Delo Civilne zaščite na Krasu

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odgovori
abcb

Odgovor Napisal/-a abcb »

Maverik napisal/-a:Pri nas deluje civilna zaščita kr vredu in vsakič ko smo vsaj štiri ure na požaru nam priskrbijo hrano in pijačo. :lol:
Očitno si iz Kopra. Si prepričan, da ti hrano in pijačo prinaša civilna zaščita?

Sendviče in pijačo prinaša vodja občinske službe za zaščito in reševanje. Kdo to plačuje pa ne vem. Bo Igor_R. povedal ;)

LP
Uporabniški avatar
Beli
Kraj: Vrhnika
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Beli »

prostovoljni gasilec napisal/-a: Predlagam, da je ta tema zrela za oddajo Tarča ali pa Trenja. Voditelja teh oddaj bi verjetno z veseljem zgrabila to kost za glodanje.
Bi bilo zanimivo slišati velike šefe CZ in GZS na eni strani ter prostovoljne gasilce (neposredene udeležence na velikih požarih na Krasu) na drugi strani.

Menim, da imajo davkoplačevalci pravico vedeti oz. videti obe plati medalje.
LP!
Ej to bi zelo rad vidu!!!Sam bi se "šefi" kr hitr izmakinil pogovoru al bi pa najdl izgovor da neb pršl.

LP :wink:
Uporabniški avatar
Igor_R.
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a Igor_R. »

Odvisno kaj pod Civilna zaščita razumeš. Ponekod po svetu uporabljajo pojem CZ v širokem smislu kot dejavsnost, ki koordinira aktivnosti vseh služb v izrednih razmerah/nesrečah [CZ = ZiR = gasilci+policija+NMP+..]. Pri nas (SLO) se uporablja pojem CZ v ožjem smislu kot ("dolžnostni") del sistema ZiR (organizacija)[CZ < ZiR oz. CZ+gasilci+NMP+...=ZiR]. A tudi pri nas se včasih pojma CZ in ZiR enačita, ker naj bi CZ imela tudi vlogo koordinacije.
V Kopru se oskrba gasilcev na intervenciji s hrano in pijačo financira iz občinskega proračuna. Vsaka občina mora za potrebe "ukrepanja ob izrednih dogodkih" zagotoviti določena sredstva v svojem proračunu (za potrebe ZiR oz. CZ). Zdaj je vse odvisno od tega kako se opredelim kot del sistema zaščite in reševanja ali Civilne zaščite. V vsakem primeru pa to plačuje občina.
Uporabniški avatar
Brko
Kraj: Rojstna vas Matevža Haceta

Odgovor Napisal/-a Brko »

Ja prav lepo bi bilo videti na katero stran bi potegnila gasilska vlada. Morda pa kdo pozna Uroša Slaka in bo to tudi storil.
Železo je sedaj vroče in bi ga lahko malo skovali. :twisted:
Uporabniški avatar
cecka

Odgovor Napisal/-a cecka »

O civilni zaščiti tolkle, v nedeljo smo bili dol in vse kar sem videl od civ.zaščite, je to da se je eden vozil gor pa dol s pando (kao operativa), uni drugi pa je dol pri šoli (tam k smo jedli), paradiral naokol kakor en pav. Tko, da o civilni zaščiti ne bi izgubljal več besed. :twisted: :twisted: :twisted:
Uporabniški avatar
cecka

Članek o tem kaj je naredila civilna zaščita, hudo, jez zdej to prebiram in za crknt smešno, kaj vse mediji pišejo samo neresnico. Kateremu društvu so kaj posodili???? Naj napiše kdo je imel radio postajo od civilne zaščite??? Naj napiše jez pa se bom potem opravičil.
Uporabniški avatar
mesko
GE: Stv
Kraj: povzarija
Kontakt:

civilna zaščita

Odgovor Napisal/-a mesko »

Lep pozdrav še od mene tudi naše društvo je sodelovalo na krasu in moram povedati da je bilo kar se tiče civilne zaščite vse OK hrana je bila (celo zelo veliko),pijača tudi edino kar me je motilo je to da so mnogo enot razčlenili se pravi da fantje ki so prišli skupaj niso skupaj delali no saj pri nas je bilo tako.

PS:Štajerci glede vaših pritožb glede hrane pa A STE PRIŠLI DELAT AL NA DOPUST? :evil:
Uporabniški avatar
Miran 70
Kraj: Dravograd Koroška

Odgovor Napisal/-a Miran 70 »

Dragi mesko,
si edinstveni primer ki nima nobene pritožbe.Potem ne znaš gledati stvari okoli sebe ali pa si še eden takih,ki samo kima in dela kar mu naročijo.
Kjer je dim, je tudi ogenj.
˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘
Pozdravljena koroška,kjer koli si.
L.P.Miran 70
Uporabniški avatar
Igor_R.

Vsi ki ste tu gor (oziroma večina) govorite o CZ v ožjem smislu, torej o zaposlenih na URSZR (in na občinah) ter dolžnostnih strukturah CZ. Če govorimo o CZ v širšem smislu zajema ta istem celoten sistem ZiR, torej tudi gasilce.
Dejansko je res, da je večino dela bilo izvedenega s strani gasilcev (gašenje pa skoraj v celoti). Ni pa za pozabiti, da je naloga sistema ZiR (če hočete CZ v širšem smislu), da koordinira in usklajuje celotno zadevo.

Če malo pokomentiram aktivnosti CZ, ki jih URSZR omenja na svojih spletnih straneh:
- aktivirala je gasilske enote, - KOT MI JE ZNANO JE TO POTEKALO PREDVSEM PO GASILSKI LINIJI IN NE PO LINIJI CZ/URSZR KOT BI MORALO
- aktivirana je bila Civilna zaščita na občinski ravni in regijski ravni v operativni sestavi (Izpostava Uprave RS za zaščito in reševanje Nova Gorica in Postojna), - OK
- zaprosila je za pomoč zračnih plovil Slovenske vojske, - OK
- zaprosila je za pomoč pri posredovanju sosedo Italijo (Furlanijo-Julijsko krajino), - OK
- nudila materialna sredstva v obliki naprtnjač, metel za gašenje, nekaterih radijskih sredstev in penil za gašenje, - OK
- aktiviranje Enote civilne zaščite za zveze MO Nova Gorica, - OK
- v pripravljenosti je bila tudi regijska Enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, -OK
- na požariščih je bila aktivirana enota Prve pomoči Civilne zaščite, -OK
- pomagala pri oskrbi z vodo. -OK
Dobro si rečem, kje pa je ostalo??? Npr.:
- aktivirala državni načrt ZiR
- koordinirala izvajanje nalog zaščite, reševanja in pomoči
- nudila logistično oskrbo enotam na terenu
- nudila administrativno in informacijsko podporo vodstvu gasilske intervencije
- izvajala administrativne naloge za potrebe aktiviranih pripadnikov (predvsem prostovoljnih gasilcev)
- skrbela za obveščanje javnosti in dajanje navodil ogroženim prebivalcem
in še bi lahko našteval. Skratka niti pol niso naredili od tega kar bi morali. Če bi kdo presojal prav gotovo ne bi opravili izpita. Upam, da se bomo iz tega kaj naučili, vendar se bojim, da se bomo z istimi napakami srečali na naslednji "zelo veliki" nesreči.
Uporabniški avatar
gasilec77
GE: ljutomer
Kraj: Ljutomer
Kontakt:

Re: civilna zaščita

Odgovor Napisal/-a gasilec77 »

mesko napisal/-a:

PS:Štajerci glede vaših pritožb glede hrane pa A STE PRIŠLI DELAT AL NA DOPUST? :evil:
Eni, so zato prekinili ali prestavili dopuste, da so lahko šli pomagat, ne pa nas met zdaj za norca

Da, si ne boš prsta polomil zarad tega!

:evil:
Vedno pričakuj nepričakovano!

Uporabniški avatar
Igor_R.

Mislim, da nihče ni šel na Kras na izlet, je pa prav, da se za gasilce (ali za druge enote pri drugih vrstah intervencij) ustrezno poskrbi. Saj ni dvoma, da se je gasilce na terenu oskrbovalo s hrano in pijačo, verjetno pa ni bilo vse bleščeče. Tu je priložnost, da se za naslednje tovrstne nesreče izoblikuje nek "načrt" kako oskrbovati enote na terenu v takšnih primerih. Na napakah se je potrebno učiti!
Uporabniški avatar
prostovoljni gasilec
Kraj: ob izviru Ljubljanice

Odgovor Napisal/-a prostovoljni gasilec »

Mesko, ali si bil mogoče pri zadnjih enotah, ki so jih vpoklicali na pomoč kraškim tovarišem?

Glede na kritike (upravičene ali pa tudi ne) so se v štabu verjetno potrudili
odpravljati organizacijske pomanjklivosti. Torej lepo, da vam je štimalo.

Močno upam, da so se dotični kaj naučili, kaj številna operativa potrebuje ob takih in podobnih primerih.

Bojim pa se, da jih bo naslednjič zopet presenetilo kot vsako leto znova cestarje snežne padavine.

LP!
Uporabniški avatar
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
Kraj: Volčja Draga
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mitja Gregorič »

Mene je najbolj motilo delo na frekvenci ter okrog postaj

za tak požar so 2-3 frekvence premalo - bi morali delovati na najmanj 10 kanalih (štab,vodje,sektorji, posamezne enote,logistika,......) ki bi jih striktno določili in bi enote lahko delovali samo na njih /razen v ekstremih).Tako so nekatere enote "klobasale " po svojih kanalih in povprek drugih.

Tudi kakšen mobilni repetitor bi lahko montirali....(jih je kar nekaj po skladiščih ki pridno nabirajo prah )

pojavil se je tudi problem polnjenja-iztrošenja baterij UKV postaj (sam sem jih izpraznil najmanj 3 v enem dnevu....kakšen bo račun mojega gsm (tudi izpralnil) bom šele videl sdaj sem veliko z štabom opravil tudi preko njega potem ko so baterije UKV šle...)
Ko smo lastne kapacitete društva pokurili sem v štab zahteval naj zrihtajo "sveže" so čez poslali 3 kom, =D>
Dan pred tem sem poveljnika enote spomnil nej poda zahtevo naši lokalni CZ v Šempetru da nam posodili njihove postaje iz skladišča ker so bile naše iztrošene-so se skoraj vse postaje po 3 dneh polnile.Posodili so nam 6 postaj (zahvala :wink: )

Mislim da je zelo škripalo --za te primere bi morali imeti svoj center zvez -torej gasilsko enoto vezistov ...
Ki bi svoje delo poznala in ga imela pod kontrolo.... ok sej so bili kolegi radioamaterji tam z vozilom za zveze CZ ...ampak imel sem pobčutek da samo za poslušati promet ter sem pa tja poklicati komu koga ker se njemu ni tega dalo....drugače....nič od tega le mašina z tehniko na zraku -----dimu...
no malce sem jezno povedal ...saj so delo opravili ...ampak mislim da bi jih lahko bolje izkoristili predvsem tehnikov "Zastavi"
Delo na frekvencah in v štabu bi moralo teči drugače...vsaj kolikor je meni to poznano...

ZMEDA skoraj vsi "pešadnici" na 41 kanalu :shock: :shock: :?
Štab je z sektorji sicer imel za vsakega svoj kanal. :wink:

Kar sem imel priložnost slišati po ukv način komunikacije med uporabniki ...podn... :evil: O ketvicah in drugih "sočnostih" ki so letele skozi eter raje nebi....

Sem bil in sem še mnenja da je komunikacija ključna za uspeh in koordinacijo a žal brez sistematskega dela ,reda in koordinacije ne gre .
Še ena šola več.....žal tokrat že skoraj MATURA... :roll: :roll: :shock: :evil: :evil: :evil:
....
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
boic

Odgovor Napisal/-a boic »

Mitja dovoli da te malo popravim.

Na požarišču so se kanali iz prvotnih 37, 39 in 40 do nedelje razširili od 37 pa do 54. Vsaj tega sem nazadnje slišal kot odobritev. Problem je bil v tem da mnogi niso vedeli na katerem kanalu delajo oziroma če si katerega izmed tovarišev hotel vprašat za pomoč si moral prečekirat kar nekaj kanalov preden si ga staknil ven. Torej vprašanje se glasi; kdo je dolžan sporočiti na katerih kanalih se dela in kdo je odgovoren da se odpira sektorje na ločenih kanalih.
Omenjate da vam je CZ dodelila postaje. Zanima kako globoko ste segli v žep(šala mala), namreč sam sem večkrat zaprosil za postajo pa so mi vedno rekli da jih ni tako da sem bil večinoma intervencije brez in sem odšpilal rimskega kurirja in pri tem uničil dva para šolnov, če sem hotel da je delo teklo kot je treba. Se mi pa ob tem poraja vprašanje kako naj na neznani teren spustim po liniji 7 ljudi z naprtnjačami brez postaje. Še sreča da se ni zgodilo nič hujšega.
Uporabniški avatar
cecka

No tole je blo zdej zanimiv prebrat.#spustiti ljudi z naprtnjačami v ogenj brez radiopostaj#, ja se strinjam, da se hvala bogu nikomur ni nič zgodilo.
Odgovori