GAS2000

Uporaba informatike v gasilstvu

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
polo
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a polo »

Jaka!

Strinjam se s teboj, da bo problem tam, kjer gasilci uporabljajo za društvene namene svoje osebne računalnike. :oops:

Lp Polo
Uporabniški avatar
metodg
GE: PGD Brezje na Gor.
Kraj: Brezje na Gorenjskem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a metodg »

Jaz mislim, da bo prednost Vulkana v tem, da program ažuriran samo na enem mestu. Tako bodo posodobitve veliko hitrejše. Slabost je pa v tem, da boš obvezno moral imeti internet.
Tukaj se bodo pa zadeve ustavile.

Pa še ena prednost. Napredovanja bodo ažurirana s strani GZ in GZS. Tako bodo podatki veliko bolj ažurni. :lol: Upam. :oops:

Metod G. :D
Uporabniški avatar
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
Kraj: Lukavci
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Drago »

Seveda je logična nadgradnja GAS2000 urejanje podatkovnih baz preko interneta, vendar se je potrebno zavedati, da velika večina PGD-jev še ni niti "povohala" GAS2000 :oops: eh, stvar je veliko bolj kompleksna kot si so si zamislili botri "Vulkana", skratka, če karikiramo; kako se naj kdo, ki ni končal niti osnovne šole vpiše na fakulteto :shock: :roll: :?:

lp DC
Uporabniški avatar
Fireman
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Fireman »

Zanima me ali je res, da je v SLO le 10% PGD-jev že dokončalo in oddalo na svoje gasilske zveze vse potrebne podatke za GAS 2000?
Rok za končanje pa nej bi bil 31.12.2002! :!: Kakšnih sankcij bodo deležni tisti, ki naloge niso izpolnili? :twisted:
Uporabniški avatar
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
Kontakt:

Fireman:

Ta podatek, ki si navedel bi znal kar držat :oops: o sankcijah pa ne vem kdo bi lahko sankcioniral PGD-je :shock: saj so člani GZS posredno preko GZ (pa smo tam) :lol:

lp DC
Uporabniški avatar
JozeR
Kraj: Zagorje ob Savi

Odgovor Napisal/-a JozeR »

Da smo si na jasnem - glede Vulkana vem toliko, kolikor sem prebral tukaj, na forumu.

Ampak našim vrlim "poslancem" v GZS bi lahko bilo kristalno jasno, da večina društev nima niti svojega računalnika, kaj šele internetne povezave. In če s(m)o se posamezniki mučili doma z GAS2000 na svojih PCjih, stroške za amortizacijo in elektriko nekako pozabili, ur za gasilce pa itak ne štejemo - za povezavo na internet pa se v Sloveniji žal še vedno plačuje kar konkretne denarje na mesec. In če so problemi z dobrim tisočakom tolarske letne članarine, kako lahko od nekaterih pričakujejo, da bodo dali mesečno nekaj tisočakov še za urejanje "baze zaradi baze" :evil:

Mimogrede - še vedno nisem slišal ENEGA PAMETNEGA RAZLOGA, zakaj GZS zbira vse te podatke??? A bo kdo morda kdaj pogledal podatke o članstvu in ob naslednji odločitvi za nakup radijskih postaj povabil skupaj inženirje telekomunikacij? ali ob naročilu "novega Vulkana" inženirje računalništva? ali bo vsa korist od teh porabljenih ur na Gas2000 (ki gredo gotovo v tisoče človek-ur) to, da bodo "poslanci" na kakšnem kongresu slišali, da imamo v svojih vrstah 3,74% univerzitetno izobraženega kadra???
A se gremo informatiko samo zato ker je moderno??? A moramo imeti vsaki dve leti novo verzijo programa kot Microsoft??? A res ne vemo, kako bi lahko drugače zapravljali denar???

In če so program - pardon, internetno aplikacijo pisali podobni "outseiderji" kot Gas2000 - ki nimajo tri čiste z realnostjo v društvih (pa saj je očitno že na GZS nimajo :cry: ), potem Vulkan zagotovo nima aplikacije, ki bi jo lahko pobral z interneta in naložil na svoj računalnik, ter v miru delal off-line. Ko bi vse podatke lepo posortiral na domačem PCju, pa bi se povezal v internet in v nekaj minutah vse skupaj pretočil v strežnik.
Zagotovo pa bo internetna stran za vnašanje podatkov polna sličic, flashov, shockvaweov in podobnega "kiča", ki se bo že samo po sebi prenašalo po navadnem telefonskem priključku vsaj pol minute.

Lahko pa se seveda motim... IN SRČNO UPAM, DA SE!!!

In odvzeti DDV, ki ga dajemo državi bo drobiž v primerjavi s tem, s čimer nas bo udaril vrh lastne organizacije - ki bo plačal aplikacijo, strežnik, vzdrževanje strežnika,... morda celo po en PC za vsako društvo in povezavo v internet?!

Na pomoč, (dobesedno)
Jože

P.S. Se opravičujem za razliti žolč, ampak včasih se vprašam, kaj je poslanstvo gasilcev (in včasih kaj je poslanstvo GZS). "Gostje" - brez zamere!
Uporabniški avatar
metodg
GE: PGD Brezje na Gor.
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a metodg »

No, jaz sem aplikacijo videl na posvetu v Zrečah. Moram rečt, da kadrovska evidenca zgleda zelo podobno kot v GASU 2000.
Mislim, pa da je narobe to, da moramo podatke obvezno urejati on-line. Kot pravi JožeR, bi bilo lepo, če bi lahko podatke uredil doma in jih potem pretočil na strežnik. Sicer je bilo nekaj govora o tem na posvetu, ampak si nisem zapisoval, tako da informacije o tem ne morem dati. Pa tudi pisnega gardiva nismo imeli....

Metod G. :D
Uporabniški avatar
Jaka
Kraj: Podhom

Odgovor Napisal/-a Jaka »

Fantje. Po eni strani je prav, da se aplikacija GAS2000 nadgrajuje. Če obdelava poteka preko interneta, tudi v redu. Tako bo zagotovljena enotnost podatkov in (teoretično) tudi njihova ažurnost. Sran... pa je, da o tem ni kakšne pametne pisne informacije snovalcev programa. Iz nje bi prav gotovo razbrali, kako bo potekalo vnašanje podatkov, nivoje pooblastil itd. Tam je verjetno tudi predvideno, kako bo gasilec Jaka na svojem računalniku doma ažuriral podatke o svojih cca 100 članih (matični podatki, napredovanja, o katerih sklepa UO PGD), kako bo edina zaposlena na GZ spreminjala podatke (tečaji, čini - napredovanja, odlikovanja) za 2000 gasilcev in kako bodo na GZS ažurirali podatke (odlikovanja, čini, tečaji itd) za nas vse. In ne nazadnje bi bilo verjetno dobro vse to prebrati, preden bo potrebno 30.12.2002 poslati podatke iz GZ na GZS.
Upam, da bomo dočakali kakšno pametno informacijo o Vulkanu in bo potem debata o njem bolj konstruktivna.
Da bi videl, kako imajo posamezna PGD urejen dostop do interneta, sem dal na forum anketo. Pa se me do sedaj še nobeden ni usmilil in nanjo tudi odgovoril. Tudi prav. Bo že bolje (po novem letu).
Uporabniški avatar
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
Kontakt:

Jaka:

Pa ni sra... samo to kar si napisal :shock: :lol: Jaz npr. ne morem razumet, kateri individium je lahko razglasil "Vulkana" ravno v času, ko najbolj potrebujemo podatke, ki pa jih je za1x možno vnašat samo v GAS2000 in kdo si to upa mimo vseh organov, ki so vseeno v naši organizaciji zato, da dajo "žegn", če se jih že drugače ignorira :evil:
Na posvetu v Zrečah se je naredilo to sra... in zato mora nekdo odgovarjat, če ne, grem jaz kar po enga mercedesa na račun GZS :oops: :lol: sicer pa kot generalni sekretar 14. kongresa boš spoznal vse razsežnosti prezgodnjega plasmaja "Vulkana" in vesel bom, če se motim :roll:

Ja kako ti naj prav jaz obkljukam anketo, če pa računalnika v društvu še vsaj do 5. nadgradnje "Vulkana" zihr ne bo :oops: in če to storim, zna_bt, da me bodo vsi ostali posnemali :shock: kaj boš pa pol :?: :twisted:

lp DC
Uporabniški avatar
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
Kontakt:

Na zadnji seji P GZS sem bil še posebej pozoren na omembe in obrazložitve okoli "Vulkana" :oops: poveljnik GZS je uporabil popolnoma isto obrazložitev za "Vulkan" kot sem jo jaz na tem forumu :shock: se pravi; "Vulkan" je "web aplikacija" GAS2000 :lol: (in zdaj bodi pameten :? ). Eno pa je gotovo :idea: fantje :!: veselo na delo in pridno vnašajte podatke v GAS2000, ker v "Vulkan-a" še jih dooolgo ne boste :twisted: (nikoli nisem bil zloben - ampak, kako je že s tistim "HOOOP" :?: :arrow: :?: )
Uporabniški avatar
BraneS
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BraneS »

Drago napisal/-a:Na zadnji seji P GZS sem bil še posebej pozoren na omembe in obrazložitve okoli "Vulkana" :oops: poveljnik GZS je uporabil popolnoma isto obrazložitev za "Vulkan" kot sem jo jaz na tem forumu :shock: se pravi; "Vulkan" je "web aplikacija" GAS2000 :lol: (in zdaj bodi pameten :? ). Eno pa je gotovo :idea: fantje :!: veselo na delo in pridno vnašajte podatke v GAS2000, ker v "Vulkan-a" še jih dooolgo ne boste :twisted: (nikoli nisem bil zloben - ampak, kako je že s tistim "HOOOP" :?: :arrow: :?: )

Sam kot informatik podpiram idejo, da bi se zbiranje podatkov centraliziralo. Pri današnji tehnologiji je splet edina ugodna možnost za to, predvsem z vidika avtorjev aplikacije. S tem se zmanjša problematika logistike in stalno imamo na razpolago zadnjo verzijo. Vse je pač na strežniku - explorer ima pa itak vsak. Drug velik problem pa bo seveda zagotavljanje ustrezne infrastrukture. Upajmo, da bo stvar dokaj hitro zaživela. Pred mesecem ali dvema sem Logos-u težil, da bi rad videl kako stvar dela. Dobil sem uporabniško šifro in geslo, ki mi na žalost ne dela več. Takratna verzija se bila zastavljena v pravo smer, ni se pa še dalo dobiti pravega vtisa o celoti. Zanima me, če ste na GZS aplikacijo kot celoto že videli. V praksi je tudi običaj, da se že v fazi izgradnje informacijskega sistema - v tem primeru za nas gasilce s terena to tudi bo - postavi ekipa za preverjanje in testiranje. Tako uporabniki dobijo možnost, da še v fazi izdelave aplikacije - takrat je seveda še lahko popravljati malenkosti - poskušajo priti do zadovoljivega izdelka.

lep pozdrav

Brane Šmitek
Znanje je največji zaklad, a na žalost ga moramo vse življenje negovati.
Uporabniški avatar
mihael
Kraj: Bled

Odgovor Napisal/-a mihael »

Vem, da smo nekje že obravnavali probleme z vnosom podatkov zaradi davčne številke (ker je nočejo vsi posredovati ali se jim to zdi neumno).
Vemo, da se brez D.Š. sploh ne da vnašati podatkov v GAS 2000 zato upam,da se bo našla kakšna boljša rešitev .
Z gasilskim pozdravom: NA POMOČ!
Uporabniški avatar
Jaka

Davčna številka je in bo še nadalje ostala obvezen podatek za vnos podatkov o gasilcu v program. Ta je potrebna zaradi enotne evidence in prehodov gasilcev iz enega PGD v drugega. Zato kar pozabi, da bo v prihodnje stvar enostavnejša - brez DŠ.
Uporabniški avatar
mihael
Kraj: Bled

Odgovor Napisal/-a mihael »

Ja Jaka saj se tega dobro zavedam, samo ali ni bilo govora o gasilskih ID izkaznicah, na kateri bi vsak imel svojo IDštevilko, ki bi jo lahko npr.uporabljali tudi v programu GAS 2000.
Z gasilskim pozdravom: NA POMOČ!
Uporabniški avatar
Jaka

Miha. Zakaj pa naj bi bila gasilska ID številka, če imamo že druge številke (EMŠO, davčno itd), ki pa se lahko zbirajo le v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Prav DŠ je takšna, ki ti ne pove nič in je za vsakega državljana drugačna. Problem je le prepričati gasilce, da jo mirne duše lahko zaupajo tajniku PGD, saj vpis v gasilsko evidenco nima veze z napovedjo dohodnine (čeprav upam, da bo tudi to kmalu - seveda v smislu bonitete).
Odgovori