NOŠENJE GASILSKE UNIFORME

Vse kar je povezano z organiziranostjo gasilstva in predpisi
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
hec

Odg: NOŠENJE GASILSKE UNIFORME

Odgovor Napisal/-a hec »

Žani napisal/-a:Že nekaj časa berem to temo, sedaj se pa moram oglasiti. Vsaka čast Janez in Ico, popolnoma prav je tako, kot sta napisala. Hec, ta " kos tekstila" je naša tipizirana delovna obleka, pa je to tebi všeč ali pa ne. Preberi si PGS, pa boš videl kakšne so tvoje pravice in dolžnosti. Marsikaj nam v življneju ni všeč, pa moramo to sprejeti. In če smo gasilci, moramo spoštovati določena pravila, ki morajo veljati za vse, sveda tudi za vrh naše GZS, ki nam po spoštovanju in nošenju uniforme ni ravno v ponos. Pa ne zgledujmo se po njih, imejmo spoštovanje in veselje nositi gasilske obleke, ne pa da se še hvalimo, kako jih ne spoštujemo in priznavamo.
Tudi sam sem inštruktor in pri mojih temah so tečajniki oblečeni kot je treba. Mogoče malo spregledam pri teoriji osnovnega tečaja ( mogoče res še vsi nimajo oblek ), kasneje pa mislim, da je vsako PGD sposobno kupiti svojim ljudem delovne obleke. In do sedaj ni bilo nikoli problemov okoli tega.
Samo še to. Rad oblečem delovno oblkeo, svečano uniformo, zaščitno obleko in prav ponosem sem na to.

Pozdrav !
Kolega nimam alternative, ker samo tako obleko imam (netipizirano) in samo takšno sem prejel od društva in samo takšno mi je odredil poveljnik....na katirega sem ponosen, ker je žal par svetlobnih let pred tistimi ki so pisali člene PGS. Svetujem ti da povprašaš poklicne gasilce, zakaj tudi oni nimajo podobnih oblek kot prostovoljci...nenazadnje smo vsi gasilci ane?
Uporabniški avatar
Tomkat
GE: PGD Škofja vas
Kraj: Celje - Škofja vas

Odgovor Napisal/-a Tomkat »

Hec, vidim, da bi tudi tvojega poveljnika morali "za ušesa" če ti je dal samo netipizirano obleko in jo sedaj poveličujete do onemoglosti in "pljuvate" čez tisto kar nosi preostalih nekaj tisoč slovenskih gasilcev. Če to ni "preseravanje" potem pa tudi ne vem.
In če malo višje pišeš, da je pripadnost organizaciji nujno zlo, potem res bolje da prestopiš v kakšno združenje filatelistov, kot pa da pravim Gasilcem "sereš" o pripadnosti organizaciji.
Ko govoriš o poklicnih pa mešaš jabolka in hruške. Poklicni niso del GZS in tudi niso zavezani tipizaciji, zato so njihova oblačila drugačna od naših. (Pa mislim, da to veš in se samo delaš neumnega.)

Vidim pa, da le nisem tako čuden, če kar nekaj sogovornikov v tej temi predstavlja isto stališče.

In še enkrat bom ponovil, da ne bo nejasno. Red mora biti! Takšna oblačila kot jih imamo, jaz s ponosom oblečem, ko jih bomo na nivoju države pravno-formalno spremenili se bom preoblekel in ravno tako ponosno služil organizaciji in ljudem še naprej. Samo, ne pa mi "odpirati oči", da smo tisti ki smo oblečeni tako kot smo, itak nimamo pojma in smo nekje za luno.
LP iz Celja :wink: Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)
Slika
Uporabniški avatar
bzovc12
Kraj: Bizovik

Odgovor Napisal/-a bzovc12 »

Zdravo,

bom pa še jaz dodal svoje mnenje, sploh sem se zato odločil ker ste se tako spravili na "hec-a". Ni vse dobro, a ni vse slabo. res je treba znati nositi uniformo in biti na njo ponosen. Res pa je tudi da s časom ugotoviš da so določena predpisana oblačila napačna oz lepše rečeno za časom ali pa da se stvari podvajajo brez potrebe. Ne moreta pa nekoga "zmerjati" če pove da je šla tehnologija tudi na področju tekstilstva zelo naprej in obstajajo že veliko boljši materiali....naša GZS pa ustraja še na tem kar pač imam...pa tut prosim ne s takimi...da pač oblečem kar mi prepišejo in to spoštujem....ker kaj pa če se kdo spomni da bo delavna obleka samo spodnje perilo (brei tangice) rdeče barve z napisom gasilci :D :D :D

Lep dan :)

Ažbe
Divje pleme na JV robu Ljubljane, vas se imenuje Bizovik / Valvasor/
Uporabniški avatar
Primoz
GE: Sečovlje

Odgovor Napisal/-a Primoz »

bzovc12 napisal/-a: Ne moreta pa nekoga "zmerjati" če pove da je šla tehnologija tudi na področju tekstilstva zelo naprej in obstajajo že veliko boljši materiali....naša GZS pa ustraja še na tem kar pač imam...

to bi bilo šele veselo, ko bi GZS spreminjala standarde obleke na vsake 3-5 let, da bi bila v koraku z časom...
Uporabniški avatar
Franci
Kraj: Velike Lašče
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Franci »

Mislim da med tistimi, ki še vedno zagovarjamo delovno uniformo tako kot je ni nobenega, ki ne bi za zgornji del ali katerikoli kos oblekel kaj drugega bolj modernega in konfortnega ali celo boljšega. :wink:

Mene pa bolj moti ko nekateri starejši gasilci, k delovni uniformi "pripasajo" kravato. :(
Stati inu obstati. /Trubar/
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Če koga tako moti delovna obleka ali uniforma, da ju zaradi njunih slabosti noče nositi, ima vse možnosti, da sproži postopek za modernizacijo teh oblačil. Lahko pa ostane petelin na vrhu gnoja in še naprej veselo kikirika.

Mimogrede, neuradno tudi pri GZS obstajajo ideje o prenovi uniform, vendar se to ne more urediti čez noč. Predvsem zato, ker je na koncu potrebna večina.
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

Tomkat napisal/-a:Hec, vidim, da bi tudi tvojega poveljnika morali "za ušesa" če ti je dal samo netipizirano obleko in jo sedaj poveličujete do onemoglosti in "pljuvate" čez tisto kar nosi preostalih nekaj tisoč slovenskih gasilcev. Če to ni "preseravanje" potem pa tudi ne vem.
In če malo višje pišeš, da je pripadnost organizaciji nujno zlo, potem res bolje da prestopiš v kakšno združenje filatelistov, kot pa da pravim Gasilcem "sereš" o pripadnosti organizaciji.
Ko govoriš o poklicnih pa mešaš jabolka in hruške. Poklicni niso del GZS in tudi niso zavezani tipizaciji, zato so njihova oblačila drugačna od naših. (Pa mislim, da to veš in se samo delaš neumnega.)

Vidim pa, da le nisem tako čuden, če kar nekaj sogovornikov v tej temi predstavlja isto stališče.

In še enkrat bom ponovil, da ne bo nejasno. Red mora biti! Takšna oblačila kot jih imamo, jaz s ponosom oblečem, ko jih bomo na nivoju države pravno-formalno spremenili se bom preoblekel in ravno tako ponosno služil organizaciji in ljudem še naprej. Samo, ne pa mi "odpirati oči", da smo tisti ki smo oblečeni tako kot smo, itak nimamo pojma in smo nekje za luno.
Najprej bi se zahvalil mojemu podpoveljniku GZ (bzovcu12) ker mi je takorekoč snel besede z jezika.

Tomkat, kako ti razumeš moje mnenje je tvoja stvar, vsekakor pa prenapihuješ zadevo. Kot prvo boš bolj težko kogar koli vlekel za ušesa, bo sigurno prej obratno. Ne poveličujem netipizirane obleke, tudi pri teh bi se dalo še kaj dodat spremenit....res pa je da tipizirana izpolnjuje samo še pogoje za šmir brisat.Osebno ti takoj zagotovim tudi nekaj tisoč gasilcev, ki pri nas teh oblek ne nosi! Prav tako ne vidim nobenega smisla da bi kdorkoli, ki drugače misli o pripadnosti organizaciji moral iztopiti....ravno nasprotno več ko bo takšnih prej se bo trenutni negasilski režim na GZS sesul, kar je predpogoj da sploh lahko začnemo govorit o pravih gasilcih in nepravih. Pri poklicnih si pa res brcnil v temo...če misliš, da so naša oblačila drugačna zato, ker nismo v isti organizaciji in ker za poklicne ni tipizacije... je res nekdo iz lune padel. Malo si poglej kroj, vrsto materjala, več različnih kosov uniforme, različne sloje obleke...itd
Uporabniški avatar
Ico
Kraj: PGD Zagorje-mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ico »

Peter napisal/-a:vendar se to ne more urediti čez noč. Predvsem zato, ker je na koncu potrebna večina.
...in veliko denarja #-o
LP iz zagorske doline
Mi gremo noter, ko gredo drugi ven !
http://www.pgdzagorje-mesto.si
Uporabniški avatar
Ico
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ico »

bzovc12 napisal/-a:....bom pa še jaz dodal svoje mnenje, sploh sem se zato odločil ker ste se tako spravili na "hec-a". Ni vse dobro, a ni vse slabo. res je treba znati nositi uniformo in biti na njo ponosen. Res pa je tudi da s časom ugotoviš da so določena predpisana oblačila napačna oz lepše rečeno za časom ali pa da se stvari podvajajo brez potrebe. Ne moreta pa nekoga "zmerjati" če pove da je šla tehnologija tudi na področju tekstilstva zelo naprej in obstajajo že veliko boljši materiali....naša GZS pa ustraja še na tem kar pač imam...pa tut prosim ne s takimi...da pač oblečem kar mi prepišejo in to spoštujem....ker kaj pa če se kdo spomni da bo delavna obleka samo spodnje perilo (brei tangice) rdeče barve z napisom gasilci :D :D :D
Malo preveč enastavno si tole razlagaš. Ko že "braniš" Hec_a ( prepričan sem, da se zna sam dovolj dobro braniti ), ali ni ravno on pripadnik slovenske vojske in kot takemu so predpisana vsa oblačila - pa naj mu je to všeč ali ne !!! Tudi jaz bi imel bolj moderno uniforma lepega videza in super kvalitetne materiale. Ampak kaj, ko tudi ta nekoč nekomu ne bo všeč in bo isto naredil, kar praviš ti - ne bom je nosil, ker mi ni všeč. Pa tudi, če dobimo neko novo uniformo ali kakorkoli se bo že imenovala, v kolikem času bodo lahko društva zagotovila vsem, mladim in malo starejšim, te nove, super uniforme. In končno - ne rabimo Hec-a, da mi pove o napredku v tekstilstvu - to smo ugotovili že tudi drugi. Ampak, kot je napisal Peter, spremembe ne moremo pričakovati čez noč !

Pa še nekaj ne razumem. Toliko se govori o ( domnevno ) slabem kroju, slabih materialih itd. - ja, ali rabiš goratex za sedenje na predavanjih na Igu, teoretičnem usposabljanju v društvu, tisto minuto na tekmovanju ( ko se trenira sigurno nismo v delovnih oblekah ) ???

Verjetno se vsi strinjamo, da so potrebne spremembe, do takrat pa......verjetno nam ne kaže drugega, kot da oblečemo to, kar imamo. Še posebno zato, ker nam odgovorni na PGD in GZ v večini primerov kupijo samo to, kar je predpisano. In gasilci ne bi bili gasilci, če ne bi našli nek razlog, da se oblečemo drugače.
Na koncu konca pa, v določenih primerih, lahko uporabimo razne flise, brezrokavnike, puloverje, jakne.....kot dopolnitev k delovni obleki. Tam pa, kjer se ne da ( recimo na Igu ) pa .....

Trditev Hec_a, da na Igu še nikoli ni bil v tipizirani delovni obleki, pa je dal že kar nekaj usposabljanj čez.......bi bilo treba vprašati Simono Oblak, če res. Kolikor vem, za vsako usposabljanje za pridobitev specialnosti napišejo, kako moramo biti oblečeni in kaj moramo imeti s sabo. Morda pa za nekatere obstajajo dvojna merila !
LP iz zagorske doline
Uporabniški avatar
Ico
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ico »

hec napisal/-a:....ker nismo v isti organizaciji in ker za poklicne ni tipizacije... je res nekdo iz lune padel. Malo si poglej kroj, vrsto materjala, več različnih kosov uniforme, različne sloje obleke...itd
in koliko je poklicnih in koliko je prostovoljcev ??????
LP iz zagorske doline
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

Nevem Ico ali ti naj prvo napišem argumente na tvoje razmišljanje ali odgovore na vse tvoje polresnice!
Bom raje začel zdrugim.... V SV so oblačila predpisana, vsekakor pa to ne pomeni da ni dovoljeno uporabljat drugih kosov opreme...vrjetno ti je znano da skoraj vsi pripadniki SV prvo zamenjajo svoje škornje in kupijo bolj kvalitetno robo.....v času mojega službovanja je cel vod zamenjal borbene jopiče in si kupil svoje (veljajo določena interna pravila, kaj nestandardnega se lahko nosi in kaj ne), drugič preveri kaj govoriš. Lepo je da si omenil količino rabe gasilskih uniform ali delovnih oblek...to se mi zdi zelo relevantna tema, ker iz tega vidika res razumem vse, ki so zadovoljni z obstoječim stanjem...sam osebno bi lahko vsak dan oblekel delovno obleko, samo nimam časa za preoblačenje, zato veliko stvar vezanih na opravljanje JGS in ostalih aktivnosti v CZ opravim v civilu. Glede usposabljanja na Igu pa sem ti že napisal....sploh ne gre za mene ampak za dejstvo da tečajniki tudi v civilu hodijo na predavanja in tečaje opravijo...a zdej bi šel pa ti preverjat če spustijo nekoga, ki ima volnen gasilski pulover, ki slučajno ni tipiziran...bodi resen no!
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

Ico napisal/-a:
hec napisal/-a:....ker nismo v isti organizaciji in ker za poklicne ni tipizacije... je res nekdo iz lune padel. Malo si poglej kroj, vrsto materjala, več različnih kosov uniforme, različne sloje obleke...itd
in koliko je poklicnih in koliko je prostovoljcev ??????
Mene bi bolj zanimalo koliko je potrebnih in koliko ne! Neglede na to poklicni ali prostovoljni. Racionalizacija dviguje kvaliteto tovariš 8)
Uporabniški avatar
Ico
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ico »

Kakorkoli je ta tema zanimiva, se je izpela. Najina debata, Hec, ne vodi nikamor in si lahko izmenjujeva mnenja v nedogled. Zato morda od mene le še tole:
hec napisal/-a:...V SV so oblačila predpisana, vsekakor pa to ne pomeni da ni dovoljeno uporabljat drugih kosov opreme
Ker stvar premalo poznam, ne bom več o tem...
hec napisal/-a:...Lepo je da si omenil količino rabe gasilskih uniform ali delovnih oblek...to se mi zdi zelo relevantna tema, ker iz tega vidika res razumem vse, ki so zadovoljni z obstoječim stanjem.
Ne vem, ali smo zadovoljni s stanjem, vem pa, da na desettisoče slovenskih gasilcev ne more kar tako zamenjati sedanjih oblek z nekimi novimi, ker je to v prvi vrsti velik strošek za posamezna PGD ali GZ. Dober primer je morda lansko državno tekmovanje, za katerega smo morali pri nas zaradi različnih razlogov kupiti precej novih delovnih oblek in ustrezne obutve za tekmovalce, ker drugače ne moreš tekmovati. Mislim, da se vsaj tu lahko strinjava, da je delovna obleka obvezna, če ne te izločijo. Ampak kaj sem potem v defileju desetin potem videl. Ker je bil dež, so bili gasilci oblečeni poleg delovnih oblek v še nešteto variant jaken, anorakov, flisov, kap itd. Tudi dežniki niso bili izjema. Na žalost pa je potem še na slavnostno tribuno prišlo ožje vodstvo GZS v uniformah - z dežniki in slika razmer v slovenskem gasilstvu je bila popolna ! In to se dogaja, ker imamo pravilnike, ki pa si jih ne držijo vsi.
hec napisal/-a:...sploh ne gre za mene ampak za dejstvo da tečajniki tudi v civilu hodijo na predavanja in tečaje opravijo...a zdej bi šel pa ti preverjat če spustijo nekoga, ki ima volnen gasilski pulover, ki slučajno ni tipiziran...bodi resen no!
Da je kdo na gasilskem usposabljanju za specialnosti ali na vajah v civilu, ti ne morem verjeti. Nič ne bom šel jaz preverjat, to je naloga tistega, ki je izdal navodilo, kaj moramo imeti s sabo na Igu za določeno usposabljanje. In gasilski pulover je del delovne obleke, zato ..... verjetno pa ni imela oseba v puloverju oblečene jeans hlače.

Da končam: pravijo, da so predpisi zato, da se kršijo. In slovenski gasilci to počnemo kar pogosto. Ali je to dobro ali ne za naš ugled v družbi, presodite sami. Pogled na raznorazne slike pa tudi pove dovolj !

Morda samo še: ko bomo uzakonili .... bom zelo rad oblekel delovno obleko, ki ima kroj in materiala takšne kot poklicni recimo iz Ljubljane, Celja ...do takrat pa bom moral vztrajati v dosedanji....
LP iz zagorske doline
Nabavni
GE: Preska Medvode
Kraj: Medvode
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nabavni »

no pa se bom spet še malo oglasil :D

Ico in Hec z obema se strinjam (z nekaterimi argumenti) kot sem že na začetku teme napisal mene motijo te BUTASTE obleke zato, ker se mi zdi škoda denarja za njih sploh glede na izkoriščenost.

Ne moremo se primerjati z SV ker oni "delovne" obleke nosijo vsak dan ko so v službi. Koliko časa jih pa mi gasilci (izvzeti poklicni) ????

Zaradi tega se mi zdi nakup teh oblek BREZVEZEN in v zadnjih letih velikokrat izrečena beseda NETRANSPARENTEN.

Hec s teboj se strinjam tudi sam se ne problečem v "delovno" obleko, ko grem urejat gasilske zadeve in mislim da 99% vseh gasilskih funkcionarjev isto. -> čakam da me kdo demantira da najdemo tisti procent članov ki se oblečejo.

Izobraževanja: kot sem že povedal če so izobraževanja celodnevna nič ne rečem, da si/smo v delovnih oblekah, drugače se mi zdi pa nepotrebno. (za praktične vaje je pa tako ali tako znano, da se obleče v "intervencijske" obleke -> ji so več ali manj unisize - ne jemljite me dobesedno)

če pogledam sebe, ki se poveljnik društva 1. kategorije, kolikokrat letno se oblečem v delovno obleko:
- 2x letno kakšen tečaj na Igu (prvi ali obnovitveni)
- gasilska tekmovanja (člansko, pionirski kviz, pionirsko in mladinsko -> ponavadi sem v kakšni komisiji in se zaradi tega oblečem) -> to so trije dogodki
- in morda še 4x

Sedaj pa seštejmo 9x na leto pa mi povejte, če je nakup obleke, ki stane v kompletu (hlače, srajca, bluza in kapa) 150€ smotern? oz transparenten glede na to, da delamo tudi z davkoplačevalskim denarjem torej mojim/našim?

Zaradi tega sem zagovornik delovnih kombinezonov, ki so uporabni in še cenejši kot delovna obleka.
- pridem v društvo (v civilu) se preoblečem in delam v gasilskem kombinezonu dela v in okolici društva
- vsa so lahko enaka in imamo jih samo 10 do 15 kar je zadosti, kajti na tekmovanjih jih lahko uporablja več ekip (preoblečejo se v max 5 minutah -> s striptisom :D)
-uporabni so tudi za na intervencije -> za strojnike oz voznike, da bodo nekateri lahko tiho, če bodo videli kakega civilista na slikah, ki opravlja z črpalko na vozilu....

Meni se zdi zaradi zgoraj navedenih razlogov nakup teh bolek brezvezen, in finančno zgrešena investicija, pa pusti to, da sem se zredil in moram kupiti celoten komplet nov -> saj trenuten komplet bo nekdo od članov podedoval toda vseeno.

Zgleda da nas ima samo 5 gasilcev svoje mnenje oz upamo predstaviti argumente.

no ja tema se je nekako začela glede izobraževanj in delovnih oblek na njih.
-> sem že napisal, da na izobraževanja prihajamo iz služb ali iz katerih drugih opravkov in mislim, da se ne sme pričakovati, da se bomo šli še preoblečt...

če bomo imeli tak odnos bomo kmalu izgubili še kakšnega člana, aploh mi, ki smo v bližini oz v mestih, kjer gasilstvo ni "IN"
Uporabniški avatar
Ico
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ico »

Sem šel nazaj pogledati na prvo objavo, zakaj je bila ta tema odprta. In ko preberem vse druge objave, sem prišel do zaključka, da je Marjetica odprla to temo, ker je hotela, da slovenski gasilci napišejo ( in ne samo nas nekaj ) svoje mnenje o IDENTITETA slovenskega gasilca. Mislim, da gre pri vseh sodelujočih pri tej temi zato. Ali se lahko identificiramo z gasilsko uniformo in delovno obleko in smo s tem lahko dostojni predstavniki gasilskega ceha.

Kot lahko razvidimo iz napisanega, se nekako preko svojih uradnih oblačil, kakršnakoli so že, nekateri iz različnih razlogov ne morejo najti. Tu bi citiral
Peter napisal/-a:Če koga tako moti delovna obleka ali uniforma, da ju zaradi njunih slabosti noče nositi, ima vse možnosti, da sproži postopek za modernizacijo teh oblačil
Dokler pa imamo takšne, bi jih morali nositi. Zakaj ? Jaz pravim, da smo nekakšna polvojaška organizacija, ki ima predpisane oznake, grb, zastavo, tipizirano obleko, tipizirana vozila .....Če spoštujemo pravila pri vozilih, zakaj jih ne pri oblekah. Sem pa že napisal, kdaj naj bi nosili uniformo in kdaj smo lahko recimo v majicah, brezrokavnikih, jaknah takšnih in drugačnih barv itd. In še nakej me moti: nekaj vas je napisalo, da je delovna obleka predraga, da obstajajo boljši materiali, boljši kroj....ja koliko bo pa stala potem takšna - moderna delovna obleka in uniforma ???? Manj sigurno ne, ali pač ? Torej cena me ne prepriča. Nabavni je omenil kombinezone. Do neke mere in določenih situacijah lahko nadomesti delovno obleko in tega se tudi mi poslužujemo. Ampak so pa prireditve, slovesnosti, predavanja in ne nazadnje tudi požarne straže ter rediteljstva, kjer je bolj primerna delovna obleka. O uniformah smo pisali bolj malo, saj se vsaj tam ve, da ni odstopanj.

Žal mi je, da se ni v tej temi oglasil kak strokovnjak iz Iga, saj oni ( kljub Hec-ovim trditvam ) striktno zahtevajo delovno obleko v učilnicah in zaščitno opremo na poligonih. Žal se ne oglasi nobeden iz GZ in končno, ne oglasi se nihče od tistih nekaj tisoč mladih, ki se jim zasvetijo oči, ko mu daš delovno obleko, uniformo ali zaščitno obleko.

Morda pa mi malo starejši dajemo prevelik poudarek na status gasilca, o katerem nekateri toliko jokate po drugih temah. In verjemite mi, na naš status kažejo simboli, oznake...... tudi uniforma ali delovna obleka. In če smo tako neenotni, potem res ne moremo biti v očeh javnosti drugega kot .....
LP iz zagorske doline
Odgovori