Požar v Nožicah in občinske meje

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Požar v Nožicah in občinske meje

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Ali res ne moremo gasiti ne da bi bilo nekaj narobe ?

Požar v Nožicah, tik ob meji z občino Kamnik.

Nekateri od tam zbranih krajanov, so se spraševali, zakaj kljub temu, da so šmarski gasilci le nekaj sto metrov oddaljeni od kraja današnjega požara in so prav gotovo slišali krovno sireno na gasilskem domu v Homcu, ki je naznanjala požar v vasi, niso bili poklicani na intervencijo. To kaže na to, da so administrativne meje v nekaterih primerih tudi v gasilstvu zelo močne, saj se prizadeta hiša nahaja v teritoriju, katerega že pokriva Gasilska zveza (GZ) Domžale, čeprav je skoraj tik ob meji s kamniško občino (GZ Kamnik).
Sicer pa so mejo med občino Kamnik in Domžale pred 50 leti določali približno tako kot mejo med Slovenijo in Hrvaško pri Savudriji...

Vir spletna stran Kamničan.si
Priponke
60628007.jpg
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
Pero

Odg: Požar v Nožicah in občinske meje

Odgovor Napisal/-a Pero »

Nič novega.
Še bolj me čudi to, da so pri tako razvitem požaru ,razvili celo 1B cev, pa še to za napajanje vozil!
O drugih taktičnih odločitvah pa rajše nebi izgubljal besed, poglejte si slike.

lp
Don't raise your voice, Improve your argument!
Uporabniški avatar
skerca
Kraj: Trzin

Odgovor Napisal/-a skerca »

5 slik vidiš pa že o pravilni ali nepravilni taktiki razlagaš ? Valda, dejmo 6 C ročnikov pa zalivimo od zuni in notri kork se da.... :(

http://www.cpv-domzale.si/index.php?opt ... Itemid=100
Uporabniški avatar
Pero

Ne provociraj! Že z 1 slike se vidi to kar trdim, po ogledu ostalih pa se stanje samo še poslabša. Tako da nevem kdo je tebe taktiko učil (če te je sploh kdo)...
Napisal sem pač svoj komentar, tukaj se ne mislim kregat in s prstom kazat, če ti pa kaj ni jasno pa se lahko po ZS zmenima.

Nazaj na topic, zanimiv komentar iz zgornjega linka:
Po vstopu, je bilo gašenje z visokim tlakom nemogoče, ker je bil požar že preveč razširjen, zato smo se umaknili
lp
Očividec

Odgovor Napisal/-a Očividec »

@skerca
Fotostrip - bodite pozorni na požar v sobi pri balkonu... (slike iz različnih že navedenih virov)

Slika

Slika

Slika

Končno so se skorajžili in naredili vstop skozi balkon... Za moje pojme dosti pozno...

Slika

Zanimivo, da so se odločili, da ne naredijo napada skozi balkon, ampak nalivajo od zunaj s tal ter čakajo, da odprejo z ALK streho ter iz vrha zalijejo sobo...
Priponke
68ce68f909ab7d4b92f22dc378f00d9e.png
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Kot ni intervencije, da bi bilo vse vredu tako ni teme na tem forumu, da se ne bi zgrabili kot mali otroci ! :evil:

Mislil sem da bo kdo kaj zapial kako je z aktiviranjem enot. Piše da je zelo blizu gasilski dom Šmarca, če se ne motim, ampak so v drugi občini !Ja ogenj je edini ki pozna meje.
Glede stavka, ki ga je Pero prilepil, pa je res, malo čudno zveni. Sicer prisotni že vedo kako pa kaj.
Me pa spominja na primer pred leti v Šentilju, ko je en gasilec v kamero dal izjavo nekako takole: " Ko smo vstopili je bila takšna vročina, da smo se morali umakniti." takrat sem se spomnil na lovce. Zakaj ne bi njih poklicali pa bi od daleč streljali v ogenj ? Zakaj gasilce ? Morda imajo pretanke cevi ? :D
Uporabniški avatar
skerca
Kraj: Trzin

Odgovor Napisal/-a skerca »

skerca napisal/-a:5 slik vidiš pa že o pravilni ali nepravilni taktiki razlagaš ? Valda, dejmo 6 C ročnikov pa zalivimo od zuni in notri kork se da.... :(
Jaz nisem na mestu, da trdim, kaj je bilo v danem trenutku glede na razpoložljive sile in opremo možno narediti....mislim da tudi kdo drug ne ( brez potrebnih podatkov, ki jih z slik in videa ne moreš točno določiti) - razen sodelujočih.

lp
Uporabniški avatar
Suban
GE: Sečovlje

Re: Požar v Nožicah in občinske meje

Odgovor Napisal/-a Suban »

Za to situacijo ne bom nič govoril (da jih ne bom slišal kot predhodnik), vseno pa jaz mislim, da se VT navijak v splošnem velikokrat uporablja po nepotrebnem, samo zato, ker potem cevi ni potrebno zvijat.

lp
A. Suban
Uporabniški avatar
gubina
Kraj: LJ-okolica

Odg: Re: Požar v Nožicah in občinske meje

Odgovor Napisal/-a gubina »

Suban napisal/-a:Za to situacijo ne bom nič govoril (da jih ne bom slišal kot predhodnik), vseno pa jaz mislim, da se VT navijak v splošnem velikokrat uporablja po nepotrebnem, samo zato, ker potem cevi ni potrebno zvijat.

lp
to je razvada GVC-cejašev :lol:
di-du-di-du
Luka1

Odgovor Napisal/-a Luka1 »

Ne vem zakaj ne bi koristil visokega tlaka, če je na voljo?! Pri tako razvitemu požaru, je boljše in manj škode, če pogori kakšen ´´remlc´´ več, kot pa da okoli hiše postaviš 4 napade z C cevmi in zalivaš hišo!! Jest verjamem, da so stanovanje in ostrešje POGASILI in NE ZALILI!! Tudi pri gašenju je potrebno z vodo ravnati racionalno!!

Lp.
Športnik

Odgovor Napisal/-a Športnik »

Luka1 napisal/-a:Ne vem zakaj ne bi koristil visokega tlaka, če je na voljo?! Pri tako razvitemu požaru, je boljše in manj škode, če pogori kakšen ´´remlc´´ več, kot pa da okoli hiše postaviš 4 napade z C cevmi in zalivaš hišo!! Jest verjamem, da so stanovanje in ostrešje POGASILI in NE ZALILI!! Tudi pri gašenju je potrebno z vodo ravnati racionalno!!

Lp.

Zato:
Po vstopu, je bilo gašenje z visokim tlakom nemogoče, ker je bil požar že preveč razširjen, zato smo se umaknili
In če le delaš z glavo ti ni treba "skrbeti", da boš zalival in ne gasil.
Uporabniški avatar
Suban
GE: Sečovlje

Odgovor Napisal/-a Suban »

Luka1 napisal/-a:Ne vem zakaj ne bi koristil visokega tlaka, če je na voljo?! Pri tako razvitemu požaru, je boljše in manj škode, če pogori kakšen ´´remlc´´ več, kot pa da okoli hiše postaviš 4 napade z C cevmi in zalivaš hišo!! Jest verjamem, da so stanovanje in ostrešje POGASILI in NE ZALILI!! Tudi pri gašenju je potrebno z vodo ravnati racionalno!!

Lp.

Kaj C cevi so samo za zalivat okoli na hišo? Dobro te je učil tisti, ki te je. :wink:

Da ti povem nekaj novega, C cevi s tubo ročnikom so zelo primerne za notranje napade pri bolj razvitem požaru, saj potrebujemo vsaj 135 l/min pretoka, katerega dobimo pri 5 bar. S pravilno tehniko posredovanja (se mi zdi, daso me jo učili na Igu: HFT A, B, NGČ, GČ pa še kje drugje) v notranjosti prostorov prav nič ne zalivamo hišo.

No, sej pretok 135 l/min pa še mal več dobimo tudi z VT boš reku. Seveda, ampak pri 30 in več barih. A si že delal z VT nad 30 bar? Se ti zdi primerno za notranji napad. Meni tudi, pa posredovalci na tem požaru so enako ugotovili kot midva zdej...

LP :wink:
A. Suban
Uporabniški avatar
Dave D
GE: Loka pri Mengšu
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Dave D »

Oskar napisal/-a:Kot ni intervencije, da bi bilo vse vredu tako ni teme na tem forumu, da se ne bi zgrabili kot mali otroci ! :evil:

Mislil sem da bo kdo kaj zapisal kako je z aktiviranjem enot. Piše da je zelo blizu gasilski dom Šmarca, če se ne motim, ampak so v drugi občini !Ja ogenj je edini ki pozna meje.
Glede stavka, ki ga je Pero prilepil, pa je res, malo čudno zveni. Sicer prisotni že vedo kako pa kaj.
Me pa spominja na primer pred leti v Šentilju, ko je en gasilec v kamero dal izjavo nekako takole: " Ko smo vstopili je bila takšna vročina, da smo se morali umakniti." takrat sem se spomnil na lovce. Zakaj ne bi njih poklicali pa bi od daleč streljali v ogenj ? Zakaj gasilce ? Morda imajo pretanke cevi ? :D
Alarmiranje gasilcev - Občina Domžale: ReCO sprejme klic na številko 112, ki o dogodku obvesti prvo udarno gasilsko enoto na tem območju, poklicno enoto CPV Domžale. Glede na obseg dogodka slednji svetujejo ReCO, katero prostovoljno društvo naj dodatno alarmira. Na kraju poveljevanje prevzame vodja enote poklicnih gasilcev, ki po potrebi preko ReCO aktivira še dodatne gasilske enote (Upam, da imam prav, če se motim naj me prosim nekdo iz sosednje zveze popravi).

Iz zbranih podatkov je mogoče razbrati: V prvi fazi je bil o dogodku (Nekaj se kadi iz stanovanjske hiše na Gostičevi 39, Nožice) obveščen CPV Domžale, ki je takoj alarmiral lokalno pristojno gasilsko društvo za vas Nožice - PGD Homec. Po prihodu na kraj (1. PGD Homec, 2. CPV Domžale, prihod istočasno) je vodja intervencije ugotovil, da je požar v mansardnem stanovanju že v fazi polno razvitega požara. Zato je za dodatno pomoč zaprosil osrednjo enoto tega sektorja PGD Radomlje, nato pa še PGD Jarše - Rodica in PGD Domžale - mesto, slednje iz sosednjega sektorja za dovoz večje količine vode.

Oddaljenost objekta intervencije od gasilskih domov posredovalcev/približna ocena časa vožnje s povprečno hitrostjo 50km/h:
- CPV Domžale; 4800m, 6 min.
- PGD Homec; 700m, 1 min.
- PGD Radomlje; 2500m, 3 min.
- PGD Jarše - Rodica; 3500m, 4 min.
- PGD Domžale - Mesto; 5500m, 7 min.
-----------------------------------------------
- PGD Šmarca (GZ Kamnik); 600m, 1 min
Oskar napisal/-a:Požar v Nožicah, tik ob meji z občino Kamnik.

Nekateri od tam zbranih krajanov, so se spraševali, zakaj kljub temu, da so šmarski gasilci le nekaj sto metrov oddaljeni od kraja današnjega požara in so prav gotovo slišali krovno sireno na gasilskem domu v Homcu, ki je naznanjala požar v vasi, niso bili poklicani na intervencijo. To kaže na to, da so administrativne meje v nekaterih primerih tudi v gasilstvu zelo močne, saj se prizadeta hiša nahaja v teritoriju, katerega že pokriva Gasilska zveza (GZ) Domžale, čeprav je skoraj tik ob meji s kamniško občino (GZ Kamnik).
Sicer pa so mejo med občino Kamnik in Domžale pred 50 leti določali približno tako kot mejo med Slovenijo in Hrvaško pri Savudriji...

Vir spletna stran Kamničan.si
Osebno me izredno motijo novinarji, ki pobirajo razna "strokovna" mnenja očividcev in domačinov, ki v intervenciji ne sodelujejo, a budno opazujejo in modrujejo, kaj bi bilo bolje. In kakšna merska enota je to "nekaj sto metrov?!" Lahko bi napisali celo "nekaj" 10 metrov, da bi izgledalo še bolj dramatično, še posebej, ker enota iz občine, iz katere prihaja novinar, ni bila prožena. Stavek - "zagotovo so slišali sireno" in so kar vedeli za kaj se gre v Šmarci, kajneda?? Potem je bolje, da kar zavržemo pozivnike. In zakaj taka odmevnost? Samo zaradi tega, ker je bil posnet dramatičen filmček, ki prinaša oglede. Ogledi + dramatično besedilo s čim več kliki na internetni strani s sponzorji = denar. Briga novinarja za stanje gasilstva, zanj je še bolje, če ga kdaj kej kiksnemo, je bolj privlačno za poročila.

Kar se tiče alarmiranja je resnica taka, da ima redka gasilska zveza urejeno sodelovanje na obmejnih območjih s sosednjo. Alarmiranje poteka po predhodnem planu in stopnjah. V določenih pogojih, ko je intervencija večjega obsega in je porabljeno večino "resursov" iz lastne GZ ter občine, se preseže meje ter alarmira tudi enote iz sosednje gasilske zveze. Seveda slednji lahko mirne duše nato zahtevajo denarno povračilo za kakršno koli uničeno opremo na intervenciji od občine v kateri posredujejo, takrat pa se dobrota neha. Tudi zato je poredko v prvem ali celo drugem planu predvideno aktiviranje enote iz sosednje občine, oziroma GZ. Gasilci so v našem primeru (po vsej verjetnosti) postopali po ustaljenem protokolu: 1. stopnja; Poklicna enota + matično društvo, 2. stopnja; osrednja enota sektorja + bližnja društva iz GZ. Zakaj niso posegli z alarmiranjem izven matične občine? Morda zato, ker je razlika v prihodu med PGD Radomlje in PGD Šmarca le 2 minuti, ter naslednjo enoto PGD Jarše - Rodica, le minuto več. Konec koncev le ni gorelo gospodarsko poslopje oz. industrija, temveč mansardno stanovanje. Verjetno so ocenili, da bodo lahko z razpoložljivo tehniko in moštvom prvih dveh enot na kraju, zadevo do prihoda ostalih enot že uspeli omejiti ter s pomočjo ostalih tudi dokončno pogasiti. Za mansardno stanovanje je bilo že tako ali tako konec zgodbe, saj je bilo že ob prihodu primarnih enot v fazi flashovra.

V taktiko se ne bom podrobneje spuščal. Nas so učili, da se v notranjih napadih posreduje z nizkim tlakom, spet drugje pa učijo drugače. Kakor kdo ve in zna. Bo že vedel tak, ki je v šolo hodil za to, jaz nisem. Pri nas vem, da bi se bal škornja določene osebe iz sosednje vasi, če bi ne postopal z NT. :roll:

Glede obsega alarmiranja je pa tako, da nas ljudje zmeraj križem gledajo. Če se malo pokadi iz stanovanja in na kraj pridrvi 10 avtomobilov s 50 gasilci ter se na koncu izkaže, da je šlo za zasmojeno hrano na štedilniku, se vsi režijo češ, teli gasilci pa nkol' nimajo ene mere, sam, da divjajo naokol z lučkam'. Če pa se izkaže, da gre za polno razvit požar, bi pa radi, da prožijo ne le naše, temveč tudi sosednje gasilce, češ, če jih bo 100, bo ziher hitrej pogašen! Pa je ponavadi samo več zmede in firbca na kupu, kot pa koristi.
Lep pozdrav! 8)

David
PGD Loka pri Mengšu
-------------------------
http://www.pgd-loka.si
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Ja, ni kaj dodati. Dave, lepo napisano, v večini se strinjam. =D> Lahko z debato kar končamo zaradi mene ! :D
Glede urejenosti medsebojne pomoči na obmejnih področjih bi nekaj dodal. Če moja informacija ne drži naj me nekdo iz Gorenjske popravi. Gorenjske občina naj bi imele podpisan nek sporazum o medsebojni pomoči. Kako to izgleda v praksi ne vem. Ali pogleda delavec na RECo na karto in proži osrednjo in najbljižjo enoto ?
Uporabniški avatar
Pero

Slika
Slika druge int/enote . Pa da ne bom odpiral nove teme. Treba je pač pazit da se ne poliva preveč !

#-o

lp
Odgovori