Kamera za vzratno vožnjo

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.

A uporabljate kamero za vzratno vožnjo gasilskih vozil?

a. Da.
54
38%
b. Ne.
90
63%

Skupaj glasov: 144

Uporabniški avatar
pes
moderator
moderator
Kontakt:

Odg: Kamera za vzratno vožnjo

Odgovor Napisal/-a pes »

A veš morda koliko TVL ima kamera, a imate IR ali navadno?
Uporabniški avatar
binep
Kraj: Podnart
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a binep »

cheeby napisal/-a:Dolgo časa se že ni govorilo o kamerah za vzvratno vožnjo pa me zanima, če kdo ve za kakšne nove modele, če je kaka priporočljiva varianta za nakup, tisti, ki ste nedavno kupovali kamion in kamero montirali...
skratka vaše izkušnje me zanimajo...

lp
MI smo kamero z LCD zaslonom namestili v vozilo GVC 16/25 pred letom in pol ko je bilo vozilo novo. Zadeva je odlična, uporabljamo jo vedno. LCD ima vgrajen še celo TV :) ki ga sicer nikoli ne uporabljamo. Se pa zna zgoditi, da bomo zadevo po letu in pol iz vozila odstranili. Dokončne odločitve sicer še ni, se bomo pa v kratkem odločili. V tem mesecu smo namreč kupili navigacijo (GPS) Garmin, katera ima možnost tudi vzvratne kamere. Sedaj ne vem ali bomo imeli dva ekrana na armaturi (posebej vzvratna kamera in posebej navigacija) ali pa bomo vse združili v ekran od navigacije. Povem vam zato, ker sem prepričan, da se vzvratne kamere posebej ne splača kupovati. Mi smo za navigacijo odšteli 415 € (brez DDV), kar pomeni zelo zelo malo razlike če bi kupovali samo vzvratno kamero. Po pomej mnenju se bolj splača kupiti navigacijo in imaš veliko širšo možnost uporabe. V navigacijo bomo dodatno vrisali še vse hidrante v občini, požarne bazene itd. Če koga zanima si lahko podrobnejše podatke o tej zadevi ogleda na tej povezavi: http://www.garmin.si/view_product.php?p ... &cat_id=68

lp

Bine
Uporabniški avatar
cheeby
Kraj: Lj Ježica - GBL

Odgovor Napisal/-a cheeby »

Bine nevem če se takšna navigacija splača v gasilskih vozilih, glede na velikost teritorija ki ga pokriva vsaka enota in čas ki ga porabiš za določanje cilja mislim da prej prideš na kraj intervencije..

Če se boste odločili za prodajo trenutnega sistema me kontaktiraj prosim!

ali obstajajo kakšne slike kam se LCD ponavadi namontira? Na armaturo ali zgoraj nad vetrobransko steklo?
Skupaj spreminjajmo svet na bolje!
Uporabniški avatar
BAČO
moderator
moderator
Kraj: Dol pri Hrastniku
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BAČO »

cheeby napisal/-a:Ali obstajajo kakšne slike kam se LCD ponavadi namontira? Na armaturo ali zgoraj nad vetrobransko steklo?
Mesto montaže LCD-ja v našem GVC-ju, si lahko ogledaš tukaj :!:

LP BAČO :D
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Uporabniški avatar
binep
Kraj: Podnart
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a binep »

Velikost terena je zelo relativna stvar. Naše društvo pokriva 23 vasi, kar predstavlja malo manj kot polovico občine. 8 vasi pokrivamo v naši KS, ostalih 15 pokrivamo sosednjim društvom in to ravno tako v prvem pozivu. Pri nas izvažajo za požare v industriji in objketih 3 društva. Domače, osrednja enota in sosednja enota s cisterno. Prepričan sem, da na našem območju zadeva ne bo prišla v poštev, za pomoč sosednjim društvom pa sigurno. Nobenega problema ni, če je domača enota prva na terenu, ker nas vedno usmeri na pravilno lokacijo. Kaj se zgodi, če ta enota ni prva? Kdo nas usmeri v tem primeru? Zaenkrat se mi GSP zdi dobra varianta, poesebej še zato, ker bomo vanj vrisali še veliko drugih pomembnih podatkov.
Da še enkrat poudarim, dobra se mi zdi glede na ceno, ki bi jo plačali npr. samo za vzvratno kamero. Za nekaj dodatnih evrov imamo lahko obenem kamero in GPS.
Kar se pa tiče časa, da nastaviš določen kraj, pa tudi ni omembe vredno. Mi smo v decembru kar nekajkrat zadevo preizkušali, preden smo šli v nabavo. V pol minute imaš nastavljeno vse, kar hočeš, ni pa nobenega problema jo nastaviti tudi med vožnjo.

Še sliko našega LCD-ja na prejšnje vprašanje.,

lp

Bine
LCD
LCD
Rok Ušen
GE: Savinjska

Odgovor Napisal/-a Rok Ušen »

Od leta 2006, ko smo prevzeli naš GVC še zaenkrat ( [-o< )nismo imeli primera, ko bi na intervenciji ali pri vožnji kar tako naleteli na težave pri vzvratni vožnji (da bi povozili osebo, ali razbili kakšen avtomobil ali korito z rožami). Ampak zgodili pa sta se dve banalni napaki, ki sta povzročili, da tudi pri nas razmišljamo o nabavi kamere za vzvratno vožnjo. Napaki? Odprta zadnja vrata GVC-ja pri parkiranju v garažo :oops: Hudiča so dragi kleparji :lol:

Ker bi radi iz tega sorazmerno dragega nakupa iztržili karseda največ, bomo kupili navigacijo + dodatno še kamero za vzvratno vožnjo.

Kolikor sem uspel razbrati iz objav v tej temi, je pri nakupu potrebno paziti, da ima kamera nočno snemanje (night vision?). Leta 2010 bi verjetno lahko bila na internetu kakšna spletna stran (poleg znanih spletnih trgovin), kjer bi bile predstavljene tovrstne zadeve. Ata google je bil bolj skopa pomoč :?

Prosim vas za nasvet, lahko tudi na ZS.
Rok Ušen, GČ I. st.
Nabavni
GE: Preska Medvode
Kraj: Medvode
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nabavni »

Lepo pozdravljeni,

če kdo potrebuje kamero mu pošljem link na ZS, cena brez poštnine ~24$

ali pa celoten sistem za ~60$

--
LP
JackDaniels

Re: Kamera za vzratno vožnjo

Odgovor Napisal/-a JackDaniels »

Blondi glede nakupa si oglej oglase podjetij, ki oglašujejo na gasilci.org, ponujajo kar v redu zadeve. Vem, da današnji sistemi ponujajo marsikaj, od priklopov za DVD, LCD monitorjev, nameščenega mikrofona, da lahko tudi "slišimo" za sabo, pa vse do IR tehnologije. Za nasvet vprašaj fante iz PGD Ložnica pri Žalcu, v naši zvezi so oni zadnji montirali takšne stvarce(po mojih inf.).

PS. Pa ne mislite, da bo 1 LCD rešu take zadeve. Sam si ta monitor vklopim tudi med vožnjo naprej, saj tako bolje vidim del, ki mi je najbolj oddaljen, pa če zaradi drugega ne, pa zaradi firbca. Stare šoferje pa sam satan ne bo navadil, da bodo delali z "računalnikom" ko pa bodo že zdavnaj parkirali, preden zalaufajo hi-tech naprave. Za prave mojstre je še pol ogledal odveč, ne pa še to :-D

LP
gasilec matej
GE: Ložnica pri Žalcu

Odgovor Napisal/-a gasilec matej »

Lep pozdrav.

Pri nas (pgd Ložnica pri Žalcu) smo se za vgradnjo kamere odločili po intervenciji v Preboldu. Že prej smo razmišljali o tem, vendar na tej interveciji smo dejansko videli, da so problemi pri vožnji nazaj z gvc ponoči, ko je tema, reflektorji in žarometi svetijo vsepovsod, pa še veliko število gasilcev in ljudi hodi in teka okoli objekta, ki gori. #-o #-o
V taki situaciji na ogledala bore malo vidiš, tak da je na tej interveciji pri vožnji nazaj vedno 1 gasilec spremljal kaj se dogaja za vozilom.

Da smo vgradili kamero za vzratno vožnjo nam ni žal, je že kar nekajkrat prišla prav tudi na intervenciji.

Je vredno denarja, čeprav ni nek velik strošek. :D

Imamo pa 7" lcd barvni monitor z ir kamero za nočno snemanje in mikrofonom, da tudi slišiš, kaj se dogaja za vozilom.

Blondi lahko prideš testirat....
GASILEC-Alen

Odgovor Napisal/-a GASILEC-Alen »

pozdrav še iz moje strani,
pri nas imamo kamero montirano na gvc 24/50 in na gvc 16/25, vendar pa opažam da te kamere pri nas zeeeeeloooo redko kateri voznik vžge
lp Alen :D
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Re: Kamera za vzratno vožnjo

Odgovor Napisal/-a Peter »

Najbolj enostavno je, da se jo poveže z lučmi za vzvratno vožnjo in se takrat sama vključi.
Odgovori