Barva gasilske zaščitne obleke

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
man 14.284
Kraj: Zgornja Bistrica

Barva gasilske zaščitne obleke

Odgovor Napisal/-a man 14.284 »

Pred leti ko še vse GE enote niso zagotovile zaščitnih oblek(tipiziranih) smo večkrat na intervecijah(večjih požarih) ko je sodelovalo več enot bili kot da bi priši eni iz nemčije drugi iz pakistana spet drugi iz cestnega podjetja.

V tem času sedaj smo gasilci končno dobili tipizirane obleke(več proizvajalcev) smo končo bili podobni nekakšni urejeni organizaciji! Sedaj pa opažam da se reklamirajo obleke zlate oz. rumene barve ki jih zelo hvalijo nekateri pa že uporabljajo. Super se mi zdi da naša zaščitna oprema napreduje iz se izbolšuje vendar bi morali ostati na barvah ki smo jih tipizirali !! In v nasledjih letih bomo spet eni iz nemčije drugi iz amerike :oops:
Je res ta barva prava za gasilce ali le modna muha? :?: Pa vaše mnenje :?:
Uporabniški avatar
LeonK
GE: Radlje ob Dravi
Kraj: Radlje ob Dravi
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a LeonK »

Jaz mislim da se iz leta v leto oprema spreminja in izboljšuje. Boljše da je tako kot pa da sploh ne bi bilo zaščitne opreme gasilca. Ni važno kakšna je obleka po zunanjosti važno je da te dobro zaščiti npr. pred ognjem.
To je moje mnenje :)
GE Radlje ob Dravi spletna stran:
http://www.pgdradlje.si
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

Ja jaz se pridružujem prehodnikoma, barva obleke niti ni najbolj pomembna, važni so certifikati, DIN, EU standardi in podobne stvari. Poznam pa društvo ki se poteguje za državno koncesijo (prometne nesreče) imajo super GVC, ampak celotna enota premore samo 3 tipizirane zaščitne obleke, ostali imajo pa gumijast palerine in podobno staro šaro, ki v gasilskih domovih nima kaj iskat, ker ni tipizirana in ustrezna! Kako je to mogoče nevem?
Uporabniški avatar
Franci
Kraj: Velike Lašče
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Franci »

Tudi ljubljanski poklicni bodo prešli na rjavo rumenem. vendar poklicni naj imajo pač te ... . Mislim pa da bi morali prostovoljci imeti modre in to ustrezne z vsemi standradi in certifikati, ki pač morajo biti. 8)
Stati inu obstati. /Trubar/
jeprga

Odgovor Napisal/-a jeprga »

Si bom dovolil kratko pojasnilo v tej temi, da ne bo preveč "prepira" okrog barv in podobnega.
Tipizirana naj bi bila modra? temno modra ali svetlo?? Trenutno lahko srečaš skoraj vse odtenke od marin do pariške...
Hec pri teh oblekah je material! Dosedanje obleke so bile večinoma iz nomexa, nomexa Delta T in še nekaterih različic.
Novejše "ta rumene" pa so izdelane iz materiala PBI Gold (PBI-polibenzoblablabla...) Gold se ne imenuje zato, ker bi nastal za neko posebno priložnost, pač pa zato, ker je to "naravna" barva materiala, ki je sam posebi seveda povsem sintetičen.
Na tržišču sicer obstajajo tudi druge barve materiala (modra, rdeča) vendar je zaenkrat postopek pridobivanja PBi-ja v katerikoli drugi, razen osnovni barvi, prekleto drag in posledično so drage tudi obleke.
Točnih lastnosti v katerih PBI prekaša nomex, ne bom našteval, ker, če sem iskren sem jih precej že pozabil, se bom pa obregnil ob eno drugo stvar, ko je že govora o barvah.
In sicer: kaj menite, katera barva se lepše segreva in vleče nase svetlobo, modra ali rumena?
Zatorej, moje mnenje je: čisto vseeno je kakšne barve obleko nosim. Važno je, da je, če je le mogoče najboljša in da dobro zaščiti mojo rit!
Za na lepše pa najraje oblečem kakšno fejst srajčko ja :wink:
Uporabniški avatar
Tomkat
GE: PGD Škofja vas
Kraj: Celje - Škofja vas

Odgovor Napisal/-a Tomkat »

Nisem strokovnjak za zaščitna oblačila. Ne poznam podrobnosti vseh mogočih DIN, ISO, SQ in ne vem katerih še standardov.
Vem le to, da je gasilska zaščitna obleka običajno iz dveh kosov - hlač in jakne; vem da imajo hlače dve hlačnici in jakna dva rokava; vem, da je obleko potrebno imeti na sebi ko gremo gasit požar, da mora biti ustrezno nameščena in zaprta; da moramo poleg nje imeti še podkapo, škornje, čelado, rokavice sicer ne velja nič. Vem da je fino če "diha" in da v njej ne "zgorim", ni pa fino če me poplavi že jutranja megla.
Zakaj vse to pisanje se boste vprašali? Ta spet nekaj naklada bi bil smiseln odgovor.
Hočem pa reči naslednje: meni je bistveno, da obleka, ki jo imam na sebi med intervencijo svoje delo opravi 100%.

Pa naj bo pariško modra, sinje modra, marin modra, rjava, zlata, zlato-rumena, bordo rdeča, oranžna, roza, fluorescentno zelena ali pa bela.
Važno da ni raztrgana ali kako drugače poškodovana.

In od tu naprej se filozofija konča, pa naj ima GBL (po novem) zlato-rumene, kranjčani rdeče, celjani modre, oni drugi spet takšne. Važno da svoje delo v njih dobro opravimo. In se domov vrnemo živi in zdravi.

Aja, še to, jaz imam trenutno rjavo.
LP iz Celja :wink: Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)
Slika
Uporabniški avatar
man 14.284
Kraj: Zgornja Bistrica

Odgovor Napisal/-a man 14.284 »

Pa naj bo pariško modra, sinje modra, marin modra, rjava, zlata, zlato-rumena, bordo rdeča, oranžna, roza, fluorescentno zelena ali pa bela.

Ne me narobe razumet nobene enote ki nabavlja nove obleke v kakršnikoli barvi ne obsojam tudi sam sem zagovornik tega da je pomembno le to da smo zaščiteni pri svojem delu...vendar vse službe ki pri svojih delih uporablajo uniforme oz. druge zaščitne obleke delajo na tem da so enotni in povsod enako prepoznavni. Gasilci pa malo šibamo po svoje

:roll:
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

Ja PBI ameriški gasilci uporabljajo že dolgo, osebno mislim pa da za prostovoljce preprosto ni potrebna, zakaj? Zato ker se njene kvalitete v primerjavi z nomexom, lahko pokažejo šele v takem obsegu dela kot jih ima GBL, ali kaka druga poklicna enota.

Pred časom sem se "informativno" zanimal za nakup gasilske obleke PBI, in mislim da je bila cena takrat okoli 380 bivših jurjev. Koliko nomexovih lahko dobim za ta denar ni treba posebej povdarjat.

Zakaj pa gasilci šibamo vsak po svoje? eni mamo tipizacijo drugi pač ne, eni prostovoljno delamo drugi pač ne, na zakonu smo pa "kao" usi enaki.
Uporabniški avatar
Uroš Lenarčič
Kraj: PGD Slape-Polje

Odgovor Napisal/-a Uroš Lenarčič »

Zaradi mene so lahko zaščitne obleke tudi roza ali zelene barve. Glavno je, da učinkovito in tudi udobno opravijo svoje delo- zaščito gasilca na intervenciji. Po mojem je to-to....neke Armani estetike tukaj ni.
Cogito, ergo sum.

Slika
Uporabniški avatar
Franci
Kraj: Velike Lašče
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Franci »

Tomkat napisal/-a:Pa naj bo pariško modra, sinje modra, marin modra, rjava, zlata, zlato-rumena, bordo rdeča, oranžna, roza, fluorescentno zelena ali pa bela.
Uroš Lenarčič napisal/-a:Zaradi mene so lahko zaščitne obleke tudi roza ali zelene barve.
Nikakor se morem strinjati s tema dvema trditvama; pa ajd pustimo malenkosti glede odtenkov modre barve in poklicne, ki imajo različne. Pri prostovoljcih pa naj bo enotna barva in "žal" trenutno je to modra. Glede različnih materialov in standardov pa to določa tipizacija. :evil:
Stati inu obstati. /Trubar/
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

Ja modra barva se tudi meni zdi nekako univerzalna, za vse prostovoljce.
Potem je pa tukaj treba poenotit še napise na hrbtu, nekatiri imajo GASILCI, drugi GASILEC, tretji imajo samo ime enote iz katere prihajajo. Mogoče se zdi to malenkost, ampak pri majhnih stvareh se začne.
Uporabniški avatar
Tomkat
GE: PGD Škofja vas
Kraj: Celje - Škofja vas

Odgovor Napisal/-a Tomkat »

Saj nisem pričakoval nekega hudega strinjanja z mojo trditvijo.
Hotel sem le poudariti pomen dobre zaščite pred barvo obleke.

In še nekaj, če je možno dobiti obleko, ki nudi višjo stopnjo zaščite, je kvalitetnejša, pa je ob tem pač druge barve, se mi zdi kompliciranje okoli tega nekoliko neumestno.

Se pa strinjam, da bi se sicer morali v marsičem poenotiti.
Če za začetek res nekatere enote iz orodišča eliminirajo gumi plašče in škornje in nabavijo nomex smo že skoraj na konju.
LP iz Celja :wink: Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)
Slika
Uporabniški avatar
MICKA
Kraj: Slovenski Javornik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MICKA »

hec napisal/-a:Ja PBI ameriški gasilci uporabljajo že dolgo, osebno mislim pa da za prostovoljce preprosto ni potrebna, zakaj? Zato ker se njene kvalitete v primerjavi z nomexom, lahko pokažejo šele v takem obsegu dela kot jih ima GBL, ali kaka druga poklicna enota.

Pred časom sem se "informativno" zanimal za nakup gasilske obleke PBI, in mislim da je bila cena takrat okoli 380 bivših jurjev. Koliko nomexovih lahko dobim za ta denar ni treba posebej povdarjat.

Zakaj pa gasilci šibamo vsak po svoje? eni mamo tipizacijo drugi pač ne, eni prostovoljno delamo drugi pač ne, na zakonu smo pa "kao" usi enaki.
To je izjava hudega strokovnjaka!

Ne glede na to ali imaš eno intervencijo ali sto, moraš imeti najboljšo možno zaščito telesa.
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

To je izjava hudega strokovnjaka!

Ne glede na to ali imaš eno intervencijo ali sto, moraš imeti najboljšo možno zaščito telesa.[/quote]

O takem razmišljanju v prostovoljnem gasilstvu ti lahko samo sanjaš.
Očitno ne veš kakšno je stanje v orodiščih po Sloveniji. Jaz bi si tud želel da bi vsi imeli najbolše kar se da dobit. Ampak to je izvedljivo samo tam, kjer imajo skoraj neomejena sredstva za nakup opreme, žal pri nas ni tako!
sasolovrenc

Odgovor Napisal/-a sasolovrenc »

Tudi jaz se strinjam z MICKO. Ni važno ali imaš 1 ali 100 intervencij, v obeh primerih bi morau imeti najboljšo možno zaščito telesa.

Po mojem mnenju je bolje da imaš 2 dobri zaščitni obleki, kot pa np. 6 slabših. Vsaj veš da si nekako zaščiten. Pa čeprav te ne bo nobena obleka 100% zaščitila pred vsemi nevarnostnmi. Barva pa sploh ni pomembna, saj zaradi barve ne boš bolje zaščiten. Bi pa bilo vsekakor lepše, če bi imeli vsi enake 8)
Odgovori