ZARE repetitorji delujejo nekje z oddajno močjo 10W, s tako močjo in ob dobri lokaciji ter ob odličnih pogojih teoretično lahko pokrivaš celotno Slovenijo z enim repetitorjem, tako da mobilni repetitor niti podrazno v vsako zvezo, temveč samo od potrebah na določenih koncih Slovenije. V primeru večje nesreče bi nastala še večja "štala" kot pa že kdaj nastane....sebaB napisal/-a:Zadev ne poznam toliko ampak me zanima s kakšno močjo pa oddajajo teli ZARE repetirji. Ker mobilni/prenosni repetiorji kot ga ima "darko" ne oddajo večjih moči kot 50W, kar pa po povprečnih terenih pokrije radij cca. 50 km. Zato teoretično ne vidim ovire uporabe mobilnega repetiroja v vsaki zvezi, še posebno z uporabo kanala iz oddaljene regije.
"pero"tovo izvedbo repetiroja sem že videl in preizkusil. To je zadevica, ki je povsem dovolj za eno občino. Če se gre za malo večjo intervencijo v kateri sodeluje malo več društev je zadeva lahko zelo uporabna. Pa še nima dometa da bi motila še kakšnega drugega repetitorja. Kar se tiče pa papirjevi in dovoljenj - lahko pa temo kar zaključimo ker itak če država misli da bomo komunicirali samo s tistimo postajami, ki nam jih je dala pred 20 leti potem lahko damo kar ključavnico na vrata. (Če misli da bomo v dobi motorjev uporabljali skiro![]()
)
Ampak važno je, da je šla "ladija" Triglav na pomoč v Italijo. - Stroški niso pomebni - zanemarljivi.
Repetitorji so ponavadi postavljeni na višjih lokacijah ravno zaradi tega da do njih lahko dostopa več ljudi.
Lahko povem iz lastnih izkušenj da sem z ročno postajo in "gumi" anteno (te ki so na ročnih postajah) ter 5W, imel zvezo iz Golt (cca 1300 m nmv) na obalo ker je cca 120km, ni bilo čisto za petko ampak dovlj da bi teoretnično povzročal zelo hude motnje na repetitorju če bi repetitor bil na isti frekvenci v dometu 120km okoli mene. Z malo boljšo anteno pa ni noben problem tudi s 5W "grmeti" po Hrvaški, Bosni, Madžarski....
Zelo zanimivo so ti radijski valovi