Sicer sem pregledal vse objave vezane na kisik a bom kljub temu morda kaj pozabil...
Nisem glih najbolj razumel jeklenk z zrakom. Nekak se mi pa zdi, da je uporaba le teh zelo smiselna za ukrepanje gasilcev ob pozarih. Takrat ste namrec izpostavljeni prostorom z zelo mocno zmanjsano koncetracijo plinov, ki jih sicer dihamo in greste v ogrozeno obmocje s tem pripomockom. Torej gre za mesanico namenjeno vasi uporabi.
Morda se motim sam druge namembnosti res ne vidim. Nekako se mi namrec ne zdi logicno da bi ogorzenemu pacientu aplicral zrak saj tega diha, ko je izven ogrozenega obmocja torej ne dosezem nic.
Kombinacija Ambu maska z balonom + aplikacija zraka mi prav tako ni razumljiva. Pacient namrec diha, ce ga pa ozivljamo pocnemo to z najvisjo mozno konctracijo kisika.
Glede tega, da bi pa gasilci imeli v dotaciji jeklenke za kisik pa se osebno strinjam... Dejansko ste najbolj izpostavljeni moznosti zastrupitve z CO in v tem priemru je inidcirana aplikacija najvisje mozne koncetracije kisika. Oz. kako temu pravimo v stroki 100% kisik.
To koncetracijo kisika apliciramo z masko, ki ima rezervoar za kisik in nepovratne ventile.
V zgornjem tekstu je uporabljen izraz OHIO maska... Tega v tuji literaturi ne najdemo. Na slovenskem trziscu je podjetje, ki trzi maske za dovajanje kisika s tem imenom a so to maske z rezervoarjem in brez nepovratnih ventilov. Torej
ne gre za pripomocek, ki zagotavlja najvisjo mozno koncetracijo kisika tmvec za pripomocek, ki je namenjen dovajanju srednje koncentracije kisika.
Nekaj vec o temu najdete tu:
http://www.resevalci.org/forum/viewtopic.php?t=294
Navedbe, da lahko ZT dovaja le doloceno kolicino kiska mi niso poznane. Kisik je potrebno dovajati v toliksni koncetraciji kolikor ga pacient potrebuje - res pa je. da praviloma to odreja zdravnik.
Plinomeri, ki jih uporabljamo imajo najvisjo oznako 15l/min... Prav tako ne drzi, da je pulzni oksimeter obvezna referenca. Je zelo uporaben a pogosto zmotljiv (se posebej pri zastrupitvi s CO - kar se mi zdi pri vasem poklicu mozen pojav)
Naceloma je kisik lahko problematicen le pri dolocenih boleznih sicer pa absolutnih kontraindikacij ni.
In, ko govorimo o aplikaciji kisika je po mojem mnenju potrebno govoriti o % in ne o l/min... oz. ce ze govorimo o l/min dejmo potem govoriti tudi o tipu pripomockov, ki ga bomo uporabili. Vsak pripomocek za dovajanje kisika ima namrec dolocene omejitve.
Glede aplikacije najvisje konc. kisika, ki po 12 minutah skodi tudi ne vem nic. Pacienta ozivljamo vedno z najvisjo mozno koncetracijo kisika, ki jo lahko dovajamo. To se v temeljnih postopkih ozivljanja sicer ne uci velja pa za nas, ki to moznost imamo.
Torej pri ozivljanju, zastrupitvijo s CO akutnih fazah ishemij (misljeno na: srcno zilna obolenja) je indicirana visoka koncentracija kisika. Nizje koncetracije so pri drugih obolenjih, ki za vas morda niso toliko zanimiva.
Ce si kdo zeli lahko posljem clanek v slovenskem jeziku, ki je bil objavljen v zadnjem zborniku predavanj Sekcije resevalcev v zdravstvu in predstavljen na seminarju v Kranjski Gori. Vsebina pa obravnava pulzni oksimeter (osnovna nacela delovanja in uporabnost) in kisik (mal fizologije, nekaj osnovnih nacel in uporaba razlicnih pripomockov...)
igor
(pika)crnic
(afna)gmail
(pika)com
lp, i