Tečaj za vodjo skupine

Tečaji, vaje, šola ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

Hvala za lepe želje, tvoj pesimizem pa je odveč, ker spoštujemo in resno vzamemo vsako situacijo, a vendar vemo da jo znamo in zmoremo premagat.
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

hec napisal/-a:Ja jaz čisto razumem Janeza, samo njegovo poimovanje 1 napadalca, in vodje skupine, je pač drugačno od mojega. To je to (nebi zdej v detalje)

.
Ker si bolj vezan na čine, ti bom še enkrat pojasnil.

Recimo, da je 1. napadalec star gasilski maček in ima čin gasilca II. stopnje.

Vodja skupine je pa pravkar prišel s tečaja s katerim si je pridobil čin gasilca I. stopnje.

In zdaj dilema: kdo je komu nadrejen oziroma podrejen :?:

Če bi rekel po vojaško (žal poznam samo čine bivše jugoarmije), ali je razvodnik šeg desetarju, ali je ravno obratno.

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

:lol: Ja zanimiva interpretacija, to dilemo razreši nadrejeni obema gasilcema, tako "staremu mačku", kot novincu z tečajmem, z vsemi posledicami ki iz tega sledijo.

Saj če imaš tečaj za vodjo skupine ti še noben ne garantira da boš to funkcijo opravljal v enoti. Ta tečaj je samo pogoj da te lahko poveljnik imenuje na ta položaj.

Primerjava z vojsko pa ni mogoča, ker imamo tam karierno pot, ki jo opravi vsak pripadnik, nazadovanje ni možno (razn če te degradirajo, zdravstvene težave ali če ne izpolnjuješ zahtev), lahko samo stagniraš ali pa napreduješ. V praksi to pomeni da višji častnik ne more bit razporejen na delovno mesto vojaka. V gasilstvu pa poznamo veliko primerov ko so višji častniki samo gasilci-operativci. Primerjava preprosto ne zdrži!
Uporabniški avatar
Pero

Odgovor Napisal/-a Pero »

kaj ti pomaga star gasilski macek, ce se nikoli ni slisal za flashover pa backdraft ? takega vodijo jaz nebi mel.

Ni vazno kaki so cini/stopnje, glavno da je znanje "pravo". To pa ze odloci vodija int., ki bi naj pac poznal svoje clane po sposobnostih in znanju...

LP
Don't raise your voice, Improve your argument!
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

Pero napisal/-a:kaj ti pomaga star gasilski macek, ce se nikoli ni slisal za flashover pa backdraft ? takega vodijo jaz nebi mel.

LP
Pod pojem "star gasilski maček" sodi tudi to, da bi znal kakšnega od teh dveh pojavov tudi doživeti in ne samo slišati.

Vsekakor pa je doživel veliko več požarov, kot pa "visoko usposobljeni vodje skupine" in s takšnim gasilcem grem tudi jaz reskirat svojo rit, če bo treba.

Ko se ti bo enkrat pobliskalo in počilo pred nosom, boš mogoče razumel, dokler ti bo pa za ritjo stal inštruktor, da te bo dol potlačil ali nazaj potegnil boš pa pač mislil, da si posrkal vse gasilsko znanje, kar ga je možno dobiti.

Sem pač star in razmišljam nekoliko drugače, ker me je gasilstva učilo tudi življenje, pa do danes še nisem rekel, da vse znam in obvladam. Ne, ker te situacija pripelje v stanje, ko moraš sam razmisliti in odločiti, kaj boš naredil, pa tega še nisi nikoli slišal, kaj šele delal.

Takšno učenje zna biti sicer drago, a mislim, da ga ni pravega gasilca, ki ga še ni doživel.

LP

Janez 8)
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

Pero napisal/-a:kaj ti pomaga star gasilski macek, ce se nikoli ni slisal za flashover pa backdraft ? takega vodijo jaz nebi mel.

Ni vazno kaki so cini/stopnje, glavno da je znanje "pravo". To pa ze odloci vodija int., ki bi naj pac poznal svoje clane po sposobnostih in znanju...

LP
TO JE TO! me veseli da še kdo kaj razume. Vodja intrevencije oziroma poveljnik društva, bi moral bit osrednja oseba iz katirega izhaja vse.
Ti lako vodenje predaš drugemu, odgovornosti pa nikoli!
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

hec napisal/-a: TO JE TO! me veseli da še kdo kaj razume.
Še dobro a ne, sta vsaj dva, ki vse razumeta.

LP

Janez 8)
Uporabniški avatar
Pero

kdo je rekel vse ? spet provociras :roll:

Jaz pac onejujem stanje glede z mojega zornega kota. Ce so pri vas stari macki (mimogrede kaj je za tebe staro ?) ki obvladajo vse te zadeve, vsaka cast, samo dvomim da so. Glede na povprecno velikost drustev pri nas ter povprecna posredovanja na leto, so ti "macki" povprecno doziveli malo prave akcije, ce sploh. Polivanje ogromnih kolicin vode iz razdalje 15m pac za mene ni prava akcija. Da ne omenjam opremljenosti drustev.
S tem mislim kdo si je recimo pred 10-15 leti lahko privoscil dobro zascito za notranji napad. Za takimi ki so pa to v palerinah delali, pa jaz nebi sol...

Priznaj da se je nacin posredovanja, sama oprema veliko spremenila ze v zadnij letih, in takih "starin", ki bi se sproti pozanimali in dalje usposabljali pac ni na pretek. Priznajmo pa si, da nekdo ki ima po 10-15letih se vedno cin gasilec 1 ali 2st, ni nekam prizadeven in znanja zelec.

V primerjavi z nekom, ki je pred parimi leti poslusal kak tecaj (ida,vodija s,itd..) je bistvena razlika.

LP
Uporabniški avatar
Volkec
GE: Kobarid
Kraj: Kobarid

mački

Odgovor Napisal/-a Volkec »

Mislim, da ima tukaj nekdo slab besedni zaklad, oziroma ne razume pomena besedne zveze "star maček". Ta besedna zveza nima slabšalnega pomena. Biti star maček pomeni biti izkušen na določenem področju. Še zdaleč pa to ne pomeni, da je "star maček" res star in siv.

Poznam stare mačke, ki so stari manj kot 30 let. Pa imajo samo čin gasilca. In par deset intervencij letno.
The only thing that I regret- I didn't take what I could get. (Motörhead)

LP Borut Volk
Uporabniški avatar
Pero

Re: mački

Volkec napisal/-a: biti izkušen na določenem področju
Ja se popolnoma strinjam. Jaz si pac to besedno zvezo razlagam drugace, definitivno vec kot 30let. Drugace pa, ne trdim da ne obvladajo dolocenih zadev, vendar mislim da je pri notranjih napadih tehnika in sam pristop toliko
napredoval da obstajajo redki ki temu sledijo.

LP
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

Star gor, star dol! Dejstvo je da je razlika med mladimi gasilci, ki temeljijo na novem sistemu izobraževanja in starimi, očitna in to se ne da zanikat.

Če se pa kdo tukaj počuti izločenega, starega, nekompatibilnega...je pa to čist samo njegov problem!
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Tudi zame je star prekaljen maček napadalec z veliko prakse pridobljene na intervencijah in tečajih ter vajah. V mojem PGD jih imam kar nekaj. Nihče od njih ni starejši od 35 let.
Pravi stari mački , kot ste jih nekateri razumeli pa so stari preko 55 let in so v veteranski tekmovalni desetini.

Dovolj bo, sedaj smo že preveč zašli iz tečaja za vodjo skupine.
Že prav , da smo malo trmasti, ampak ne preveč. Nekateri enostavno ne znate brati ali nočete razumeti kar nekdo želi napisati. :evil: :evil: :evil:

moderator !
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
D-fly

Odgovor Napisal/-a D-fly »

Tule je pa kar ostro.
ČLovek je človek in gasilec je gasilec. Eden ima več prakse, drug jo ima manj, ko je nesreča ni važno kaj si in kdo si. POmagati moraš s srcem in dušo. Kdo je vodja skupine in kdo ni, ma kaj me briga. Delati je treba tako kot določi vodja intervencije. Vodenje prevzame tisti, ki je v dani situaciji najvišji po činu. Če se ne čuti sposobnega pač ne prevzame naloge, če pa jo prevzame tut posledice. Če zajeba, je kriv, če ne je to super. V obeh primerih je to izkušnja več. Če pa bi vodenje prevzemali tisti ki so starejši, ki imajo več izkušenj inoh in sploh, sej potem pa mlajši itak ne bi prišli nikoli na vrsto, razen če bi ti starejši umrli. Pa brez zamere. Še vseeno lahko rečeš da tega ne želiš početi.

Verjemte pa mi, da sem ravno pred dnevi dal skozi vse izpite za vodjo skupine in si niti pod razno ne bi želel, da bi komandiral koga, ki ima višji čin, pa tut če je gasilec II. stopnje. Vodja skupine itak lahko vodi tiste z nižjo stopnjo ali sebi enako, pa tudi v primeru če oseba z višjo ne želi poveljevati. Smatra pa se, da je oseba z višjim činom bolj strokovno usposobljena in ima več izkušenj, ni pa nujno.
Res pa je tudi, da se je dalo stopnje oziroma čine do še pred nekaj let nazaj kar tako dobiti, sem doživel na lastne oči.

Kar se tiče tečaja za vodjo skupine, GZ Žalec ga je organizirala res na profesionalnem nivoju, predavanja super, praksa super, inštrukturji super. Špica. Bi pa rekel, da je fino če človek gre skozi vse nivoje izobraževanja, kajti zadeve se z leti spreminjajo in ni nujno, da je tisto, kar je bilo pred dvemi leti BIBLIJA, sedaj pravo. Kar na prvo pomoč se spomnimo.
Gost

Odg: Tečaj za vodjo skupine

Odgovor Napisal/-a Gost »

Pozdravleni

Napredoval sem v gasilca 1. stopnje na podlagi teh. reš. in me zanima, če s tem pridobim tudi vodjo skupine.

Hvala

LP
Športnik

Odg: Tečaj za vodjo skupine

Odgovor Napisal/-a Športnik »

Ne, potrebno je narediti tečaj za vodjo skupine!
Odgovori