Ojoj wyx če bi vsi tako razmišljali kot vi, bi gasilstvo nazadovalo namesto napredovalo...wyx napisal/-a:Fantje, sej jaz tudi ne razumem zakaj nekatera društva dajejo v vozil hidravlično orodje, pa sploh nimajo koncesije da bi to lahko uporabljali.
Pa da ne govorimo o mnogih drugih kosih opreme.
V našem društvu,II.katergorija, imamo GVC 16/25 katero ima bolj skromno opremo, razno ročno orodje, armature, cevi, agregat, prva pomoč, IDA, kakšen gasilnik in to je to.
To opremo potrebujemo, pa še določeni kosi so odveč.
At Novi - Gasilski bojevnik Rosenbauer
Moderator: Janez Tratnik
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
- Denis
- Kraj: Vrbje - Spodnja savinjska dolina
- Kontakt:
Odg: Re: At Novi - Gasilski bojevnik Rosenbauer
Ta hudi PGD VRBJE.
Re: At Novi - Gasilski bojevnik Rosenbauer
Pa smo spet pri koncesijah... Kaj bi radi še pooblastilo od koga, da lahko primeš škarje in razpiralo, sicer je prepovedano?
Kar se govori za mojim hrbtom, je vzpodbudno, saj so tisti, ki govorijo, vedno vsaj korak za menoj
-
RescueMajstr
Odg: Re: At Novi - Gasilski bojevnik Rosenbauer
Na kratko, vedno je bolje imeti enega gasilca preveč kot enega premalo. Podobno je pri opremi, prazen avto ti ne bo nič kaj dosti pomagal.wyx napisal/-a:Fantje, sej jaz tudi ne razumem zakaj nekatera društva dajejo v vozil hidravlično orodje, pa sploh nimajo koncesije da bi to lahko uporabljali.
Pa da ne govorimo o mnogih drugih kosih opreme.
V našem društvu,II.katergorija, imamo GVC 16/25 katero ima bolj skromno opremo, razno ročno orodje, armature, cevi, agregat, prva pomoč, IDA, kakšen gasilnik in to je to.
To opremo potrebujemo, pa še določeni kosi so odveč.
Menim pa da je GBL preučila kaj potrebuje, in tako ustrezno opremila to vozilo.
Sam bi tudi kaj spremenil, ampak to je zgolj zaradi potreb SVOJEGA DRUŠTVA, vendar takega vozila mislim da ne bomo nikoli imeli.
-
ljubljančan
- GE: občan
Odg: At Novi - Gasilski bojevnik Rosenbauer
Torej če povzamem, GBL je dobila še eno - malo bolje opremljeno - kombinirko. Ne glede na omenjanje reševanja in tunelov itd.
Glede na videno se mi zdi cena rahlo pretirana. Tudi za kak kos opreme je še placa... (kar se pri taki ceni skoraj nebi smelo zgoditi).
Upajmo da bo vozilo vzdržalo svoj sloves in bo v uporabi nekaj desetletij...

Upajmo da bo vozilo vzdržalo svoj sloves in bo v uporabi nekaj desetletij...
Don't raise your voice, Improve your argument!
Da se ne bom preveč zameril Denisu ali RescueMajstru.
Mi na našem koncu imamo zelo dobre poklicne gasilce, GB Koper. Vedno so prvi povsod, in ko mi pridemo zraven jim pomagamo na vsak način.
Torej za na s zagotovo vem da neke posebne opreme ne potrebujemo.
Nisem želel preveč posplošit, ampak se mi ne zdi prav da si vsakdo nabavlja takšno opremo, ki jo vrjetno sploh ne bo uporabljal, namesto da bi kupil kaj bolj pomembnega.
Mi smo v preteklem letu imeli 70 intervencij, največ je bilo pomoči ob neurjih in burji, ter požari v naravi.
Opremljeni smo zelo dobro kar se tiče tistih stvari s katerimi se srečujemo 95%.
Za tistih ostalih 5% pa se mi zdi škoda dajat denar stran.
Na žalost vem za kar nekaj društev ki kupujejo opremo ne da bi prej pomislili kaj ima prednot.
Pa brez zamere, nočem nobenega užalit.
Mi na našem koncu imamo zelo dobre poklicne gasilce, GB Koper. Vedno so prvi povsod, in ko mi pridemo zraven jim pomagamo na vsak način.
Torej za na s zagotovo vem da neke posebne opreme ne potrebujemo.
Nisem želel preveč posplošit, ampak se mi ne zdi prav da si vsakdo nabavlja takšno opremo, ki jo vrjetno sploh ne bo uporabljal, namesto da bi kupil kaj bolj pomembnega.
Mi smo v preteklem letu imeli 70 intervencij, največ je bilo pomoči ob neurjih in burji, ter požari v naravi.
Opremljeni smo zelo dobro kar se tiče tistih stvari s katerimi se srečujemo 95%.
Za tistih ostalih 5% pa se mi zdi škoda dajat denar stran.
Na žalost vem za kar nekaj društev ki kupujejo opremo ne da bi prej pomislili kaj ima prednot.
Pa brez zamere, nočem nobenega užalit.
-
gost 14
Tocno tko se ena kombinirka za prometne ter pozarne intervencije se vedno ne vem ljubljancan kaj hoces povedati tunelca brigada ze ima ne vem kaj tisis kaj po tvoje bi mogel met dva tunelca al kako
Najbrž so mislili, da bo ta novi AT tunelsko vozilo, ker nosi garažno številko, katera je prej pripadala pravemu tunelcu GBL.
-
gost RM
Avto je o.k., tudi funkcionalnost, kar pa žal ne morem reči za izbiro cestno-gradbenih halogenskih reflektorjev v kombinaciji z dvema manjšima 24V LED žarometoma. Ti halogenski reflektorji so precej zastarela zadeva in se jih dobi npr. v Zieglerjevem katalogu. Torej, če želiš malo močnejšo razsvetljavo moraš še vedno kurblati agregat! Če ga ne želiš pa ti preostala dva LED žarometa od Helle prav nič ne pomagata ker oba dva skupaj premoreta svetilnosti za eno Mag-lite svetilko! Alternativa, ki se jo poslužuje že večina načrtovalcev novih gasilskih vozil (tudi Rosenbauer), sta vsekakor dva LED reflektorja velike svetilnosti in z možnostjo obračanja stolpa. Lahko se sicer doda še tretji široko-kotni z manjšo jakostjo na nasprotno stran. Agregat ni potreben, vidljivost na npr. 150m pa je neprimerno večja - kot pri 2x1000W klasiki na 50m. Ker pa so nekateri izdelani povsem za gasilska vozila (npr. FRC Spectra) imajo tudi ojačano osvetlitev osrednjega delovnega področja. Skratka osvetlitev na tem vozilu ni le en, pač pa po mojem kar dva koraka nazaj. Kdor ne verjame naj primerjavo naredi ponoči, na terenu...
- mundat
- GE: Gornja Radgona
- Kraj: PGD Gor. Radgona
Mi imamo na našem 2x LED Spectra - zadeva naredi iz noči DAN! Pa ne rabiš agregata, tak da super zadeva...problem je samo to da je malo draga...sicer pri takem vozilu kot je AT3 bi pričakoval LED reflektorje...
PGD Gornja Radgona IV. kategorija
Gasilska enota širšega pomena
predsednik društva
Gasilska enota širšega pomena
predsednik društva
-
Domžalan
Nekaj dejstev za "razjasnitev" v glavah:gost RM napisal/-a:Avto je o.k., tudi funkcionalnost, kar pa žal ne morem reči za izbiro cestno-gradbenih halogenskih reflektorjev v kombinaciji z dvema manjšima 24V LED žarometoma. Ti halogenski reflektorji so precej zastarela zadeva in se jih dobi npr. v Zieglerjevem katalogu. Torej, če želiš malo močnejšo razsvetljavo moraš še vedno kurblati agregat! Če ga ne želiš pa ti preostala dva LED žarometa od Helle prav nič ne pomagata ker oba dva skupaj premoreta svetilnosti za eno Mag-lite svetilko! Alternativa, ki se jo poslužuje že večina načrtovalcev novih gasilskih vozil (tudi Rosenbauer), sta vsekakor dva LED reflektorja velike svetilnosti in z možnostjo obračanja stolpa. Lahko se sicer doda še tretji široko-kotni z manjšo jakostjo na nasprotno stran. Agregat ni potreben, vidljivost na npr. 150m pa je neprimerno večja - kot pri 2x1000W klasiki na 50m. Ker pa so nekateri izdelani povsem za gasilska vozila (npr. FRC Spectra) imajo tudi ojačano osvetlitev osrednjega delovnega področja. Skratka osvetlitev na tem vozilu ni le en, pač pa po mojem kar dva koraka nazaj. Kdor ne verjame naj primerjavo naredi ponoči, na terenu...
Po korakih: avto nima dveh 24 V LED reflektorjev ampak štiri. Ti LED imajo skupaj svetlobni tok 8.800 lumnov. Dva FRC reflektorja model Spectra 240 V dasta skupaj 40.000 lumnov (http://fireresearch.eu/?page_id=3073). Dva 1000 W / 230 V halogenska reflektorja pa imata svetlobni tok 44.000 lumnov (http://www.fireco.eu/pdf/eng/LIGHT_STANDARD_EN.pdf).
Kako pa je vozilo tipizirano?
Lp
Lp
Lp, Luka
Kjer je problem, je tudi rešitev.
-
ljubljančan
- GE: občan
Kako pa je to možno? Mar ni tako, da mora biti vsako gasilsko vozilo tipizirano? Popravite me če se motim!
Lp, Luka
tipizacija je obvezujoča samo za prostovoljne gasilske enote.
poklicne gasilske enote so javni zavodi in se finacirajo direktno od občine, prostovoljci pa delujemo pod GZS, poklicne enote pač ne
poklicne gasilske enote so javni zavodi in se finacirajo direktno od občine, prostovoljci pa delujemo pod GZS, poklicne enote pač ne