi, da ni več mogoče preskočiti v VGČ.

GasGori: Zakaj se razburjaš, če nisi imel namena preskočiti?! Jaz sem se "pa ravno letos" nameraval prijavit, pa se zdaj ne morem... Pa kaj.

V Pravilih gasilske službe, ki jih imam jaz, piše:
- tečaj za člane višjih poveljstev lahko opravi kandidat, ki ima najmanj 3 leta aktivnega staža kot poveljnik gasilskega društva ali najmanj 7 let aktivnega staža kot vodja enot in praviloma splošno izobrazbo najmanj V. stopnje, ali, da ima 10 let aktivnega staža kot vodja enot.

Tisto "preskakovanje" ni bilo nikoli uradno uzakonjeno. Šlo je bolj za vsakoletne "izjeme". Ali so sedaj ugotovili, da imamo dosti generalov ali pa so vsi, ki so imeli kaj besede "preskočili" med generale - vsekakor so se vrata zaprla.

Lahko pa tudi, da jaz nimam zadje verzije Pravil gasilske službe, ker je bilo nekaj osnutkov in spreminjanj in variant - in mogoče je kakšna "interna" verzija izšla v tajnem uradnem listu?! :twisted:

Na pomoč,
Jože
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

JozeR napisal/-a:Tisto "preskakovanje" ni bilo nikoli uradno uzakonjeno. Šlo je bolj za vsakoletne "izjeme".
Ni bilo ravno tako.
PGS napisal/-a:10.4.2.

Brez predhodno opravljenih izpitov za strokovnost gasilskih vodij v točki 10.1.1. imajo pravico udeležbe na tečaju in opravljanje izpita za:

...

- član višjih poveljstev - gasilec z najmanj VI. stopnjo izobrazbe in najmanj 5 leti staža v gasilski enoti in gasilec z najmanj VII. stopnjo splošne izobrazbe in najmanj 3 leti staža v gasilski enoti.
Ne glede na to, da tudi sam zagovarjam strožje kriterije, pa nikakor ne morem mimo tega, da so bila s tem razpisom spet kršena Pravila gasilske službe. Čeprav minister predpiše izobraževalne programe za temeljno
in dopolnilno usposabljanje prostovoljnih gasilcev in programe za izpite prostovoljnih gasilcev, ne morejo ti veljati, dokler so v nasprotju s PGS, saj je strokovno usposabljanje gasilcev urejeno prav z njimi in je program usposabljanj podrejeni predpis. Torej, kot sem že ničkolikokrat doslej že napisal, spet dokazljivo kršenje predpisov s strani GZS.
Uporabniški avatar
pes
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a pes »

Še vedno je v veljavnosti staro načelo, pravila so zato da se kršijo. To pa se ne bo spremenilo.
Uporabniški avatar
JozeR
Kraj: Zagorje ob Savi

Odgovor Napisal/-a JozeR »

Peter napisal/-a:
JozeR napisal/-a:Tisto "preskakovanje" ni bilo nikoli uradno uzakonjeno. Šlo je bolj za vsakoletne "izjeme".
Ni bilo ravno tako.
PGS napisal/-a:10.4.2.

Brez predhodno opravljenih izpitov za strokovnost gasilskih vodij v točki 10.1.1. imajo pravico udeležbe na tečaju in opravljanje izpita za:

...

- član višjih poveljstev - gasilec z najmanj VI. stopnjo izobrazbe in najmanj 5 leti staža v gasilski enoti in gasilec z najmanj VII. stopnjo splošne izobrazbe in najmanj 3 leti staža v gasilski enoti.
Ups! Sem prehitro nehal brati PGS... :oops:

Hvala, Peter. Že pišem pritožbo. :wink:

Na pomoč,
Jože
GasGori

Odgovor Napisal/-a GasGori »

JozeR,
sploh se ne razburjam, imam že nekaj let VII stopnjo, več kot 10 let staža v enoti in imel sem možnost, da bi šel na tečaj že prej. Vendar prav zaradi znanja in iskušenj sem letos obiskal tečaj za častnike in sem imel namreč voljo z osvojenim znanjem le to še nadgraditi. Vendar vsaj za nekaj let(v primeru novih razpisnih pogojev je opaziti, da se lahko spremeni karkoli) ne bo nič iz tega...

Ko ima človek voljo in čas, ki ga je danes težko najti, mu moraš dati možnost in vzpodbudo... :? Kot zgleda, pa je generalov res dovolj... A v naši gasilski zvezi je vprašanje, če je to res tako, še posebej pri ljudeh, ki delujejo v operativi...

Morda pa bo veljalo:
Kdor čaka, dočaka...
Uporabniški avatar
pbb

Odgovor Napisal/-a pbb »

GasGori napisal/-a:JozeR,
sploh se ne razburjam, imam že nekaj let VII stopnjo, več kot 10 let staža v enoti in imel sem možnost, da bi šel na tečaj že prej. Vendar prav zaradi znanja in iskušenj sem letos obiskal tečaj za častnike in sem imel namreč voljo z osvojenim znanjem le to še nadgraditi. Vendar vsaj za nekaj let(v primeru novih razpisnih pogojev je opaziti, da se lahko spremeni karkoli) ne bo nič iz tega...

Ko ima človek voljo in čas, ki ga je danes težko najti, mu moraš dati možnost in vzpodbudo... :? Kot zgleda, pa je generalov res dovolj... A v naši gasilski zvezi je vprašanje, če je to res tako, še posebej pri ljudeh, ki delujejo v operativi...

Morda pa bo veljalo:
Kdor čaka, dočaka...
Kako že pravijo; ena lastovka, še ne prinese pomladi. :roll:
če te je strah, delaj tisto česar te je strah !
Odgovori