(na sliki desno v ospredju beli tovornjak za radio zveze CB RK Soča - tu je bil trenutni Štab vseh operacij gašenja )

O tem :http://www.prim-nov.si/novice/teksti/kronika.html

Pošlji idejo finančnemu, kot razlog pa mu navedi še Kras, če pa bi se naši malo zasukal bi lahko imel ža referencemetodg napisal/-a:IDEJA...
FALCONA preuredimo tako, da bo vozil vodo...![]()
![]()
Pa ga le ne bo treba dati v zakup....![]()
Metod G

Letalo Canadair 415 so začeli prodajati leta 1994 in ne moremo reči da je zastarelo. Kaj bi šele rekel za Boeing 747, ki je redno službo prvič nastopil v letu 1970. Za Slovenijo bi bila nabava takšnega letala, samo za potrebe gasilcev, zaradi visoke cene neupravičena. So pa leta 2002 izdelali večnamensko verzijo MP, ki pa lahko služi tudi za prevoz potnikov, tovora, nadzor morja ... Ta verzija bi bila mogoče lahko upravičljiva tudi kot transportno letalo za slovensko vojsko, samo še vedno je tukaj cena. Canadair 415 (navadna verzija) stane okoli 20 milijonov dolarjev, Bell 412 pa 6 milijonov dolarjev. Sicer pa na Hrvaškem uporabljajo tudi Air Tractorjeve AT-802, ki pa stanejo samo dober milijonček dolarjev in lahko spustijo kar 3000 litrov vode (canadair 6000 litrov). Pri canadairju pa seveda ne smemo pozabiti tudi na onesnaževanje s slano vodo, če vodo zajema iz morja.pišuka napisal/-a:Sploh so ta letala kanadskega prozvajalca kar precej zastarela.

Ta letala (kolikor je meni poznano) so konstrukcijsko stara okoli 20 let. Se spomnim, da so bila predstavljena v reviji obramba. Drugače, pa jaz nisem ekspert za letala niti za helikoptere, tako da sem lahko tudi falil. Je pa tudi pri letalih to kar si napisal. Kolikor je meni pozano se canadairj fila med letom (vodo zajame) za kar potrebuje dovolj veliko vodno površino. To pa po moje na primorskem težko najdeš, razen seveda morje kjer je problem sol (za naravo). Tudi za to menim, da so helikopterji bolj primerni za nas. Katerega izbrati (tip) pa nimam pojma.Peter napisal/-a:Letalo Canadair 415 so začeli prodajati leta 1994 in ne moremo reči da je zastarelo. Kaj bi šele rekel za Boeing 747, ki je redno službo prvič nastopil v letu 1970. Za Slovenijo bi bila nabava takšnega letala, samo za potrebe gasilcev, zaradi visoke cene neupravičena. So pa leta 2002 izdelali večnamensko verzijo MP, ki pa lahko služi tudi za prevoz potnikov, tovora, nadzor morja ... Ta verzija bi bila mogoče lahko upravičljiva tudi kot transportno letalo za slovensko vojsko, samo še vedno je tukaj cena. Canadair 415 (navadna verzija) stane okoli 20 milijonov dolarjev, Bell 412 pa 6 milijonov dolarjev. Sicer pa na Hrvaškem uporabljajo tudi Air Tractorjeve AT-802, ki pa stanejo samo dober milijonček dolarjev in lahko spustijo kar 3000 litrov vode (canadair 6000 litrov). Pri canadairju pa seveda ne smemo pozabiti tudi na onesnaževanje s slano vodo, če vodo zajema iz morja.pišuka napisal/-a:Sploh so ta letala kanadskega prozvajalca kar precej zastarela.

A ima morda kdo info kako je s tem, a bo morala naša država (URSZR -> MORS) posredovanje letal plačat ali ne?lipe napisal/-a:LP!
Sploh pa; če nam italiani pošiljajo ogenj, nam bodo pa sem in tja posodili še kakšen avion ?!