So res vse krivi novinarji ?

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odgovori
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

So res vse krivi novinarji ?

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Pred dnevi se je v Ljubljani zgodil požar o katerem je poročala POP TV.
Novinar posname izjavo neke očividke, ki je dejala nekako tako: "....in potem sem videla kako se je kadilo iz vseh oken, no in potem sem poklicala policijo. " :?:
Ali res ni sposobnega novinarja v Sloveniji , ki bi občanko vprašal , zakaj ni poklicala gasilcev? (vam povem , ko bom jaz videl pretep v gostilni , bom takoj polical gasilce !!)
Nato so poročevalci , verjetno zaradi nepoznavanja terena in sistema, poročali , da je gasilski dom oddaljen le kakih sto metrov od kraja požara in so bili gasilci na mestu v nekaj minutah. Zatem pa poročajo v isti sapi, da je požar v dvajsetih minutah uničil večino lakala.
Ali so res vsega krivi univerzalni novinarji ? Ali smo v gasilski organizaciji in v Upravi RS za zaščito in reševanje storili dovolj na tem pomembnem področju ?
Želel bi , da se oglasi kdo iz povelstva GZS ali kdo iz številnih pisarn na Kardeljevi ploščadi.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
Fireman
Kraj: Ljubljana

Re: So res vse krivi novinarji ?

Odgovor Napisal/-a Fireman »

Oskar napisal/-a:Pred dnevi se je v Ljubljani zgodil požar o katerem je poročala POP TV.
Novinar posname izjavo neke očividke, ki je dejala nekako tako: "....in potem sem videla kako se je kadilo iz vseh oken, no in potem sem poklicala policijo. " :?:
Ali res ni sposobnega novinarja v Sloveniji , ki bi občanko vprašal , zakaj ni poklicala gasilcev? (vam povem , ko bom jaz videl pretep v gostilni , bom takoj polical gasilce !!)
Nato so poročevalci , verjetno zaradi nepoznavanja terena in sistema, poročali , da je gasilski dom oddaljen le kakih sto metrov od kraja požara in so bili gasilci na mestu v nekaj minutah. Zatem pa poročajo v isti sapi, da je požar v dvajsetih minutah uničil večino lakala.
Ali so res vsega krivi univerzalni novinarji ? Ali smo v gasilski organizaciji in v Upravi RS za zaščito in reševanje storili dovolj na tem pomembnem področju ?
Želel bi , da se oglasi kdo iz povelstva GZS ali kdo iz številnih pisarn na Kardeljevi ploščadi.
Oskar!
Glede novinarjev, ki zase iščejo le senzacije, se ne isplača zgubljati besed. Podatek o ddaljenosti od gasilskega doma pa sem med intervjujem sam posredoval novinarki, poleg veliko drugih poodatkov (o slabi požarni varnosti v objektu, o neupoštevanju predpisov,...), in lahko rečem da so točni. Samo hitri gasilski intervenciji (prostovoljnih in poklicnih) se lahko zahvalijo lastnik in sosedi, da požarni ni imel večjih razsežnosti. Lahko gorljivi materiali politi z vnetljivo tekočino (verjetno benmcin), gorijo kot bakla. V omenjenem primeru pa se tak požar ni razširil tudi v nadstropje. Lajko pa si predstavljaš, da je pritličje objekta popolnoma uničeno. :P
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

112

Fireman hvala za dodatne podatke. Verjamem, da ste storili vse kar se je dalo. Vendar temo sem načel zardi obveščanja o požaru, ki mislim, da je še zmeraj predolgo. Osrednji povdarek mojega pisanja je "...in potem sem poklicala policijo..." Vidiš zardi tega pa smo gasilci obveščeni z veliko zamudo. Zato se sprašujem ali smo (ali so) storili dovolj, odgovorni , pa tudi novinarji, da bi prišle informacije o požaru na pravi naslov.?
Uporabniški avatar
Volkec
GE: Kobarid
Kraj: Kobarid

Odgovor Napisal/-a Volkec »

Vsem kolikor toliko aktivnim gasilcem grejo dlake pokonci ob takih in podobnih poročanjih v nekaterih medijih. Res je, novinarji iščejo senzacije in izpostavljanje problema razpoznavnosti številke 112 je zanje deveta briga...
Vendar skoraj v vsakemu poročanju novinarji dajo besedo tudi vodji intervencije. Zakaj se le-ta ne bi znašel in se o tem malo izkašljal v eter :?: :twisted:
Uporabniški avatar
Fireman

Volkec napisal/-a:Vendar skoraj v vsakemu poročanju novinarji dajo besedo tudi vodji intervencije. Zakaj se le-ta ne bi znašel in se o tem malo izkašljal v eter :?: :twisted:
Kot sem že omenil: Novinarji imajo v "rokah škarje in platno". V omenjenem primeru so zagotovo dobili dovolj podatkov za korektno poročanje. Oni sami pa se odločijo, kaj od materiala bodo uporabili za prispevek.
Seveda bi lahko zahteval avtorizacijo, vendar to je dvorezen meč. :(
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

112

No , pa smo tam kjer sem želel, da se debata razvije. Sam se večkrat vprašam, zakaj režejo tisto iz izjave vodje intervencije , kar je njegova naloga, a objavijo pa čisto nekaj drugega. Gasilci naj bi povedali o svojem delu, prijavi, stanju ob njihovem prihodu, gašenju in težavah ob tem, o gasilcih , ki so se trudili in so pri tem tvegali, o poškodbah (bolje da ne) pri intervencijah itd... Takšnih izjav je žal bolj malo.
Popolnoma pa se strinjam z Volkecom, ko govori o vodji intervencije, ki bi se lahko bolj "izkašljal v eter". Je pa res, da so tu še druge odgovorne osebe , ki žal molčijo.
Kot izgleda se bomo gasilci še vedno borili z zelo razvitimi požari in pri tem tvegali svoja življenja, novinarji pa bodo poročali , da je vse pogorelo ostalo pa je uničila voda za gašenje.
Uporabniški avatar
Jaka
Kraj: Podhom

Odgovor Napisal/-a Jaka »

Včasih je poročanje oziroma nastop pred kamero velik problem za tiste, ki bi to morali storiti. Vodja intervencije (ne pa kdor koli) ali pa vsaj kdo, ki ga je on pooblastil, bi moral novinarjem poročati o aktivnostih gasilcev, saj bodo drugače o tem spraševali mimoidoče in naključne firbce. Še slabše pa je, če kakšne neumnosti natrese kakšen naključni gasilec, ki je slučajno slabe volje. Potem pa imamo vse sorte navedbe tako na TV kot v časopisih.
Ko je neka neumnost objavljena v časopisu je zelo težko pojasnjevali in se opravičevati, da to že ni bilo tako in da je novinar narobe videl, slišal ali sklepal. Zaradi tega bi bilo prav, da objektivne informacije vedno sliši od tistega, ki je pooblaščen za dajanje takšnih informacij.
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Lep pozdrav fantje, vem da je mal izven koncepta pa vendarle le. Na POPu je bilo objavleno še dobro da je dom čisto blizu (vsaj nekako tako, v tej smeri). Zanima me kdo je bil prvi na prizorišču, če pa jemogoče pa tudi malo krajši opis dogajanja. Morda Fireman- mislim, da si sodeloval pri posredovanju.

Hvala LP
Uporabniški avatar
Fireman

Anonymous napisal/-a:Morda Fireman- mislim, da si sodeloval pri posredovanju.

Hvala LP
Na anonimke načeloma ne odgovarjam! 8)
matej

Odgovor Napisal/-a matej »

Pozdravljeni!

Na brzino sem preletel omnjene članke . Mislim da ni važno kdo je sodeloval ali ni. Če pa preletimo odlomek mislim da se da izbrati da je sodeloval na požaru........(FIERMEN).

Ampak pustimo to.

Moje mišljkenje je da niso novinarji tisti ki zadevo napihnejo........mogoče kdaj jo. Vendar gasilci se ne poslužujemo možnosti...da sami obvestimo novinarje ob večjih dogotkih ........saj to možnost mamo..........potem bo tudi pisanje omnejnih bolj realno.

Marsi kdo pozna koga iz omenjene veje poklicev....pa jih takrat pokličimo.....pa še kakega fotografa........zraven ali snemalca..........potem bomo pa še posnetek ali slike imeli in tudi naše delo na ta način lažje agumentirali in nenazadnje preverjali naše napake.

Ali se motim.

<Lep Pozdrav.
Odgovori