samodejno odpiranje vrat ob pozivu

Včasih življensko pomemben del gasilske opreme.
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
polo98

Odg: samodejno odpiranje vrat ob pozivu

Odgovor Napisal/-a polo98 »

Res sem se spozabil :oops:
Sem pa povprašal enega super izkušenega elektronika glede tega.

Citiram:

Videti je logično.
Je pa vprašanje zanesljivosti. Jaz se s tem nebi igral.

------------------------------------------------------------------------------
Presodite si sami.
Ajd, zdej pa ne bom več težil.
L.p

Edit: še link od kod tak odgovor www.elektronik.si
cevar1

Odgovor Napisal/-a cevar1 »

Se podpišem po izjavo glede zaneslijvosti sistema.

Še nekaj me zanima. Ko preverjate pagerje (ko zaprosiš ReCO), da preveriš delovanje pagerjev, boš pol tudi imel vrata odprta ???
Vspodbujam dobre ideje, vendar je za moje pojme neuporabna. Lahko pride do več komplikacij kot je vse skupaj vredno. Če uvedeš sistem garantiram da ne profitiraš več kot 10 sekund.
Kdo bo odgovarjal, če bo šlo karkoli narobe ???

Mi prakticiramo tako, kater prvi pride odpre oboje garažna vrata, nato se gre oblačit, nato pa postavi avt(o)a iz garaže in se javi na ReCO. Vmes v tem času pa "dirkajo" še ostali fantje noter in ven iz garaže.
robit

Re: samodejno odpiranje vrat ob pozivu

Odgovor Napisal/-a robit »

V našem društvu smo razmišljali odklepanje vrat na prstni odtis. Namreč ključev je omejeno št. Zgodilo se je že da je nekaj članov ključ pozabilo doma in smo čakali pred vrati da kdo s ključem pride. Ima že kdo izkužnje s tem sistemom?
Gasilec75

Odgovor Napisal/-a Gasilec75 »

polo98 napisal/-a:.......Videti je logično.
Je pa vprašanje zanesljivosti. Jaz se s tem nebi igral.
cevar1 napisal/-a:Se podpišem po izjavo glede zaneslijvosti sistema.

Še nekaj me zanima. Ko preverjate pagerje (ko zaprosiš ReCO), da preveriš delovanje pagerjev, boš pol tudi imel vrata odprta ???
Vspodbujam dobre ideje, vendar je za moje pojme neuporabna. Lahko pride do več komplikacij kot je vse skupaj vredno......
Seveda je tak pristop (pozivnik - tranzistor -->....) nezanesljiv in bi se, seveda, ob vsakem piskanju pozivnika odprla vrata. To sem preizkusil samo zato, ker so nekateri trdili, da se ne da. Shemo in praktični preizkus sem dal na forum samo zato, da se dokaže, da je tudi tak pristop možen.

Za zanesljivo delovanje, kot sem že rekel, bi bilo potrebno uporabiti mikrokontroler, ki ima vhod RS232, ter z nekaj pogoji zadostiti veliko bol zanesljivo delovanje. Pozivnik Swissphone DE506 ima na spodnjem delu priključke za priključitev na računalnik, Pozivnik ob vsakem novem sprejetem sporočilu pošlje sporočilo na RS232 izhod. To poslano sporočilo lahko bereš na računalniku, lahko pa tudi na mikroprocesorju (jaz sem uporabil ARDUINO MEGA).....

Če koga kaj bolj podrobno zanima naj vpraša. Če bom vedel bom z veseljem povedal ;).

Lp
polo98

Odg: Re: samodejno odpiranje vrat ob pozivu

robit napisal/-a:V našem društvu smo razmišljali odklepanje vrat na prstni odtis. Namreč ključev je omejeno št. Zgodilo se je že da je nekaj članov ključ pozabilo doma in smo čakali pred vrati da kdo s ključem pride. Ima že kdo izkužnje s tem sistemom?
Zakaj pa to glede ključev? Saj se jih da naredit. Sploh pa opažam, da eni enostavne stvari hočete zakomplicirat.
Počakajmo še malo, in si boste izmislili še, da bi intervencije opravljali preko računalnika. Saj veste, avto na daljinca.
Uporabniški avatar
M.J.
Kraj: Gatina
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a M.J. »

Odpiranje vrat res vzame tako zanemarljivo malo časa, da so vse zgornje pogruntavščine le zanimiv izziv za posameznike, ki jih tovrstno delo veseli :wink:
Radovljica27
GE: Radovljica
Kontakt:

Odg: Re: samodejno odpiranje vrat ob pozivu

Odgovor Napisal/-a Radovljica27 »

polo98 napisal/-a:
robit napisal/-a:V našem društvu smo razmišljali odklepanje vrat na prstni odtis. Namreč ključev je omejeno št. Zgodilo se je že da je nekaj članov ključ pozabilo doma in smo čakali pred vrati da kdo s ključem pride. Ima že kdo izkužnje s tem sistemom?
Zakaj pa to glede ključev? Saj se jih da naredit. Sploh pa opažam, da eni enostavne stvari hočete zakomplicirat.
Počakajmo še malo, in si boste izmislili še, da bi intervencije opravljali preko računalnika. Saj veste, avto na daljinca.
PGD Križe ima na prstni odtis če se prav spomnim.
Problem navadnih ključev je da ni nobenega nadzora kdo ga ima. Še posebno če je rezervni nekje da se ga lahko dobi takoj.
Vsi vemo koliko orodja je v gasilnih domovih, ki samo privlači nepridiprave in kako boš dokazal krajo če si je lopov odklenil s ključem?
Druga opcija so RFID ključi imaš večji nadzor nad vstopi lahko blokiraš določene ključavnice nepooblaščenim. Ob izgubi ključa ga enostavno blokiraš pa je.
Na žalost živimo v takšnih časih
Uporabniški avatar
gasilec30
Kraj: slemen

Odgovor Napisal/-a gasilec30 »

kaj pa odpiranje vrat preko sms-a stvar je kr poceni?
lep pozdrav
Uporabniški avatar
b4d

Odgovor Napisal/-a b4d »

gasilec30 napisal/-a:kaj pa odpiranje vrat preko sms-a stvar je kr poceni?
Zamudno, pa prevec enostavno je ponarejanje stevilke posiljatelja.
Uporabniški avatar
gasilec30
Kraj: slemen

Odgovor Napisal/-a gasilec30 »

narobe sem se izrazil pri nas se odločamo za odpiranje vrat preko klica z mobilnega telefona na sprejemnik kateri ima v sebi sim kartico in le ta da ob klicu signal da se vrata odpro vto lahko opraviš z eno tipko na telefonu zato da to ni zamudno mislim
lep pozdrav
Uporabniški avatar
Jacksy
GE: Mozirje
Kraj: Mozirje

Odgovor Napisal/-a Jacksy »

Pri nas imamo pa kar navadnje ključe, ... pridem pred vrata ključe že imam v roki če pridem z avtomobilom, vstavim vključ v ključavnico obrnem ključ in vrata se pričnejo odpirati, stopim čez vrata in pritisnem stikalo za luč, ne vzame vse skupaj več kot 5 sekund :)
V primeru da ni električne energije, vstopam v gasilski dom skozi glavna vrata, garažna vrata priklopim na agregat in s tipko odprem vrata.
fras112

Odgovor Napisal/-a fras112 »

v našem gd tak sistem brez težav deluje že skoraj dve leti. ob pozivu se sproži časovni rele. za 10 al 12 min. se vklopi modra luč ob cesti v tem času je možno s pritiskom na gumb odpreti vrata. ko čas preteče se zadeva izključi. predvideno je še vklop luči v garažah v nočnem času. še nikoli se ni zgodilo, da bi se kaj vklapljalo ali odpiralo samo od sebe ali da ne bi delovalo. edina težava je, če ne bi bilo elektrike.
zakaj imamo postavljen ta sistem? imamo precej ključev od gd. se je pa že zgodilo, da je par gasilcev čakalo kakega s ključem :) jaz osebno in večina imamo kjuče ob avtomobilskih. če se pa peljem en al dva kroga z biciklom pa si jih pač ne jemljem zraven.
Mr.Nodi

Odgovor Napisal/-a Mr.Nodi »

Ali je že kdo izdelal to krmiljenje z arduinom? Rabil bi malo pomoči. Hvala. Lp
polo98

Mr.Nodi napisal/-a:Ali je že kdo izdelal to krmiljenje z arduinom? Rabil bi malo pomoči. Hvala. Lp
Da vam nebo nekdo iz tujine odpiral vrata. Ni pa tudi nujno, da je tujina :shock:
Sedaj raziskujem 5 primerov čudnih SMS-jev.
Gasilec75

Odgovor Napisal/-a Gasilec75 »

Mr.Nodi napisal/-a:Ali je že kdo izdelal to krmiljenje z arduinom? Rabil bi malo pomoči. Hvala. Lp
In kakšno "malo" pomoč pa bi potreboval?
Bo treba malo več napisati kaj bi rad izdelal......kateri Arduino, kakšno krmiljenje, kakšno sporočilo s pozivnika ali mogoče sporočilo sms, mogoče klic in potem odpiranje .........??? Variant je ogromno.

LP
Odgovori