Podvozje na blazinah, pro et contra.

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odgovori
Uporabniški avatar
Andraž
Kraj: Kobarid
Kontakt:

Podvozje na blazinah, pro et contra.

Odgovor Napisal/-a Andraž »

Govora je o podvozju za GVC 16/25.

Zakaj sem sploh odprl novo temo? Novo podvozje, ki prihaja iz MAN-a (TGM) ima v serijski izvedbi na zadnji osi vzmetenje izvedeno z blazinami. Sedaj pa me zanima kakšno je vaše mnenje o primernosti takšnega podvozja za gasilske namene. Več ali manj so mi vsi poklicni šoferji povedali, da se takšno vozilo bolj nagiba (ziba) v ovinkih. Po drugi strani pa imaš možnost prilagajanja višine podvozja, glede na teren. Vem tudi za društvo, ki ob izvozu na intervencijo vozilo spusti na najnižjo možno višino, s tem znižajo težišče, pa tudi vozilo se ne ziba več toliko, ali je to v redu, če je vozilo obremenjeno. Zanima pa me tudi druga plat, servisiranje in vzdrževanje v primerjavi s klasičnim vzmetenjem.

Prosim za mnenja, ker se bo treba v kratkem odločiti.
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva - Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Tratnik »

Vsekakor blazine niso primerne za gasilsko vozilo. Tudi predost glede regulacije višine ni na mestu saj gasilci te nastavitve ne rabimo. Dejstvo je tudi, da se z višanjem in nižanjem podvozja težišče vozila ne spreminja bistveno.

Glavna prednost blazin je v tem, da se prilagajajo glede na obtežitev vozila. Ker pa imamo gasilci tako ali tako ves čas obremenjena vozila zopet argument proti.

Vsekakor pa blazine pomenijo večko možnost napake in zahtevnejše vzdrževanje.

Moje mnenje odločno proti. Za gasilce velja klasičen feder. :wink:
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
bušman

blazine

Odgovor Napisal/-a bušman »

Še moje mnenje.Vem za društvo,ki ima 24/50 na blazinah.Brez nobenih težav,kljub temu,da ima avto že čez 500.000km.Glede same vožnje:
-ni hudega nagibanja,saj se tudi avto na fedrih nagiba in se veliko prej zvrne avto na fedrih(togost),kot na blazinah
-z blazinami dosegamo enako višino vozilo ne glede na obremenitev vozila
-po terenu se vozilo na blazinah bolje prilagaja neravninam
-bolj udobna vožnja
-možnost dviga šasije npr. pri montaži zimskih verig(več prostora med blatniki in kolesom)
-ni nadležnega škripanja fedrov
-nobenega vzdrževanja(priteg vezi,mazanje,menjava puš,itd)
-če blazina slučajno poči(zelo redko),jo zamenjamo v 1 uri in to kar na cesti,pri zlomljenih lamah fedrov pa je postopek precej bolj dolgotrajen pa tudi dražji
-fedri se sčasoma posedejo,utrudijo,kar pa za blazine ne velja
Edino to,Andraž ne bo držalo,da med vožnjo lahko spustiš vozilo,da je bolj stabilno.Namreč vsako vozilo na blazinah ima ventil,kateri samodejno nastavlja višino vozila.Ima pa tudi možnost nastavljanja-ponavadi iz kabine.Tako lahko nastaviš višino ročno,vendar je vožnja pri takih nastavitvah možna in dovoljena le na kratkih razdaljah in pri zelo majhnih hitrostih.Ker če dvigneš blazine postanejo trde in ne blažijo,pri spuščenih pa so ravno tako trde,saj se šasija"vsede" na osovino.Zatorej vožnja z dvignjenimi ali spuščenimi blazinami ni mogoča-sploh pa ne intervencijska.Drugače pa je moje mnenje definitivno ZA gasilska vozila na blazinah,saj ne vidim nobenih razlik med temi in drugimi vozili.Moje mnenje,da ne bo kdo jezen .

Bušman
Uporabniški avatar
SAKI
Kraj: PGD ZAGORJE-mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SAKI »

Samo dve zadevi bi še prijavil na že podano;

1) Če se boste odločili za zračne blazine morate v enoti imeti OBVEZNO urejen sistem za vzdrževanje konstantnega zraka v vozilih :!:
V nasprotnem primeru se vam lahko zgodi, da se bo izvoz bistveno podaljšal, ker bo kompresor na vozilu poleg že tako osnovnih zadev - zavor, moral napolniti še zračne blazine :cry:
Pa, da ne bo kdo sedaj filozofiral, da ne bodo spustile :arrow: vsako gasilsko vozilo, poleg tega, da se stara kot vsako ostalo in se s tem začnejo pojavljati določene težave, ima poleg ostalega še dodatne priklope iz rezervoarja za stisnjen zarak vozila za potrebe gasilske tehnike v ali na nadgradnji :!: S časom zrak najde pot to je 100% pa naj bo še tako majhna reža bo zraka v vozilu za takšne porabnike premalo :!:

2) Gasilci svojih vozil ne uporabljamo zgolj za avtoceste in udobne vožnje, mi rabimo vozilo za intervencije to pa so večinoma vožnje na meji mogočega pa, če to priznate ali pa ne, in predvsem so naše vožnje večinoma po ne prav lepem vozišču večinoma terenske.
Podvozja terenskega vozila v praksi (Paris-Dakar ali pa kamnolomi, gradbišča, vojaška) pa so vpeta na klasičnem vzmetenju :!:

Za konec pa le še to ko sem omenil, da naj bi gasilska vozila spadala v razred terenskih vozil, zagovarjam tudi pogon 4x4 :!: Podvozja s pogonom 4x4 pa imajo že v praksi klasično vzmetenje razen izjem za "šleper varianto" - vlačilce kateri so namenjeni vleki težke mehanizacije tudi izven lepo urejenih cestišč, pa še tukaj so blazine le na zadnji osi.
Ostala podvozja s pogonom 4x4, ki so že v osnovi namenjena za izdelavo v gasilske namene MB Atego Fire, RENAULT MIDLUM z dvojno kabino, ...., pa niti z zračnimi blazinami niso dobavljivi :!: Zakaj, proizvajalec že ve :idea:

Tudi to je le moje mnenje, odločitev pa je vaša :!:
IZKORISTI, A NIKDAR NE IZKORIŠČAJ!

Lp

Borut Satler
bušman

Da mora biti tako vozilo priklopljeno na stalni zrak,je razumljivo.Menim,da ima danes vsaka osrednja enota(verjetno gre tu za PGD Kobarid)avte priključene na stalni zrak in el.polnilce.No,verjetno proizvajalec MAN že ve,zakaj ponuja šasijo na blazinah.Sicer pa se tehnika nenehno izboljšuje,čeprav ne vedno na bolje.

Bušman
Uporabniški avatar
Jack
Kraj: Radovljica

Re: Podvozje na blazinah, pro et contra.

Odgovor Napisal/-a Jack »

Andraž napisal/-a: Prosim za mnenja, ker se bo treba v kratkem odločiti.
Ali ste se mogoce pozanimali kaksna je razlika v ceni?

Ne priporocam. RAzloge so pa ze zgoraj navedli.
Uporabniški avatar
prostovoljni gasilec
Kraj: ob izviru Ljubljanice

Odgovor Napisal/-a prostovoljni gasilec »

Našega GVGP1 smo pred dvema letoma opremili z blazinama na zadnji osi.

Zato, ker nosi kar velik nahrbtnik, pa listnate vzmeti se razbremenjene smejejo od veselja.
Pri hitrjši vožnji po slabi cesti in grbinah se vozilo bistveno bolje obnaša ter se ne poseda.

Vzdrževanja pa praktično ni. Blazini imati tudi stalno garancijo oz. če >spustiti< jih prodajalec brezplačno zamenja. Seveda garancija ne velja za primer zunajne fizične poškodbe.

Zgolj samo naše izkušnje z blazinami.

LP!
Uporabniški avatar
nejč
Kraj: Dvorjane
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a nejč »

prostovoljni gasilec napisal/-a:Našega GVGP1 smo pred dvema letoma opremili z blazinama na zadnji osi.

Zato, ker nosi kar velik nahrbtnik, pa listnate vzmeti se razbremenjene smejejo od veselja.
Pri hitrjši vožnji po slabi cesti in grbinah se vozilo bistveno bolje obnaša ter se ne poseda.

Vzdrževanja pa praktično ni. Blazini imati tudi stalno garancijo oz. če >spustiti< jih prodajalec brezplačno zamenja. Seveda garancija ne velja za primer zunajne fizične poškodbe.

Zgolj samo naše izkušnje z blazinami.

LP!

prostovoljni gasilec blazine niso za gasilce to je moje :!: :!: :!: :twisted: mišljenje :!: :!: :!: :wink:
Uporabniški avatar
prostovoljni gasilec
Kraj: ob izviru Ljubljanice

Odgovor Napisal/-a prostovoljni gasilec »

Nejč, spoštujem tvoje mišljenje, vendar spoštujem tudi moje izkušnje z zračnimi blazinami.

LP!
Uporabniški avatar
Andraž
Kontakt:

No, vsi ste povedali nekatera dejstva ki držijo. Če pa vse pretehtamo, mislim, da dejstva govorijo bolj v prid klasiki, (terenska vozila, vojaška vozila, vztrajnostni rallyi) ker vsa ta vozila uporabljajo listnate vzmeti.

Saki. Podvozje ima 4x4 pogon, sicer ne stalni ampak preklopljiv na 1. osi. Podvozje pa ima samo na zadnji osi blazine, na prvi osi je klasika, se pravi listnate vzmeti. Tudi meni je bolj všeč klasika, vendar pa mislim, da proizvajalec ponuja blazine v serijski opremi z nekim določenim namenom. Vsekakor se bo treba v prihajajočem tednu pozanimati se zakaj tako in ne drugače, ter seveda kakšna je razlika v $, če sploh je. Ko zvem razloge pa se spet tipkamo.

L.P. Andraž
Vrsho
moderator
moderator
GE: PGD Šentvid
Kraj: Šentvid pri Ljubljani

Odg: Podvozje na blazinah, pro et contra.

Odgovor Napisal/-a Vrsho »

Ponovno obujam to temo. Mislim, da je sedaj že nekaj vozil v Sloveniji z zračnim vzmetenjem in bi prosil njihove uporabnike, da povejo, kako so s tem zadovoljni.

Sami smo namreč pred nakupom podvozja za vozilo GVC 16/25 in kot je Andraž že v začetku napisal pri Manu ni možno dobiti vozila z klasičnim vzmetenjem.

Vsaka informacija bo zelo dobrodošla! Tudi sam sem namreč zagovornik klasičnega vzmetenja, po drugi strani pa se sprašujem, zakaj Man že v osnovni opremi ponuja zračno vzmetenje - na slabšo varianto po mojem mnenju ne bi šli...
Uporabniški avatar
Andraž
Kontakt:

Naše izkušnje so po dobrih treh mescih uporabe so sledeče. Naj najprej napišem, da smo bili malce v skrbeh, kako se bo vozilo obnašalo v zavojih, tu mislim predvsem na prekomerno nagibanje. Izkazalo pa se je, da se vozilo lepo pelje, drži svojo smer v zavojih, nagibanja ni opaziti. Druga stvar, ki smo jo opazili je malenkost udobnejša vožnja, kot v primerljivih vozilih s klasičnim vzmetenjem, ampak to ni tako pomembno. Še ena stvar, se je izkazala za zelo uporabno, je samodejno reguliranje višine vozila, glede na obremenitev. To pomeni, da, če imate prazen rezervoar, se tlak v blazinah zmanjša, ko pa je rezervoar poln se tlak v blazinah zviša, tako, da je vozilo vedno enako oddaljeno od tal. Druga prednost tega sistema pa je ročno nastavljanje višine, medtem ko vozilo miruje (ca. 20 cm). Tako lahko v vozilo malce spustimo in izkoristimo še kakšen dodaten liter vode iz rezervoarja, ali pa če je strojnik majhen, se lahko vozilo spusti, tako da lažje upravlja s črpalko. Pa tudi zamenjava blazine, če le ta poči je enostavnejša, kot pa zamenjava počenega lista. Toliko o naših izkušnjah, je pa res, da je v zadnjem času kar nekaj takšnih vozil v Sloveniji, tako, da bi lahko še kdo napisal svoje izkušnje.

lp Andraž
bušman

No,Andraž,če pogledaš malo nazaj,boš kmalu uvidel,da sem ti vse to že pripovedoval.Sem pa vesel,da so se potrdile moje trditve,saj 25-letni staž za volanom tudi nekaj velja,a ne? Še ena dobra stran blazin je;v primeru menjave kolesa.Pri fedrih moraš dvigat celotno šasijo z dvigalko,kar je kar sitno in zamudno.Pri blazinah pa lepo dvigneš šasijo z zrakom,podložiš pod šasijo tnalo ali kaj podobnega in spustiš blazine.Osovino potem veliko lažje dvigneš,ker dvigaš le težo osi ne pa celega vozila. Skratka-čestitam za vozilo in vam želim srečno vožnjo. Bušman
Odgovori