NADGRADNJA GVGP-1: land rover defender
Moderator: Janez Tratnik
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
NADGRADNJA GVGP-1: land rover defender
Pozdravljeni!
Te teme nism nekjer zasledil......
Zanima me kako imate izdelane nadgradnje na vozilih GVGP-1??...... kako imate razporejeno opremo in vse ostale stvari....
kje ste delali nadgradnjo?? zelo dobrodošle bi bile tudi slike narejenih izvedb....
lp
penilo
Te teme nism nekjer zasledil......
Zanima me kako imate izdelane nadgradnje na vozilih GVGP-1??...... kako imate razporejeno opremo in vse ostale stvari....
kje ste delali nadgradnjo?? zelo dobrodošle bi bile tudi slike narejenih izvedb....
lp
penilo
Odg: NADGRADNJA GVGP-1: land rover defender
pozabil sem tudi napisat kakšne izvedbe črpalke imate na vozilu, to se pravi koliko pretoka imajo in koliko barov pritiska??
land rover bo imel tudi odgon iz motorja, zato me zanima kaj je najboljša rešitev glede črpalke???
land rover bo imel tudi odgon iz motorja, zato me zanima kaj je najboljša rešitev glede črpalke???
V naši zvezi ( GZ Postojna ) ga ima PGD Zagorje
Novak Igor
Eno vprašanje imam. Kako to, da so se odločili za dodatno zaščito z cevmi. Vem da je za po gozdu to super stvar in na večjih vozilih za gozdne požare standard. Ker vemo da je pri gvgp-1 vedno problem nosilnost, saj nekateri terneci komaj zadostijo zahtevam po nosilnosti, pa še tako ali tako so vseskozi preobremenjeni. Tako da me zanima če kdo ve kako je z nosilnostjo tega avtomobila, oz. koliko tehta ta konstrukcija. Verjetno manj kot nadgradnja nekega lj društva, ne vem točno katerega. V splošnem glede funkcionalnosti se mi zdi dober avto.
lp
lp
največa nosilnost defenderja po mojih podatkov je 1380kg in skupne teže do 3500kg. Do te teže lahko vozimo vozilo z opravljenim vozniškim izpitom za B- kategorijo(osebni avto) in tukaj vidim največjo oviro, saj avto bi lahko izdelali da bi prenesel večjo obremenitev, vendar bi za to potrebovali vozniški izpit za C-kategorijo.
lp
Zanima me kje je tuki rezervoar za vodo?V naši zvezi ( GZ Postojna ) ga ima PGD Zagorje
PGD_Zagorje_GVGP1_1.jpg
PGD_Zagorje_GVGP1.jpg
lp
-
pgd_babici
- Kraj: Koper/Babiči
vse kar te zanima ti pojasnejo nadgraditelji:
nekaj od EURO GV :http://www.eurogv.si/gvgp-1_g.html
nekaj od EURO GV :http://www.eurogv.si/gvgp-1_g.html
LP Robert
Re: NADGRADNJA GVGP-1: land rover defender
Pozdravljeni.
Rezervoar za vodo je tik za zadnjo steno v kesonu in drži 300 litrov. Smo težili k čim nižji in naprej stisnjeni namestitvi.
Rezervoar za vodo je tik za zadnjo steno v kesonu in drži 300 litrov. Smo težili k čim nižji in naprej stisnjeni namestitvi.
Zdravo!
V PGD Loka pri Mengšu imamo GVGP-1, narejen na podvozju Mitsubishi L-200, z ojačanim podvozjem (listnati amortizerji). Vozilo je sicer staro že 10 let, ampak še vedno v redu. Lahko ga vozi voznik z B izpitom. Pri vožnji je potrebno le paziti, da ga voznik preveč ne natera v ovinek, saj se lahko zaradi spremenjenega težišča (cisterne zadaj), kar hitro prevrne, če imaš kakega ubrisanega za volanom, ki misli, da vozi osebni avto. Širina avtomobila je super, saj je ozek in je primeren za gozdnat teren v Sloveniji, med tem ko kakšni fancy Hummerji enostavno za to niso primerni. Enkrat smo se celo vozili po ozki tekaški potki po trim stezi na intervencijo požara v gozdu na Gobavici. Spredaj imamo vitel WARN (3500kg). V kabino gre 1+4 posadke, zadaj za zicem 1 pomoč, oprema za vitel + baterije. Zadaj na prtljažniku se nahaja cisterna 450 L vode, luč, visokotlačna črpalka zebra (zmogljivost 90l/min pri max 50 barov) ter hitri navijak 50 m (cev 15 fi) z visokotlačnim ročnikom + en dodaten priklop za dodatno cev 25 fi za jet ročnik (3x po 15m = 45m). Na levi imamo nastavek za podtalni hidrant, ključe, triopan, gorivo za motorko in pumpo, ter motorko husqvarna, prej smo imeli tle tudi vrvno tehniko, pa smo to sedaj prestavili v GVC 16/25, sedaj pa imamo tu lopate in požarne metle. Spredaj pred pumpo malo c - cevi za napajanje vozila ter nahrbtnjače in sekire. Na desni imamo 2 aparata na prah, delovno vrv, maske in 2 dihalca SABRE. To je to, kar se tiče opreme, malo je tudi nametano sem pa ke, k stalno kej novega noter dajemo, a to je u bistvu vse. Pazit je treba na nivo vode, k ob maksimalni porabi gre voda v 5 min, sicer pa je treba pri gozdnem požaru tako ali tako šparati z vodo. Avto ima 115KM (se mi zdi) kar je kar malo malo, ampak ok. Ima pa možnost pogona na 2 kolesa, 4x4, reduktor in špero.
Slike si lahko pogledaš na http://www.pgd-loka.si/gallery/thumbnails.php?album=82
Upam, da sem ti kaj pomagal!
LP David
V PGD Loka pri Mengšu imamo GVGP-1, narejen na podvozju Mitsubishi L-200, z ojačanim podvozjem (listnati amortizerji). Vozilo je sicer staro že 10 let, ampak še vedno v redu. Lahko ga vozi voznik z B izpitom. Pri vožnji je potrebno le paziti, da ga voznik preveč ne natera v ovinek, saj se lahko zaradi spremenjenega težišča (cisterne zadaj), kar hitro prevrne, če imaš kakega ubrisanega za volanom, ki misli, da vozi osebni avto. Širina avtomobila je super, saj je ozek in je primeren za gozdnat teren v Sloveniji, med tem ko kakšni fancy Hummerji enostavno za to niso primerni. Enkrat smo se celo vozili po ozki tekaški potki po trim stezi na intervencijo požara v gozdu na Gobavici. Spredaj imamo vitel WARN (3500kg). V kabino gre 1+4 posadke, zadaj za zicem 1 pomoč, oprema za vitel + baterije. Zadaj na prtljažniku se nahaja cisterna 450 L vode, luč, visokotlačna črpalka zebra (zmogljivost 90l/min pri max 50 barov) ter hitri navijak 50 m (cev 15 fi) z visokotlačnim ročnikom + en dodaten priklop za dodatno cev 25 fi za jet ročnik (3x po 15m = 45m). Na levi imamo nastavek za podtalni hidrant, ključe, triopan, gorivo za motorko in pumpo, ter motorko husqvarna, prej smo imeli tle tudi vrvno tehniko, pa smo to sedaj prestavili v GVC 16/25, sedaj pa imamo tu lopate in požarne metle. Spredaj pred pumpo malo c - cevi za napajanje vozila ter nahrbtnjače in sekire. Na desni imamo 2 aparata na prah, delovno vrv, maske in 2 dihalca SABRE. To je to, kar se tiče opreme, malo je tudi nametano sem pa ke, k stalno kej novega noter dajemo, a to je u bistvu vse. Pazit je treba na nivo vode, k ob maksimalni porabi gre voda v 5 min, sicer pa je treba pri gozdnem požaru tako ali tako šparati z vodo. Avto ima 115KM (se mi zdi) kar je kar malo malo, ampak ok. Ima pa možnost pogona na 2 kolesa, 4x4, reduktor in špero.
Slike si lahko pogledaš na http://www.pgd-loka.si/gallery/thumbnails.php?album=82
Upam, da sem ti kaj pomagal!
LP David
Najprej se morate odločiti za tip nadgradnje: modularno (snemljivo z vozila ) ali pa narejeno po vozilu (fiksno). Vsaka ima pač svoje prednosti in slabosti. Če vzamete en srednjo zadevo, se pravi pretok na ročniku s polnim curkom enih 50 lit/min, lahko potem malo preračunavate z vsebino vodnega rezevoarja, ki predstavlja na koncu bistven dodatek k teži nadgranje. Tako lahko tudi ocenite tudi teoretičen čas neprikinjenega gašenja s polnim curkom. Ker pa iz izkušenj vem, da se vselej ne gasi tako, se časi kar podaljšajo. Se pa ob tem treba zavedati, kaj določen pretok na ročniku pomeni za uspešno gašenje. Ne spregljete pa kaj piše v tipizaciji, da ne vsečeste preveč mimo.
Kar se tiče pa črpalke, mora biti le ta usklajena s pretokom na ročniku. Meni se kar dopadejo črpalke naslednjega proizvajalca http://www.gasilci.org/modules/mylinks/ ... 10&lid=463. Če se odločite za membransko črpalko boste brez problema dosegali tlake do 50 bar. Omenjeni proizvajalec v tehničnih listih navaja potrebne obrate, pretoke, tlake in zahtevane pogonske moči. Iz tega je razvidno, da je pogon preko motorja vozila lahko varljiv, ker morajo biti vrtljaji usklajeni, sploh pa je potrebne moči več kot preveč. To pa pomeni, da se z vozilm premikamo in gasimo, le z zelo trezno glavo, ker bo drugače kje naredili svoje in bo potem le čas za enega
. Ne pozabite pa tudi to, da je priporočljivo za hladnejši čas leta predvideti izpuste vode iz vitalnih delov (črpalka in vsaj armature, po možnosti pa tudi VT cev), ker vas bo prej ali slej kaj presenetilo. priporočljiva je tudi zaščita pred zunanjimi vplivi, za kar solidn poskbijo že kakšne prevleke(po domače cerade), ki so predvsem lahke in jih lahko uporabljamo po potrebi.
Pogon navijaka, bi vam svetoval hidravlični. Ima kar nekajj slabosti, sploh pri dolgotrajnem delovanju, če je vezan zaporedno za črpalko, ampak ker cev navadno navijamo po gašenju, je za to dovolj časa. Električni se mi zdi prmočan, kar lahko pripelje do poškodbe VT cevi in potem boste imeli probleme, ročni pa pomeni še dodatno obremenitev za izmučene gasilce. Seveda pa je odločitev o vseh stvareh v vaših rokah.
No za izhodiče bo verjetno dovolj.
Kar se tiče pa črpalke, mora biti le ta usklajena s pretokom na ročniku. Meni se kar dopadejo črpalke naslednjega proizvajalca http://www.gasilci.org/modules/mylinks/ ... 10&lid=463. Če se odločite za membransko črpalko boste brez problema dosegali tlake do 50 bar. Omenjeni proizvajalec v tehničnih listih navaja potrebne obrate, pretoke, tlake in zahtevane pogonske moči. Iz tega je razvidno, da je pogon preko motorja vozila lahko varljiv, ker morajo biti vrtljaji usklajeni, sploh pa je potrebne moči več kot preveč. To pa pomeni, da se z vozilm premikamo in gasimo, le z zelo trezno glavo, ker bo drugače kje naredili svoje in bo potem le čas za enega
Pogon navijaka, bi vam svetoval hidravlični. Ima kar nekajj slabosti, sploh pri dolgotrajnem delovanju, če je vezan zaporedno za črpalko, ampak ker cev navadno navijamo po gašenju, je za to dovolj časa. Električni se mi zdi prmočan, kar lahko pripelje do poškodbe VT cevi in potem boste imeli probleme, ročni pa pomeni še dodatno obremenitev za izmučene gasilce. Seveda pa je odločitev o vseh stvareh v vaših rokah.
No za izhodiče bo verjetno dovolj.
Pomojem mislis tole, PGD Lj-Trnovo, ja teza je malo cez Balky napisal/-a:Tako da me zanima če kdo ve kako je z nosilnostjo tega avtomobila, oz. koliko tehta ta konstrukcija. Verjetno manj kot nadgradnja nekega lj društva, ne vem točno katerega.
lp

hvala vam za napisano
kakšno pa je vaše mnenje glede črpalk? Kaj se bolj obnese batna ali membranska?
lp
kakšno pa je vaše mnenje glede črpalk? Kaj se bolj obnese batna ali membranska?
lp
-
pgd_babici
- Kraj: Koper/Babiči
še ena izvedba in tehnični popis:http://www.pgdkomen.si/vozilaOprema/Rover130.html
LP Robert
Tole je vozilo od PGD Tešova GZ Žalec. Nadgradnja: REA Izola
Gasilci, bratje, vedno in povsod!!!
Lojtra je za plezanje na drevje, za gašenje krošenj.
Darko
Darko