penilo?????????

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
Martina
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Martina »

ojla :D

mene pa zanima točna sestava penila: R-proteinsko

hvala in Lp
Vaja dela mojstra, če mojster dela vaje! :)
Uporabniški avatar
Stevči
Naj forumovec 2005
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a Stevči »

Martina,
verjetno misiliš na običajna proteinska penila (v angleščini regular fire extinguishing foams). To so dejansko prva poznana penila, ki so bila narejena na osnovi hidrolizatov beljakovin, od tod tudi ime. Kot osnovno surovino so uporabljali živalske odpadke iz klavnic (kri, hrustanec, neuporabne notranje organe, itd), ki so jih hidrolizirali s kuhanjem v avtoklavih. Ta penila se proizvajajo še danes, saj imajo glede ekologije veliko boljše lastnosti kot sintetična penila. Če te zanimajo bolj natančne recepture teh penil, počakaj kakšen dan, da ti jih nekaj najdem, ker so točni podatki običajno poslovna skrivnost proizvajalcev. V varnostno-tehničnih listih kemikalij običajno dobiš samo okvirno sestavo, vseh detaljev pa ne. Če imaš v mislih kakšno konkretno penilo konkretnega proizvajalca, mi sporoči. Toliko za prvo silo.

Lep pozdrav, Stevči
Vrsho
moderator
moderator
GE: PGD Šentvid
Kraj: Šentvid pri Ljubljani

Odgovor Napisal/-a Vrsho »

Da malo obudim temo. V društvu kupujemo večjo količino penila, ki bo uporabljeno s sistemom FIX-MIX v Rosenbauerjevi črpalki NH30.

Katero penilo priporočate? Sintetična penila so bolj obsojna in prav za to, se nagibamo v to smer. Poraba penila pri nas sicer ni velika, saj nimamo toliko intervencij, vendar pa bi imeli radi pripravljeno vozilo za vsako intervencijo (torej da je penilo vedno v rezervoarju).
Uporabniški avatar
Dejan Z.
GE: Stojnci
Kraj: Stojnci

Odgovor Napisal/-a Dejan Z. »

Zanima me kakšna penila uporabljate za ta ročnik?
Priponke
Ročnik.JPG
Brez gasilcev res ne gre
Slika
Uporabniški avatar
gobi
Kraj: Wajdušna-Ajdovščina-sin burje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gobi »

MICKA napisal/-a:
Denis napisal/-a:Kakšno penilo potem priporočate za ta ročnik ? Slišal sem da je najboljše Rosenbauer vijolčne barve.
Malo pozno, pa vendar:

Originalno penilo za ta ročnik je Towalex F-15 3%.
Dejan najverjetne to (preberi celotno temo) :wink:
LP, Robert Kopatin
Ko gredo drugi ven ,gremo mi noter!
Slika
Uporabniški avatar
Dejan Z.

gobi napisal/-a:
MICKA napisal/-a:
Denis napisal/-a:Kakšno penilo potem priporočate za ta ročnik ? Slišal sem da je najboljše Rosenbauer vijolčne barve.
Malo pozno, pa vendar:
Originalno penilo za ta ročnik je Towalex F-15 3%.
Dejan najverjetne to (preberi celotno temo) :wink:
Sem si prebral temo pa tega nisem spregledal, vendar me še zanima če obstaja še kakšna druga pena za ta ročnik.
Zanima pa me še če kdo uporablja ta ročnik in kakšne imate izkušnje?
Brez gasilcev res ne gre
Slika
Uporabniški avatar
Miran 70
Kraj: Dravograd Koroška

Odgovor Napisal/-a Miran 70 »

Ta ročnik uporabljamo v PGD Dravograd in v službi Poklicni Gasilci Ravne. Izkušnje z ročnikom so dobre in nimamo nobenih problemov.Uporabljamo pa penilo Towalex F-15 3%, pa tudi če vzameš katero koli drugo penilo stvar deluje 100%.
Priponke
Doc1.doc
(31 KiB) Prenešeno 166 krat
Zadnjič spremenil Miran 70, dne 1. November 2006, 21:08, skupaj popravljeno 1 krat.
Kjer je dim, je tudi ogenj.
˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘
Pozdravljena koroška,kjer koli si.
L.P.Miran 70
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

Dejan pozdravljen!

Vidim, da je vas nekdo dobro nategnil. :evil: Srčno le upam da ne isti kot je naše ko so kupovali isto zadevo. Svoj čas (2001) je stala namreč 130.000 sit. :roll:

Najprej prosim preberi tole stran:

viewtopic.php?t=3634&postdays=0&postorder=asc&start=75

Mislim, da ti bo vse jasno.
Ko boste pa ročnik enkrat predelali nazaj na izvedbo originala, torej na nizki tlak in D cev (kupite togo D spojko, odvijete nastavek za VT in privijete D spojko pa je zadeva rešena) in bo stvar delovala, boste najbrž najlepšo srednjo peno dobili s penilom Towalex.

Mi smo preizkusili kar nekaj vrst penila, vendar z nobenim nismo s tem ročnikom dobili niti približno tako lepe pene kot prav s Towalexom. Peno naredi, ni problema, vendar ne tako dobro kot bi jo želel.

Je pa še ena "velika malenkost" - tlak pod katerim boste delali. 4-5 barov, malo preizkusite... Razlika ali si zadel pravi tlak ali ne je namreč precejšnja...

LP,

Gregor
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kontakt:

Miran ročnik katerega uporabljate zagotovo ni isti, ampak je že v originalu izdelan in namenjen uporabi na VT. :wink:

Uporabniški avatar
Dejan Z.

Zdaj če jaz dobro razumem, to hitro spojko kaj jo imamo gor zamenjam za D spojko pa bo ta stvar delovala z penilom TOWALEX F-15 3%.
Brez gasilcev res ne gre
Slika
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kontakt:

Zagotovo! :wink: Stvar bo delovala z vsakim penilom namenjenim izdelavi srednje pene, le da boš z enimi dobil boljši z drugimi pa slabši učinek.

Če ti kaj ni jasno me kontaktiraj na zasebna sporočila, da ne bova smetila teme.

Ročnik je v originalu AWG, izdelan za nizki tlak, D premera in namenjen izdelavi srednje pene.

Predelovalec (beri: nategovalec) je enostavno odmontiral D spojko in s prehodnim kosom privil nastavek za VT (predvidevam da ste kupili kakšen GV-V1 ali GV-GP1), bržkone za cev premera 13mm.
Skratka - pretok vode pri VT je premajhen, obenem pa je premer cevi VT manjši kot premer odprtine znotraj ročnika in zadeva enostavno ne more funkcionirati. Torej - premali dotok vode in premala sila, da bi injektorski sistem zadovoljvo vlekel penilo po cevčici iz posode v ročnik.

Me pa nekaj zanima. Ali ste zadevo kupili pri SVIT-u?

LP,

Gregor

Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva - Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Tratnik »

Pod par zadnjih objav se podpišem.

Mi je pa zanimivo to, da smo gasilci še vedno tako naivni, da bolj zaupamo našim kvazi mazi predelovalcem ali izdelovalcem, če hočete, kot pa da bi samo prebrali tehnične zahteve, ki jih tahteva vrhunski izdelovalec gasilkega orodja (v tem primeru pač ročnika za srednjo peno).

Naredite prosim sliko tehničnih podatkov tega ročnika potem bom pa napisal oz. svetoval kaj storite naprej.
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
Uporabniški avatar
gobi
Kraj: Wajdušna-Ajdovščina-sin burje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gobi »

Ma tukaj je vsaj prehodni komad spodoben, pri ročniku od Gregorja pa je v stilu vodovodajev (oz. slabše):evil:

Koliko je razlika v ceni ročnika od AGW-ja in Totala :?:

Tako na ''oko'' mi je bol všeč ročnik od Totala, se mi dozdeva da z njim lažje rokuješ (držiš) :D
LP, Robert Kopatin
Ko gredo drugi ven ,gremo mi noter!
Slika
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kontakt:

Janez Tratnik napisal/-a:Pod par zadnjih objav se podpišem.

Mi je pa zanimivo to, da smo gasilci še vedno tako naivni, da bolj zaupamo našim kvazi mazi predelovalcem ali izdelovalcem, če hočete, kot pa da bi samo prebrali tehnične zahteve, ki jih tahteva vrhunski izdelovalec gasilkega orodja (v tem primeru pač ročnika za srednjo peno).

Naredite prosim sliko tehničnih podatkov tega ročnika potem bom pa napisal oz. svetoval kaj storite naprej.

Janez preberi link, ki sem ti ga dal. :wink:
Je vse gor, tudi slika tehničnih podatkov ročnika. Rešitvi sta pa zagotovo samo dve - vračilo ročnika ali pa predelava nazaj na D. Odviješ VT nastavek ter reducirni kos in priviješ D togo spojko. Enostavno. Potem imaš original, kot se sicer prodaja.

firefly

Odg: penilo?????????

Odgovor Napisal/-a firefly »

Ali naj bi bil ročnik iz priložene slike enak ročniku iz 2. strani tega članka (ročnik total?)

Je možno, da je nadgraditelj zmanjšal premer "valja" samo zato, da ga je lažje montiral v vozilo? Ker kvaliteta pena iz tako predelanega ročnika ne more biti pod nobenim pogojem enaka originalu. To nadgradnjo je delal SVIT, mi ni težko povedat. Z drugo besedo ... nateg.
Priponke
17102012164.jpg
Odgovori